Doğal humuslu toprak

Verimli toprak olan doğal humuslu toprak özellikleri, hangi bitkilere faydalı olduğu, sakıncaları ve nerelerde bulunduğuna dair..

Türkçede bu toprağın tek kelimelik adı yok. İngilizcede loam denir. İngilizce – Türkçe sözlüklerde loam sözcüğünü verimli toprak, özlü toprak diye Türkçeye çevirmişler. Ama gerçeği tam yansıtmıyor. Gerçi loam topraklar humusça ve karbon oranıyla çok iyi kalitede olan arazi topraklarıdır. Yani burada bahsettiğim doğal humuslu toprak o tip arazi topraklarından biraz farklıdır.

Humuslu toprak

Özellikleri

Bitkilerin ihtiyacı olan her türlü elementler, mineraller, humus ve faydalı mikroorganizmalar bu toprakta mükemmel dengeli bir şekilde bulunur. İçerdiği humus ve faydalı mikroorganizmalar o toprakta yaşayan bitkilerin topraktan ihtiyacı olan her şeyi sağlıklı bir şekilde almalarını sağlarlar. Süzekliği iyi, su tutuculuğu ne az ne çok. Az bir gübre ile bu toprak son derece verimli hale gelir.

Süs bitkilerinde kullandığımızda birçok türde gübre istemez. Gübresiz kullandığım birkaç örnek: Yaprak güzeli (kolyos), aşk merdiveni, küpe çiçeği, çöl kaktüsleri, küçük sukulentler ve amarillis. Bizzat denemelerimde sonuç mükemmel idi.

Islatırsanız siyaha yakın koyu renkli olur. Çünkü içinde bitkisel çürüntüler ve humus var. Hafif ve gevşek özelliklidir. Killi olmadığı gibi kireçlilik, kıraçlık özellikleri taşımaz. PH açısından genelde hafif asitli ya da nötr durumdadır. Doğu Karadeniz bölgemizde daima asitlidir.

Humusluluğu kendiliğinden olan arazi toprağı.

Doğal humuslu toprak

Nerede buluruz?

Bitki örtüsü zengin çeşitlilikte ve gürce olan doğal bir arazinin ya da bir bahçenin, çok uzun yıllar boyunca kendiliğinden oluşmuş, çok çeşitli küçük bitkilerin ve çeşitli büyük ağaçların yapraklarının, kalıntılarının birikip çürüdüğü, solucanların fazlaca bulunduğu bol humuslu, gübreli gibi besleyici üst yüzey toprağıdır. Ayrıca en faydalı şekilde dağılmış olarak kil ve kum içerir. Bu toprakta ağır metal sorunu olmaz. Çünkü uzun yıllar boyunca otların köklerinin ve solucanların toprağı işleyip durması sonucunda metal iyonları iyice dağıtılmış, zarar verme riskleri sıfıra inmiştir.

Nereden alacağınıza tekrar değinecek olursam: En iyi kalitelisi orman kenarlarında, çok çeşitli çalı ve otların yetiştiği yerlerdedir. Bitki çeşitliliği ve yoğunluğu önemlidir. Orman içlerinde bu kalitede olmaz.

Doğal humuslu toprak her bitkiye uygun mu?

İçerdiği elementler, mineraller açısından genellikle evet. Fakat bazı bitkiler çok uygunsuz yerlerde yaşamaya direnerek evrim geçirmişler. Böyle değerli bir topraktan istifade edemezler. Sebep kök yapıları.

1- Tropikal yağmur ormanı ve sis ormanı bitkilerinden bazıları: Güneşten mahrum kalmamak için ağaçların yüksek dallarını tercih ederler. Kökleri açıkta gelişmeye adapte olmuştur. En bilinen örnekleri Phalaenopsis orkideleri ile bazı Bromeliad türleri. Onlar bu toprakta olmaz. Öncelikle, bunların kökleri diğer bitkilerden daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Bakterili topraklarda kolayca hastalık kapabiliyorlar. Mantarlı ortamlarda ise dayanıklı olurlar. Kök ortamına devamlı oksijen girişi şart.

2- Etçil bitkiler. Kökleri hiç azot içermeyen kayalıklar arasında yaşamaya adapte olmuştur. Kayalarda, taşlarda bulamadığı maddeleri tuzağa düşürdükleri böcekleri sindirerek alırlar. Kökler her toprakta sağlıklı olamaz. Onlara bu yüksek kaliteli toprak gerekmez.

