Begonvil

Hızlı gelişim göstermesi ve bol bol çiçek açmasıyla sevilen begonvil Nyctaginaceae familyasından olup gece sefası ile akrabadır. Cins olarak bilimsel adı: Bougainvillea. İklimi uygun yerlerde bahçeye dikili olması ve üç yılı doldurmuş olması şartıyla artık hiçbir bakım istemez.

Begonvil yaprakları ve çiçekleri

Genel özellikleri

Begonvil cinsinin birkaç türü ve bunlardan türetilmiş pekçok hibrit ve kültivarları var. Türlerinin, hibtlerinin ve kültivarlarının isimlerinden ziyade gelişim tarzları ve renkleriyle tanırız. Mesela tırmanıcı, çalı ve bodur (cüce) gibi. Akdeniz ülkelerinin tüm deniz kıyısı yerleşim yerlerinde yetiştirilmesi gelenekselleşmiştir. Fakat esas anayurdu Güney Amerika kıtasının orta ve kuzey tropikal kesimleridir.

Bodurları dahil her tip begonvile devamlı çiçek açan süs ağacı formu vermek mümkündür. Detaylarını aşağıda kendi başlıkları altında yazdım.

Begonvil ne zaman çiçek açar?

Begonvilin renkli ve uzun süre solmadan dayanan çiçekleri aslında çiçek değildir. Bunlar çiçek kılıflarıdır. Gerçek çiçekleri küçüktür ve renkli kılıfların içinde üçer tane açar. Bir veya birkaç günde solarlar. Canlı renklere sahip kılıflar ise haftalar boyunca güzelliğini korur.

Çiçek açma zamanı değişir. Bir başlarsa sonbahara kadar süreklidir. Mesela klasik tip begonvil ilkbahar ortasına doğru erkenden çiçeklenmeye başlarken diğer gösterişli çeşitler biraz daha geç kalabiliyor. Erkenci olmaları biraz da önceki yıl dallanıp budaklanmış ince dalların kışı sağ salim atlatmalarına bağlıdır. Ve bu konuda eski klasik begonvil daha başarılıdır.

Herhangi tip bir begonvilin çiçek açma yaşına gelince, bu tamamıyla nerede nasıl yaşadığına göre değişiyor. Bahçede toprağını çok sevmiş olan bir begonvil (bodurları değil diğer tipleri) ilk diktiğiniz zaman çiçekli olsa bile sonraki yıl hızlıca gelişip gösterip anca yaz sonunda veya sonbahar başında uçlardan seyrekçe çiçek açmaya girişir. Havalar biraz soğuyunca gelişim durur. Sonraki yıl daha güçlü gelişir ve sonuç yine aynı olur. Yorulup sakinleşmesi gerekir. Bunun için ise ya hiç budamayacaksınız ya da susuz bırakacaksınız. Başka çare yok.

Saksıda olunca köklerin yeri sınırlı olduğundan bol bol çiçek açar.

İklim uyumu

Begonviller kış soğuklarına pek dayanmaz. Soğuğa dayanıklılığı -1°C derecedir. Klasik begonya (Büyükada begonyası) biraz daha dayanıklıdır. Yerine alışıp orada güçlendikten sonra -6°C derece soğuklara, ama kuzeyli rüzgarları direkt almaması şartıyla sadece birkaç saatliğine dayanır. İstanbul’da (merkez bölgesi ve Adalar) ve İzmir’de kuzeyli yönlerden gelen rüzgârları direkt almayan yerlerde klasik begonya bahçelerde sorunsuz yetişir. İlk iki yıl kış koruması yaparsanız sonra korumaya pek fazla kalmaz. Kuzeyli rüzgârlara açık cephelerde sıfır derece soğukta bile her yıl toprak dışı tüm dalları donup kuruma riski var. Dikeceğiniz cepheye dikkat edin. Tedbir için don olayı olacak günlerde özellikle ana gövdeyi, sonra mümkünse ana gövdeye yakın dalları naylonlarla sarmak gerekir.

Güvenli yerler

Genel açıdan, tüm begonvil çeşitlerine Türkiye’de tam güvenli yerler yok gibidir. Belki tek istisna Alanya’dır. Diğer biraz olsun güvenli yerlerde (Bodrum, Didim, Datça, Antalya kıyı kesimi vb) ortalama on yılda bir begonvilleri toprak hizasına kadar kurutup sıfırlayacak don olayları yaşanır. Buralarda ısı sıfırın altına düştüğü günlerde begonvilleri direkt rüzgardan koruyacak kadar sarıp sarmalama yeterli olur. Yalnız, binaların güney cephelerindeki begonvillere hiçbir koruma gerekmez.

Gelişim tarzlarına göre begonvil çeşitleri

Sarmaşık (devleşen), çalı tipi ve bodur olmak üzere başlıca üç tipten bahsederler. Fakat ben sürekli çalı şeklinde kalan begonvil görmedim. Hatalı gözlemler sonucu yanıldıklarını düşünüyorum. Mesela sarmaşık begonvil toprağını sevmezse veya susuz kalıyorsa devleşmez, çalı tipi gelişir. Boyu 3 metreyi geçmez. Bol bol ince dallar geliştirir. Bodur begonvil ise hem toprağını sever hem susuz bırakılmazsa ve budama yapılmazsa o da aynen bu şekilde gelişecektir. İşte böylesi durumlar karşısında begonvillerin bir de çalı formlu çeşitleri olduğunu sanmış olabilirler.

 Sarmaşık begonvil

Liana – asma tarzında ve çok hızlı gelişen begonvillerdir. Gelişimi çok hızlıdır ama saksıda alıp da bahçeye diktiğinizde ilk bir veya iki yıl oldukça sakin durur. Sonra onu artık kimse tutamaz. Devleşir gider. Sadece bir yaz boyunca 4 metre gelişim gösterir. Bunlar devleşme sürecinde de çiçek açıyor ama klasik begonvil farklı. Eğer hızını alamazsa ne yaparsanız yapın çiçek açmamada inatçı davranır. Problem köklerin çok güçlü ve çok sağlıklı olması ve dalları beslemede (özellikle su yetiştirmede) asla sıkıntı çekmemesidir. Böylece hızını alamayıp sürekli kalın dallar uzatır durur. Çözüm sulamayı bırakmaktır. Bu mümkün değilse ya hiç budamayın ki yorgun düşsün ya da yok edin.

Begonvillerin azgınca devleşme eğilimde bulunmasına başka bir etken ise kışın donması, tüm dallarını kaybetmesidir. Toprak altındaki kökleri sapasağlam durur. Yaza doğru akıl almaz bir güçle yeni dallar geliştirir ve sonbahara kadar ortalama 3 ayda en az 4 metre, kök gücüne göre 6-7 metre uzar. Bu durumda hızını alması üç yıl ister.

Sarmaşık begonvillere ağaç biçimi vermek

Öncelikle dikkat: Bodur begonvil de bahçelerde 4-5 metre ama sakin gelişimli bir ağaç halini gayet kolayca alır. Sarmaşık veya bodur, hangi tip olursa olsun kalınlaşan dalları güçlü rüzgarlarda kolayca kırılacak yapıda gevrektir. Yani ağaç şekli verecekseniz mutlaka ya bir duvar yanında olması ve duvara bağlamış olmanız, ya da açıklık bir yerde ise, toprak dışı uzunluğu 3m olan sağlam bir demir direği sağlam bir şekilde toprağa sabitlemiş olmalı ve begonvil dalını iki-üç yerden demir direğe bağlamalısınız.

Sadece 2 yılda veya en geç 4 yılda ağaç haline gelmeleri kolaylıkla mümkündür. Ama sonrasında biçimini korumanız için ilkbahardan yaz sonuna kadar sık sık budamalar yapmak zorunda kalırsınız. Sarmaşık tarzı gelişen begonvillerde işin bu kısmı zor ve zahmetlidir. Yoksa her yöne yüzlerce upuzun dalları çevreye uzatır. Dallar kavisli bir hal alıp yerlere iner. Aslında sadece çim alandan ibaret çok geniş bir bahçenin tam ortasında uzaktan bakınca muhteşem güzel görünür. Ama felaket derece dikenli dallar karmaşası haline gelir. Her yaz hiç ihmal etmeden ara sıra budamak zorundasınız. Ama bodur begonvillerdin gelişimi sakindir ve budamak hemen hemen hiç gerekmez.

Bodur begonvil

Büyük tip begonviller de küçük halde çiçekli halde saksılarda satılır. Öte yandan bodur begonviller bahçede dikili olunca 4-5 metre kadar büyür. Peki bodur mu değil mi nasıl anlarız? Şöyle: Bodur begonvillerin dalları genelde yeni filizlenmiş ve neredeyse hiç uzamayan, birkaç yapraklı 1cm gibi kısacık dallarla sıkıca kaplıdır. Öyle ki yaprak yoğunluğundan dallarını göremezsiniz. Çiçekleri hep dalların en uçlarında, dal ile sıkıca yakın gibi açar. Büyük tip begonvillerin dalları mini filiz dallarla kaplı olmaz ve çiçekleri uzunca çiçek sapları ucunda dağınık halde açar. Başlıca farklar bunlardır.

