Kamelya (Camellia japonica)

Theaceae (Çaygiller) familyasından Camellia cinsinin çaydan sonra en tanınmış türü Camellia japonica, diğer adıyla Japon kamelyası‘dır. Ana vatanı Çin, Tayvan, Güney Kore ve Japonya’nın güneyidir.

Kamelya parlak yeşil yaprakları oval, katmerli çiçekleri kırmızı bahçe bitkisi

Kamelya bitkisinin genel özellikleri

Kamelya 300 ile 1100 metreler arası yükseltilerde dağ ormanlarında yetişir (w). Çin ve Japonya’da binlerce yıldır süs bitkisi olarak yetiştirildiği halde Avrupa’ya ilkin 1692 yılında gelmiştir.

Saksılarda küçük çalı şeklinde çiçekli halde görüyoruz ama aslında büyük çalı ve küçük yapılı ağaç özellikli bir bitkidir. 10 metreden daha fazla büyür. 2000’den fazla hibrit ve kültivarları türetilmiş. Yalınkat, katmerli ve çeşitli renklerde çiçek açan çeşitleri var.

Çiçek açma zamanı

Anavatanında doğal yetiştiği ormanlarda kamelyalar genellikle kışın ikinci yarısında çiçek açar. Özel saksı kamelyalarının çiçek açma zamanı kasım-mayıs arasıdır. Diğer aylarda çiçek beklemeyin.

Kış soğuklarına dayanıklılığı

-20C dereceye kadar orta şiddet don olaylarına dayanır. Fakat -12C dereceden fazla soğukta (özellikle de havası kuru memleketlerde) kışın fena yıpranır. Ankara’da (şehir merkezi ilçesi) sert rüzgarlara kapalı büyük binalar arası bahçede, balkonda kamelya sorunsuz yetişir. İstanbul’da kış soğuklarının en ciddisinin bile (olsa olsa -8C derece) hiçbir şekilde zararı yok.

Soğuk havaya dayanıklılık sınırlarını yazdım. Fakat ılıkça bir seraya alışık bir kamelya aniden çok soğuk bir yere götürülürse daha ilk günden kökler çürümeye başlar. Bundan dolayı her zaman dediğim gibi soğuk havaya çok dirençli olan bitkileri bile kış aylarında satın almayın. Eğer siz alana kadar zaten sürekli soğuk yerde tutuyorlarsa ancak o takdirde sorun çıkmaz.

Kullanım

İklimi uygun yerlerde kamelya bahçe, balkon (kışın çiçek açan) süs bitkisi, parklarda süs ağacı ve çit bitkisi olarak kullanılır.

Kamelya yetiştirme

Kamelya yetiştirme ve bakımı

Öncelikle, kamelyanın bir iç mekân bitkisi olmadığı gerçeğini kabul edin. Kapalı yerlerde sağlıklı kalması ancak çok serin ve sürekli havadar odalarda olması şartıyla mümkündür.

Güneş ihtiyacı

Direkt güneşe ihtiyacı hiç yoktur ama çok kuvvetli ışık ister. Koyu gölgede (loş ışıklı yerlerde) hiç çiçek açmayacaktır. Yazın fazla sıcak olan memleketlerde yaz aylarında yapraklar güneş etkisiyle fena halde yıpranır. Ama sonbaharda yeniden canlanıp yeniden yaprak verir. Yazı yapraksız geçirmesi iyi değil. Aşırı sıcak memleketlerde bahçelerde sadece gölgelik yerlere dikin. Saksıda ise gölgede bile hayatta kalması zor.

Toprak ve saksı

Serin toprak istediğinden dolayı kamelyayı ne kadar büyük saksıya dikerseniz o kadar iyidir. Fazla büyük saksıyla uğraşmak istemiyorsanız çömlek saksı kullanın ki kökler serinde kalsın.

Kamelya yüksek alkali değeri taşıyan topraklarda zarar görür. Toprağın pH derecesi 7.5 üstüne çıkmamalıdır.

Saksı kamelyalarına toprağın hafiften killi olmasında yarar var. Çünkü bu sayede köklerin serinde kalması garanti olur. Çok koyu kırmızı renkte killi doğal arazi en üst yüzey toprağı ile torf toprak eşit ölçülerde harmanlayın. Biraz da ponza taşı katarsanız daha sağlıklı olur. En iyisi budur. Fakat her killi toprak uymaz. Köklerde fena halde mantar hastalıklarına, dolayısıyla kamelya fidanlarının ölmesine yol açarlar. Uygun olanından bulamadığınız takdirde sırf torf toprak kullanın.