3- Çöl ve kumsal bitkilerinin bir kısmı bu toprağa adapte olamayabilir. Bitki türüne göre uygun oranlarda ponza taşı ve kum karıştırırsanız bu türlere en uygun toprak yine budur. Hem humus sevmeyen türler bile var. Bitkilerinizi iyi tanımalı, ona göre toprak karışımı hazırlamalısınız.

Tam uygun olan bitkiler

Kauçuk, devetabanı, Yucca ve Dracaena türleri, begonyalar (Begonia türleri).. Aslında saymaya gerek yok. Çünkü torf toprak ile hemen hemen aynı, hatta daha üstün niteliklidir. Dolayısıyla torf toprakta yetişen her bitkiye uyar.

Humuslu toprak kullanım yerleri

Tarım arazilerinin büyük kısmı eski ormanlar ve maki alanları yok edilerek oluşturulmuştur. Oraların üst yüzey toprağı doğal humuslu verimli topraktır. Dolayısıyla bu yüzden tarımda kullanılıyor diyebiliriz.

Hem iç mekan hem dış mekan saksı bitkileri için torftan daha iyidir. Bu koduyu daha aşağıda ayrı ele aldım.

Humuslu toprak aynı zamanda iyi bir toprak düzenleyicisidir. Bahçenizin toprağına bol bol karıştırırsanız toprağınız daha verimli hale gelir. Ve sonrasında gübrelerseniz gübre çok daha iyi bir şekilde işe yarayacaktır.

Ben iç mekan süs bitkileri toprağı olarak da birçok türlere doğal humuslu gerçek toprak tavsiye ederim. Aşağıdaki paragraflar bununla ilgili. Yukarıdaki ‘her bitkiye uygun mu’ başlıklı paragraftaki bilgilere göre hareket etmelisiniz.

Niçin hiçbir yerde satmazlar?

Çünkü her yerde bulunmaz. Zengin bitki örtüsü olan ormanlardan almak ise doğal çevreye çok büyük zarar verir. Özel işlemlerle oluşturmaksa çok zor. Onun için süs bitkisi toprağı olarak torf vb kompost çürüntüler satılır. Bunların bitkiler için kaydadeğer bir besleyicilikleri yoktur. Bunlarda yetişen bitkilere düzenli aralıklarla bitki besini vermek gerekiyor.

Doğal humuslu toprak Ukrayna’da ve Rusya’da, üstelik en üstün niteliklisi büyük çuvarlarda satılır. Bakınız: Çernezyom.

Salon bitkilerine doğal humuslu toprak

Verimli toprağı olan tarlaların toprağından değil. Yeni ağaçlandırılmış orman bölgelerinin de değil. Gerçek yerli ormanların kenarlarında karışık bitkilerin gürce yetiştiği yerlerinden almalısınız. Ya da çok ağaçlı, çok bitkili, uzun yıllarca ihmal edilmiş bahçelerin duvar diplerinde, kuytu ve genişçe çukurumsu yerlerinden (yani rüzgarın her şeyi sürükleyip biriktirdiği yerlerinden) de alabilirsiniz. Derinlik önemli. Üst yüzey olacak. en fazla 25cm derine kadar kazarak almalısınız.

1/4 oranında ponza taşı ile ya da 2-3mm iri taneli dere kumu ile karıştırmalısınız.

Muhtemel zararlarına karşı gereken işlemler

Poşetlerde satılan özel kompost /torf topraklar çok özel işlemlerden tam gerektiği gibi geçirilmemişse feci zararlı olacağı kesindir. Ama humuslu doğal toprağı torf toprakların yerine güvenle kullanabilirsiniz. Hiçbir zararlılığı yok. Bilakis daha güvenli, üstelik besleyiciliği mükemmel. Ancak mum çiçeği (Hoya) türlerine ve gardenyaya kullanacaksanız önce pastörize etmeniz iyi olur. Zira nematod parazitleri içerebilir ve bu saydığım türlerin köklerine fena zarar verirler.

Saksılarda kullanmadan önce

İki ay genişçe bir leğende tutup zaman zaman kontol ederek solucan, böcek varsa ayıklayın. Çimlenen tohumları ayıklayın. Kupkuru olmasına izin vermeyin ki solucan ve tohum varsa gelişsin belli olsunlarlar. Veya bu kadar beklemek, uğraşmak istemiyorsanız direkt pastörize edin.

Kendimiz humuslu toprak yapabilir miyiz?

Tariflerini okudum ama bana hiç de akıllıca gelmedi. Olacak şey değil. Ancak bahçeniz varsa bahçenizin bir köşesinde oluşmasını sağlayabilirsiniz. Bahçedeki her türlü dökülen yaprakları, söktüğünüz otları, budadığınız dalları, ayıkladığınız tavuk, balık vb. hayvan artıklarını her zaman oranın kendi toprağına karıştırın. Birkaç ayda bir toprağı 30cm derine kadar iyice çapalayıp alt üst edin. Oradaki yabani otları hiç sökmeyin. Kuruyunca onları da toprağa karıştırın. Yaz boyunca oradaki otları susuz kalmayacakları sıklıkta sulayın. Sulama solucanların çalışmalarına da gerekiyor. Yoksa oradan kaçarlar. Böyle uğraşmakla beşinci yıldan itibaren o köşenin toprağı ‘özellikle de solucanların sayesinde’ gereken nitelikleri kazanmış olur.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Toprak - Gübre - Saksı

Etiketler: |

'Doğal humuslu toprak' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Nermin, İzmir dedi ki:

    Muz fidanı aldım. Saksıda yetiştiricem. Bundan 1 ay kadar önce çam ormanından siyah humuslu toprak aldım. O toprağı kullanabilir miyim? Asitli gelir mi? Ayrıca aynı topraktan difenbahya saksıma da katıp kendi toprağıyla karıştırdım. Zarar verebilir mi?
    ***
    Muz her türlü toprakta azgınca yetişiyor. Hızlı gelişim için temel ihtiyaçları güneş, bol bol su ve yüksek sıcaklıktır. O toprağın difenbahyaya zararı olur mu bilemem.

  2. Elif, Mersin dedi ki:

    Merhabalar. Yumrulu begonya satın aldım. Fakat bir türlü toprağını ayarlayamıyorum. Çam dibinden aldığım toprakları kullansam olur mu? Ya da çam dibi toprağıyla kırmızı toprağı karıştırmam mı gerekir?
    ***
    Torf adıyla satılan salon bitkileri toprağı ile çam dibi toprağını eşit ölçülerde birbirine karıştırın. En iyisi bu olacaktır. Buna az miktarda kırmızı toprak katabilirsiniz. Ölçüleri şöyle: %40 torf + %40 çam toprağı + %20 kırmızı toprak. Ayrıca yumrulu begonya açık hava sever. Havasız odalarda bozulur.

  3. Melis, İzmir dedi ki:

    Merhaba bu ormandan topladığımız toprakta evi böcek basma ihtimali var mıdır? Böcekleri nasıl temizleyebiliriz? Hazır toprak satan yerlerden biri bahçe toprağına ekerseniz içindeki böcekler çiçeğinizi öldürür demişti. Bu tamamen satma tekniği mi? Doğruluk payı var mıdır?
    ***
    Bakınız toprak böceklerinin evleri basması istila etmesi gibi bir şey mümkün değil. Hatta mümkün olsa bile ancak hiç temizlik yapılmayan evlerde mümkün olabilir. Yani tertemiz evde ne bulup yiyecekler ki evi istila etsinler? Ayrıca en steril özel hazır topraklardan bile alsanız bir iki ay sonra içlerinde çeşit çeşit böcekler görürsünüz. Ama hiç zararları yok. Size de bitkilere de zarar vermezler. Ben bu kadar böcek korkusu taşıyanlara evlerde yapay plastik süs bitkilerini tavsiye ediyorum. O zaman içiniz rahat eder. Satıcılara gelince: Şimdi salon bitkileri için en uygun en iyi toprak poşetlerde torf vb adlarıyla satılan özel karışım topraklardır. Bunu tavsiye ederler ve haklılar. Zira şimdiki salon bitkileri doğal humuslu toprakta bile yaşayamıyor. illa tof vb özel karışımlardan istiyorlar. Eskiden salon bitkileri devetabanı, kauçuk, kurdele çiçeği ve paşa kılıcı gibi türlerle sınırlıydı. Ama şimdiki bitkiler çok hassas. Yine de ormanlardan aldığınız topraktan kullanmak istiyorsanız ve böceklere karşı kendinizi engelleyemediğiniz korkularınız varsa şu sayfada anlatıldığı gibi kolayca steril hale getirebilirsiniz: ⇒ Toprağı pastörize etmek ve solarizasyon

  4. Aşkın, manisa dedi ki:

    Ben bugün ormandan siyah çam dibinden toprak getirdim çiçeklerim için. Koyun gübresi ile karıştırıp zambak soğanımı diktim. Yakar filan dediler. Acaba bu toprağı karıştırıp mı kullanayım yoksa sade mi?
    ***
    Gübrenin niteliğine göre yakabilir, çürütebilir. En iyisi şöyle yapmanız olacak: Saksı biraz derin olmalı. Saksının alt kısmını üç parmak yüksekliğinde gübreli toprakla doldurun. Üzerine yine üç parmak yüksekliğinde ama gübresiz toprak yayın ve biraz bastırın. Soğanı en üste oturtun. Sonra saksının geri kalan kısmını gübresiz toprakla doldurarak soğanı gömün. Böylece her şey yolunda gider.

  5. Veysel, İstanbul dedi ki:

    Merhaba, öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Evde 2 saksı .. bitkisi var. Geniş büyük yapraklılardan değil, en kalın yaprağı parmak kalınlığında. Rahat kök salsınlar diye saksılarını da 3 lt veya üstü yapmıştım.Bunlar için üniversitemizde çim ekilecek alana kamyonla dökülen topraktan alıp getirmiştim. O toprağa 4/1 kadarda marketten aldığım çiçek toprağı karıştırdım. Toprağı zenginleştirmek içinde bir videoda gördüğüm bazı şeyleri de ekledim. Bunlar; yumurta kabukları, muz kabukları, bir kaşık türk kahvesi, bir kaşık tarçın, bir çay kaşığı kimyon(sinekleri uzak tutması için) İlk başlarda çok güzeldi devamlı ortadan yaprak veriyorlardı ama sonra tek tek bazı yapraklar gitmeye başladı. Sukulent toprağı istediklerini duydum ve gidip 2 paket sukulent toprağı aldım şimdi. Ancak onlarda yeterli değil ve önceki toprağı ile karıştıracağım. Biraz marketten aldığım toprak da var. Nasıl bir karışım yapmalıyım? Sukulent toprağını alta, bahçe toprağını üste mi koyayım? İçine yine yumurta kabuğu, muz kabuğu vs karıştırayım mı? Bitkiler neden öyle olmuş olabilir? Bir ara fazla da sulamış olabilirim, ondan mı öyle oldu acaba? Saksılarını bir boy küçültmeli miyim?
    ***
    Veysel Bey sorunuzu yanlış sayfaya yazmışsınız. Ama toprak meselesi de olduğu için sadece bitki adını sildim. İnternetten ıvır zıvır bilgiler çoğaldı. Yüzde doksan dokuzu uydurma safsatalardır. Millet takipçi sayısını arttırmak için gerçekten tam bir çılgınlık halinde. Hiç birini ciddiye almayın. Okumayın bakmayın bile. Söz konusu bitki marketlerde satılan hazır poşet toprak ile iri taneli kum karışımında mükemmel yetişir. Hatta sürekli açık havada olacaksa sıradan killi arazi topraklarında dahi sorunsuz yetişiyorlar. Yıllardır yetiştirdiğim için bu bilgiler kesin. Şöyle bir karışım yapın: 3 ölçü hazır poşet toprak + 1 ölçü iri taneli kum (dere kumu veya dişli kum – bunun yerine kuvars (silisyum) kumu da olur). Hatta bulabilirseniz kum yerine ponza taşı en iyisidir. İç mekanlar için gayet sağlıklı bir karışım olur. Toprağı ve kumu saksıya üst üste değil, önceden bir leğende iyice harmanlayıp karıştırın. Sonra saksıya doldurun. Hata madem sukulent toprağı aldınız şöyle bir karışım da yapabilirsiniz: hazır poşet toprak ile sukulewnt toprağını eşit ölçülerde birrbiriyle harmanlayıp karıştırın. Bunda kum gerekmez. Hangi karışımı yaparsanız yapın, saksıya doldurunca o bitkileri hemen ekmeyin. Bol bol su dökün. Saksı alt deliklerden sarı değil berrak su gelene kadar sulayın. Sonra biraz kuruması için birkaç gün bekletin. Ve sonra bitkileri dikin. İnternetten duyduğunuz şeylerin hiç birini toprağa eklemeyin. Gerçekten de büyük zararı oluyor. Benden söylemesi. Yine sorunuz olursa lütfen esas sayfasına yazın: Aloe vera

  6. İsimsiz dedi ki:

    Sık çam ormanından toprak alsak gübre görevi görür mü?
    ***
    Hayır. Zararlı bile olabilir. Bir de şu sayfayı okuyun: Arazi topraklarının saksılarda kullanımı