Saksıda bir cüce begonvil

Cüce (bodur) begonvil

Bodur begonviller yavaş gelişir. Bahçeye dikmişseniz ve yerini sevmişse, yaz boyu susuz bırakmadığınız takdirde birkaç yıl içinde 5m kadar uzar. Sonra olgunlaşmasını tamamlamış bir ağaç gibi sabit kalır. Zaten azgınca büyüme özelliği yoktur. Sürekli küçük halde tutmak için kışın donmaktan korumanız ve hemen hiç budamamanız gerekir. Eğer kışın dallar donup kurursa yaza doğru kökten eskisinden çok daha güçlü ve çok daha hızlı gelişim gösterecek olan yeni bir ana gövde çıkarır ve kışa kadar ortalama 2m uzar. Halbuki yaşlanan ana gövdeye sahip bir cüce begonvil 1m civarlarında kalıp sürekli dallanıp budaklanma çabalarıyla bol bol çiçek açar durur.

Bir bodur begonvile ağaç formu vermek

Hem kolaydır hem de sonrasında biçiminin korumak pek gerekmez. Ana gövde uzadıkça en alt dallarını budayın. Ama tepede daima çok dal kalmalıdır ki ana gövde kapkalın ve güçlü gelişebilsin. Budamaları sadece ilkbahar başında yapın. Hayalinizdeki şekil ve boy ne kadar ise, ana gövde ve tepe taç kısmının boylarını düşünün. Ana gövdenin çıplak (yan dalsız) kısmı en az 1 metre, en fazla 2,5 metre olmalıdır. Tepe dallı budaklı taç kısmını istediğiniz şekilde şekillendirirsiniz. Son halini alması belki 3 yıl, belki 5 yıl sürer. Yazın sık sık sularsanız 3 yılı geçmez. Son halini alınca artık sabit bir ağaç gibi hayatına devam eder. Fazla budama istemez. Zahmeti yoktur. Biçimini korumanız için ara sıra tepe kısmında ufak tefek budamalar gerekir.

Begonvil bakımı, yetiştirmede incelikler

Çok iyi güneş alan yerleri sever. Özellikle de öğleden sonra güneşini daha çok sever. İstanbul’da batıya, güneybatıya ve en iyisi güneye bakan cephelerde yetiştirmeniz gerekir. Güneye bakan cepheler hem kış soğuklarından hem ilkbahar ve sonbahar serinlerinden daha az etkilenir.

Begonvil pH 6 – 7 arasındaki az asitli ve nötr toprak istiyor. Öyle denir ama pH 7.5 ve daha fazla olan Ege topraklarında sorunsuz gelişmekteler. Deniz suyunun etkilediği tuzlu topraklara tam uygundur.

Burada bahçede yetiştirmek hakkında bir şey dememe gerek yok. Sadece bahçeye ilk dikerken sakın köklerini bulunduğu topraktan çözmeyin. Sonrası basit. Özellikle ikinci yıldan itibaren süratle büyür gider.

Bahçelere dikilen begonviller gübre istemez. Ancak bahçeye yeni bir begonvil fidanı dikerken açacağınız çukurun en dibini gübrelemeniz çok iyi olur. Kompozit gübre ya da koyun-keçi gübresi, hatta kuş gübresi bile uygundur. Gübrenin üzerini 10cm kadar toprakla örttükten sonra üzerine fidanı oturtup gübresiz toprakla çukuru kapayın ve bol bol su dökerek sulayın. 3-4 yıl sonra cılız kalırsa (ki böyle bir şey genellikle olmaz) gübre verin. Begonvil gübreye çok iyi cevap verir.

Saksıda begonvil yetiştirmek

Çok küçük tutmak isterseniz bodur (cüce) begonvilleri tercih etmelisiniz. 2-3m gibi olmasının sakıncası yoksa büyük tipler de saksıda yetiştirmeye gayet uygundur. Orkide toprağına veya özel kaktüs toprağına saf torf karıştırmayı tavsiye edenler var. Sonra da devamlı bitki besini gerekir böyle güçsüz bir toprakta. Ama bu aslında büyük tip begonvilleri bonsaileştirme ve hep çiçeklenmeye yönlendirme amaçlıdır. Yani aslında begonvilleri her türlü toprakta yetiştirmek mümkün.

Saksıda 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı karışımı uygundur. Yazın sürekli şiddetli sıcak olan memleketlerde, yaz-kış sürekli dışarıda güneş altında duracağından dolayı büyük saksı kullanın. Toprağını ise arazi toprağı + torf toprak karışımı olarak ayarlayın.

Sulama, besin-gübre verme

Yaz günlerinde toprak ıslaklığını yitirip biraz da nemini kaybedince sulamalısınız. Diğer zamanlarda toprak neredeyse kupkuru olmadıkça sulamayın. Düzenli sulanan, hiç susuz bırakılmayan begonviller çiçek açmayabilir. Sulamaları daima saksı altından dışarı su sızmasına yetecek kadar bol su ile yapın. Saksıdaki begonvilin toprağı besleyici değilse ilkbahardan yaz sonuna kadar her dört sulamada bir suyuna bitki besini karıştırın. Besin genel amaçlı veya çiçek amaçlı olmalıdır.

Saksı-toprak değiştirme

Zamanı haziran ayının ilk yarısıdır. Daha erken davranmayın. En geç ağustos başına kadar yapabilirsiniz. 3 yılda bir yapmanız uygundur. Köklerini eski toprağından fazla çözmeyin. Saksıdan toprağıyla kalıp gibi çıkarın. En kenarlarda ve en alttan az miktar toprak dökün. Veya hiç dokunmayın. Toprağın köklerden tamamen dökülmesi kötü zarar verir. Az farkla biraz büyük saksıya yeni toprak ilavesiyle yerleştirin ve sulayın.

Susuz bırakmak begonvilleri çiçek açmaya teşvik eder mi?

Hem evet hem hayır. Aslında bütün mesele dallarının köklere göre azlığı veya çokluğuyla ilgilidir. Kökler dalları fazlasıyla rahat besleyecek kadar gelişmiş güçlenmiş ise ve dallar hatalı budamadan ötürü genç dallar ise işte bu iki sebep bir arada olunca çiçek açmaz. Suyla direkt bir etkisi yok yani. Yine de hızlı gelişen begonvillere su sıkıntısı çektirmek iyi olur. Çok da susuz bırakmayın. Yapraklar pörsürse sıcak rüzgarlar pörsük yapraklara fena zarar verir.

Begonvil budama

Sarmaşık begonvillere budama gerekiyorsa ağustos başında yapın. Yeni filizler verir. Büyük bir güç ve hızla yeni dallar uzar. Bunlar sonbahar soğuklarına kadar hızını alıp yorgun düşerler. Sonraki baharda bol bol çiçeklenirler. Kış sonu / bahar başı budamaları begonvilleri fena azdırır ve çiçek açma potansiyelini bir hayli düşürür. Sonbahar / kış başı budaması ise kışın soğuktan fazlaca etkilenip ana gövdenin bile ölmesine sebep olabilir (ama toprak altı kısmı ölmez). En iyisi ağustos başında budama yapmaktır.

Bodur-cüce begonvillere kış sonunda (eğer gerek görüyorsanız) hafif budama yapın. Daha sonra yine gerek görürseniz yaz sonuna kadar devamlı küçük budamalar yapabilirsiniz.

Begonvil fidanı üretimi

Çelikle üretimin üç yolu var. Köklendirmek tamamen gübresiz ve tamamen kilsiz herhangi bir toprak ve 2-3mm iri taneli dere kumu ile eşit oranlarda karışım yapın.

1 — Tepe çeliği metoduyla: İlkbaharda serin günler geride kalıp havalar yeni ısınmaya başladığı zaman (İstanbul için mayıs başından haziran başına kadarki dönem) ortalama 15 cm. çok genç ama iyice sertleşmiş bir dalını kesip alın. Alttaki yapraklarını giderin. Sadece en üstte birkaç yaprak kalsın. Sırılsıklam ıslak olmayan, orta nemli toprağa dikin ve sulamayın. Diktikten sonra kapalı şeffat bir kapta bulunması gerekiyor. Ya da şeffaf naylon poşete geçirin. Yakıcı güneşe maruz kalmamalı. Haftada bir gibi açıp bir saat kadar havalandırın. Toprağın üst yüzeyinde fazlaca nem azalması olmuşsa su fısfıslayarak iyice nemlendirin. Köklenmesi 6 – 8 hafta sürer. Köklenmeden sonra kapalı tutmayın. Yavaş yavaş güneşe alıştırın.

2 — Tamamen olgunlaşmış ama sağlıklı yapraklı dal ile: İlkbahar sonundan yaz sonuna kadar bu metot uygundur. Yukarıdaki gibi kapalı tutmayacaksınız. Çatal bir dalı seçeceksiniz. Yani ikili. Dallardan birini dipten 3cm kala kesip atın. Böylece köklendireceğiniz tek dalın dip kısım T şeklinde gibi olmalı. Yaprakların çoğunu makasla kesin. Tepede üç yaprak kalsın. 4 gün suda bekletin. Sonra saksıya dikip sulayın. Dışarıda açık havada sabah veya akşam güneşini direkt alacağı yerde tutun. 4 hafta her gün sulayın. Bu sürede yapraklar hala sağlıklı duruyorsa kesin tuttu demektir. Sonra sulama sıklığını iki günde bir, üç günde bir gibi yavaş yavaş azaltın.

