Crassula ‘Springtime’

Crassula ‘Springtime’ göz alıcı çiçekleri ve dolgun etli yapraklarıyla cazip bir sukulent bitkidir. İsminin yazılışından anlaşılacağı üzere Crassula türleri arası bir hibrittir. Ayrıca Crassula marnieriana (veya diğer adıyla Crassula rupestris) türünün bir kültivarı olduğunu iddia edenler de var.

Crassula springtime çiçekli hali

Resim 1: Crassula springtime çiçekli hali – Fotoğraf: llifle.com

Özellikleri

Kalın etli yaprakları üst üste gibi bitişik, sık gelişir. Fakat güneş eksikliğinde yapraklar biraz aralıklı olur ve ince dalları yaprak aralarından görünür hale gelir (resim 2). Onun için direkt güneş ışınlarından mahrum etmeyin. Bitkinin dalları önce dimdik uzar. Sonra etli yapraklarının ağırlığından ötürü yan yatar. Boyu genelde 15cm civarlarındadır.

Crassula ‘Springtime’ çiçekleri pembemsi krem rengi olup iç tarafları mercan rengine yakın tatlı bir koyu pembedir. Mini çiçekler birçoğu bir arada top top açarlar. Tomurcuklanma sonbaharda başlar. Dolayısıyla çiçek açma zamanı kış ayları ve ilkbahar başıdır. Kışın çok geç tomurcuklanırsa  yaz mevsimine çiçekli girer. Bu sebeple yaz boyunca çiçekli kalması mümkündür. Yaşadığı yerin şartlarına göre sonbahardaki tomurcuklar aralık ayında çiçek açabiliyor. Sonra bir kısım dalları kış sonunda tomurcuk vermeye girişirse sonbahar dışında neredeyse her zaman çiçekli olma özelliği var. Eğer kışın soğukta kalırsa, güneşin de etkisiyle yapraklar biraz kızarır (resim 1).

İklimi uygun yerlerde bahçelerde iyi bir yer örtücü olabiliyor. Asılan saksılarda sarkıcı olarak yetiştirilmesi daha yaygındır.

Crassula springtime yapraklı dalları

Resim 2: Crassula springtime yapraklı dalları – Fotoğraf: succulentsandsunshine.com

Yetiştirme, bakımı

Crassula ‘Springtime’ tam gün güneşli yerleri sever. Fakat yaz aylarında öğle saatlerinin tepe güneşini direkt almamalıdır. Yazın şiddetli sıcak olan yerlerde zaten gelişimi duracağı ve sulama riskli olacağı için yaz boyunca az güneşli ya da güneşsiz ama güçlü ışıklı bir yerde tutmalısınız.

Sıcak yaz ayları dinlenme zamanıdır. Bu dönemde gelişimi tamamıyla durur ya da bir hayli yavaşlar.

Yaz ayları çok sıcak olup da geceleri hiç serin olmayan yerlerde sulama sonucu aniden çürüyüp ölme riski var. Öylesi yerlerde yaz boyunca (20 haziran-15 eylül arası) toprak üst yüzeyinden, özellikli bitkinin tam dibinden toprağı biraz azaltın ve sularken sadece saksının en kenarlarından sulayın.

Sulamaları serin aylarda toprakta ciddi bir kuruma oldukça, kışın toprak tamamıyla kupkuru oldukça yapın. Sıcak yaz aylarında sulamak yerinizin hava şartlarına göre tehlikeli olabilir. Geceleri serin geçiyorsa serin aylardaki gibi sulamaya devam edin. Değilse bir üst paragrafta yazdığım gibi yapın yoksa çürüyüp gidebilir.

Toprak isteği: Crassula ‘Springtime’ için 2 ölçü torf + 1 ölçü iri taneli dere kumu + 1 ölçü ponza taşı karışımı ile süzek bir toprak yapmalısınız. Serin aylarda dozajını üçte bir ayarlayacağınız bitki besininden 3 haftada bir defa verin.

Yenileme ve üretim

Crassula ‘Springtime’ için saksı değişimini sadece bir defa, mini saksılardaki fidelerini esas saksısına geçirmek için yapın. Esas saksının 10cm veya 12cm çapında olması yeterli. Veya en fazla 15cm çapında olsun. Bu ölçülerde olmak üzere saksısı kalıcı olacak. Bir daha rahatsız etmeyin. Onun yerine yenilerini üretmeniz tavsiye edilir. Bu yıl köklendirdiğiniz bir fide gelecek yıl dört misli büyümüş ve çoğalmış olur.

Esas saksısında iki yılı doldurunca sökün, kökten ayırın, dallarını bölüp köklendirin, üst kısmı gitmiş dalları tekrar ekin vesaire. Aşağıda açıklamalar var.

