Ana vatanı Kuzey Amerika kıtasının güneyinde Meksika’dan Guatemala’ya kadarki bölgelerdir. Yağmur ormanlarında ve 1400m yükseltilere kadar sis ormanlarında orman altı bitkisi olarak genellikle kireç taşlarının olduğu yerlerde yaşarlar. Boyları ortalama 2m olup 3m’yi pek geçmez. Nadiren 4m’yi bulur.
Palmiyeler arasında iç mekanlara en uygun olanıdır. Salon palmiyesi denebilecek bir tür varsa budur. Zaten İngilizcede parlor palm derler. Parlor oturma odası, salon gibi anlamlara gelir. Yanlış bir isimlendirmeyle dağ palmiyesi diyenler de var.
Özellikleri
Chamaedorea elegans kökleri rizom yapısındadır. Zamanla yeni dip sürgünleri verebilir özelliktedir. Fakat kardeşlenmesi çok nadir olur. Genelde tek gövde halinde yaşarlar. Saksıda çok gövdeli satılanlar aslında tek kök rizomdan türemiş değil, ayrı ayrı tohumlardan bir arada gelişmişlerdir.
Gövdeleri asla yan dal vermez. Tek başlarına yukarı uzarlar. Doğal yaşam alanında rizomlar pek sürgün vermeyip ancak bir şekilde gövde kırılırsa o zaman yan dal verme özelliği olmadığından dolayı rizomdan bir veya birkaç sürgün verir ve böylece yeni gövde(ler) oluşturur. Dip filiz(ler) ille toprak altından değil gövdenin en dip kısmından da çıkabilir.
Chamaedorea elegans türünün başlıca iki doğal varyetesi vardır. Düşük rakım yağmur ormanı varyetesinin gövdesi ortalama 2cm çapında incedir. Yüksek rakım sis ormanlarında yetişenler biraz kalınca gövdeli olur.
Dayanıklılık ve uyum
Sıcakta havasız odaları ve kış boyunca sıcak-havasız ortamları sevmez. Kışı ısıtıcı kullanılmayan bir odada geçirmesi daha iyi olur. Kış soğuklarına rüzgarları hiç almaması koşuluyla en fazla -5C dereceye, ama soğuğun uzun sürmemesi şartıyla dayanır. Tam açıklık yerlerde 0C derece soğukta bile bir şeylerle sararak korumak gerekiyor.
Kullanım
Salon ve ofis bitkisi olarak Chamaedorea elegans direkt güneşe pek ihtiyacı olmaması ve evlere uyumluluğuyla en iyi iç mekan süs palmiyesidir. İhmallere de dayanıklıdır. İnce, parlak yeşil gövdesi üzerinde zarif yaprakları her yöne yayılır. Gerçi bu zarif görünüm için gövde boyunun en az 1m uzaması gerekiyor. Satışa sunulan bir saksıda çok sayıda gösterişli yapraklara sahip olanları birkaçı bir arada aynı saksıda geliştirilmiş çok küçük fidanlarıdır ve çoğunda gövde yükselmesi henüz başlamamıştır. Zamanla uzarlar. Boy uzadıkça altta kalan en eski yapraklar bozulup dökülür.
Güney Ege ve Akdeniz Bölgesi düşük rakım deniz etkisindeki yerlerde bahçede Chamaedorea elegans yetişebilir. Gölgeli ve nemli yerlere dikmelisiniz. Kışın hafif don olayları olduğu günlerde naylonla sarmak gerekir. Bahçede eğer yerini ve toprağını severse salonlarda olduğundan daha hızlı gelişip boyu birkaç yılda 3 metreyi bulur.
Çiçekleri Guatemala ve El Salvador’da lezzetlendirici olarak kullanılır. Yaprakları kesme çiçekçilikte çiçek aranjmanlarıyla kullanılır. Bu amaçla doğal yaşam alanlarından yapraklarını toplayıp dış ülkelere ihraç ederler. Kesik yapraklar kırk gün kadar taze yeşil görünümünü korur.
Chamaedorea elegans bakımı
Direkt güneşten koruyun. Fakat fazla ışıksız dip köşelerde sağlığa bozulur. Yeri güçlü aydınlık olmalı. Sabah çok erken saatlerinin güneşini ya da akşam son bir saat güneşini direkt alması iyi olur. Öğle civarı saatlerde bulunduğu yere güneş geliyorsa güneşi filtrelemelisiniz. Havadar ortamı sever. Toprak konusunda son derece hassastır. Gübrelememeli, bitki besini vermede dikkatli olmalısınız.
Bozulması, kötüleşmesi
Chamaedorea elegans salon palmiyesinin tuzlu topraklara hiç toleransı yoktur. Bundan dolayı saksı-toprak değişiminde yanlış toprak yüzünden hızlı bir bozulma gösterir. Sebep yeni topraklardaki tuzluluğu arttıran besleyiciler, gübrelerdir. Bazen de toprağın kendi humuslu ve çürüntülü özelliğinden olur. Hatta çiçekçilerde satılanlar genellikle bulundukları saksılarına yeni geçirilmiştir ve gelişigüzel bir şekilde gübreli-besleyici toprak kullanılmıştır. Bu salon palmiyeleri evlere ofislere gelince beş on gün içinde bozulmaya başlarlar.
Ne yazık ki bir bozulmaya başlarsa asla kurtaramazsınız.
Toprak isteği
Sade yapılı torf toprak kullanın. Ama hemen değil. Toprağı önce boş bir saksıya doldurun. Defalarca sulayarak saksı alt deliklerinden sarımsı değil tam berrak su gelene kadar uğraşın. Toprak biraz kuruduktan sonra bir miktar ponza taşı ile karıştırınca artık Chamaedorea elegans palmiyeniz için güvenle kullanabilirsiniz. Karışım oranı: 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı. Eski saksısından çıkarırken kökler eski toprağından fazla arınmasın. Yeni saksısında ilk iki ay bitki besini vermeyin.
Saksıya toprağı doldurmadan önce en alta dolomit taşları döşemeniz iyi olur. Hatta toprak karışımına az bir miktar dolomit taşı kırpıntıları katmanızı tavsiye ederim. 2 litre hacimli toprağa bir tatlı kaşığı kadar küçük kırpıntılar yeterli. Dolomit yerine toz halde olmayan tarım kireci de olabilir. Önce yıkayıp tozundan arındırın. Bunların faydası magnezyum takviyesi rolü oynamasıdır. Salon palmiyesinin yaprak sağlığını arttıracağı gibi bir saksıda tek dal şeklinde yetişen palmiyenin dipten yavru vermesini bile sağlar.
Saksı-toprak değişimi
İki-üç yılda bir, sadece yaz aylarında yapın (haziran ortası en iyi zamandır). Saksı derinliği en az 30cm olmalıdır. Yoksa gelişimleri son derece yavaş olur. O kadar yavaş olur ki 1m uzaması için en az 10 yıl gerekir.