3 — Sonbaharda ise tamamıyla olgun odunlaşmış dallarından çeliklemeyle çoğaltmak mümkün (olgun dal çeliği metodu). Bahçeye veya saksıya diktiğiniz bu çelikler devamlı açık havada güneşli yerde kalacak. Toprak kupkuru kalmayacak şekilde ara sıra sulayın. En geç ilkbahar sonuna kadar iyice köklenmiş ve gelişime başlamış olurlar. Bu usul Akdeniz kıyı kesimlerine uygundur. Diğer yerlerde kışın camekan balkon gibi korunaklı yerde tutmalısınız.

Suda begonvil dalı köklendirme

İşe yaramaz. Dallar çürür. Ama ben şu şekilde suda bekletiyorum:

Yukarıdaki üretim yollarından 1. ve 2. madde ile ilgili olarak, dalları o şekilde ayarlayın. Sadece 4-5 gün, en fazla 10 gün suda bekleteceksiniz. Dal suda beklerken su altında kalan kısmında bembeyaz kabartılar oluşur. Bunlar kök değil ama iyiye alamet. Hiç vakit geçirmeden saksıya dikin ve sulayın. Bunlar toprakta kesinlikle köklenir. Zamanı önemli. Haziran ayı içinde başlamanızı tavsiye ederim. Ne zaman yaptıysam yüzde yüz başarı ile tüm dallar tutmuştur.

Problemleri

Kış soğuklarına hassaslığı ve yaz aylarında azgınca büyümesi dışında begonvil problemsiz bitkilerdendir. Saksı değişiminde kökleri eski toprağından tamamıyla arındırmaya çalışmamalısınız. Bu konuda çok hassastır. Hiç olmazsa köklerin yarısını tutunduğu topraktan hiç ayırmayın. Yanlış budama begonvilleri azdırıp çiçek verimini düşürür.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: |

'Begonvil' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Merve, İstanbul dedi ki:

    2 yıl önce aldığım ve saksıda yetiştirdiğim begonvilim var. Evim güney cephe yine de kışları don riskine karşı kış bahçesine alıyorum. Kışın dahi çiçek açmaya devam ediyor. Hatta kasım zamanı bolca çiçekleniyor. Yaz başından beri bahçeye çıkardım. Bütün gün güneşte fakat alt dalları yaprak doluyken üstlere doğru çok cılız yapraklı ve bazı yerleri dal doluyken bazı yerleri tamamen kel, dalsız. Şu an bütün çiçeklerini kurutuyor. Mini mini yapraklar görüyorum fakat çiçeğe dair bir emare yok. Okuduklarınızdan dinlenmeye geçtiğini düşünüyorum çünkü zaten Nisan gibi çiçeklenmeye başlamıştı. Fakat budama yapmalı mıyım yoksa uzayan çalı dalları destek çubuklarına dolayarak yukarıya mı yönlendirmeliyim?
    ***
    İki yıldır aynı toprakta ise toprakta besleyicilik tamamıyla tükenmiştir. Budama isterseniz yapın fark etmez.

  2. Merve, İstanbul dedi ki:

    Saksı değişimi yaparken toprağını da değiştirdim. Köklerin sardığı toprağa dokunmadan. Besin de veriyorum toprağa. Fakat şu an çiçeklerini dökmesi normal mi? Yaprakların alttakiler gibi sık olmama sebebi sulama mıdır toprak mıdır?
    Görüntüsü böyle: https://im.ge/i/FLJyn9 https://im.ge/i/FLJtxK
    ***
    Aslında toprağında, sulamasında sorun yok. Hatta kendisinde de hiçbir problem yok. Mesele şu ki saksıya tam adapte olmuş ve çok fazla dalları hepsi birden yaşlanmış. Kökleri o dallarla iyi bir iletişim halinde olup bu halde bitki kendisini çok yaşlı hissediyor. Bu bir klasik begonya. Bahçeye dikili olunca çok azgınca büyür durur. Sınırsızca, aşırı agresif bir şekilde sürekli dallanma ve uzayıp gitme özelliği var. Sizinki dediğim gibi çok fazla sayıda yaşlanmış dallarıyla ve o dalllarla sağlıklı iletişim halinde olan kökleriyle saksıya tam adapte olmuş ve kendisini yaşlı ve yorgun hissediyor. Fotoğraftan gördüğüm kadarıyla birçok yerinden yeni gelişimler yapmakta. Klasik begonvilin özelliği mayıs sonunda ve haziran başında tüm dalllarından yoğun çiçeklenme yapmasıdır. Bahçemde var. Yoğun çiçeklerinden dallaları görünmez olur. Hiçbir yeşil yaprak görünmez. Ama haziranda havalar iyice ısındıktan sonra çiçeklerde hızlıca solmalar başlar. Bu sırada yeni dallar uzatır. Çiçeklenme azalmış olarak kesintisiz devam eder. Artık üzerinde solmuş çiçek yığınları ve yeni taze yeşil filizler olur. Bahçemde her yıl bu şekilde devam ediyor. Bol bol budama yaptığım halde bir azalma olmuyor. İsterseniz şimdi, isterseniz ağustosta istediğiniz şekilde, istediğiniz ağırlıkta budayın. Yaz sonunda gelişimi daha da hızlanır. Yaşlı dallarında azaltmalar yaparsanız o dalların yerine daha güçlü uzayan ve daha fazla uzun boylu olacak yeni ana dallar geliştirecektir. Mayıs yoğun çiçeklenmesi için budamaları sadece temmuz-ağustos aylarında herhangi bir gün, bir defa budama yapın. Bu tip begonvilin mayıs sonu çiçeklenmesi çok fazla yoğun olur ve acem halısı gibi sırf çiçek yığını haline gelir. Yılda bir defa, 20-30 gün boyunca bu halde sırf çiçek haldedir.

  3. Emel, Kayseri dedi ki:

    Bodrum’dan saksı içerisinde fuşya rengi begonvil aldım. Burada balkonumda yine çok iyi güneş alıyor. Yeşil yapraklar verdi hep canlandı. O yeşil yaprakları tekrar pembeleşecek mi acaba?
    ***
    Yapraklar sadece yapraktır. Çiçek açması ayrı tomurcuklanmalar gerektirir. Sabredin.

  4. Tülay T. -Gaziantep dedi ki:

    Geçen yıl fide olarak aldığım begonvilim bu yıl kış sonu genel olarak 50cm falan iken maaşallah simdi 4-5m. Yapraklarında parlak lekeler var. Alta yakın yerlerde, uç kısımlarda ise yaprakları içe kıvrık ve de canlı olmasına rağmen sanki pörsük gibi. Bu pörsumeye ne yapabilirim?
    ***
    Hızlı gelişen körpe dallarındaki yapraklar yaz sıcakları tam bastırıncaya kadar aygın-baygın, pörsük gibi ve buruşuk gibi olur. Özelliği böyle. Havalar iyice ısındıktan sonra yine yeni gelişen körpe dallarındaki yapraklar pürüzsüz ve çok canlı gelişmeye devam eder. Sanıyorum sizinkinde yaz sıcaklar başlamasına rağmen aygın baygın haller devam ediyor ama önemli değil. Şimdiden itibaren hızla düzelecektir.

  5. Ferudun, Kocaeli dedi ki:

    3 metre olduğunda en tepeden kestim. Bir sürü yan Filizler verdi ama şu an hiçbir çiçeklenme yok. Canlı ve dip diri yan dallar veriyor..
    ***
    Normaldir. Kökleri güçlü olan begonviller kışın fazla zarar görürse yazın çok güçlü ve hızlı gelişim gösterip ancak yaz sonunda çiçek açmaya başlarlar. Kışın koruyamıyorsanız bu hep böyle devam eder. En iyisi onun yerine zakkum yetiştirin. Begonviller Bodrum’da bile bazı yıllar kışın fazla zarar görüyor. Ben artık çevremdeki insanlara tavsiye etmiyorum. Kışın hiç zarar görmezse bol bol çiçek açıyor ve pisliği çok oluyor. Budamalarda illa dikenlerinden yaralanırsınız. İyi bir bitki değil. Davulun sesi uzaktan hoş gelir misali..

