Diş sağlığı

Diş sağlığı ve diş fırçalamanın öneminden çok yerde bahsederler. Ancak bazı çok önemli konuları anlatanlara her zaman rastlamıyoruz. Ben burada bir iki çok önemli meseleyi dile getirmeye çalıştım.

Ağzımızın içi: dişler, damak ve diş etleri sağlığı

Diş macunu kullanarak her gün diş fırçalamak gerçekten hayati önem taşıyor. Buna önem vermeyenler bedelini feci şekilde hem maddi hem manevi olarak öder. Ama dişleri tertemiz, ağzı steril tutmak tek başına diş sağlığını korumaz.

Diş sağlığı kadar diş etlerinin sağlığı da önemlidir. Dengeli beslenmeye çok ciddi anlamda önem vermezseniz diş etleriniz erir gider. Dişleriniz daha uzun ve çirkin görünür. Bu kadarla da kalmaz, açığa çıkan dip yerleri kolayca enfeksiyon kapıcı özelliktedir. Böylece dişlerde çürümeler başlar. C vitamini eksikliği de ayrıca diş etlerinin eriyip gitmesine sebep olur. Onun için her gün C vitamini içeren sebze ve meyveleri yemeliyiz. Her gün, kesintisiz C vitaminine ihtiyacımız var.

Diş sağlığı ve dişleri fırçalamanın önemi

Sürekli aburcubur şeyler yemek, sürekli gazlı, asitli ve şekerli içecekler içip durmak dişlere olduğu kadar diş etlerine de zarar verir. Bunların yerine sert meyve ve sebzeler yeme alışkanlığı edinin. Mesela havuç, elma, ayva gibi. Zararlı içecekleri yerine ise su ve şekersiz çay içmeyi alışkanlık edinmeniz iyi olur.

Ne olursa olsun dişlerinizi ip kesmek, paket açmak gibi amaçlarla kullanmayın. Ayçekirdeği, kabak çekirdeği gibi şeyler yemeyin. Fındık gibi sert kabuklu kuruyemişleri dişlerinizle kırmayın.

Çene kemiği sağlığı

Yaş ilerledikçe eğer sürekli yumuşak şeyler yersek çene kemiğimizde erime ve küçülme olur. Bazı yaşlı insanlarda bunu görürsünüz. Sebep yumuşak yiyecekler yemek olduğu gibi, dişlerin dökülüp gitmiş olması ve çene kemiğine basınç yapacak diş kalmamış olmasıdır. Sizin için henüz iş işten geçmemişse tedbir ve çözüm yolu:

Elma, ayva, havuç, turp gibi sert yiyecekleri ağızda çiğneyerek yerseniz çene kemiğine yeterince basınç sağlamış olursunuz. Bu sayede çene kemiği erimesi probleminden kurtulursunuz. Ağzı yoran sert sakızlar da faydalı olabilir.

Diş minesini çatlatan ve diş çürümelerine sebep olan yiyecekler

Hak arasında “üzüm çekirdeklerini çiğneyip yiyin” gibi saçma sapan, akıllara zarar bir hurafeyi tavsiye eder dururlar. Üzüm çekirdeklerinin faydası ne kadardır bilemezsiniz. Ama dişlerinizi mahvedeceği yüzde yüz kesin bir gerçektir.

Çok sert kuruyemişler.. En başta beyaz leblebi. Sonra normal sarı leblebiler bile bazen çok set çıkabiliyor. Sert gelenleri çiğnemekte inat etmeyip hemen ağzınızdan çıkarın. Ayçekirdeği yemeyi hayatınızdan çıkarın. Buna fazla düşkün olanların ön dişlerinde çürümeler oluyor. Çünkü her bir çekirdek çıtlaması diş minesini aşındırır. Zamanla delik açılır ve ön dişler çürümeye başlar.

Diş fırçalama

Günde en az bir defa, gece yatmadan önce mutlaka dişlerinizi fırçalayın. Bitince fırçaya tekrar diş macunu sürerek tekrar fırçalayın. Mutlak zorunlu olduğumuz diş fırçalama gece yatmadan öncedir. Sonra sabah kalktığımız zaman. Ve bir de öğleden sonra olmak üzere toplam üç defa dişlerimizi fırçalamalıyız. Yapamıyorsak en azından mutlak gerekli olanı yapalım. Yani gece yatmadan önce kesinlikle dişlerimizi iyi bir diş macunu ile fırçalamak zorundayız.

Diş macununun niteliği

Beyazlatıcı, nikotin lekesi giderici, soğuk yiyecekler karşısında ağrı sızı etkisini engelleyici vesaire reklamları hiç ciddiye almayın. En iyisi dişleri temizleyici, koruyucu ve diş etlerine faydalı diş macunundan kullanın. Her gün kullanırsanız emin olun ki hiçbir sorun kalmayacaktır.

Peki o kadar reklamları niçin yaparlar?

Tamamıyla halkımızın zaaflarını kullanıyorlar. Yani insanlarımız diş fırçalamayı ihmal eder. Her gün yapmazlar. Bu yüzden çeşit çeşit ağız ve diş sağlığı sorunları olur. Sonra da o reklamların etkisiyle kabahati kendi ihmallerinde değil diş macunlarında ararlar. Ve gidip reklamlarda gördükleri diş macunlarını alırlar. Ama onu da gerektiği gibi kullanmazlar. Bu kısır döngü sürer. Sonuçta dişler çürür.

Tavsiyem kesinlikle diş etlerini de koruyucu olan diş macunu kullanın ve her gün üşenmeden dişlerinizi fırçalayın. Emin olun ki bu sayede diş ve diş etlerinde onarımlar başlar. Asla ihmal etmeyin.

Diş ipleriyle diş aralarını temizlemek

Ben şahsen buna güvenmiyorum ve gerekli de görmüyorum. Faydadan çok zararı olabilir. Yani ipi dişlerin arasına geçirmeye zorlarsak diş minesi tabakasında çatlamalara sebep olabiliriz diye düşünüyorum. Onun yerine daha işlevsel bir diş fırçası kullanmalıyız. Diş fırçalarken araları da temizleyici hareketlere önem vermeliyiz. Diş fırçası kıllarının giremeyeceği aralıklarda zaten yediğimiz şeyler de giremez. Lifli yiyeceklerden kalıntılar sıkışmışsa onlar dişlerimizi fırçalamakla yerinden çıkacaktır nasılsa. Yeter ki dişlerinizi en azından her gece yatmadan önce fırçalamayı ihmal etmeyin. Ama günde üç defa yaparsanız yüzde yüz, fazlasıyla korunursunuz.

Son söz

Başta dediğim gibi diş fırçalamak tek başına tam koruyucu etki sağlamıyor. Diş etlerimizi sağlıklı tutmamız da şarttır. Buradaki tavsiyelerim tümüyle ağız ve diş sağlığı için yeterlidir. Tabii eğer her gün ihmal etmeden gereğini yaparsak..

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Yaşam

Etiketler: |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.