Veya, bulmak zor ama en iyisi ⇒ şurada özelliklerini yazdığım humuslu ve kitinli orman kenarı toprağıdır. Tek başına, başka şeylerle karıştırmadan.

Gübre, besin verme

Bahçede kamelya yetiştiriyorsanız Koçtaş vb yerlerde bulacağınız paketinde ‘Rhododendron ve ortancalar için’ yazan kuru suni gübreden, üzerindeki tarife göre verin.
Saksıda yetiştiriyorsanız: Ev bitkileri için olan genel kullanım sıvı bitki besininden ayda bir defa düzenli olarak vermeye devam edin.

Hayvan gübrelerinin zarar verme riski yüksek.

Sulama

Kireçsiz ya da beklemiş, tortusu dibe çökmüş su ile sulayın. Bahçeye dikili kamelyalar ilk yılını atlatmışsa ihmale gelir. Aksi takdirde yaz boyunca fazla susuz bırakmayın. Saksı kamelyalarını ise toprak asla kupkuru hale gelmeyecek şekilde ara sıra bol miktarda su dökerek sulayın. Mutlaka saksı alt deliklerinden su çıkmalı. Daha az su ile sulamak toprakta tuzlaşma yapar. Kamelyanın en büyük düşmanlarından biri tuzlu topraktır.

Kamelya (Camellia japonica) bitki türü

Kamelya fidan üretimi

Camellia japonica – kamelya bitkisinin tohumla, aşıyla ve çelikle üretim yolları var.

Tohumlarıyla çoğaltılması

Kamelya meyveleri dalında olgunlaşıp kuruduğunda hiç vakit kaybetmeden içindeki tohumları alın. Noktalı yeri alta gelecek şekilde, derine değil, sadece üst yüzeyi çok hafifçe belli belirsiz toprakla örtülmüş halde toprağa yerleştirin. Çimlenme başlayana kadar saksının üstünü naylonla kapatın.

Aşılama

Aşı ile kamelya üretme ticari amaçlı üretimlerde daha elverişlidir. Çünkü tohumdan yetişmiş fidelerin ya da köklendirilen çeliklerin büyüyüp gösterişli hale gelmesi 3-4 yılı bulur. Ama aşı sayesinde ikinci yıldan itibaren çiçek açmış halde satışa çıkarmak mümkündür. Kalem aşısı metodu uygulanır. Zamanı kış sonudur. Aşının kök çürümesi hastalığına dayanıklı olan Camellia sasanqua ya da Camellia oleifera türleri üzerine yapılması tavsiye ediliyor. Fakat diğer bir kamelya türü, bildiğimiz çay (Camellia sinensis) Rize’de ağır killi topraklarda sorunsuz yetiştiğini gördüm. Bu da uygundur bence. Üstelik tuzlu topraklara da toleranslıdır.

Kamelya çelikle üretim metodu

Yeni olgunlaşmış, genç, yeni kahverengileşmekte olan dallarından seçin. Dalları ggünün en serin saatlerinde keserek alın. Ortalama 10 cm uzunluğunda olacak. Ya da yapraklı uzun bir dalı 8-9 cm iki parçaya bölün. Çeliklerde en üstte 2 veya 3 yaprak bırakın. Alttaki yaprakları kopartmadan diplerinden kesin. Bazı uzmanların tavsiyesi: Aldığınız dalları hemen bir naylona sararak buzdolabında iki hafta bekletin. Buzdolabı genelde 4C veya 5C derece soğuk olup dondurucu değildir. Böyle iki hafta bekletmek başarıyı arttırır.

Özel koşullarda 6 haftada kamelya çeliklerinin kök salması

Aslında bu iş en iyi özel seralarda, devamlı sisleme ve hava akımları sağlama tertibatı sayesinde olur. Ama ben evlerde hobi olarak uğraşanlara veya küçük çapta çiçekçilik yapan kişilere yönelik anlattım. Gereken malzemeleri ve şartları daha basit yollardan temin ederek başarılı olacağınız şekilde.

En iyi zamanı: İlkbaharda günün çoğu zamanında 18°C derece ve üstü sıcakların başlangıç günlerinde. İİstanbul’a göre en iyi zaman: mayıs ayının başından son günlerine kadar. Geç kalmadan hemen başlamalısınız. Bu zaman aralığı kamelya çelikleri toprağa dikme zamanı yani başlangıç. Diğer yerlerde de buna göre düşünün. İlkbaharda çok serin günlerin geride kaldığı zaman hemen başlamak gerekiyor.

