Yanlış usul alttan sulama biçimleri
Buna daldırma sulama da deniyor ama aslında daldırma sulama farklı bir uygulamadır. Daldırma sulama yönteminde genelde bitkiyi saksısıyla beraber su dolu bir kova içine koyarlar. Saksıda üst toprak yüzeyi su altında kalır. Bir süre bekletirler. Toprak suyu iyice emer ve sonra saksıyı çıkarırlar. Alttan sulama ise şöyle: Yaprakları asla ıslatılmamalı diye inanılan Afrika menekşesi gibi bitkiler, saksısıyla su dolu bir kapa oturtulur. Alt deliklerden toprak suyu emer. Her iki yöntem de iyi değil. Tavsiye etmiyorum. Çünkü zamanla toprakta zehirli madde birikimine yol açıyor.
Alttan sulama hangi durumlarda kesin gereklidir?
1- Yaz ayları çok fazla sıcak olan memleketlerde.. Şiddetli yaz sıcaklarında, saksıdaki toprak ıslak olunca ve belirli bir dereceden daha fazla ısınırsa o bitki ölüyor. Begonyalarda, yeşim ağacında (Crassula ovata) ve yılbaşı kaktüslerinde oldukça sık karşılaşılan bir problemdir. Sebep toprağın ıslaklığı veya yeterince nemliliğidir. Bu durumda toprak fazla ısınırsa bazı bitkiler hemen köklerden başlayarak çürümeye başlar.
2- Sıcak yere alışık bitkilerin serin yere yer değiştirme durumlarında kök çürüme problemine karşı. Bu problem yukarıda bahsettiğim problemden çok daha fazla yaygındır ve her bitki türü etkileniyor.
3- Paşa kılıcı kış aylarında soğuk bir odada tutulursa ve eğer toprak ıslak olursa veya sularsanız hem kökleri hem de rizomları hızla çürür. Bu “soğukta ıslak toprakta” kökten başlayan çürüme problemi aynı şartlarda birçok bitki türlerinde de olabiliyor: Meselâ her tür orkidelerde ve bazı sukulentlerde. O halde kış boyu hiç sulamamak lazım. Veya burada tarif ettiğim gibi yapacaksınız.
Uygun saksıyı kendiniz hazırlayın
Saksı derince olmalı. Yani saksının yüksekliği veya derinliği 15-20cm kadar olsun. Örnek resimde işaretlediğim gibi, en alttan 6cm yükseğe kadar tüm kenarlardan bir kibrit çöpünün rahatça geçeceği kadar genişlikte delikler açmalısınız. Yani en az 3mm genişliğinde delikler açın. Çok daha büyük deliklerin sakıncası yok ve daha iyidir. Saksının en alt yüzeyine de çok sayıda delikler açın. Sonra deliklerin olduğu kısmı dolduracak kadar ponza taşı veya kil bilye saksıya doldurun. Ve sonra da saksı içine bitkiyi toprağıyla yerleştirin.
Bitkileri nasıl alttan sulayacaksınız?
Genişçe bir kaba su doldurun. Saksının alt kısmındaki deliklerden daha yukarı olmayacak şekilde, su sadece o sevide olsun. Saksıyı suya oturtun. En fazla 3 dakika bekletin ve sudan çıkarın.
Bu kadar alttan sulama yeterli mi? Ve ne sıklıkta yapalım?
Evet, fazlasıyla yeterlidir. Çünkü bu usul sulamayı her zaman yapmayacaksınız. Bitki türüne göre tehlikeli zamanlarla sınırlıdır. Yani toprağının ıslak olmaması ve hatta nemli bile olmaması gereken zamanlarda yapacaksınız. Alttaki ponza taşlarının veya kil bilyelerinin ıslanmasıyla, onlara temas eden toprak da az miktar ıslanır. Ve yukarı yükselen nem bitkinin en aşağı uzamış en ince köklerinin su emmesini sağlar ve bitki susuz kalmaz. Diğer zamanlarda, üstten su dökerek, alt deliklerden su çıkacak miktarda bol su ile sulama yapın. Kritik dönemlerdeki alttan sulama yapmanın sıklığına gelince: Sadece yapraklarda susuzluk alametleri gördükçe yapın.
İlgili konular
Yaygın ve öldürücü sulama hatası
Yazın sulama riskleri
Sulama
“Şiddetli yaz sıcaklarında, saksıdaki toprak ıslak olunca ve belirli bir dereceden daha fazla ısınırsa o bitki ölüyor.” Yeri sabit olan bitkilerde bitkinin ölmemesi için nasıl bir şey yapmalıyım. Bu ısınma problemi yüzünden çok bitkimi kaybettim.
***
Yeri sabit demekle bahçeye yere ekili olanları kastediyorsanız onlarda sebep başka. Şiddetli sıcakların olduğu bölgelerde, sıcaklar bastırmadan çok önce, ilkbaharda iyice güçlenmmeleri şart. Fideler ilkbaharda çok erkenden ekilmek zorunda. Yaza güçsüz girerlerse artık onlardan hiçbir şey beklemeyin. Böylesi durumlar için özel hazırlanmış ilk gelişim gübreleri var, en basiti şeker gübresi var. Sonra yaz boyunca toprağın yüksek alkali özellikte olmamasını sağlayıcı özel gübreler var. Saksılarda bunlar işe yaramıyor. Yazı içinde belirttiğim gibi yapmak lazım. Ama bahçeye ekili bitkiler için şimdi dediğim gibi yapacaksınız. Başka çare yok. Bahçe toprağı yüksek alkalinli hale gelmişse o bahçede birçok bitki türü yaz aylarında fazla yüksek sıcak dönemde topraktan su çekemez ve ölürler.