  6. Luna, Şişli dedi ki:

    Açıklama yazınızı, tüm yorumları ve verdiğiniz cevapları ilgiyle okudum. Geçtiğimiz yaz sonu İstanbul’da bir seradan alınmış saksı içinde begonvil hediye edildi evime. Yaz bitene dek batı cephe, öğleden güneş batana dek güneş alan terasımda tuttum. Havalar soğuyunca terasa bağlı boydan cam önünde mutfakta durdu tüm kış. Uzun süre çiçekli ve dolgundu. Sonra hatalı bilgi veren bir YouTube videosu yüzünden yanlış budama sebebiyle birkaç dalı tamamen kurudu. Tüm çiçeklerini ve yapraklarını döktü. Çiçekten ilgimi kesmeyince yeniden dallarını uzatıp yapraklandı. Yaz mevsiminde tekrar terasa aldım. Sulamasını anlattığınız şekilde yapıyorum. Çiçekleri verimli ancak yaprakları dökülme ve pörsüme yaşıyor 10 gündür. Toprağında beyaz küçük bit ya da pire olduğunu tahmin ettiğim böcekler gördüm. Aynıları yine terasta duran semizotu maydanoz saksımda da var. Çiçeğime zarar gelmeden arınmasını ve güçlenmesini istiyorum. Yol gösterirseniz çok sevinirim. Toprağı ve saksısı evime geldiği haliyle duruyor. Fotoğraf eklemek için çektim fakat yükleme bağlantısını göremediğim için yükleyemiyorum maalesef.
    ***
    Beyaz ve çok küçük olup hızlı hareket eden toprak bitlerinin bitkilere hiçbir zararı yok. Onları görmezden gelin. Esas problem başkadır. Eğer toprağı çabuk kuruyor ve susuzluk sıkıntısından dolayı pörsüme oluyorsa iyi. Değilse o pörsümeler hiç hayra alamet değil. Begonvillerde toprak değiştirmek genelde çok tehlikelidir. Saksı değişimi ise, daha büyük saksı gerekiyorsa yaz başı (haziran sonu) en iyi zamandır. Şimdi biraz geç kalmış olmakla birlikte acilen yapsanız iyi olur. Köklerini toprağından hiç çözmeden saksıdan çıkarın. Köklerin tutunduğu eski toprağıyla beraber büyük saksıya yeni toprak ilavesiyle yerleştirin. Ağustos ortasından sonra begonvillerin gelişmesi, serpilmesi hızlanır. Budama gerekiyorsa temmuz ortasından ağustos ortasına kadarki dönemde budayın.

  7. İlker, İzmir dedi ki:

    Geçen sonbahar diktiğimiz fuşya renk begonvilimiz unlu bit oldu ve bazı dalları kurudu. Uçlar yeşil dal bağlantı kısımları ve yapraklar kuru. Bahsettiğiniz elma sirkesinin yanı sıra ne yapabiliriz?
    ***
    Çok yapraklı bitkilerde elma sirkesiyle uğraşılmaz. Zirai mücadele ilaçları satış yerlerine giderek unlu bitlere etkili bir ilaç sorun ve onu kullanın.

  8. Serpil, Edirne dedi ki:

    3 yıllık bodur begonvilim orta boy saksıda. Çiçeklenmesinde sorun yok keyfi yerinde. Ancak çok fazla bodur kaldı. Biraz daha boylanmasını, uzamasını istiyorum. Bunu sağlamak için ne yapmalıyım?
    ***
    Haziran ayında çapı derinliği en az 30cmx30cm ebatlarında olan bir saksıya geçirin. Şu sayfadaki gibi yapmanızı tavsiye ederim: https://azbitki.com/salon-bitkilerine-hayvan-gubresi-nasil-verilir

  9. Megus, İzmir dedi ki:

    Geçen yıl aldığım bodur begonvilimin altın sarısı çiçek yaprakları vardı. Bu sene geç de olsa tekrar açtı ama çiçek yaprakları turuncu tonlarında. Eski rengine nasıl kavuşturabilirim?
    ***
    Bu renk begonvillerin çiçek rengi günden güne değişir özelliktedir. Birkaç gün sonra da farklı olur ve sonra da geçen yıldaki rengi bulur.

  10. Meryem, Tekirdağ dedi ki:

    Aydın iline tasinacagiz. Rahat gitmesi açısından begonvillerimi budamak istiyorum. Budama için Ağustos başı demişsiniz onu kaçırdım ancak bir son tarih var mıdır? Eylül ortası geç mıdır?
    ***
    Madem mecbursunuz budayın. Bir zararı olacağını sanmam.

  11. İlkan, Ankara dedi ki:

    Begonvil devleşmeye başladı. https://resmim.net/cdn/2022/09/15/4ZQAi.jpg Kasımdan itibaren korumam gerek. Loş ışıklı bina içine koysam begonvile zarar gelir mi? Ocakta taşıdığım limona zarar gelmiyor ama begonvil loş ışıklı ortama dayanabilir mi?
    ***
    Hızlı gelişemeyeceği kadar soğuk ise bir şey olmaz. Zaten orada güneş ışınlarından ısınmayacak. Bir de sıcaklık genelde 10C ve daha aşağı olursa sorun yok. Ama sıcak olursa ince, biraz renksizce, upuzun dallar uzatma sorunu var. Yine de zararı olacağını sanmam. Öyle kof gelişimler olursa onları ilkbaharda budarsın. Loş yerde durdukça toprak adam akıllı kupkuru hale gelse bile ayda birden daha sık sulamamalısın.

  12. İlknur, Tokat dedi ki:

    Sarmaşık begonvilim bu sene pek çiçeklenmedi. Cam balkonda saksıda biraz fazla dallandı ve uzadı. Balkonda olduğu için çok büyümeden bonsai gelisiminde olsun istiyorum. Acaba şimdi budasam çok sıkıntı olur mu?
    ***
    Kışın sürekli sıcak olan bir yerde değilse şimdi budamanız yüzünden kışın kesik yerlerden soğuk alıp tamamıyla ölebilir. Zaten budamak yüzünden bir türlü çiçek açmaz. Daha güçlü dallar uzatmaya çalışır. Aslında önceki yıldan sağ salim bahara çıkan ince dallar mutlaka bol bol çiçek açar. Ama siz şimdi onları budarsanız yazın daha güçlü dallar çıkarmaya girişecektir. Esas yapmanız gerekenler budamak değil, saksısını büyütmemek ve toprağını değiştirmemektir. Bu sayede, eğer kökler saksıda sıkıntı çekecek halde olursa yazın geliştirdiği yepyeni dalları bile fazla uzamadan çiçek açacaktır. Boyu sürekli 1,5m ile 2m arasında kalsın. Daha fazla kısaltmayın. Budamaları sadece nisan sonundan ağustos ortasına kadarki dönemde yapmalısınız. Aslında en iyisi sadece ağustostan ağustosa budamaktır. Böylece yaz aylarını çiçekli geçirir.

  13. Sedef, Bursa dedi ki:

    Begonvili kışın evin içine alarak gelişimini devam ettirmek mümkün mü? Bursa kışın begonvil için soğuk oluyor. Ben onları kapalı balkona alıyorum ama hava çok soğuduğunda. Çiçeklerini, yapraklarını dökmüş oluyorlar. Hava soğumadan, begonviller kış moduna girmeden eve alsam hep sıcak tutsam nasıl olur? Mantıklı mı?
    ***
    Begonvillerin kış modu yok. Yaşam döngüleri tamamıyla tropikal iklime göredir. Buralarda ise kışın sıcaklık yeterli olmadığı için dinlenmeye geçiyorlar. Zaten dinlenme dönemi yaşamaları her bitki için çok faydalıdır. Her yılki gibi yapmanız daha iyi olur.

  14. Hasan, Yalova dedi ki:

    Merhaba, saksıda balkonda duran begonvilimiz var. Boyu 1 metreyi geçti fakat son 1 aydır yaprakları cansızlaştı ve çiçeklerinin yapraklarının heryerini beyaz bitler sardı. Ne yapılmalı nasıl kurtarabiliriz?
    ***
    Yaprakların sararmadan cansızlaşması köklerin çürüdüğüne alamettir. Bir de bitlerin bulaştırdığı virüsler yüzünden aniden ölme durumu var. Siz ölmediğinden eminseniz şurada tarif ettiğim şekilde ilaçlamalısınız: https://azbitki.com/bitler/#etkili

  15. Mert, Mersin dedi ki:

    Begonvilim bodur mu sarmaşık olandan mı? https://resmim.net/cdn/2022/10/08/tRt0I.jpg
    ***
    Bodur değil ama sürekli saksıda olunca fark etmiyor. Saksıda uslu gelişim gösterirler.

  16. Os, Kayseri dedi ki:

    Yanlışlıkla melisaya vereceğim 1 lt çayı begonvile verdim. Karşılığı olarak güzelim begonvilimin çiçekleri ve yaprakları tamamen döküldü. Dalların ucu fiLizli, kökü iyi gibi. Ne yapmalıyım?
    ***
    Çayın hiçbir zararı olmaz. Onun toprağının özelliği zarar vermiş olmalı. Bu zamanda olması kötü. Toprağı kupkuru olmadıkça sulamayın. Belki köklerin çürümesi ilerlemezse zamanla düzelir.

