Ateş çiçeği, Salvia splendens

Lamiaceae (Ballıbabagiller) familyasının Salviya cinsi bitkilerinden en meşhur türü Salvia splendens‘tir (ateş çiçeği). Boyu kültivarına göre 15cm – 120cm arasında değişir. Çok yıllık oldukları halde mevsimlik olarak yetiştirilir.

Salvia splendens bitki türü, ateş çiçeği

Uzun süre güneşe maruz kalan park ve bahçelere, aşırı güneşli balkon ve teraslarda yetiştirilecek en uygun türlerdendir. Uzun boylu ateş çiçekleri kesme çiçekçilikte de kullanılır.

Kış soğuklarına pek dayanamazlar. Bazı çeşitleri -7C dereceye kadar dayanıyor. Kışın yapraklar ve dallar bozulup kurur. Kökler sağ kalırsa ilkbaharda yeniden gelişir ve çiçek açmaya devam ederler.

Bakımı

Fideleri dikeceğiniz yer günde en az 3 saat direkt güneş alan ve diğer gündüz saatlerinde güçlü aydınlık olan bir yer olmalıdır. Çünkü güneş yetersizliğinde çirkin dallar uzatır ve karman çorman olur. Yaz mevsimi aşırı sıcak geçen yerlerde ateş çiçeği fidelerini sabah güneşi alan doğu cephelerine veya güneşi yarı alan ağaç altlarına dikmelisiniz.

Toprak seçmez. Sadece fazla asitli ve aşırı kireçli toprakları sevmiyor. Saksıda yetiştiriyorsanız saksı biraz derince olmalı. Kökler rahat hareket etmezse gelişimi durur.

Toprağı hafifçe kuruduğu zaman sulayacaksınız. Susuzluğa dayanıklı diye susuz bırakırsanız gelişimini sekteye uğratırsınız. Bbalkonunuzda ya da bahçenizde susuz bırakmazsanız aylar boyunca tekrar tekrar çiçek açacaktır. Solan çiçekleri koparmalı, çiçek açan dallardaki çiçekler tükenince o dalları en güçlü yapraklı yere kadar kısaltmalısınız. Böylece daima yeniden çiçek açar.

Ateş çiçeğinin görünümü

Fide üretimi

Çelikle: Taze veya olgun dal farketmez, dallarından kırıp doğrudan toprağa dikeceksiniz. Üç haftaya kadar köklenirler. Bu süre zarfında güneşten korumaya da pek gerek yok.

Tohumla üretim

Tohumdan ateş çiçeği yetiştirmek için önce yerini hazırlayın. Bakınız: Mevsimlik çiçek-sebze fidesi üretim toprağı hazırlama

Tohumları ilkbahar başında toprak yüzeyine serpin ve sulayın. Ama önceden toprağı kabarın. Böylece tohumları serpip sulayınca toprak ile güzelce bütünleşirler. Üstlerini toprakla örtmeyin. Şeffaf naylonla kapatın. Çünkü ateş çiçeği tohumları güneşin ışığı ve ısısı sayesinde çimlenir. Çimlendikten sonra naylonu açın. Fideler 9-10cm civarına gelince esas yerlerine dikin.

Tohumların çimlenme süresi hava sıcaklığına göre değişir. Geceleri 9C dereceden daha soğuk olmadıkça kolayca çimlenirler. Gündüzleyin güneş ışınlarının ısıtması şartıyla.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.