Sulama
Toprak üst yüzeyinde kayda değer bir kuruma olmadıkça kesinlikle sulamayın. Sulama vakti geldiğinde ise saksı alt deliklerinden en az bir bardak su süzülüp çıkacak kadar miktarda su ile sulayın. Burada benim tavsiye ettiğim gibi toprak karışımı yaparsanız salon palmiyeniz kök çürümelerine karşı tam güvende olacaktır. Dolaısıyla sulamayı sıcak yaz aylarında gerekirse her gün bile yapmanızda hiç bir sakınca olmaz.
Kış boyunca ısıtılmayan bir odada tutun ve toprak bir hayli kuruma göstermedikçe sulayın.
Bitki besini verme
İç mekanlarda saksıda yetiştirildiğinde mutlaka yıkanmış, tuzluluk etkisi son derece azaltılmış olan toprak isteyen Chamaedorea elegans böylesi topraklarda ihtiyacı olan elementleri bulmada sıkıntı çeker. Öte yandan bitki besinin toprağın tuzluluğunu arttırıp zarar verme riski vardır. Bunun çözümü şöyle olacak: Sadece salon bitkilerine özel, suya karıştırılan, NPK eşit ağırlıklı bitki besini kullanın. Suya karıştırma oranı ne ise o dozajın yarısını uygulayarak, ayda bir defa sadece saksının en kenarlarından yavaşça dökerek verin. Sonbahardan ilkbahara kadar vermeyin. Besinli sulamada normal yeterli miktarda su kullanın. Besinsiz sulamalarda bolca su kullanın ki toprakta tuzlaşma yükselmesin. Suladıktan sonra saksı alt tabağında biriken suyu toprak kesinlikle geri emmemeli. Buna engel olun.
Bahçede yetiştirmede
Chamaedorea elegans dikeceğiniz yere 40cm derinliğinde ve genişliğinde çukur açın. İçini aşağıdaki karışımla doldurun ve palmiyenizi dikin:
Doğal humuslu arazi toprağı + leonardit + ponza taşı + 3mm tertemiz dere kumu. Bu karışımda toprak miktarı karışımın %60’ını oluşturmalıdır. Gübre filan vermemelisiniz.
Chamaedorea elegans üretimi
Ticari üreticilikte sadece tohumları ekilir. Tohumlar toplandıktan sonra ilk iki ay içinde ekilmelidir. Yoksa her geçen ay tohumların yaşam kaliteleri azalır.
Kökten ayırmayla da üretilir ama çok risklidir. Çelikle üretimi ise mümkün değildir. Ancak havai daldırma mümkündür.
Tohumlarından yetiştirmek
Mini fideleri her toprakta yaşayamaz. Tohumları gübresiz, besleyicisiz, steril ve son derece havadar-süzek bir toprağa ekmelisiniz. Bunun için ⇒ köklendirme toprağı kullanın. Salon palmiyesi tohumlarının çimlenmesi için ortam ve toprak sıcaklığının 27C – 32C dereceler aralığında olması gerekiyor. Bir de yüksek hava nemi sağlarsanız tohumlar bir ayı bulmaz çimlenirler. Daha serinde hem çimlenmede gecikme hem de çeşitli gelişim bozuklukları ve hastalıklar olacaktır. Çimlenme gerçekleştikten sonra ısı 24C ile 27C dereceler arasında olmalı. Çünkü daha fazla sıcakta kök gelişimleri yavaş olur. Fidanlar biraz daha geliştikten sonra artık sıcaklık takviyesine gerek yok. 4C dereceden daha düşük soğuğa maruz kalmamaları yeterli olur.
Fideler ilkin tohumundaki birikimlerle beslenir. İlk bir veya iki yaprak geliştikten sonra ise dozajı 3-4 misli azaltılmış bitki besini verin. Bir ay ara ile iki defa yeterli. sonra Chamaedorea elegans palmiyelerini sevdikleri toprak karışımıyla esas saksılarına dikin. Bu arada, köklerini sakın tutundukları köklendirme toprağından çözmeyin, arındırmayın.
Kökten ayırmayla üretim
Aslında kökten ayırma değildir. Zira salon palmiyeleri zengin görünümlü olsun diye birkaç tohum bir arada büyütülmüştür. İşte bu zaten birbirinden bağımsız olan fidanları ayıracaksınız.
Yine aynen tohum çimlendirme toprağı gibi steril ve besleyicisiz karışım önceden hazırlamalısınız. Bu toprakta sadece birkaç hafta kalacaklarından, saksılarının da geçici ve gereğinden küçük olması lazım. Ayrıca sıcak yaz aylarında yapmanız gerekiyor. Serin zamanlarda kökler çürüyebilir. Haziran sonu en uygun en verimli zamandır.
Saksıda iken toprağının hafifçe kurumasını bekleyin. Çok kuru olmayacak. Islak olmasın yeter. Çıkarıp sarsarak silkeleyin. Topraktan döküleceği kadar miktarı dökülür. Kalan kısmı su dolu kovaya birkaç defa daldırıp çıkararak giderin. Sonra fidanların birbirlerine karman çorman dolaşmış köklerini elinizden geldiğince kırmadan koparmadan birbirlerinden ayırın. Yine de bazı kökler kopacaktır. Fazla olmadıkça önemli değil. Tek tek ayırmak istemiyorsanız köklerle çok fazla uğraşmadan iki veya üç grup halinde ayırın ve bunların birbirlerine dolaşık köklerini çözmeden toprağa dikin.
Ayrı ayrı geçici saksılara diktiğiniz Chamaedorea elegans fidanlarınızı 7-8 hafta boyunca hiç direkt güneş almayacakları ve çok iyi havadar ve sıcak olan bir yerde tutmalı, bu süre içerisinde bitki besini vermemelisiniz. Saksıların çevresinde bol bol ıslak bezler olsun (çünkü hava nemliliği gerekiyor). Süre dolunca saksılarından toprağıyla kalıp gibi çıkararak esas gereken toprak karışımıyla yeni saksılarına aktarın ve ilk bir ay boyunca bitki besini vermeyin.
Tohum elde etme
Salon palmiyelerinin erkeği ayrı dişisi ayrıdır. Yanında erkeği yoksa dişisi tohum vermez. Veya verse bile onların tohumlarının çimlenme özelliği olmaz. Bir üst paragrafta anlattığım şekilde ayırdıklarınız tek tek tohumdan yetişmiş olduklarından, içlerinden en az biri farklı cinsiyette olacaktır. Bu sayede ileride çiçek açtıkları zaman erkekten dişiye geçen polenler sayesinde palmiyeniz tohum verecektir. O tohumlarla kolayca pekçok Chamaedorea elegans salon palmiyeleri üretebilirsiniz.