  17. Yılmaz, Gömeç dedi ki:

    8 senelik yetişkin begonvilimi şimdi kasımda budadım. Gövdesi genç ağaç fidan olgunluğunda. Acaba yaza kadar sağlıklı filizlenip çiçek acar mı? Dibine bir miktar koyun gübresi koydum faydası olur mu?
    ***
    Çok yanlış bir zamanda budamışsınız. Kesik yerlerden kışın soğuk alıp kuruyabilir. Ama genellikle toprak altı kısmı sapasağlam kalıyor ve mayıs sonu ile haziran sonu arasında herhangi bir zamanda büyük bir hızla yeni dallar uzatıyorlar. Ve duruma göre tomurcuklanması yaz sonuna kalabiliyor. Gübre koymanız hiçbir şey değiştirmez.

  18. Mert, Mersin dedi ki:

    Ağustos ayında aldığım begonvil aniden yapraklarını dökmeye başladı. Yaklaşık 2 hafta önce balkonda cam kenarında idi. Yerini değiştirdim. Çiçekliğin en üst katına koymuştum. Ondan mı bilemiyorum. Bahçedeki begonvillerin hiç biri dökmedi yaprak. Benimki saksıda diye mi erken döktü anlamadım. Yeni açacak çiçek tomurcukları da azar azar dökülüyor. Sizce nedendir? https://resmim.net/album/begonvil.lVEH
    ***
    Yer değiştirince her tür bitkide öyle şeyler oluyor. Her şeyi önceden düşünüp sadece yaz aylarında yer değişikliği yapacaksın. Kökleri çürümüş bile olabilir. Didim’deki begonvillerde bile henüz ciddi bir yaprak dökümü başlamadı. Yepyeni mini filizlerle dopdolular. Bu arada fotoğrafta küçük tomurcuklar sağlıklı görünüyor. Kökler çürüseydi onların da daldan düşmeden kararıp çürümeleri lazımdı. Zaten yaprakların dökülmesinden daha tehlikeli durum yaprakların dal üzerinden hiç dökülmeden bozulmalarıdır ki bu hal köklerin çürüdüğüne kesin delildir. Güneşli yerde tut. Dışarıda kalabilir ve daha iyi olur. Isı sıfırın altına düşmedikçe zarar görmezler. Susuz bırakma. Soğuğa alışık saksı begonvilleri kışın ıslak topraktan zarar görmez.

  19. Ferudun, Kocaeli dedi ki:

    Bahçede yetiştirdiğim begonvil yaklaşık kökü 6 yıllık her sene budamak zorunda kalıyorum begonvil ideal budama zamanı ne zamandır bahar ortasında budamak bitkiye zarar verir mi?
    ***
    Çiçeklenmesinin sonbahara yakın zamanda olmasını istiyorsanız ilkbaharda budayın. Ama yaz boyunca çiçekli olmasını istiyorsanız sadece ağustostan ağustosa budayın (veya hiç budamayın ya da ağustosta kısmi budamalar yapın). Hızlıca yeni dallar uzatır ve o dallar ertesi yıl erkenden güzelce çiçek açarlar. Mesela burada Didim’de mayıs ayında klasik begonviller o kadar yoğun çiçeklerle dolu oluyor ki üstünde sadece yığın yığın çiçek görürsünüz. Tek bir tane bile yeşil yaprak görünmez. Daha sonra havalar iyice ısınınca çiçekler ve yapraklar yaz boyunca karışık devam ediyor. Sizinki de sanıyorum klasik begonvildir. Sizin oralarda ancak bunlar (biraz korumakla) kış soğuklarına dayanıyor.

  20. Tulay T. -Gaziantep dedi ki:

    Begonvilim 2 yıllık. Cam balkonda. Gecen yaz acaib büyüdü serpildi. Öyle ki gelişimi anca dala budağa verdiğinden çiçeğini dahi sonbahar gibi açmaya başladı. Hatta kışın başı çiçek doluydu. Ta ki burada deprem olana dek aynı zamanda donlar da başlamıştı. Bir de içeride evin doğal gazı depremden dolayı kesik olunca zaten evlerde de oturmuyorduk, hepten soğukta kaldı. Şimdi tüm yaprağını dökmüş halde, Acaba kökü sağlam mıdır ya da dalı tekrar yeşerir mi?
    ***
    Çok büyük bir saksıda idiyse ve toprağı arazi toprağı gibi bir şeyse büyük bir ihtimalle toprak altı kısmı canlıdır. Yani kapalı cam balkonda olduğundan, tamamıyla açık havada olmadığından dolayı korunmuş olabilir. Siz şimdi dipten kesin. Eğer tamamıyla ölmemişse mayıs ayı içerisinde veya en geç haziran ortasına kadar dipten kuvvetlice yeni dallar uzatacaktır. Bunun dışında bir şey yapmayın. Yani topraktan sökmeyin, kökleri canlı mı diye kontrol etmeyin. Öyle yaparsanız ölmemişse bile ölür. Kısaca, bekleyip göreceksiniz.

  21. Ayşe, İzmir dedi ki:

    Bahçemde güney cephede yaklaşık 1.5m boyunda begonvilim var. Kışın soğuk vurdu bir anda yapraklar üstünde kurudu. Şu anda burada 15 derecelerde gündüz sıcaklığı. Bir dalını koparip baktım çok uçta olmayan dallar kuru değil gibi içleri hala sarı yeşil iç kısımlar. Acaba tomurcuklanmayı bitkinin neresinde ve ne zaman beklemeliyim? Tüm bitki donmuş mudur?
    ***
    Henüz hala kışta sayılırız, yani buralarda bahar başlamış olsa bile begonvilinizin soğuktan etkilenmesinden dolayı dalları hemen kupkuru hale gelmez. ama o dallar tamamıyla ölmüş olabilirler (ki büyük ihtimal). Eğer saksıya değil bahçeye ekili idiyse büyük bir ihtimalle toprak altı kısmı canlı kalmıştır. Ve bu durumda, dipten filiz gelmesi ilkbaharda çok geç gerçekleşir. Genelde mayıs ortası ile haziran ortası arasında herhangi bir zamanda toprak altından yeni bir dal uzatır ve çok büyük bir süratle büyümeye devam eder. Şimdi isterseniz dipten kesin. Veya isterseniz herhangi bir filizlenme olacak mı diye nisan başına kadar bekleyin. Didim’de bahçemdeki begonvillerden biri kışa hiç dayanıklı olmadığı ve kışın tüm ince dalları kuruduğu halde bu yıl iyi dayandı. Şu anda ince dallar yepyeni filiz yapraklarla dolu. Yani demek istediğim şey, ince dallar soğuktan ölmemişlerse filizlenmek için havaların ısınmasını beklemez hemen acilen filizlenirler. Nisan başına kadar hiçbir filizlenme olmazsa tam dipten toprak hizasından kesmelisiniz.

  22. Dilek, Ankara dedi ki:

    Geçen yıl baharda bursadan saksıda ada begovili aldım. Ankarada terasta saksıda yetiştirmeye başladım. Yaz boyu çiçek açtı. Saksısı küçük geldiği için eylül ayında büyük saksıya aktardım. İlk önce çiçekleri sonra yaprakları kurudu. Kışın donmasın diye kapalı alana aldım. Şu an kupkuru bir dal gibi görünüyor. Aralıklarla suluyorum. Acaba yapraklanır mı? Ne Zaman canlı olduğunu anlayabilir ve canlılık emarelerini hangi ayda görürüz?
    ***
    Saksı begonvillerine toprak değişimi yapmanın zamanı sadece haziran ortası olmalıdır. Ve eski saksısından çıkarırken köklerinin hiçbir şekilde eski toprağından arınmaması, dağılmaması kesin şart. Yoksa yeni toprakta çürüyüp gidiyorlar. Sizinki çok büyük ihtimalle çoktan ölmüştür. Ciddi hata yapmışsınız. Dalları dipten kesin ve çok fazla güneş alan bir yerde tutun. Eğer ölmemişse en geç haziran sonuna kadar dipten yeni bir dal çıkaracaktır.

  23. İlkan, Ankara dedi ki:

    Begonvilim uyanmadı bu normalmi soydum yeşil çıktı uçları sarı. Ne zaman uyanır bütün ağaçlar yapraklanmaya başladı.geçen sene 23 nisanda bauhaus tan almıştım Eylül ayında toprağından bir kök bile ayırmadan başka saksı ile değiştirdim güzelce büyüdü ama şuan uyanırmı bilmiyorum. Resim: …
    ***
    Begonviller kışın uykuya girmez ki uyansın. Bunlar tam tropikal iklim bitkisidir. Kış dinlenmesi gibi özellikleri yok. Kışın ısı yetersizliği yüzünden gelişimleri oldukça yavaşlar ama hiç durmaz. Isı sıfırın altına düşünce yeni-körpe filizler kurur. Tüm dalları kuruyabilir. Seninki iyi görünmüyor. O dallarda hayat kalmamıştır sanıyorum. Eğer soğuktan etkilenmediyse kökten çürümüş olabilir. Veya: eğer kökleri donmadıysa veya çürümediyse en geç haziran ortasına kadar dipten ya da dibe yakın yerinden yeni filiz verir ve o filiz çok hızlı büyür. Kışın soğuktan zarar gören begonvillerde hep böyle olur. Yeter ki kökleri ve dip kısmı ölmemiş olsun..

