Özellikleri
Amydrium zippelianum‘un oldukça zarif, güzel parçalı yaprakları parlak ve pürüzsüzdür. Ağaçlara tırmanma imkanı yoksa yerde sürünerek gelişmeye devam eder. Yağmur ormanlarında ağaçların fazla gölgelerindeki hali satış yerlerindeki gibi çelimsiz incecik dallarla küçük yapraklıdır. Ama yeterince güneş alabilen tam ergin bireylerde yapraklar 125cm×90cm ebatlarında devasa boyutlara gelebiliyor. Yaprak sapları ortalama yarım metredir. Ana gövde çapı (kalınlığı) 3cm kadardır. Gövde uzarken yapraklar arası mesafe 2cm ile 5cm arasında kısadır. Böylece gövde üzeri seyrek değil sık yapraklıdır diyebiliriz. Fakat süs bitkisi olarak çok küçük, yavru fideleri satılır. Bunlarda yapraklar 10-15cm genişliğinde, yaprak sapları 25-30cm, gövde kalınlığı 5-6mm ve ince gövdede yapraklar arası mesafe 10-15cm uzundur. Ama bu haliyle de gayet güzel ve gösterişlidir.
Bakımı
Yukarıdaki tariflere göre anlayacağınız Amydrium zippelianum ışık ne kadar güçlü ise o denli gösterişli gelişir. Işık yetersizliğinde yapraklar küçük ve koyu yeşil renkte olur. Pencereye yakın, kuvvetli ışıklı yerlerde tutun. Günde birkaç saat sabah güneşini direkt alırsa çok daha iyi olur.
Yapraklarına su fısfıslamak sonucu hastalıklanmalar olacaktır. Onun yerine ıslak bezle silin. Zaten ev ortamlarında bu türlere örümcek bitler musallat olup yaprakları mahvederler. Bu parazitlere en iyi çare yaprakları sık sık ıslak bezle silmektir. En az haftada bir defa sürekli devam edin.
Diğer bakım ihtiyaçları için yabancı bilgi kaynaklarındaki abartılı bakım bilgilerine kulak asmayın. Aynen ⇒ pothos sayfamda anlattığım şekilde bakımını yapın.
Amydrium zippelianum üretimi, çoğaltılması da aynı şekildedir. Gövde üzerinde her yaprak dibinin yakınında kök uzantıları var. Onlar su altında kalacak şekilde kestiğiniz dalları suda bekletin. Ayrıntılı bilgi ⇒ Dallı Arum suda köklendirme ile üretim sayfasında.