Chamaedorea elegans çok küçük boydayken bile çiçek açar. Yani çiçek açacak olgunluğa gelmeleri ve tohum vermeleri uzun yıllar sürmez.
Kardeş veya yavru ayırma
Bu tür palmiyede dipten kardeşlenme nadiren görülür ve ayırmak risklidir. Genelde her ikisi de çürüyüp ölür. Yine de yapmak istiyorsanız şu yol izleyin:
Ayıracağınız yavrunun kendi köklerini toprağa fazlaca salmış olması öncelikle şarttır. Üstten toprağı hafifçe eşeleyerek kontrol edin. Uygun ise kökleri tekrar örtün. Yavru ile ana kısmın bağlantı yeri toprak dışında kalacak. Saksıdan sökmeden keskin bir bıçakla keserek ikisini ayırın. Tekrar birbirlerine değmemesi için gerekeni yapın. Sonra açık bırakın. 10 gün bekleyin. Bu sürede kesik yerler koruyucu tabaka geliştirmiş olurlar. Sonra aynen yukarıda anlattığım usulde söküp ikisini ayırın ve ayrı saksılara dikin.
Havai daldırma
Palmiyeler arasında sadece Chamaedorea elegans türü için işe yarayan bir üretim yöntemidir. Ana gövde çapı yaklaşık 2cm kadar kalınlaşmış, kök sistemi iyice güçlenmiş olan salon palmiyelerinde uygulanabilir. Haziran ayının ortasında başlatmalısız. Ayrıntılı bilgiler ⇒ havai daldırma sayfasında. Tepesi gitmiş palmiyeniz ise dibinden bir veya birkaç sürgün verecektir. Bunun için bekleyeceksiniz. Beklerken ana gövdeyi daha da kısaltayım nasıl olsa dipten filiz verecek diye düşünmeyin. Ana gövde tüm bünye için bir güç deposudur. Dip filiz(ler) güçlüce yaprak geliştirene kadar gövdeyi kısaltmayın. Ancak kendiliğinden aşağı doğru kurursa o başka.
Problemleri
En sık gördüğümüz problem kök çürümesidir. Sebep ise yanlış toprak ve yanlış sulama yöntemidir.
Dallarda ve yapraklarda çeşitli hastalıklar olur ki bunlar mantar hastalıklarıdır. Bunun sebebi gerekmediği halde sık sık sulamak, havasız esintisiz dip köşe yerlerde tutmak ve hiç bitki besini vermemek yüzünden palmiyenin bünyesinin güçsüz düşmesidir. Ortalıkta hiç esinti yokken yapraklara su fısfıslamak da feci mantar hastalıklarına neden olacaktır.
Anlayacağınız gibi, yukarıda anlatmaya çalıştığım toprak karışımı, sulama tarzı ve bitki besini verme şekli nasıl anlattıysam aynen yerine getirmek kesin gereklidir. Salonlarda, ofislerde Chamaedorea elegans palmiyesinin hayatta kalmasının ve sağlıklı gelişiminin başka bir yolu yoktur.
Gelişimin durması ya da çok yavaş olması ise yerinin havadar olmamasına, ışık yetersizliğine ve yanlış bakıma bağlıdır. Saksısının yeterince derin olmaması da gelişim yavaşlığı nedenlerindendir.
Sizin hatanız olmayan bir problemi ise yaprak bitleridir. Çeşitli türlerde yaprak bitleri bu bitkiye musallat olur. Bazıları o kadar küçüktür ki gözle göremezsiniz ve yapraklardaki bozulmanın sebebinin ne olduğunu anlayamazsınız. Onun için, yapraklarda hiç bir kusur olmasa bile ara sıra büyüteçle yaprakları kuvvetli ışık altına inceleyin. Bitlenmelerin çözümü ise neredeyse her sulamada banyoda duş altında yapraklarının altını üstünü yıkayarak sulamaktır. Ama pencereleri açmayacağınız zamanlarda yıkamayın. Çünkü kapalı ortamda ıslak yapraklarda kesinlikle hastalıklar peyda olur.
100-120cm’lik salon palmiyem Ocak ayında hediye geldi. Yanlış mevsim olduğunun farkındayım maalesef. Bir süre sonra gövdede ve yapraklarda küçük siyah noktalar oluşmaya başladı. Sanıyorum ki mantar. Ayrıca yapraklar uçlardan hafif hafif sarararak kurumaya başladı. Sizden öğrendiklerim sayesinde bugün toprak yıkama yaptım. Saksının dibinden akan sarı sular renksiz olana kadar yıkadım, tuzdan arındırdım. Hava akımını eksik etmeyerek, ısıtılmayan ama ışık alan bir odada tutuyorum. Siyah lekelerden kurtulur muyum? Bu çözüm olmazsa bir ilacı var mıdır?
***
Kışın ısıtılmayan odada bulundurulması gerekliliği konusu biraz karışık. Şöyle ki yaz sonundan beri orada yavaş yavaş ısının zamanla düşmesiyle bitkinin adaptasyon sağlamasıyla olması gerekiyor. Yoksa isterse Sibirya soğuklarına dayanıklı bir bitki türü dahi olsa, kış boyunca sıcak eve alışmış ise, ilkbaharın 15C serininde bile aniden dışarıya koyulursa toprağın özelliğine göre kökler hemen yanıp zehirlenmeye başlar. Maalesef üreticilerin ve satıcıların sadece para kazanma odaklı çalışmaları yüzünden hangi tür bitki olursa olsun evlere gelince köklerden çürüme başlıyor. Evler yeterince sıcak olsa bile eve gelmeden önce, sıcak seradan çıktıktan sonra bekletildikleri yerde problemler başlamıştır. Eve gelince devam eder. Siyah lekeler de bu yüzden oluyor. Sıcak odaya alın. Islak bezle silin. Küf gibi bir şeyse temizlenir. Sıcak odada bir daha olmaz.
5 gün önce Chamaedorea elegans palmiyesi satın aldım. Yapraklarında kuruma, köklerinde sararma ve benekler çıktı. Yorumlarınızı okudum. Suyun altında toprağını yıkayacağım ancak toprağını sonrasında nasıl kurutacağım? Köklerin yıkandıktan sonra çok ıslak toprakta kalması bitki için zararlı olur mu?
***
Siz en iyisi şuradaki 2. yolu uygulayın. Ne nasıl yapılacak detaylarıyla yazılı: Toprakta köklerin yanması, zehirlenmesi, kök çürümesi
Dağ palmiyemin dibinde yumurta gibi yarım cm’lik toplar var. Bunlar nedir?
***
Yavaş çözülen bitki besinleri.
Bitkiyi bugün aldım. Kökleri saksının altından epey çıkıyor. Saksı değişimi yapmadan önce ne kadar beklemeliyim? bir de aldığım yere toprak konusunda güvenmiyorum. Toprak değişimini nasıl yapmalıyım?