  24. Mehmet, Fethiye dedi ki:

    Komşum getirdi bugün diktim. Budanmış ve kökünden sökülmüş, birsürü saçaklı kökü ve ana kök vardı. 1m boyunda kalınlığı ince bilek kadar. 1 tanesi dallı ve birkaç yerden yaprak vermiş. Diğeri düz kütük gibi dalsız, yapraksız, testereyle budanmışlar. Tutar mı sizce güneydoğu cepheye duvar dibine diktim.
    ***
    Büyük bir ihtimalle tutar ama kökleri o şekilde topraktan çıkarılmışsa tüm ince dallarını da budayın. Çünkü böylesi durumlarda begonviller ilk yılı bir hayli kötü geçirir. Dalları kurur, bir yandan yeni filizler vermeye çalışır (bu yüzden, şimdiden ince dalları budamada yarar var). Ancak ikinci yılda toparlanmaya başlar. Yine de belli olmaz. Belki şansınıza bu yıl hızlıca gelişim gösterebilir. Ana kök ve yaralı da olsa birçok yan kökler varsa tutması kesindir diyebilirim. Sadece bahsettiğim gibi ilk yılı can çekişircesine geçirme problemi olabilir. İlk yılı nasıl geçireceği şansınıza kalmış.

  25. Elif, İzmir dedi ki:

    Geçen sene begonvilimi alıp bahçeye ektim. Çok tatlı fuşya renkli çiçekti. Ama sürekli su gören bir toprağa ektiğim için çiçekleri dökülüp bir daha hiç çiçek vermedi. Sadece yaprak verdi ve büyüdü. Çok su görürse çiçek vermezmiş yeni öğrendim. Topraktan çıkardım ama kökünün 2 yerinden kesmek zorunda kaldım. Büyük saksıya ektim ama yapraklı soldu şu an ve yaprakları kurumak üzere. Begonvilimi kaybettim. Nasıl canlandırabilirim? İnşaAllah bir çaresi vardır.
    ***
    Bekleyip görmekten başka yapabileceğiniz bir şey yok. Büyük hata etmişsiniz. Benim iki ayrı çeşit begonvilim, ikisi de fazla sulandıkları halde çiçek açmamak gibi bir problemleri olmuyor. Bahçeye yeni ekilen begonvillerin bir iki yıl çiçek açmamalarının sebebi köklerini toprakta rahatça geliştirmesidir. Böylece çiçek açmaya yeltenmeyip daha da büyümek isterler. Siz bu hatayı yapmasaydınız muhtemelen yaz aylarında çiçek açacaktı. Veya bu yıl gayet güzel serpilir, gelecek yıl çok fazla çiçek açardı. Köklerini kesmeniz de feci bir hata. Bu durumda ilk yıl (eğer ölmezse) yarı ölü gibi, can çekişir gibi çok az gelişim gösterir, sonraki yıl toparlanmaya başlar. Dediğim gibi bekleyip göreceksiniz. Diğer bir hatanız ise ilkbaharda erkenden çiçek açmasını beklemek. Her begonvil aynı şekilde hareket etmez. Çok çeşitleri var. Bazıları haziran sonundan önce çiçek açmaya başlamıyor.

  26. Simge, Balıkesir dedi ki:

    Geçtiğimiz ekimde bir begonvil aldım. Boyu 1 metre yoktu, üzerinde yaprakları ve çiçekleri çok olmasa da vardı keyifliydi, ilk başta araştırma yapmadığımdan kışın balkonda tuttum. yavaş yavaş keyfi kaçmaya başladı. sonra aralıkta taşındım ve yapraklarını çiçeklerini döktü (taşındığım yerde cam balkona aldım) ve yapraklarını çıkardığı o minik dalların uçları yarıya kadar kupkuru oldu. yarıdan sonrası yeşil ve ana dalın da topraktan çıkan kısmı kuru, sonra yeşil devam ediyor yukarıya doğru. Bahar gelince o kuru köke yakın kısımdan filizler verdi, çiçek de açtı birkaç, ki tekrar taşınmam gerekti. Taşındıktan sonra yine cam balkonda önce keyifliydi çiçekleri duruyordu, o yapraklarını dökmüş olduğu minik yaprak saplarının altından her yerde filizler görüyordum. sonra bir baktım çiçekler ve yapraklar bir bir döküldü. kalan taze yapraklar bile sararıp yumuşadı ve dökülmeye başladı. o gözüken minik filizlerin hepsinin rengi kahverengiye kaçtı ve gelişmediler, döktüğü yaptaklarının o minik saplarının uçları yine yarıya kadar simsiyah oldu kurudu yanmış gibi. Sulamasını aksatmıyorum hep nemli tutuyorum. sizce neden yanıyor gibi tepki veriyor? Neden filizleri bile kurudu ve gelişmiyor? Pencere kenarındaydı her ihtimale karşı ilk kez yerini değiştirdim ne yapsam olmayınca, bir değişiklik yok. Ne kadar araştırsam da bu sorunun cevabını bulamadım. Su klorlu geliyor olabilir mi? Hastalık falan da yok, rüzgar almıyor. 2-3 günde bir suluyorumdur toprağı hemen kurumadığı için. Açıkçası böyle soru sorabileceğimiz bir ortam yarattığınız için çok teşekker ederim, her bitkinin kendine özel durumu oluyor, genel bakım videoları çözüm bulamayınca çaresiz kalıyordum, böyle bir iş yaptığınız için teşekkürler, çok ama çok faydalı.
    ***
    Resimde sağlıklı görünüyor. Hatanız hiç gerekmediği halde sürekli sulamak. Özellikle şiddetli yaz sıcakları olmadığı zamanlarda toprağı sürekli ıslak kalacak şekilde sulamak yanlış. Yani soğuk ve serin aylarda, hatta az sıcak aylarda sadece toprak adamakıllı tamamıyla kupkuru olduğu zamanlarda sulamanız lazım. Serin zamanlarda iki üç günde bir sulayıp durmak her tür bitkiyi öldürebilir. Rüzgar almaması kötü. Ayrıca çok da güneş ışınlarına ihtiyacı var. Bütün gün güneş altında adeta yanması lazım. Begonvil güneşi çok sever.

  27. Mert, Mersin dedi ki:

    Saksida begonvil susuzluga maks kac gun dayanir? Örneğin didimde saksıdaki begonvili sulamasak yaz mevsiminde.. Kaç gün sonra solmaya başlar?
    ***
    Bilmiyorum çünkü saksıda yetiştirmiyorum. Böyle bir şey merak ediyorsunuz deneyeceksiniz. Ama yazın susuz bırakmak hiç iyi olmaz.

  28. Sezen, İzmir dedi ki:

    Geçen hafta 1 metre boyunda, saksılı, klasik bir begonvil aldım. Güneşli terasta saksıda yetişecek. Satıcı saksısını bu sene değiştirmeyin dedi. Ama geldiğinden beri yapraklarda büzüşmeler kurumalar var. Gün içinde doğrudan güneşi daha az alacağı bir yere çektim, küçük haliyle güneşten kötü mü etkileniyor diyerek. Susuz bırakmıyorum. Kurumanın sebebi ne olabilir? Bakmak isterseniz görsel bırakıyorum. Çok teşekkürler yardımlarınız ve bilgiler için.
    ***
    Evet satıcı doğru söylemiş ama en iyisi siz benim dediğim gibi yapın:
    Fotoğrafa baktım begonvilinizde ciddi bir problem göremedim. Seraya alışıkken normal açık havaya çıkınca, eğer yeni yeri daha serin ise, 15-20 gün hiç sulamamak lazım. Yoksa bu değişiklik şokunda ıslak toprakta kökler zarar görebiliyor. Köklerdeki zarar yapraklardaki bozulmalarla belli olur. Aslında yaz sıcakları başladığı zaman böyle bir risk olmaz ama şu anda havalar seralara göre biraz serin. Güneşten mahrum etmenize hiç gerek yok. Şimdilik toprakta tam bir kuruma görmedikçe sulamayın. Yaz sıcakları iyice bastırınca, yani temmuz ortasında o saksıdan 2-3 misli daha büyük bir saksı ayarlayın ve tarif ettiğim gibi toprak karışımı yapın. Toprağı ve kökleri dağılmadan bir bütün halinde saksıdan çıkarabilmek için önce begonvili bol bol sulayın. 6 saat geçtikten sonra saksısından kalıp gibi çıkarın. Çok dikkatli olun ki kalıp bozulmasın yani toprak ile kökler hiç ayrılmamalı. O şekilde büyük saksıya yerleştirin. Eski saksısında iken toprak yüzeyi nasılsa, yeni saksıya yeni toprak ile yerleştirirken o üst yüzeyin yine açıkta kalmasını sağlayın. Yani derine gömmeyin. Peşinden sulamayın. Kendi eski toprağı iyice kuruyana kadar bekleyin.