Köklendirme toprağı: Kamelya köklendirmede böyle bir toprak mutlaka lazım. Yani humussuz, kilsiz, gübresiz, EC derecesi çok düşük (1’in bir hayli altında) ve havadar, suyu anında süzdürür özelliklere sahip. Ancak bu sayede çürümeden sağ salim köklenirler. Sayfası: Köklendirme toprağı hazırlama

Kamelya köklendirme saksısı: Her bir çelik için 5 – 6 cm gibi çaplarda, en fazla 10 cm derinliğinde mini saksılar (viyol). Toprak altında kaldığı zaman köklerin kolayca geçeceği özel liflerden yapılmış viyol saksılardan bulursanız en iyisi bunlardır. Köklenen fidancıkları böylece sökmeden, hiç rahatsız etmeden esas saksılarına dikmeniz mümkün olur.

Kamelya köklendirme

Nemli hava için kutu: Kaç mini saksı varsa sığacakları kadar geniş, kapaklı, şeffaf kutu (sebze saklama kutuları olabilir) içlerine birkaç cm yüksekliğinde su doldurun. Saksıların suya değmemeleri için gereken düzeni sağlayın. Su sadece içerinin yoğun nemli olmasını sağlayacak. Gerçi saksı sayısı çok ise su olmasa da olur. Onların saldığı nem içerisinin yüzde yüz nemli havaya sahip olmasını sağlar. Ya da en alta temiz kum veya saf torf yayıp iyice ıslatmak sudan daha kullanışlıdır.

Çelikleri mini saksılara dikme

Kamelya dallarının yarısından fazlası toprak altında kalmalı. Daha net bir ölçü isterseniz: Yaprak dibi filiz yeri noktalarını sayın. En az iki nokta kesinlikle toprağın tamamen altında kalacak. Dikince sulayın ve açık havada birkaç saat bekletin: Su iyice süzülsün. Süzülüp giden suyun yerini temiz hava doldursun. Sonra kutuya yerleştirin ve kapağı kapatın.

Köklendirme tozu? Hiç şart değil. Ama elinizde kamelya çeliklerine uygun olduğundan emin olduğunuz bir köklendirme tozu varsa elbette kullanın.

Işık: Yaprakların 30cm yukarısında flüoresan lambası günde 16 saat kadar devamlı yanacak. Güneş hiç almamalı. Bazı saatlerde bulundukları yer sanki güneş geliyor gibi çok kuvvetli aydınlık oluyorsa ve flüoresan ışığı tamamen görünmez oluyorsa o saatlerde lambayı söndürün.

Havalandırma: İki günde bir, kuvvetli hava akımı alan bir yerde kapağı açarak yarım saat süreyle havalandırın.

Sulama: Ara sıra kontrol edin. Toprağın nemi yarı yarıya gitmişse kutudan çıkarıp sulayın. Birkaç saat kutu dışında havadar ortamda bekletin. Suyu iyice süzülsün ve toprak nemi çekerken havalanmış olsun. Aksa takdirde, kapalı kutuda toprağın içinde su damlacıkları birikip jelleşme gibi oluşumlar meydana gelir ve kökler tamamen havasız kalıp çürür.

Yeni yaprakların çıkması: İlk haftalarda yeşerme, filizlenme, yeni yaprak gelişimleri olsa bile köklenmenin başladığı anlamına gelmez. Saksılar minik olduğu için gerektiği kadar köklenme olunca alt deliklerden köklerin çıktığını görürsünüz. Veya daha kesin ölçü: 6 hafta dolması şartıyla güçlü dal uzamaları başlarsa artık tamamdır.

Mutlu son

Fidancıkları saksılarındaki toprağından hiç dağıtmadan kalıp gibi çıkarın. Eğer çözülme olursa, toprak dökülüp kökler açığa çıkarsa onlar yeni toprağında çürür.

10cm çapındaki küçük saksılara mini kamelya fidanlarını yetişkin kamelyalara uygun toprak karışımıyla tek tek dikin ve sulayın. Artık kapalı tutmak gerekmez.

Zararlıları, problemleri

Ülkemizde kamelya türlerine dadanan parazit duymadım. Rize’de bir kamelya türü olan çaylara hiçbir ilaçlama yapmazlar. Belki rüzgarsız, kuytu yerlerde unlu bitler musallat olur.

Gölgeli, rüzgarsız, kuytu yerlerde kamelya yapraklarında mantar hastalıkları olma riski var.