***
O saksıda kökleri o şekilde gelişmişse toprağı açısından hiç sorun yok denebilir. Mayıs ayına kadar bekleyin.
Bir yakınım salon palmiyesi saksısından 3-4 dallı gövde almış ancak kökleri yok dibi soğancık gibi bunu yaşayabilir miyiz?
***
İmkansız. Keşke bunu yapmadan önce araştırsaydı. yine de deneyin.
Salon palmiyemi geçen sene altı delik olmayan toprak saksıya dikmiştim. Gelişimi iyiydi boyu 1m civarında. Şimdi gelişimi durdu. Yaprakları biraz döküldü. Saksısını değiştirmek istiyorum. Ne zaman değiştirebilirim?
***
Yaprakları döküldü diyorsunuz. Bu hiç normal değil. Tamamıyla ölmüş olabilir. Bir daha deliksiz saksı kullanmayın. Şimdi eğer geç kalmadıysanız, iş işten geçmediyse ve eğer kurtarmak istiyorsanız acilen şuradaki zor işleri yapmak zorundasınız: https://azbitki.com/topragin-kokleri-zehirlemesi-yakmasi#ciddi
Benim bitkim çok aşırı uzadı ve tavana değmeye başladı. Başka bazı bitkilerde kesip kısaltabiliyorum. Bazısında kestikten sonra direkt toprağa diktiğimde kökleniyor. Bazısında ise suda köklendiriyorum. Her halükarda artık eve sığmıyor. Ne yapmalıyım? Kesebilir miyim kısaltmak için?
***
Evlerde o kadar büyümesi mümkün değil diye biliyorum. Aşağıdaki fotoğrafa dikkat edin. Aynen o şekilde ana gövdesi varsa tamam bu türdür. Ama diğer türlerden ise uzayanlar gövde değil yapraktır. En dış yaprakları en dipten kesmelisiniz. Bu takdirde en ortada olan henüz kısa yapraklar eskileri kadar devleşemeyeceklerdir.
Eğer sizinki aynen aşağı resimdeki gibi ise dipten kestiğinizde yeniden filizlenme ihtimali var. Veya daha iyisi yukarıda çoğaltılması konusu içindeki havai daldırma başlığı altındaki bilgilere göre davranabilirsiniz.
Yaz mevsiminin gelmesiyle salon palmiyemi sadece sabah güneşi alan balkonuma çıkarmak istiyorum (sabah dışında gölgede kalmak koşuluyla). Ama buranın 40 dereceleri bulan sıcağına dayanabilir mi bunu bilmiyorum. Ne yapabilirim? Bir diğeri de salon palmiyesinin boyunun uzun olması için derin saksı mı gerekiyor?
***
Bunu ben de henüz bilmiyorum. Ana vatanı tropikal-subtropikal geçiş bölgesi iklimine sahip yerlerde yağmur ormanlarıdır. Dev ağaçların altlarında yaşarlar. Adana’nın havasının yoğun nemli olduğunu düşünürsek belki olabilir. Ama tavsiye etmem. Boyunun uzaması hızlı gelişime bağlıdır. Bu ise derin saksı ve sürekli hava hareketleri gerektirir. Saksıya toprak doldurmadan önce dibine sert kireç taşları koyun. En faydalısı dolomit taşlarıdır.
Dağ palmiyemin yapraklarında klorofil kaybı var. Hafif aydınlıkta kaldığı dönemde de var direkt güneş ışığına koyduğumda da. Yaprak sağlıklı, etli ama hafif sarımtrak. Nedeni nedir? Kopkoyu yeşil yaprakları nasıl elde ederim?
***
Birkaç günde hiçbir değişiklik olmaz. Sürekli nerede tutuyordu iseniz oranın özelliği geçerlidir. Mesela saatlerce direkt güneş alıyordu ise canlı yeşil renklilik olmaz. Bu bitki zaten direkt güneş ışınları istemiyor. Yeri çok kuvvetli aydınlık olsun yeterli. Güneş etkisi olmadığı halde yaprakların yeşili az ise toprağının hiç besleyiciliği kalmamış demektir. Veya toprağın kimyasal dengesi bozulmuştur.
Öncelikle size çok teşekkür etmek istiyorum. Sayenizde tüm bitkilerim için gerçek bilgilere ulaştım. Doğru bildiğim tüm yanlışları giderdim. Artık bitki annesi olmalı yolunda ilerliyorum. :) Ekim 2020 de size Areka olarak satın aldığım bitkim için sorular sormuştum. Sizde areka mı yoksa chamaedorea mı olduğunu anlayamadığınızı, ne olur ne olmaz diye chamaedorea’ymış gibi toprak ayarlayın demiştiniz diye hatırlıyorum. Maalesef 2020 yılına ait yorumları ve cevapları göremiyorum. Keşke o yorumlara da erişebilsek. Şimdi toprak değişimi için uygun mevsimde olduğumuzdan değiştirmek istiyorum. Satın aldığım hali ile mevcut toprağında ufak ufak taşlar var. Zannedersem güzel bir toprak olmalı ki bitkim maşallah sürekli yeni yapraklar veriyor. Tüm yorum ve toprak bilgilerinizi okudum. Salon bitkilerim için emin torf toprak ve pomza taşı satın aldım. Köklerden mevcut toprağı arındırmadan gördüğünüz terracota saksıya ekmeği düşünüyorum. Ancak arekadaki toprak karışımı bilgileriniz hali ile daha farklı. Ben bitkimin güncel görsellerini koyuyorum. Nasıl toprak olmalı? Areka mı chamadorea mı olduğu hakkında bilgi verebilir misiniz? Ek olarak eskiden yorumlarda kişiler görsel eklediğinde görebiliyorduk bu da kendi bitkilerimizdeki sorunlar için yönlendirici oluyordu. Artık görülmüyor. Tekrar görünür yapabilme imkanınız var mı? https://imgyukle.com/i/OzvsRf https://imgyukle.com/i/OzvhtI https://imgyukle.com/i/OzvBOG https://imgyukle.com/i/Ozvgi1
***
Bunları duyduğuma sevindim. Eski sorunuzu göremeyişinizin sebebi daima en yeni 12 soru-cevap tutuyorum. Yeni soru gelince en eskisini siliyorum. Böylece hep en yeni tarihli 12 tane kalıyor. Silmesen yüzlerce, binlerce soru birikir. Sorulara eklenen resimleri de siliyorum ama acaba niçin gerek görmüşüm? Buna hiç gerek yok. Şimdi sizin eklediklerinizi silmemekle o silmelerden vazgeçtim. Bundan sonra fotoğraf linklerini silmem. Eskileri geri getirmem imkansız. Onlar kalıcı olarak silindi gitti. Palmiyeniz şimdi chamaedorea’dan daha fazla arekaya benziyor. Ama kentia bile olabilir. Şu an için büyük ihtimal areka diyorum. Gerçi zaman gösterir. Bunlar küçükken hepsi birbirine benziyor. Siz toprağı yine bu sayfadaki gibi yapın. Ama fazla yıkamayın. Diğer sayfadaki toprak formülünü buradaki gibi yapmaya karar verdim. İnsanlar her toprağı bulamıyor. Çok da gerekli değil zaten. Saksıya gelince biraz büyük gibi ama derinliği çok iyi. Neredeyse tamamını doldurun. En üstte sadece 3cm sulama payı bırakın. Palimyenizi şimdiki saksısından toprağı hiç dağılmayacak şekilde çıkarın. Yeni saksıda toprak üst yüzeyinin yine aynı olmasına özen gösterin. Yani daha derine gömmeyin.
