Yeterince geniş ve çok aydınlık banyolarda dekorasyon amacıyla süs bitkileri bulundurmak iyi fikir. Çiçek yetiştirmeden anlamayan kişiler bile banyo dekorasyonu için uygun bitkilerden ararlar.
Her şeyden önce şunları iyi bilmelisiniz: Banyonuzun gündüz boyu çok aydınlık olması gerekiyor. Kuvvetli aydınlık için kocaman, geniş mi geniş pencere gerekir. Türkiye’de banyo pencereleri çok küçük yaparlar. ABD’de neredeyse salon penceresi gibi gayet geniştir. Gündüz ışığı uygun ise ayrıca yoğun nemli ortam seven bitki türlerinden seçmelisiniz.
Banyoların havası genellikle çok nemli olur fakat çoğunuzun banyosunda yeterince hava sirkülasyonu gerçekleşemez. Bu yüzden her bitki banyoda yaşayamaz. Hangi bitkiler hangi banyolara uygundur aşağıda duruma göre yazdım.
Pek havadar olmayan banyolara
Salon sarmaşığı, singonyum, aglaonema modestum, japon şemsiyesi, dua çiçeği, hedera sarmaşığı (her çeşidi), Dracaena (düz yeşil yapraklı olan çeşitleri, özellikle şans bambusu denen türü) ve aspidistra..
Havadar ve esintili banyolara
Aşk merdiveni, devetabanı, Bromeliad türleri, difenbahya, barış çiçeği, kareks, şeflera, Benjamin..
Günde en az 1 – 2 saat güneş alan, çok havadar ve esintili olan banyolara
a) Çiçeği amaçlı bitkiler: Phalaenopsis orkidesi, afrika menekşesi, guzmanya, eşmeya, antoryum ve gardenya için böyle bir banyo evin en ideal yeridir.
b) Sadece yaprak güzelliği için yetiştirilenler: Zeze çiçeği, reks begonyası ve benzeri türler, paşa kılıcı, tül kuşkonmaz, kurdele çiçeği, testere çiçeği, aloe vera, salon palmiyeleri, yucca (avize ağacı), yaprak güzeli, kauçuk, kroton ve kordilin çeşitleri.
Yukardaki a ve b şıklarında sıraladığım bitkilere günde en azından bir iki saat güneş ve sık sık esinti olması şartını unutmayın.
Doğal ışığı çok az alan, esintili bir banyo için öneriniz var mıdır?
***
Fazlaca ışık yetersizliğinde ancak mantarlar ve küfler yaşayabilir. Diğer bitkiler için orası uygun değil.