Ana gövdede kanker hastalığı yine koyu gölge ve rüzgarsızlık sebebiyle, bilinçsiz budamalardan kaynaklanır (gövdedeki yan dallarda budama sonucu yara oluşursa).

Yaz aylarında öğle saatlerinin tepe güneşinden mutlaka koruyun. Yazın fazla sıcak olan yerlerde yaz boyunca tam gölge yerlerde tutun.

Son olarak, özellikle de saksıda kamelya yetiştirmede suyun ve toprağın özelliklerine karşı çok dikkatli olmanızı tavsiye ederim.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: | | | |

'Kamelya (Camellia japonica)' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Ahmet, Eskişehir dedi ki:

    Burada kışın ayaz olur. Bahçede yetiştirmek uygun mudur?
    ***
    Hayır. Eskişehir’de bazı yıllar -25’i geçen soğuk olabiliyor ki kamelyaların o kadar soğuğa dayanabilmeleri mümkün değildir.

  2. Salim, İzmir dedi ki:

    Evim kuzeye denize bakıyor. Bahçem kışın güneş almaz. Yazın ise güneşli ve çok esintili. Yeni almış olduğum kamelyayı bahçeye mi dikmeliyim yoksa yine güneş almayan cam ile kapalı olmasına rağmen serin olan balkonda mı tutmalıyım?
    ***
    Gerektiği gibi bakımını yapabilecekseniz ve balkonunuzun dışarısı gibi havadar ise saksıda tutmada yarar var. Bu durumda saksısı büyükçe ve çömlek saksı olmalıdır ki yaz sıcaklarında kökler ısınmasın. Bahçeye dikerseniz: Kuzey cephe bahçede binaya çok yakın olan yerler yazın ancak ilkindiden itibaren veya sonrasında güneş alır. Kamelya için uygundur. Kökler serin toprakta (bahçeye dikili) olması kamelya için daha iyidir. Ama önce orada çukur kazıp kamelyanın seveceği toprak karışımı ile doldurup kamelyayı sonra dikmelisiniz. Bulabilirseniz toprağına bol bol kestane gübresi karıştırın.

  3. Salim, İzmir dedi ki:

    Kamelyamı bahçemin kışın güneş alabileceği, yazın ise mümkün olduğunca kızgın güneş almamasını sağlayacağını düşündüğüm bir noktasına diktim. Kamelyamı aldığımca üzerinde yaklaşık 5 veya 6 adet açmış çiçeği vardı ancak bunlar zaman içerisinde hepside döküldüler. Şimdi ise kamelyamın yeni yeni yapraklar verdiğini görüyorum. Çiçeklerini dökmesi normal midir ayrıca yeni yapraklar vermesi ne anlama gelir?
    ***
    Elbette çiçekleri dökülür. Yeni yapraklar vermesi iyi. Her şey yolunda giderse gelecek kış aylarında ya da kış sonunda yeniden çiçeklenir.

  4. Salim, İzmir dedi ki:

    Kamelyamın gövde kısmında adeta ur gibi yuvarlak bir şey var. Ne olduğunu bilemediğim için kesmek istemiyorum. Konu hakkında bilgi almam mümkün müdür?
    ***
    Görmeden kesin bir şey demem mümkün değil. Eğer şişkinlik yanında dış kabuk çürümesi de varsa kanker hastalığıdır. Şişkin yeri kesmek yerine kamelyanızı daha fazla havadar ve daha fazla güneşli bir yere alın. Bundan sonra bir kaşık suya bir damla çamaşır suyu karıştırıp haftada iki defa o kısmı bastırarak silin. Kabuk çürümesi durursa şişkinlik de zamanla bir şekilde dengelenir. Bir zararı olmaz. Esas mesele kamelyanızı kanker hastalığından kurtarmanızdır. Olmazsa zaten kankerden yukarısının sağlığı bozulacak. Bu takdirde kankerli yerin aşağısından kesip yeniden dallanmasını sağlayın.

  5. Eser, Lefkoşa dedi ki:

    Merhaba, bu hafta 2 tane kamelya aldım. Bildiğiniz gibi Kıbrıs yazın çok sıcak oluyor. Şu anda ışık alan camlı balkondalar ve bol çiçekliler. Saksılarını ne zaman değiştirmem gerekiyor? Solucan gübresi kullanabilir miyim ki ağaçlarımda kullanıyorum. Çok sıcaklarda bahçemin ışıklı ama gölgeli bir yerinde yaşatabilir miyim?
    ***
    Evet sıcak iklime uyumlu olabiliyor ama yaz boyunca sürekli açık havada ve gölge yerde tutmanız şart. Kışın da açık havada olması iyi olur. Çünkü iç mekan ortamları sevmez. Saksısı mümkün olduğunca büyük bir çömlek saksı olmalıdır. Solucan gübresi sakın kullanmayın. Türkiye’de üretilenlerin tuzluluk ve pH dereceleri saksı bitkilerini öldürecek kadar yüksek. Sadece bahçelerde ve balkonlarda sığır gübresi gibi kullanılabilir. Diğer hayvan gübrelerini de tavsiye etmem. Ya doğal toprak olarak besleyiciliği iyi olan ve kireçli olmayan toprak kullanın ya da gübre yerine genta, vilmorin, çiçekcoşturan vb salon bitkilerine özel bitki besininden verin. Saksı değiştirmeyi kökleri toprağından hiç ayırmadan yapabilecekseniz her zaman yapabilirsiniz. Saksı plastikse kenarlardan kesin. Kalıp gibi çıkarın. Doğru bir toprak ilavesiyle büyük saksıya aktarın.

  6. Hülya Y. -Bodrum dedi ki:

    İlkbaharda kamelya almıştım. Yazın balkonda gölgede tuttum. Her şey iyi giderken birden şimdilerde yapraklarını dökmeye başladı. Yapraklar gayet canlıydı. Leke ve herhangi bir şey yok. Ne yapmalıyım? Yaprak da vermeye başlamışdı ama durdu. Sürekli dökülüyor.
    ***
    Yazın balkonda gölgede tuttum diyorsunuz. Peki şimdi nerede duruyor? Sanıyorum yerini değiştirdiniz. Ev içine almışsanız sebep budur. Hemen dışarıya eski yerine çıkarmanız lazım. Bodrum’da kış soğuklarının kamelyaya hiçbir şekilde zararı olmaz. Ev bitkisi değildir zaten.

  7. Huriye, İstanbul dedi ki:

    Geçen sene aldığım kamelya ağacımı bahçeye diktim. Bu sene tomurcuklar oluştu ama açmadan kurudu. Yaprakları da sarardı ve azaldı. Diktiğim yer güneşli. Şimdi asitli toprak koydum. Sulamasını yapıyorum fakat pek keyifli gözükmüyor. Ne yapmalıyım?
    ***
    Kamelya günde 3 saatten fazla direkt güneş almamalı. O kadar güneş ise sabah güneşi veya akşam güneşi olmalıdır. Hiç güneş almasa da olur. Öğle saatlerinin güneşini hiç bir şekilde almamalıdır. Asitli, humuslu ve oldukça süzek toprak ister. Siz bahçeye dikerken herhalde toprak ihtiyacını göz ardı ettiniz. Bir de herhangi bir hayvan gübresi verdiyseniz tam bir felaket. Dibine şimdi asitli toprak koymanız bir şey değiştirmeyecek. Eğer hayvan gübresi veya solucan gübresi verdiyseniz şöyle yapın: 2 litre kadar çay demi içerisine yarım limon sıkın. İki yemek kaşığı sirke katın. Bu 2LT suyun tamamı bitene kadar yavaş yavaş sulayın.

  8. Ayşe, Sakarya dedi ki:

    Kamelyam sağlıklı görünüyor. Yaprakları yeşil ve devamlı yaprak çıkartıyor fakat çiçek açmıyor.
    ***
    Evde mi tutuyorsunuz dışarıda mı, nasıl bir toprakta, saksıda ise saksı büyüklüğü ve ne zamandır sizde olduğuna göre durum değişir. Eğer yerini sevmiş ve hızlıca kök-dal geliştirmeye başlamışsa bu süreçte bir iki yıl çiçek açmaması normaldir. Veya akşamları kuvvetli ışıklı bir yerde duruyorsa bu da çiçeklenmesine engel olabilir. Birçok bitki türü gündüz-gece sürelerinin mevsimlere göre uzamasını ve kısalmasını izleyerek ona göre çiçek açar. Kamelya aralık ve ocak aylarında mutlaka günde en az 13 saat karanlık ister. Bu şartlara göre ocak sonu ile mayıs arasında çiçeklenir. Çiçek açma zamanı bu dönemdir.