Kökü topraksız suda yaşar mı? Dibinde sadece lav kırığı var.
***
Hayır mümkün değil.
Hediye gelen chamadore bitkim beton saksıda ve saksı kuru süs yosunuyla dolu toprakla değil. Bu şekilde yaşayamaz sanırım. Zarar vermeden nasıl bir yol izlemeliyim?
***
Kökleri herhalde toprağa veya toprak yerine kullanılmış olan şeylere tutunmuş vaziyettedir. Yoksa hemen bozulup gitmesi gerekirdi. Acilen o ucube saksıdan çıkarın. Köklerini eski toprağından hiç ayırmadan gerçek bir saksıya doğru toprak karışımı ile yerleştirin.
Nisan ayı başında hediye gelen Chamadora elegans bitkimi vanus içindeki arajman çiçeklerden ve yosunlu topraktan arındırdım. Mutfakta akşamüstü en fazla 1 saat güneş gören yere altı delikli saksıya ektim. Sulamayı düzenli yapmayı unutuyorum. Etrafta temas ettiği tek şey duvar oluyor ama bazı dallarında ve yapraklarında sararma ve kahve rengi kuruma oldu. Ne yapmam gerekiyor?
***
Ne yapmanızdan ziyade ne yapmamanızdan bahsetmek lazım. Bitkileri başka saksıya aktarırken köklerini tutunduğu topraktan arındırırsanız sonuç felaket olur. Daima böyledir. Her kim bunu yapsa sonra bana soruyor ne yapmalıyım diye. Şimdi yapılacak bir şey yok. Bekleyip göreceksiniz. Belki zamanla yeni kökler geliştirir ve sağlığına kavuşur. Düzenli gün aralıklarıyla sulama yapmak yanlış. Az su ile sulamak yanlış. Toprakta önemli bir kuruma var mı diye kontrol etmeli ve ona göre eğer gerekiyorsa sulamalısınız. Şurayı da okuyun: Yaygın ve öldürücü sulama hatası
Areka ile beraber aldığımız dağ palmiyesi salonda, delikli drenajlı saksıda, yeni torf toprakta. Sıkı olmayan perlitli içinde gübre vs yok. Doğuya bakan camdan 1 metre içeride belki sadece 1 saat direk ışık alıyordur. Ancak areka yemyeşil büyümeye devam ederken dağ palmiyesinin yaprakları bembeyaz oldu. Külleme ya da unlu bit gibi değil. Yaprağın kendi yapısı beyazladı. Kireçli gibi. Sulayacağım zaman akşamdan bekletiyorum suyu halbuki, sulamayı da toprağın içi de kuruduğu zaman yapıyorum aşırı sulama da yapmıyorum. Yapraklar neden beyazlar bir fikriniz var mı? Toprak değiştirip, iyice yıkamak bir çözüm olur mu?
***
O beyazlık ölümden kaynaklanıyor. Öncelikle belirtmeliyim ki saksı bitkileri için toprak karışımı yaparken perlit ve vermikülit kesinlikle kullanmayın. Sadece ponza taşı kullanın. Toprağın içinin de fazlaca kurumasını beklemeniz çok yanlış ve elki bitkinizin ölmesi bu yüzdendir. Kuru toprakta kökler zarar görüyor. Salon palmiyesinin ana vatanı iki farklı yerlerdir: Biri yağmur ormanı, biri bulut ormanı. Her ikisinde de topraklar sürekli fazlaca nemlidir. Saksıda toprağın en üst yüzey tabakası 4cm derinine kadar fazlaca nem yitirdiği zaman sulama zamanı gelmiştir diye düşünün ve o zaman saksı alt deliklerinden dışarıya su çıkacak miktarda su ile sulayın.
Bizimki yukarı değil yanlara doğru gelişiyor genelde. Bugün yaprakların arasında bir dal top top çiçek gördüm. Bunlardan tohum olur mu? Olursa ne zaman nasıl almalıyım ve nasıl dikmeliyim?
***
Olmaz çünkü bu bitkinin dişisi ve erkeği ayrıdır. Erkek bitki ve dişi bitki aynı zamanda çiçek açmalı. Erkek çiçeklerdeki polenler dişi çiçeklere ulaşırsa o sayede dişi bitkinin çiçeklerinde tohum oluşmaya başlar.
2 ay önce edindiğim dağ palmiyemin ilk kez saksı ve toprak değişimini yapacağım. Çünkü yaprakları kahverengileşmeye başladı ve 1 dalı da beyazlaşmaya başlamış. Bunun için perlit, cocopeat ve pomza taşı sipariş ettim. Fakat yukarıda perlit kullanmayın demişsiniz. Bitkim için bitkimi kurtaracak en iyi toprak karışımını nasıl oluşturabilirim?
***
Sorunuzun cevabı zaten yazı içinde var. Aynen yukarıda toprak kısmında yazdığım gibi yapmanız gerekiyor. Perlit gibi cocopeat maddesini de tavsiye etmiyorum. Ucuzcu marketlerin en ucuz torfu daha iyi olur. Ve ponza taşı olmazsa olmaz çok iyi bir toprak karışım maddesidir. Bu palmiye bir saksıda birkaç mini fidan tohumdan yetişmiş olarak satılır. Aylar geçtikçe mini fidanlar teker teker ölür. Bir iki yıl sonra sadece bir tanesi hayatta kalır. Sadece bir tanesi güçlü olarak hayatına devam edecek. Buna göre davranın. Paniğe kapılmayın. Bazı yapraklar bozuluyor diye bir problem var zannetmeyin.
Dağ palmiye bitkimi alalı bir yıl oldu. Saksı için derinlik 30cm demişsiniz. Anlamadım. Benim şu an 3 no saksıda seneye değiştirmeyi düşünüyorum. Kaç no saksı olmalı?
***
Derinlik önemli. Yani mesele şudur: Bu bitkinin köklerinin en az 30cm derine rahatça gitmesi lazım. Saksının boyunu cetvelle ölçün. Bunda anlaşılmayacak bir şey yok. Saksı no meselelerini ise ben hiç anlamıyorum.
Merhabalar öncelikle size bu harika bilgiler için teşekkür ederim, 29 ekimde doğum günümde gönderilen bir aranjmanın içinde beton deliksiz bir saksıda dağ palmiyesi ve kalonşo kombinlemişler, içinde toprak çok az. Biraz eve adapte olmasını bekledim ama bu iki türü ayırmalıyım gibi geliyor. Yazınızda sadece yaz aylarında değiştirin toprağı yazmışsınız ama eski toprağına dokunmadan başka saksıya alsam olur mu? Birde güvenilir pomza taşı bulamadım aldığınız bir marka var mıdır? Pomza taşı yerine kil bilyesiyle harmanlarsam toprağı uygun mudur? Şimdiden teşekkür ederim
***
Uygunsuz, alakasız bir aranjman yapmışlar. Vazo çiçeklerini bilirsiniz. Solunca çöpe atarız. İşte bu tip aranjmanları da o niyetle yapıyorlar. Yani bozulunca çöpe atılacak şekilde öylesine, hiçbir uygunluğu olmayan bitkiler, hiç olmayacak kaplarda, hiç olmaması gereken topraklarla ekip satarlar. Düşündüğünüz gibi yapın ama salon palmiyesi yaşar mı, hiçbir garantisi yok. Yani o saçma beton kapta olsa bile zaten ölecek. Ayrı saksıya alsanız yine büyük bir ihtimalle ölür. Yine de kurtarmayı deneyin. Diğer bitki yaşar. Ponza taşının güvenlisi güvensizi yok. Bulduğunuzu alın, iyice yıkayın ve kullanın. Veya onun yerine kil bilyesi kullanabilirsiniz.
Kasım ayında ikeadan chamaedoera çiçeği aldım. İki aydır salonumda saksisini degistiremedigim için aynı toprakta duruyor. Ölmesinden korkuyorum. Şubat ayına geldik Mayısa kadar bekleyeyim mi yoksa kökünü çok kurcalamadan saksı değişimi yapıyım mı? Zaten çiçeğim küçük o yüzden büyük saksıya geçiremem sanırım. Maksat toprağı yenilensin. Siz ne önerirsiniz?
***
Şimdiye kadar bozulmadıysa hem toprağı sağlıklı hem de yerini sevmiş demektir. Hiçbir şekilde rahatsız etmeyin. Mayısta köklerini toprağından ayırmadan, kalıp gibi toprağıyla beraber eski saksıdan çıkarın ve toprağın kalıbını bozmadan daha derin bir saksıya yeni toprak ilavesiyle yerleştirin.
15 Ocak’ta chamaedorea almıştım. Sanırım bu büyümeyen cins. Ben büyüyecek evin içinde ağaç olacak sanmıştım. Size sorum gerçekten büyümüyor mu büyümeyecekse saksı değişimi gerekli mi? Eğer büyüyecekse saksı değişimi nasıl olmalı? hap kadar saksıda gelmişti 6 dal. Kendi toprağından ayırmadan su bardağı kadar saksıya diktim.
***
Çok yavaş gelişir. 2 metreyi aşmaz. Ama o kadar uzaması bile 10 yılı alır. Diğer sorularınız ise zaten sayfanın konusu. Bakım bilgilerini okuyun.
https://imgyukle.com/f/2022/06/24/VjdaeR.jpg merhaba daha önce yazmıştım size ama resim atamamıştım bu bitki acaba dağ palmiyesi mi? Öyle ise dediğiniz gibi büyük saksıya alacağım.
***
Yüzde doksan dokuz ihtimalle evet. Küçükken bazı palmiye türleri birbirine çok benziyor ama bu galiba kesin olarak dağ palmiyesi. Yeni saksıya geçirirken köklerini eski toprağından hiçbir şekilde ayırmamaya çalışın.
Dün A101 den dağ palmiyesi aldım. 8.5cm küçük saksıda boyu 10-12cm civarı beş kök var. Yazınızı tamamen okudum. Hassas bir bitki olması beni biraz tedirgin etti. Almadan okumuş olmayı isterdim. Neyse olan oldu. Anladığım kadarıyla bu kadar küçükken daha ufak geçici saksıya dikmeliyiz. 0.65cm boyutlu bir saksı şu an için uygun mudur? Dolomit taşını şimdi mi koymalıyız? Burada belediyenin fidanlığında görmüştüm ama büyük. Kırmamız mı gerekli? Sabah güneşi gören fransız pencere önüne koymayı düşünüyorum. Uygun mu? Burası karasal bir iklim eksra dikkat etmem gereken bir şey var mı? … …
***
Saksı çok da büyük değil. Hem muhtemelen tohumlarını direkt o şekilde ekmiş olabilirler. Hiç bir şekilde rahatsız etmeyin ve bitki besini de vermeyin. Yeri uygun. Ev içi bitkisi olunca karasal iklim vesaire fark etmez. Gerçi Mardin gibi hem karasal iklim hem yazları çok şiddetli sıcak ve havası kupkuru olan memleketlerde özel bir şey, mesela altına nem sağlayıcı çakıllı tepsi su gerekir ama sizin orada sorun olmaz. Dolomit taşlarını gelecek yıl mayısta bitkiyi en az 12cm derinliği olan saksıya aktarırken saksının dibine koysanız iyi olur. Büyük parçalar olabilir hiç sorun değil. Yumurtadan küçük olmaları yeterli. Aslında 12cm derinlikteki saksıya cevizden az küçük 4-5 taş daha iyidir.
Diğer takdirleriniz için çok teşekkür ederim. Amin diyorum.
Tekrar rahatsızlık veriyorum kusuruma bakmayın cevabınızı okudum ama kafam çok karıştı. Benim çiçeğim minicik bir saksıda. Üstelik toprağı cocopeat. Gördüğüm kadarıyla içinde perlit de var. Salonum kışın ısıtılmayan serin bir yer. Gelecek seneye kadar bu toprak ve şartlarda nasıl yaşayacağını anlayamadığım için tekrar sorma gereği duydum.
***
Dünkü sorunuzda 8,5cm saksıda diye yazmıştınız. Yani gayet mini bir saksı. Ve daha küçük bir saksıya almak istediğinizi yazmıştınız. Bunun üzerine ben o saksının büyük olmadığını ve rahatsız etmemeniz gerektiğini söylemiştim. Cocopeat zaten zamanla özelliği bozulup biraz çeker ve su tutmaz hale gelir. O kadar küçük saksıda perlitin miktarı da çok azdır. Yani gelecek yıl mayıs ayına kadar hiçbir şey yapmanız gerekmez. Sadece, eğer bu birkaç ayda cocopeat hacmi küçülürse kalıp gibi saksıdan çıkarıp aynı saksıya en alta uygun toprak karışımı yayın, kalıp gibi çıkardığınız bitkiyi üzerine oturtup kenarlardan karışım toprak ile boşluğu doldurun. Yine kafanız karıştıysa veya ben sorunuzu anlamamış da farklı cevap vermişsem lütfen tekrar sormaktan çekinmeyin.