  29. Çınar, Köyceğiz dedi ki:

    Yazıda sıcağı sevdiğinden bahsetmişsiniz. 3 tane farklı renk begonvilim var. Türlerini bilmiyorum ama bence hiçbiri bodur değil. Biri toprak, diğer ikisi plastik saksıdalar. Köyceğiz’de terasta açık alanda (3.kat) duruyorlar. Gelişimleriyle ilgili bir sorunum yok. Yaz kış az ya da çok çiçekliler. Sormak istediğim, buranın sıcağına saksıda ne kadar dayanırlar? 3 senedir yazın sıcaklar başlayınca bahçe katına (bahçemizde de 2 tane dev sığla ağacı var, neredeyse hiç güneş görmüyor) indiriyorum ama artık yoruldum doğrusu. Sabahtan akşama kadar güneş almıyorlar şu halde ama daha çok öğleden sonra, akşam üzeri iyi güneş alıyorlar. 40°C ve üzeri sıcaklarda yanarlar mı? Yine bahçe katına taşımalı mıyım yahut daha gölge olan bir balkona? Eğer gerek yok ise, hemen her gün suluyorum çok sıcak olduğu için. Bu doğru mu?
    ***
    Çevrenizde sabahtan akşama kadar kesintisiz olarak direkt güneş alan begonvil görmüşsünüzdür diye düşünüyorum. Burada Didim’de çok var. Hava ne kadar sıcak olursa olsun, güneş ne kadar uzun süre saatlerce direkt gelirse gelsin begonviller en iyi bu şartlarda gelişiyor. Mesela yaz sıcakları bastırana kadar, yeni körpe yapraklar sanki güneşten rahatsız olmuş gibi biraz cansızca dururlar. Ama felaket sıcaklar bastırdıktan sonra sıfırdan yeni gelişimlerde tam dirilik ve tam canlılık oluyor. Böyle ilginçlikleri olan bir bitkidir. Güneşten korumak için onca zahmete girmenize hiç gerek yok. Sadece, eğer saksıları çok küçük ise o durumda saatlerce güneş altında ve 40C derece sıcaklarda rahatsız olabilirler, o kadar. Sık sık sulamaya gelince, ben şahsen bunun bir zararını görmedim. Ama saksıda kullanılan toprağın özelliğine göre zararı olabilir. Bahçemde devetabanını yaz boyunca her gün suladığım halde, onun hemen bitişiğindeki begonvilde hiçbir zarar olmadı. Gerçi duruma göre gereksiz yere her gün sulamada çiçek açmaya pek girişmeyen begonviller olabiliyor. İnanılmaz hızlıca ve gürce sürekli dallanıp dururlar. Onları sulamamak lazım. Bu yazdıklarım bahçeye ekililer içindi. Saksıda olunca sık sulamadan dolayı çiçek açmama probleminin olacağını sanmıyorum. Begonvillerinizi sıcağa göre değil, toprağının kuruyup kurumamasına göre gerektiği gibi sulayın. Toprakta ciddi bir kuruma olmuyorsa kaç gün geçerse geçsin sulamayın.

  30. Megus, İzmir dedi ki:

    Begonvil çoğaltmak için birden fazla çelik aldım ve anlattıgınız 2. metodu uygulamak istiyorum. Yannız çeliklerim t şeklinde değil, normal 3 gözlü olgun dal çelikleri. bu şekilde de çogaltabilmem bu zamanda mümkün müdür?
    ***
    Zaman uygun. Dallarınız uygun mu, o konuda bir şey diyemem ama bu usulde T şekli şart değil, yani o meselede sıkıntı olmaz. Kendi denememe göre yazıyorum: Kalın olmayan, yapraklı, uç kısım dallardan, boyları ortalama 15cm ayarlayın. Dallar su gibi körpe olmasın. Tamamen olgunlaşmış olmaları lazım. Birkaç gün suda bekletin. Eğer suda beklerken dalın su altında kalan kısmında bembeyaz şeyler oluşursa bunlar toprağa dikince yüzde yüz kesin kökleniyor. Beyazlıklar oluşmayan dalların köklenmesi de mümkündür. Suda fazla bekletmeyin. 4 gün yeter. Veya en fazla 6-7 gün bekletin. Özellikle beyazlıklar oluşursa hemen o gün toprağa ekmeniz lazım. 2. yönteme göre aynen bu şekilde denemelerim büyük bir kolaylıkla başarılı olmuştur. Hemen ertesi baharda ilk işleri çiçek açmak oluyor. Yani kısacık boylarına rağmen. Ama sonra bahçeye dikerseniz 2-3 yıl çiçek açmaz, büyümeye gelişmeye devam ederler. Saksı sıkıntısında mutlaka çiçek açamaya devam ederler.

  31. Megus, İzmir dedi ki:

    Suda beklettiğim çeliklerimin bir kısmında beyazlıklar oluştu. Bunları köklendirme toprağına diktim. Beyazlık olmayanları suda bekletmeye devam ediyorum. Bu arada su hafif bozuldu ve kokmaya başladı. Gün aşırı suyu değiştirip köklerin ucunu musluk altında yıkıyorum. Bu yaptığım doğru mu? Bir de beyazlıklar oluşan çelikleri toprağa dikerken köklendirme hormonu sürmemin bir faydası veya zararı olur mu? Son olarak dikilen çeliklerin üzerine sera etkisi için bir poşet geçirmeli miyim?

    Sonradan eklenen sorunuz:
    Oluşan beyazlıklar genel olarak çeliklerin üst tarafında oluştu. Bunları dikerken beyazlıklar toprak altında kalacak şekilde mi dikeceğiz? Eger böyle dikersem çeliğin yarıdan fazlası toprak altında kalıyor. Bir de çeliklerin alt kısmında saydam sümüksü bir tabaka oluştu.bu şekilde mi dikeceğim yoksa musluk altında bu kısmı yıkayıp mı dikmeliyim.
    ***
    Beyazlık olmuyorsa en fazla 6 gün bekletin. Onların da tutmaları mümmkündür. Yalnız, beyazlık oluşanların tutmalarının yüzde yüz kesin olduğunu tecrübelerimden biliyorum. Yani diğerlerinin de kayda değer bir başarı yüzdesi vardır. Yeter ki yanlış bir şey yapmayın. Köklendirme hormonu ben hiç denemedim. Usulünce kullanmayı biliyorsanız bence hiç zararı olmaz. Hatta büyük faydası da olabilir ama ben hiç denemedim, kesin bir şey diyemem. Adı üstünde köklendirme hormonu. O amaçla kullanınca işe yaraması lazım. Sera etkisi sakın yapmayın. Bu belki serin aylarda ya da serin memleketlerde iyi olur. Ama bu felaket sıcak memleketlerde, yaz aylarında zarar verir.

    Sonraki sorunuza cevap:
    Su dışında kalan kısımlarda beyazlık olması aynı şey değil. Bahsettiğim beyazlık çok fazla bembeyaz olarak, dalın su içinde kalan kısmında, dalda kabarcık olmuş şeklindedir. Sütten bile daha beyaz, bembeyazdır. Daha fazla suda bekletince sarımsı renk alır. Ayrıca, dalları suda bekletirken, su içinde kalacak olan kısım, toprağa dikince de aynı şekilde toprak altında kalacak. Eğer yanlış bir şeyler yaptıysanız yeni dallar bulup yeniden başlayın. Suyu her gün değiştirmelisiniz. Suyun bulanması ve dalın sümüksü tabakayla kaplanması hiç iyi değil (bu hal dalın dış dokusunun çürüdüğünü gösterir ve dolayısıyla onlardan artık hayır gelmez). Körpe dallar kullanmayın. Hem genç, hem de çok fazla sertleşmiş yapraklı dallar kullanın. En uygunları bir süre uzayıp gelişime devam etmeyi bırakmış olan, iyice sertleşmiş olan genç dallardır. Veya, gelişime devan ediyorsa uç körpe kısmı keserek dalı kısaltmalısınız.

  32. Gözde, İzmir dedi ki:

    Fuşya rengi ve açık pembe olarak iki adet sarmaşık begonvil aldım terasıma. İkiside saksıda. Öğleden akşama kadar güneş görüyor. 2 3 gündür yaprakları kıvrık buruşuk gibi. Havalar malumunuz uzun zamanların en sıcak zamanlarını yaşıyoruz, ama begonvil sıcağı sever diye biliyorum. Yazlık tüm yerler begonvil dolu. ilk aldığım ölmüştü yine korkuyorum kurtaramazsam diye.
    ***
    Begonvillerin felaket şiddetli sıcağa, bütün gün yakıcı kavurucu direkt güneş ışınları altında kalmaya uyumları kaktüs türlerinden bile kat kat ileridedir. Burası kesin garanti.. Fakat saksıda aynı şey geçerli değil. Hele ki siz yeni almışsanız, ve onlar sizin terasınızdaki şartlara hiç alışık olmadan (ılımlı bir yerde) yetiştirilmişse elbette yılın en sıcak günlerinde birden bire öyle bir yere yer değiştirmelerinin sonucu üzücü olur. Bir sorun daha var: Bu sıcak günlerde almışsanız, bir de şansınıza (nasıl bir toprak kullanmışlarsa) toprak kökleri hızlıca çürütmüş olabilir.

  33. Ferudun, Kocaeli dedi ki:

    Begonvilin bahçe toprağına ekim zamanı ne zamandır?
    ***
    Temmuz başı en uygun zamandır.