  9. Ayça, İstanbul dedi ki:

    Üç yaşında bir kamelyam var ama çiçek açtıramıyorum. Sürekli sürgün atıyorlar. Acaba soğuk almıyor diye mi açmıyor? Tüm bakım ve besinleri vermeme rağmen.
    ***
    Ev içinde olursa çiçek açmaması normal. Evde hayatta kalabildiğine şükredin. Ama üç yıldır sürekli dışarıda idiyse ya fazlasıyla güçlenmeye çalışıyor (kökler çok rahat gelişiyorsa böyle olur) ya da bulunduğu yerde gece ışık olduğu içindir. Işıklı yerde gündüz süresinin kısaldığını anlayamaz. Kışın çiçek açan veya kışın çiçek açması gerekirken sadece tomurcuklanma faaliyetine başlayıp ilkbaharda çiçek açan türlerin birçoğunda böyledir. Yani günde en az 12 saat tam karanlık isterler.

  10. Mehmet F. -İstanbul dedi ki:

    Kamelya japonikam çok sağlıklı. En az 25 yaşında. Dışarıda ve az güneş ışığı alan ama havadar ve cereyanlı bir yerde. Bundan çelikle üretmek istiyorum. Çeliklerin dikileceği toprak nasıl olmalı?
    ***
    Yukarıda çoğaltılması konusunda açıklaması var. Kamelya çelik köklendirme toprağının hazırlanışı için zaten orada da şu sayfanın linkini vermişim: Köklendirme toprağı hazırlama Kamelya için en iyisi en sağlıklısı gerçek saf torf + perlit eşit oranlarda karışımıdır. Gereken maddeleri bulamadığınız takdirde o sayfadaki alternatifleri düşünebilirsiniz.

  11. Ayşe, Bursa dedi ki:

    Kamelya ağcının faydaları nedir?
    ***
    Ayşe Hanım burada konu bitkilerin yetiştirilmesi ile ilgilidir. Hangi bitki neye faydalıdır o benim alanım değil.

  12. Yüksel Ö. -Kayseri dedi ki:

    İki kamelya çiçeği aldım. Birisi iyi. Birisi yaprakları kahverengi oldu ve döküldü. Sadece gövdesi kaldı. Yeniden canlanır mı?
    ***
    Yanlış toprak ve yanlış sulama yüzünden kökleri ve dip kısmı çürümüşse canlanmaz. Ayrıca iç mekanlara uygun değildir. Sürekli açık hava ister. Fakat Kayseri’de kışın dışarıda soğuğa dayanamaz. Yaşatamazsanız canınızı sıkmayın. Çünkü gerçekten ev bitkisi değildir. Olmazsa bir daha kamelya almayın.

  13. Mehmet, İstanbul dedi ki:

    İki kamelyadan birinin bir-iki tomurcuğu kahverengiye döndü. Diğerleri normal. Bir yerde tam karanlık ister demişsiniz. Pencere önünde baktığım için sokak lambasının ışığı vuruyor geceleri. Bunun bir zararı var mıdır? Ayrıca kışın neredeyse hiç güneş görmüyorlar. Yeni aldım. İki ay oldu. Yaşları 2-4 arası. Ek olarak çevrede inşaat olduğu için yaprakları toz olmuştu onları temizledim. Yapraklar tozla kaplandığı için de zarar görmüş olabilir mi? Yapraklar sağlam ve canlı duruyor.
    ***
    Sokak lambasıyla ilgisi yok. Sanıyorum evde bakıyorsunuz. Kamelya kesinlikle iç mekan uyumlu değildir. Eğer dışarıda tutuyorsanız ve aldığınız zaman tomurcuklu idiyseler sebep yer değişikliğidir. Eski yerinin şartlarına göre yapılanmış olduğu için ve yeni yerinin şartları çok farklı olduğu için tomurcukların bozulup dökülmesi normal. Dışarıda tutmalısınız. Saksı mümkün olduğunca büyük olacak. Küçük saksıda olunca ve bir de güneş ışınları saksıyı ısıtırsa bunu hiç sevmez. Eğer küçük saksıda iseler önce büyük saksılar ve uygun toprak hazırlayın. Sonra köklerini ve toprağını birbirlerinden hiç ayırmadan saksılarından kalıp gibi çıkararak yeni saksılara yerleştirin.

  14. Mehmet, İstanbul dedi ki:

    Kamelya bitkisine solucan gübresi vermek yarar sağlar mı?
    ***
    Hayır. Saksı bitkilerini genellikle öldürüyor. Binlerce şikayet aldım.

