Brunfelsia latifolia

Gelişim özellikleri ve çiçekleriyle Lycianthes rantonnetii türüne çok benzeyen Brunfelsia latifolia onun gibi Patlıcangiller (Solanaceae) familyasındandır. İngilizcede yaygın adı dün-bugün-yarın çiçeği‘dir (yesterday-today-tomorrow). Çiçek rengi her gün değiştiği için bu adı vermişler.

Brunfelsia latifolia bahçe süs bitkisi

Brunfelsia latifolia, dün bugün yarın çiçeği – Fotoğraf: GardenBeast

Toksik ve biraz zehirli özelliklidir. Yememeli, küçük çocuklarınız ve hayvanlarınız varsa dikkatli olmalısınız.

Brezilya’ya endemik bitkilerden Brunfelsia latifolia güzelliğinden ötürü dünyaya bir bahçe süs bitkisi olarak yayılmıştır. Yaprakları koyu yeşil olup çok kısacık yaprak sapları mor renktedir. Boyu ortalama 1m civarlarında, çok fazla dallanan orta boy çalıdır. Genelde 2 metreyi bulmaz. Bahçeye dikili olanlar çok iyi bakım karşısında, eğer yerini de sevmişse 3 metreyi biraz aşar.

İnce, zarif sıkça dallarıyla bol bol çiçek açar durur. 30-40cm boyda iken bile elinden geldiğince çok dallanır ve mutlaka çiçek açar. Çiçek açma zamanı neredeyse yılın her zamanında kesintisizdir (hava şartlarının gidişatına göre). Çiçekleri ilkin mor renkte açar. Zamanla rengi değişir. Önce lila rengine döner. Sonra beyaz olur ve sonra da solar gider. Böylece bitkinin üzeri üç ayrı renkten çiçeklerle kaplıdır.

Brunfelsia latifolia kış soğuklarına -7C dereceye kadar yapraklarını dökerek dayanır. Uygun sıcaklık olduğu sürece devamlı çiçek açma eğilimindedir. Kışın fazla soğuk olmazsa yapraklarını dökmez.

Güneşli ve yarı gölgeli yerleri sever. Pek toprak seçici değildir ama ara sıra hafif dozajlarda gübrelemeye ihtiyacı var. Kuraklığa dayanıklıdır ancak iyi bir gelişim ve sürekli çiçeklilik için pek susuz bırakmamalısınız. Suyu çok sever. Yaz boyunca hemen her gün sulayın. Havası kuru olan memleketlerde bahçenin bol yeşillikli yerleri uygundur. Güçsüz kalmış dallarını budayın. Fazla dağınık geliştiğinde her zaman budama yapabilirsiniz. Sadece sonbahar başından kış sonuna kadar hiçbir budama yapmayın.

Brunfelsia latifolia üretimi yapraklı ama çok körpe olmayan dallarından köklendirmeyle yılın her zamanında mümkündür. En uygun zaman ilkbahar ortasıdır. Kırıp aldığınız dalları toprağa diktiğinizde genelde kolayca köklenirler. Ayrıca toprak altındaki sürgünleriyle kendisi çevresinde yeni fidanlar üretir. Bunları ayırırsanız tutmaları kesindir.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.