  34. Sema, İzmir dedi ki:

    Mayıs ayinda bodur begonvil aldim. yeni tasindim evde hemen ciceklerini doktu boyu uzadi. alt yapraklari sararip dokuldu. toprak biraz cokunce alt dallar disasarida. eyluldeyiz ustten toprak koyup acikta kalan dallari kapatsam zarar verirmiyim
    ***
    Sorunuzdan bir şey anlamadım. Açıkta kalan dallar demişsiniz. Dalların toprak altında kalması gerektiğini düşünüyorsanız yanlış.

  35. Megus, İzmir dedi ki:

    Bahçem için mini bir sera alıyorum ve bu serada begonvil üretmek istiyorum. çelikleri dikmek için geç mi kaldım acaba? ya da en geç ne zamana kadar Çelik alıp dikebiliriz. Yazınızda çeliklerin dışarıda ve güneşli havada kalması gerekli demişsiniz. Burada kast edilen şey anladığım kadarıyla çeliklerin esinti alması ve direkt güneş alması. Malum bu aralar geceleri soğuk oluyor. bu nedenle çelikleri gündüz dışarıda akşam serada mı tutmamız gerekli?
    ***
    Hayır sera içinde de olur. Sizin sera sadece kış koruması için ise, her tarafı kapalı ise uygun değil ama olabilir de, yani bir şekilde içeriye hava sirkülasyonu olmalı. Saksıları bir içeri bir dışarı yapmanız bitkilere sadece tehlike unsurudur. Faydası değil çok kötü zararı var. En önemli faktör ısı derecesinin yeterliği. Begonviller için 18C dereceden düşük olmaması lazım. Yıllardır gördüğüm kadarıyla çok düşük ısıda bile bahçemdeki begonviller bütün kış yeni filizler geliştirip durur. Köklenme için muhtemelen biraz daha yüksek ısı, mesela en az 18C derece yeterli olabilir. Köklendirme toprağı ve köklendirme hormonu kullanırsanız daha iyi. Böylece biraz kalın ve uzun dallarını da köklendirebilirsiniz. Mesela kurşun kalem kalınlığında veya biraz daha kalın dalları 40cm gibi ayarlayarak. Bu dallar daha fazla enerji ve besin depolamış oldukları için sonuçta köklendikten sonra gelişim çok hızlı olur. Köklendikten sonraki büyük tehlike esas saksılarına dikerken köklerini topraktan ayırmaktır. Genelde tamamıyla ölüp giderler. Bu yüzde sonra yeni saksılara dikerken köklerini tutundukları topraktan hiç ayırmamak zorundasınız.
    Bütün mesele köklenmelerini sağlamak. Basit bir sera içinde bile, özel ısıtma sağlamadan, İzmir’de kış boyunca gelişim devam eder.

  36. Özlem, Bilecik dedi ki:

    Geçen sene sarmaşık begonvil aldım. Eve ilk geldiğinde bir süre içeride bakmak durumunda kaldım çünkü evde olmayacaktım. dışarıda durup bir sorun olmasını istemedim. Bir hafta kadar sonra geldiğimde yapraklarının geçmekte olduğunu fark ettim. İçeriyi sevmediğini bildiğimden balkona aldım. az bir süre sonra canlandı pembeleşti tomurcuklandı. gidip gelip seviyordum. Bir süre sonra tekrar evden ayrılmak zorunda kaldım fakat bu sefer dışarıda bıraktım. Bir, bir buçuk hafta sonra eve döndüğümde çoğunluğu kurumuştu ve ne yaptıysam bir türlü engel olamadım. sanırım gece soğuk vurdu. Birkaç aydır içeride güneş alan bir yerde tutuyordum daha fazla soğuk almasın diye. fakat kurumaya devam etti. Şu an bütün dalları odunumsu kupkuru. Budasam falan kurtarma şansım var mı? Eski halini çok özlüyorum.
    ***
    Dipten kesin. Güneş ışınlarından uzun süre ısınacağı bir pencere önünde tutun. Eğer kökler ölmediyse haziran başına kadar bir filiz verecektir.

  37. Özlem, Bilecik dedi ki:

    Bir süredir sosyal medyada .. .. diye bir besin paylaşılıyor oldukça yaygınlaştı. Genelde orkidelerde kök gelişimi için kullanıyorlar fakat her bitkiye kullanılabileceğini söylüyorlar. Bu besini temin etsem begonvilimde olumsuz bir etkiye rastlar mıyım?
    ***
    Sosyal medyada ne tavsiye okursanız tam tersini yapın. Begonvil doğru şartlarda hiç gübresiz bile canavar gibi yetişen arsız uğursuz tehlikeli bir bitkidir. İkliminiz uygun değil. Vazgeçin. Didim’e taşınalıberi (on yıl oluyor) begonvillerden çok çektim. Evin eski sahipleri ekmiş. 6 yıl önce birini yok etmeye çalıştım. Toprak altından sürekli filiz uzatıyor ve kaşla göz arasında hızlıca dallar uzatıyor. İkincisini iki yıl önce yok ettim güya. Onda da başarısız oldum. Sürekli dibe kadar sıfırlıyorum işe yaramıyor. Bir üçüncüsü, yeri uygun olduğu için yok etmiyorum ama yılda 4 defa budama istiyor. Bunların en korkunç yönü tehlikeli dikenlerinin olması. Ancak bodur denen tipi biraz usludur. O ise saksıda uslu duruyor. Bahçede 5-6 metre büyür.

  38. Ayşe, İstanbul dedi ki:

    Geçtiğimiz Temmuz ayı ayvaliktan yaklasik 1 metre boyunda alıp istanbulda bahçeme ektiğim begonvilim yaz boyu hızlıca gelişim gösterip boyu 2-3 metreye çıktı. Aldığımda fusya çiçekleri vardı. ben ektikten sonra onlar döküldü ve tekrar çiçek açmadı ama yesil yaprakları sağlıklı görünüyordu. Bahçem çok fazla direkt güneş almıyor ona bağladım. Fakat kış ayı boyunca çoğu yapragi hızlı bir sekilde döküldü ve kalanlar da kurudu. Bu sene kışın hiç kar yağmadı. bahçem korunaklı denebilir öyle dondurucu bir soğuk görmedi. havanın 1-2 derecelere düştüğü bazı günlerde şeffaf brandayla korumaya da aldım. Ama şu anki görüntüsü biraz endişe verici. Halen yeşil görünen bazı dalları var. öldüğünü sanmiyorum. baharda tekrar toparlar mi? yapraksiz kalan dallar tekrar yaprak çıkarır mı yoksa budamali miyim? Veya her kış bu şekilde kuruması normal midir yoksa benim mi bir hatam olmuştur acaba?
    ***
    Büyükada begonvili denen klasik begonvil hariç diğer daha güzel begonvillerin hiç biri İstanbul iklim şartlarına uygun değildir. Bir de İstanbul’un neresinde olduğunuza ve begonvilin hangi yönlerden rüzgar aldığına göre çok şey fark eder. Isı sıfıra bile düşmediği halde o kadar zarar görmesi hiç normal değil. Bu durumda hassas begonvillerin bile şu anda üzeri kızıl renkte filizlerle dolu olması gerekiyordu. Anlaşılan o köşe kuzeyli yönlerden soğuk rüzgarlar alıyor. Isı 5C veya 6C derece bile olsa, kuzeyli rüzgarlar + kuru ayaz + yüksek basınç şartları bir araya geldiğinde bitkiler -3C derece soğuk yemiş gibi kötü etkilenirler. Sizin begonvilinizde de öyle bir problem olmuş olabilir. Bu tip kış kurumalarında genelde toprak altı kısmı sağ kalıyor ve ilkbaharda bir hayli geç olarak dipten yeni filiz veriyor. Bu ise haziran ortasını bulabilir. Veya en erken mayıs sonuna doğru olacaktır. Şimdi, ay sonuna kadar hiçbir filizlenme başlamazsa, nisan ayı girince tüm dallarını dipten budayın.

  39. Musa, İstanbul dedi ki:

    Aynı çiceği dün büyük bir saksıya yerleştirdik şu an yapraklar kendini salmış solucak. acaba ve ne yapabilirim? taşıma esnasında yanlış bir şey yapmış olabilirim.
    ***
    Begonvillerde saksı değişimi yaparken eğer köklerini topraktan ayırırsanız o açığa çıkmış olan kökler yeni toprakta yanar, çürür. Bu hataya düşmemeliydiniz. Toprağıyla beraber kalıp gibi, hiç dağıtmadan eski saksıdan çıkararak büyük saksıya yeterince toprak ilavesiyle yerleştirmeniz gerekirdi. Şimdi yapacak bir şey yok. Şansınız varsa yeni kökler uzatmaya başlar. Sadece bekleyeceksiniz. Bu iş bir hayli uzun sürebilir. Ağustosa kadar can çekişir vaziyette kalabilir.

  40. Ferudun, Kocaeli dedi ki:

    Bahçedeki yetişkin begonvile derin budama ne zaman yapılmalıdır?
    ***
    Ağustos ayı içinde.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.