  15. Cemal M. -Antalya dedi ki:

    Geçtiğimiz yıl bahçemize kamelya japonika diktik. Bitki şimdi yaklaşık 120cm. 15 gün önce çiçek açmaya başladı. Çiçekler açtıktan sonra sararıyor ve dökülüyor. Tomurcukların üzeri kararıyor. Bunun nedeni ne olabilir?
    ***
    Tam emin değilim ama sanıyorum doğal özelliği öyledir. Bir de bunların çok çeşitleri var. Yani çeşitlerine göre de çiçeklerinin dayanıklılık özelliği değişir. Fakat açmamış tomurcuklar kararıp bozuluyorsa toprağıyla ilgili veya bulunduğu yer ile ilgili bir problem vardır. Geçen hafta saksıda 25-30cm boyunda koskocaman kırmızı çiçekli bir kamelya gördüm. Çiçekleri japon gülünün çiçeğine benziyordu. Fiyatı 300 lira dediler. Daha uzun, 1 metre boyunda klasik kamelya, üzeri tomurcuklarla dolu halde onun fiyatı ise 150 lira. Her ikisini de almama gücüm yetmez. Çok pahalılar. Onun yerine Japon gülü ve ceylangözü sardunyalarla uğraşırım daha iyi. Sadece kış sonunda çiçek açan bir bitki için o kadar para değer mi diye düşünüyor insan (daha doğrusu satın almaya gücü yetmezse). Kedi erişemediği ciğere mundar der misali, o psikolojiye girdim ister istemez. :)

  16. Can U. -Kocaeli dedi ki:

    2 sene evvel 80cm üzeri tomurcuklu kamelyamı sabah güneşi alan bahçeme diktim. Kışı geçirdi. Tomurcuklardan 3-5 tanesi açtı (saydim çicek 25 kat). Bir tomurcuğun tam açabilmesi 45 günü buluyor:). Bazı tomurcuklar kahverengine döndü. Boyu uzamıyor. Yan dal veriyor. Ağaç haline getirebilmek için budama vs. ilave bakım nasıl yapmalıyım?
    ***
    Şu an için budama yapmak büsbütün zayıf düşürür. Koçtaş gibi yapı marketlerin çiçek ve bahçe malzemeleri satış bölümünde özel bir gübre var. Paket üzerinde “Rhododendron ve ortancalar için” diye yazılıdır. İşte bu gübreden kullanacaksınız. Paketin üzerinde yazılı tavsiyelere göre kullanın.

  17. Sibel, İzmir dedi ki:

    Birkaç gün önce seradan kamelya çiçeği aldım. Şimdi sabah güneşi gören terasta bakıyorum. Ekim gibi soğuklar başlayınca içeri mi almalıyım?
    ***
    Kamelya içeride, kapalı yerlerde olmaz. Zaten sizin orada kışın dondurucu soğuklardan hiç zarar görmez. Ekim ayında uygun bir toprak hazırlayarak daha büyük bir saksıya geçirin. Toprağını değiştirmeden, kökleri eski toprağından hiç çözmeden yeni saksıya yeterince toprak ilavesiyle aktarın.

  18. Gülden, Bodrum dedi ki:

    Kamelyam çok sağlıklıydı. Yazlık evde bahçede gölgede. Geçen kış birileri ana dallarının 3-5 tanesini gövdesinden itibaren kesmiş. Şimdi çok zayıf ve sağlıksız görünüyor. Yaprakların uçlarından kurumaya başladı. Bitki 1,5m. Kurtarmak için Ne yapabilirim?
    ***
    Buraların toprağı kireçli olup sulama suları da kireçlidir ve bu sebeple yıldan yıla sulamalarla toprak kendi kireçliliğine göre çok daha fazla kireçlenir. Ve sonuçta kamelya gibi yoğun kireçli toprak sevmeyen bitkilerde kötüleşmeler ve ölüm süreçleri başlar. Acilen yapılabilecek tek şey kalsiyum karbonatları parçalayan özel asitli sıvı toprak düzenleyici maddeden kullanmaktır. Dökünce topraktan bildiğiniz duman çıkar (karbondioksit). Bu demektir ki karbonatlar parçalanıyor ve toprak iyileşiyor. Bahsettiğim madde çok pahalıdır. Acil olmayan durumlarda daha ucuz ama biraz zahmetli yolu şu sayfada yazılı: https://azbitki.com/kirecli-toprak-iyilestirme

  19. Mehmet, İstanbul dedi ki:

    Bahçeme geçen hafta ağaç formunda büyük bir kamelya ektim. Bahçevan ekim yaparken toprak, torf, curuf ve elimde olan bir miktar çim gübresini paketindeki rakamlara bakarak karıştırdı sonra yarı gölge bir alana ekti. Ağaç ekilirken tomurcuklu yarı çiçekli haliyle idi hala öyle. Benim şu an yapmam gereken bir şey var mıdır gübre, su vs?
    ***
    Hayır yapacağınız bir şey yok. Bahçeye ekerken köklerini saksısındaki toprağından arındırmadıysanız, kalıp gibi çıkarıp kendi toprağıyla oraya yerleştirdiyseniz hiçbir sorun çıkmayacaktır.