Üretim çoğaltma yoluna gelince, tek yaprak çeliği ile yapacaksanız aldığınız yaprakları açık havada nemli bir köşeye kuru toprak üzerine bırakın. köklenme ve filizlenme başlayınca tek tek viyol saksılara elin. Yeterince büyüdüklerinde kalıcı saksılarına geçirin.

Diğer yolu kökten ayırmadır. Bu işi ya ilkbahar başında ya da yaz sonunda yapın.

Bir de uzun dalı ikiye ve üçe bölerek her parçasını köklendirebilirsiniz. Bunu yapma zamanı, benim tavsiyem yaz sonudur (Ankara ağustos ortası, istanbul eylül başı, İzmir eylül ortası). Önce kesik yerlerin kuruması için 4 gün açıkta açık havada bekletin. Sonra toprak kısmında anlattığım karışıma ekin. Can suyu vermeyi on gün sonra yapın. Bunlar köklenir ve küçük halleriyle çiçek bile açabilir.

Problemleri

En ciddi problem unlu bitlerdir. Bu parazitler Crassula ‘Springtime’ üzerinde beslenmeyi çok severler. Fark ettiğiniz anda ilaç araştırmakla vakit kaybetmeden hemen o anda sirke dökerek ıslattığınız pamuk ile bitleri tek tek yok edin. Diğer sorunlar: Yanlış toprak kullanımı, hatalı sulamalar ve havasız ışıksız yerlerde konumlandırmalar çürüyüp gitmesine neden olacaktır.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler:

'Crassula ‘Springtime’' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Zafer, Ankara dedi ki:

    İlk aldığımda tomurcuklu idi ama 4 yıldır Kalanchoe’lerime benzer şekilde çiçek açmadı. Gelişimleri çok iyi sadece büyümeye devam ediyorlar. Balkonda bakıyorum. Çiçek açması için kalanchoe ve springtime’lar için neyi yanlış yapıyor olabilirim?
    ***
    Gece boyu en az 12 saat tam karanlık gerekiyor. Doğal şartlarda bu süre sonbahar ortalarından itibaren, kış sonuna kadar mümkündür ama ev ortamlarında lamba yakılan yerlerde karanlık mümkün olamıyor. Ve bu sebeple Kalanchoe türlerinin sonbahardan kış sonuna kadar olan tomurcuklanma döneminde tomurcuklanma olmuyor.

  2. Hacer Ş. -Adana dedi ki:

    Bu çiçekten bende de var 4 yıldır hiç açmadı. Yazdıklarınıza anladığım gece karanlıkta kalması mı gerekiyor? Benim çiçeğim dışarıda. Gelişimi güzel ama açmıyor.
    ***
    Bulunduğu yere geceleri ışık geliyorsa çiçek açmamasına etken belki de budur. Farklı bir krasula bitkisi, hem de çiçek açma arsızı bir tür, yıllar önce ailecek yaşadığım evde kapalı camekan balkonda idi. Pencerenin tam yanında duruyordu. O odada geceleri ışık yanardı ve perde arkasından da olsa dışarıya bitkiye ışık ulaşırdı. O bitki o süre içinde hiç çiçek açmadı (iki yıl). Sonra o oda geceleri boş kalacak hale geldiği zaman, yani artık o odada gece ışık yanmıyordu, ondan sonraki kış güzelce çiçek açtı ve yıllarda aynen devam etmişti.
    Veya ışık problemi yoksa ağustos sonundan ekim ayının ortasına kadar tamamen susuz bırakın. Sonra sulamaya başlayın. Sonbaharın serinlerinde hızlıca serpilmeye başlarken tomurcuk da verebilir.

  3. Sena A. -Gaziantep dedi ki:

    Üstünde kahverengi lekeler oluştu neden acaba?
    ***
    Aynı soruyu başka bir sukulent bitki hakkında da sormuşsunuz. Sebep evde tutmanızdır. Bunlar sürekli esinti ister. Ev içinde sağlıkları bozulur ve ölürler.

  4. Merve B. -Ankara dedi ki:

    Bitkimizi kışın nerede konumlandırmalıyız?
    ***
    Kış boyunca hem çok fazla direkt güneş alması lazım hem de bir hayli serin bir yerde olması gerekiyor.

  5. Ayşe Kılıç dedi ki:

    Ne zaman çiçek açıyor acaba?
    ***
    Tomurcuk vermesi sonbahar sonundan kış sonuna kadarki dönemde oluyor. Ne zaman tomurcuk verirse ondan bir iki ay sonra çiçek açar.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: