Çim karanfil, Dianthus erinaceus

Çim karanfil Caryophyllaceae (Karanfilgiller) Familyasındandır. Ana vatanı Türkiye olan Dianthus erinaceus (diğer iki farklı bilimsel adı Dianthus webbianus ve Dianthus arpadianus) Kaz Dağı civarlarına endemiktir. Çin karanfilinden oldukça farklıdır. Bunun diğer adı kıl karanfildir. Çiçeklerindeki ufak tefek farklılıklarıyla birkaç varyetesi Kaz Dağı ve Manisa çevresinde bulunur.

Özellikleri

İncecik dallarının boyu genellikle 10cm’den kısa kalan, sürekli dipten çoğalarak çevresini genişleten minyatür bir karanfil türüdür.

Yapraklarına dokunduğunuzda sanki sert plastiktenmiş gibi ya da bir kirpi gibi hissedersiniz. Sert yapısı var. Günde en az 4 saat direkt güneş alırsa ve yeri sulak olmazsa rengi açık tonda ve mavimsidir. Aksi takdirde kurşuni yeşil olur.

Çiçeklenme: Dianthus erinaceus – çim karanfil sadece ilkbaharda küçük pembe çiçekler açar. Yeri ne kadar uzun süre direkt güneş alıyorsa o kadar çok çiçek açar. Az süreli güneşte her dalı tomurcuk vermez. Çiçekler 15cm civarlarındaki çiçek saplarında tektir.

Bahçede kullanımı: Bahçe süs bitkisi olarak bütün dünyada yetiştirilir. Çim tarzında gelişen ve yer örtücü özelliktedir. Fakat yer örtücü olmaktan ziyade kayalıklı bahçe tasarımlarında büyük taşlar arasında küçük öbekler halinde yetiştirilir. Bu tip kullanıma son derece uygundur. Zaten güzelliği en iyi bu şekilde ortaya çıkar.

Saksıda: Dianthus erinaceus sığ-yayvan saksılarda sağlıklıca yetişir. Saksının içinde tüm yüzeyi sıkıca kaplayarak güzel bir görünüm verir. Kök sürgünleriyle çoğalıp durması sayesinde uzun ömürlü hatta ölümsüz bir karanfildir.

Kış soğuklarına dayanıklılığı toprağının ve yerinin özelliğine göre -30C derece ile -35C dereceler arasıdır.

Yetiştirme ve bakım

Çim karanfilin en büyük ihtiyacı açık hava ve en az 4 saat direkt güneştir. Kapalı mekanları ve camekanlı kapalı balkonları sevmez. Şiddetli sıcak, tüm gün güneşli balkon ve teraslara tam uyum sağlar.

Çim karanfil

15cm çaplı saksıda yetiştirdiğim çim karanfil. Fotoğraf 4 yıl önceye ait. Çiçeklerinin rengi fotoğrafta biraz fazla canlı tonda çıkmış. Yukarıdaki fotoğraftaki ile bu gördüğünüz her ikisi de aynı tür (Dianthus erinaceus türünün iki farklı çeşidi).

Toprak: Sadece fazla asitli topraklardan zarar görür. Bunun dışında toprak seçmez. Eğer saksıda yetiştirecekseniz 2 ölçü çok fazla killi olmayan arazi toprağı + 2 ölçü torf toprak + 1 ölçü dere kumu veya taş kırpıntıları karışımında hızlı ve sağlıklı gelişir.

Sulama: Dianthus erinaceus susuzluğa müthiş dayanıklı türlerdendir. İhmallere gelir. Toprağının kuruduğunu fark ettikçe sulayın.

Çim karanfil fidesi üretimi

Dianthus erinaceus kökten ayırmayla kolayca çoğaltılabilir. Sıcak ayların dışında her zaman köklerini ayırıp başka yerlere dikmeye uygundur.

Tohumdan yetiştirmede çim karanfil Dianthus erinaceus tohumlarını yaz sonu ile kış sonu arasındaki dönemde ekmelisiniz. Çünkü tohumların ıslak toprakta birkaç hafta kış üşümesine ihtiyacı var. Sonra havalar ısındığında çimlenip gelişirler.

Problemleri

Bahçeye diktiğiniz yer ağır killi toprak ise kışın olası göllenmeler çim karanfil öbeklerinde ciddi kayıplara yol açar. Saksıda ise hiç kurumak bilmeyen torf topraklar yine ciddi zarar verir. Asitli topraklar da öyle. Başka zorluğu yok. Çim karanfil en büyük ihtiyacı açık hava ve en az 4 saat direkt güneştir. Kapalı mekanları ve camekanlı kapalı balkonları sevmez. Dianthus erinaceus tamamıyla dış mekan, açık hava bitkisidir.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.