  20. Buket, İstanbul dedi ki:

    Dışarıda büyük saksıların içinde 7-8 kamelyam var. Eşim daha önce bilmediği için hep yanlarından budamış. Yaprakları çok azaldı ve sarı oluyor çoğu zaman. Sulama için mecburen artezyen su kullanıyoruz, tam anlamam ama sanırım kireçli oluyor. Yukarıda bahsettiğiniz kalsiyum karbonatları parçalayan sıvının adını ve nereden temin edebileceğimi öğrenebilir miyim? Ve de onu direk bitkinin içinde oluduğu saksıya döküp mü kullanıyoruz?
    ***
    Adı ne idi, folik asit veya onun gibi bir şey. Plastik şişelerde satıyorlar. Ve ayrıca sıvı leonardit de hemen hemen aynı şey. Eğer işe yararlarsa kalsiyum karbonatı kalsiyum nitrata çevirirler. Bu esnada ortaya karbondioksit gazı çıkar. Fakat sizin artezyen suyu probleminiz var. Sadece kireç değil toprağı bozacak pekçok maddeler, iyonlar içerir. Yani çözüm yok. Tek çözüm kamelyalarınızı pH derecesi 7.5’in üzerinde olmayan, temiz, özel içme suyu ile sulamak.

  21. Buket istanbul dedi ki:

    Şeker gübresi vermek işe yarar mı kamelyanın kireç vs herhangi bir şey için?
    ***
    Hayır işe yaramaz. Sağlık topraklarda ise fazla kof gelişime sebep olur. Sonuçta bitki her türlü hastalıklara yenik düşer. Ağaç ve çalı türlerine kullanılmaması gereken gübrelerdendir.

  22. Buket istanbul dedi ki:

    Humik fulvik asit sıvı %100 organik gübre leonardit menşeili diye bir ürün buldum. Bunu yine bir deneyeceğim. Sulamayı da 10 litre sulama kabında çeşme suyunu 1 gece bekletsem belki olur mu bakacağım. Çok teşekkür ederim cevaplarınız için.

  23. Derya, Samsun dedi ki:

    Mayıs ayından beri baktığım kamelyam var. Aldıktan 1 ay sonra çiçek açtı ve sağlıklı. Şu anda 15 tane tomurcuk verdi ama yaklaşık 1 aydır açmıyorlar. balkonda bakıyordum. soğuk ve rüzgar başlayınca 10 gündür içeri aldım. uzaktan bir güneş ve bolca gün ışığı alıyor. yine de tomurcuklarda değişiklik yok.
    ***
    Sürekli dışarıda durması gerekiyordu. Artık o tomurcuklardan hayır geleceğini hiç sanmıyorum. Hemen acilen dışarıya koyun. Kışın ne kadar soğuk olursa olsun dışarıda kalması lazım. Orası Samsun. Erzurum değil ki kışın dışarıda bırakmayasınız..

  24. Muharrem, İstanbul dedi ki:

    4 adet yaklaşık 2m boyunda kamelya aldım ve bahçeme diktim. yalnız bahçem sürekli güneş görüyor. maalesef aldıktan sonra yorumlara vs baktım. Sürekli güneş görmesi kamelyaya zarar verir mi?
    ***
    Belli olmaz. Genelde uyum sağlar. Mesela yazın 35-40C derece sıcak olan Didim’de ağaçlardan hafif gölgeli olan batı cephe bir bahçede, bahçeye ekili olarak birkaç yıl gayet güzel dayandığını görmüşümdür. Zaman zaman kızgın öğleden sonrası güneşini alıyordu. Sonra ev sahibi değişince kamelyayı da oradan söküp götürdüler.

  25. Can, Kocaeli dedi ki:

    Katmerli kamelyamı salyangozdan bıkıp saksıya koymuştum bahçede. 20ye yakın tomurcuk var açamadı. acik yesile döndü. Saksıyı bugun degistirdim. karnabahar lahana yapraklı toprak yaptım. Azot icin üre gübresi ilave gerekir mi? yanlışlarım ne?
    ***
    Her şey yanlış. Kamelya nasıl ortamda tutulmalı, nasıl toprak ister vesaire her şey bu sayfada yazı içinde nasıl açıklanmışsa o şekilde yapılmalıdır.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.