Çok teşekkür ederim anlayışınız için. Maalesef saksı konusunda karışıklık yaşamışım. 115×100 ölçüsünde 0,65 litrelik bir saksıyı 0,65cm yazarak kafanızı karıştırmışım. Benim hatam. Saksı elimde mevcut. Kullanmam uygun mu? Cevabınız hala eski saksısında kalsın ise dokunmayacağım ama sulamayı nasıl yapmalıyım ve kışın sıcak odaya alsam olur mu?
***
Yine anlatamadınız. 115×100 nedir, bir şey ifade etmiyor. Galiba 115mmx100mm demek istediniz. Öyleyse derinliği ve çapı 11,5cmx10cm’dir. Bunun neresi büyük? 0,65 litre ise yarım litreden hafifçe fazlası demektir. Yani saksının aşağı yukarı 2 su bardağı dolusu veya 2 buçuk su bardağı dolusu toprak alacak kadar küçüklükte olduğu anlamına gelir. Kısaca, verdiğiniz ölçüler saksının küçük olduğunu gösteriyor. Sulamaları yazı içinde anlattığım gibi yapın. Kışın soğuk odada kalması daha iyidir. Geçen yıl nisanda İstanbuldan bana gönderilen bu palmiyeden mini fidanları sürekli dışarıda tutuyorum. Kışın çeşitli zamanlarda -1C derece soğuğa maruz kaldılar ve en küçük bir zarar görmediler. O halde, kapalı mekanlarda -5C dereceye kadar hiç zarar görmeyecekleri kesindir.
Ağustos ayında A101’den üzerinde chamaedorea yazan bir bitki aldım. Odanın köşesinde,sehpanın üzerinde, gece de açık olan pencere altında duruyordu. Bugüne kadar gelişimi iyi gidiyordu. Yeni yaprak çıkarıyordu. Bugün sabah bir baktım ki bir dalı boynunu bükmüş. Akşam tamamen eğilmişti. Sizce neden olabilir?
***
Toprağında ciddi bir kuruma olmadıkça sulamayın. Aslında bunların tohumları bir arada ekilir. Tohumlar çimlenip fidanlar biraz büyüyünce o halde satarlar. Ve yıldan yıla sıkışıklıktan ötürü fidanlar tek tek ölür. Birkaç yıl sonra sadece bir tanesi biraz büyümüş olarak hayatta kalır. Sizinkinde ölümler çok çabuk başlamış. Pek önemli değil. Sulamaları yukarıda bakım bilgilerinde tarif ettiğim gibi yapmanız lazım.
Parlor palm bitkim hiç büyümüyor ve yapacakları sarı. Bugün sayfanızdan tamamen yanlış bakım uyguladığımı öğrendim. Saksısı küçük, marketlerde satılan topraklara ektik (annem onlar toprak değil çoğunluk gübre diyor. 1 yılı geçti hiç büyümedi. Tarla toprağı kullansak olur mu? Evde kaloriferden ne kadar uzaklıkta olması gerekiyor? Evimiz çok güneş almadığı için sadece sabah güneşini alıyor. Cam kenarında duruyor ve kalorifere yakın. Be çiçeğimi acil kurtarmak için bakıma başlamak istiyorum. Saksı ve toprağını değiştirmek için mayısa kadar beklemeli miyim? Şimdi değiştirsem bir şey olur mu?
***
Evlerde arazi toprakları hiç iyi olmaz. Şu karışım en iyisidir: 3 ölçü yıkanmış kurutulmuş torf toprak + 1 ölçü iri taneli dere kumu + 1 ölçü poza taşı. Kalorifere 40cm’den daha yakın olmaması lazım. Aslında kış boyunca soğuk bir odada bekletmek tavsiye edilir.
Daha önce barış cicegim için yazmıştım. sizin söylediğiniz gibi suda iyice temizleyip topraktan çıkardım Haziran’da ekecem. dağ palmiyemde de benzer sorun var. uçlarında kararma, benekler var. Bunu da yıkasam suda bekletip Haziran’da eksem olur mu yani tekrar toprak hazırlayacam verdiğiniz olculerde suda bekleyebilir mi?
***
Hayır o usul palmiyelere uymaz. Ve kurtarma şansınız yok gibi bir şey. Genelde maalesef kesin ölürler. Yapacak bir şey yok. Belki zayıf da olsa bir kurtarma ihtimali şu: Toprağını eşeleyip üst kısımdan birazını çıkarıp atın. Sonra toprak adam akıllı kupkuru hale gelinceye kadar sulamayın. Kupkuru olunca da acele etmeyip birkaç gün daha bekleyin ve sonra sulayın. Belki bu sayede çürümeler durur ama hiç garantisi yok. Ben kış boyunca almayın diyorum ama yazın bile az biraz serin mekanlara geldiklerinde hemen kökler çürümeye başlıyor. Bunun sebebi sadece ve sadece şu: “sürekli sıcak olan” sera ortamlarına uygun olan anormal yapay topraklardır. Bu topraklar şeytan icadı bir şey adeta. Bitkileri seralarda güzelce geliştirir, albeni sahibi eder. Sonra o bitkiler seradan çıkınca şanslarına aynı derece sıcak olan bir yere gitmezlerse köklerden çürüye çürüye ölürler.
Zorlu aşamalardan toparladım sayenizde. Şimdi sürekli yeni dal veriyor ama küçücük kalıyor bu dallar. rengi gayet yerinde aslında yaprakların. Dallar komple olarak yanlara doğru yatmaya başladı bir de, ben güçlü güçlü yukarı doğru uzasın istiyorum olmuyor. Bir de kök yakınlarında siyah siyah toz gibi noktalar oluştu daha önce sirkeli suyla silmiştim geçmişti aylar içinde yeniden oluştu bu mantar mı emin değilim yapış yapış değil bit de değil sanki, Hiç direk ışık almıyor gün ışığında hep. Ne yapabilirim?
***
Yeni dallar değil, yeni yapraklar veriyor olması lazım. İnce yaprakçıklar uzun-sağlam bir sap üzerinde sağlı sollu sıralanmış olur ve hepsi birlikte bir yapraktır. Gelişimleri çok yavaş olur. Birden bire boy atmazlar. Tek bir yaprağın tam gelişmiş hal alması 6 ay sürebiliyor. Benekler mantar hastalığı olabilir. Hem ışık yetersizliği hem nemlilik ve serinlik bir araya gelince o hastalık bitkileri öldürür. Direkt güneş almasını sağlayın. Toprağı kupkuru hale gelmeden sulamayın. Yapraklar rozet gibi çevreye yayılıyorsa daha yeni yaprakların diplerinin kalınlaşması sebeyiyle olur. Sizinki sanıyorum bu sayfakiyle alakası olmayan başka bir tür. Onlarda özellik gövde yükselmemesi (daha doğrusu gövde yükselmesinin çok yavaş olması), ama bol bol uzun yapraklar geliştirmeleridir. Ama salon palmiyesi ince bir gövde uzatır ve yapraklar pek gösterişli olmaz. Kamış benzeri gövdelerinin zarif görselliği olur. Zaten bu özelliğinden dolayı bir saksıda birçok tohumunu çimlendirirler ki yapraklarıyla zengin görünümlü olsun. Onlar ise ev ortamlarında genelde tümüyle ölüp gidiyor. Eğer çok doğru şartlarda doğru bakım yapılırs o zaman her yıl birkaç tanesi ölür ve birkaç yıl sonra sadece birisi hayatta kalmış ve gövdesini en az 30cm uzatmış hale gelecektir.
Merhabalar.. öncelikle böyle bir site olduğu için çok teşekkür ederim. Geçen haftalarda bir palmiye aldım fakat areka mı dağ mı emin değilim çünkü üstünde ismi yazmıyor.. ama tahminimce dağ palmiyesi. Aldıktan sonra yapraklarında aşırı şekilde sararma oldu. Önce bir tarafa doğru eğildi, sonra sararmalar başladı. Çubukla eğilmeyi düzelttim. Sararan yaprakları da kestim ama devam ediyor gibi. Toprağını da yıkadım demin. Başka ne yapabilirim acaba?
***
Sararma, cansızlaşma tüm yapraklarda eşit olarak varsa artık yapılacak bir şey yok, bitki tümüyle ölmüştür. Bu tip bozulmalar hem yanlış topraktan hem yer değiştirmelerden kaynaklanır. Özellikle kış ve bahar aylarında, sıcak yerlere alışık bir bitkiyi alıp az farkla bile olsa daha serin bir yere götürdüğünüzde bitkiye uygun olmayan toprak hızlı bir şekilde kökleri yakıp bitkileri öldürür. Temel sebep, tekrar ediyorum, yanlış toprak ve “ani” yer değişimidir (özellikle sıcak yerden serin yere ani yer değişimleri). Fakat eğer bozulmalar sadece en eski ya da sadece büyük yapraklarda olmuşsa sebep eski ve yeni yerinin arasındaki ortam şartları farklılığıdır. Mesela havası çok yoğun nemli özel uygulamalı bir serada büyümüş bitkiler normal şartlara sahip bir yere ani geçiş yapınca yapraklarının pekçoğu bozulur. Çünkü onlar son derece kof yapılı gelişmiştir. Ama yeni yerine zamanla adapte olurlar ve yeni çıkaracakları yapraklar yeni ortama tam uygun gelişirler. Böyle bir durumda yapılacak şey ise sadece bitkiyi havadar bir yerde tutmak ve işi zaman bırakmaktır.
Üç tane salon palmiyem var. Aynı zamanda almıştım yaklaşık beş ay oldu. Hiç gelişim yok uzamıyor. Neden olabilir acaba? Şu an sabah güneşi alan balkonunda duruyorlar.
***
Bende de iki yıldır var. İki yıl üst üste yaz boyunca hiçbir gelişim olmadığını görmekteyim. Anlaşılan çok uzun süren gündüz süresi olan yaz ayları bunların dinlenme zamanı. Gündüzler yeterince kısalınca gelişim gösteriyorlar galiba. Şimdilik kesin emin değilim ama böyle olabilir. Nitekim geçen yıl sonbahardan ilkbahara kadar gelişim göstermişlerdi. Sonra durdular. Ayrıca fotoğraflara baktım olağanüstü sağlıklı görünüyorlar.
Bende uzamadıgı ve eski yeşilliği azaldığı için endişeliydim.(sap çıkıyordu sadece).Yerini değiştirsem ve direk güneşin olmadığı bir yere alsam eski yeşillik oluşur mu tekrar?
***
Bir şey değişmez. Normali budur belki de. Fotoğraflarda son derece sağlıklı görünüyorlardı. Belki siz almadan önce hızlı gelişeceği şartlarda idiyse ve hızlıca gelişim gösterdiyse, yeni taze yapraklar parlak yeşil görünür. Ama sonra normale dönerler. Ayrıca satış yerlerinde albeniyi arttırmak için üzerlerine parlatıcı sprey sıkıyorlar. Uçucu parafinden yapılmış spreyin etkisi genelde iki haftadan sonra hızla azalmaya başlar. Ve yapraklar tekrar eskisi gibi görünür.
Evdeki bütün bitkileri perlit vermikülit karışımlı torfa geçirdim son 1 ay içinde. Şimdi ne yapacağımı bilmiyorum. Salon palmiyesini de önce büyük saksıya dikmiştim. Sonra büyük saksıda sağlıksız gelişim olur diye küçüğe aldım. Bundan önce de 1 kez saksısı değişti. Yani son 1.5 ayda 3 kez saksı değişimi oldu. Şimdi tekrar değiştirmeye korkuyorum tutunamazlarsa diye. Yaza kadar bu toprakta dayanırlar mı sizce?
***
Benim bildiğim şey o maddeler sadece birkaç aylık köklendirme çalışmalarına uygundur. Diğer amaçlarda ponza taşı gerekiyor çünkü bunlar uzun vadede değişime uğrar, toprağı da bozar. Ponza taşı asla bozulmaz.
Bimden salon palmiyesi aldım ama el kadar bir saksıda 8-10 dal bir arada bulunuyor. Hazır olan toprağı epey süzek suladıktan hemen sonra dipten tertemiz su akıyor. Benim yapmam gereken bir şey var mı? Dalları ayırmalı mıyım? Yoksa böyle yetiştirsem sorun olur mu acaba?
***
Kimse büyütemiyor, sadece birkaç ay yaşatabiliyorlar. Yani bunları sadece bu şekilde, birkaça aylık yaşayacak gibi kabul edin. Onun için hiç uğraşmayın.
4 senedir sorunsuz buyuyordu. yavas yavas sagliksiz gorunmeye basladi. cam onune aldim yaprak uclari ciddi kurumaya basladi. burada okudugum kadariyla buyuk bir hatam yok. toprak degisimi yapmali miyim? acik hava golge biryere almak cozum olur mu? nasil kurtarabilirim?
***
Yıllardır bence sulama hatalarınız yüzünden toprak bozulmuştur. Veya problem sadece en eski yapraklarda oluyorsa normaldir. Buna göre ve yazı içindeki uyarıları ciddiye alarak gerekenleri yapın.