  7. Genç, Bingöl dedi ki:

    Yaşadığım yerde bolca meşe ormanı var. Bu ormanlarda özellikle ilkbahar ve yaz aylarında sürüyle hayvanlar otlatılır. Ormanlık alanda toprak yumuşak ve açıklı koyulu kahverengidir. Bu topraktan ağaç diplerinden kurumuş yaprak,ot ve çerçöple karışmış olanından çok derinden olmayacak şekilde alsam salon bitkilerime kullanabilir miyim? Bitkilerim bir süre önce sineklendi bende kurtulmak için duyduğum her yönteme başvurdum tabi buda malesef bitkilerimi mahfetti. Simdi bitkilerim için …. … satıcının tavsiyesi üzerine iç mekan bitki toprağı aldım. Henüz kullanmadım. Önerilerinize ihtiyacım var.
    ***
    İnternet üzerinden satılan mamüller hakkında tek tek bilgim olması imkansız. Hiç bilmediğim bir şeyin reklamı olmasın o satırları sildim. Hiçbir şekilde kefil olmamı beklemeyin. Çünkü bu tür satın almalarda çok kişi bana şikayette bulundu. Zaten kış aylarında kökleri rahatsız etmede en güvenli topraklar bile kökleri çürütür. Bu da ayrı bir mesele. İnsanların ve insanların beslediği hayvanların eksik olmadığı yerlerin topraklarına güvenmemek lazım. Salon bitkileri hassas türler. Zaten daha iyi bir yerlerden bile alsanız direkt küllanımının çok kötü sonuçları olur. Şu sayfada bazı bilgiler var: Arazi toprakları saksılarda kullanımı En sağlıklısı şurada anlatıldığı gibi toprak hazırlamak: Salon bitkilerine sağlıklı torf toprak hazırlamak Toprak sineklerine gelince bunlar zaten gerekmediği halde toprağı sürekli sulamaktan kaynaklanır. Hele kış boyunca kapalı evlerde oluyorsa hata sizde. Toprak kupkuru olunca bir süre daha sulamadan beklerseniz kaybolurlar. Veya toprak yüzeyine 2cm yüksekliğinde iri taneli temiz dere kumu serin. kesin ve net bir çözümdür.

  8. İlkan, Ankara dedi ki:

    Bahçeden hep toprak alırdım fakat bu toprağın hangi tür toprak olduğunu bilmiyorum bahçe çok bakımsız otlarla dolu. Yukardaki fotoğrafı bizim bahçe sandım. Yağmur yağınca solucan yığınları oluyor ve rengi siyaha yakın renkte göllenme falan olmuyor direk aşağıya gidiyor su. Normalde Ankarada yazın otlar sararır ama bu bahçede mevsime göre farklı farklı ot türleri çıkıyor. Otlar yağışlı yıllar 2 metreyi buluyor içine bile girilmiyor. Hiç eksik olmuyor.Toprağı ayva ve yenidünya ağacının dibinden alıyorum.Kuzeye bakıyor çok az güneş alıyor. 2 yıldır bitkilerime kullandım hiç vitamin eksikliği olan bitkim olmadı. Sizce bu toprak humuslu toprak olabilir mi? Şu ana kadar zararı olmadı ama toprak karışımı için malzeme olarak ne katabilirim ponza,dere kumu vb.
    ***
    Uzun yıllardır öyle ise iyi kalide humuslu olduğu kesindir. Dış mekan bitkilerin saksısında hiçbir şey istemez. İç mekanda zaten uygun değil. Sadece kauçuk, Yucca, devetabanı türlerine ponza taşı ile kullanmaya uygundur.

  9. Deniz, İzmir dedi ki:

    İnternetten humuslu toprak için alışveriş yapmaya kalktığımda kimilerinin çok mutlu olduğu ama kimilerinin de sineklenme yüzünden aldığına bin pişman olduğu gibi yorumlarla karşılaşıyorum. Humuslu poşet toprak için önerebileceğiniz bir marka var mı? Ya da bu sineklenme sorunu sadece yanlış sulama yüzünden mi oluyor?
    ***
    Bu tip toprakları siz kendi doğal alanlarından alacaksınız. Sırf ben tavsiye ettim diye paragöz fırsatçılar bunu suistimal ediyor. Bakın humuslu toprağın satışı olmaz. Paketlenmesi, nakliyesi olmaz. Bunlar hep yanlış. Dalaverecilere para kaptırmayın. Bana çok kişi yazıp bildirdi ki humuslu toprak diye satın aldıkları şey en kötüsünden inşaat hafriyat toprağıymış. Ama gerçeği bile olsa satın almayın. Bugünlerde A101’de satılan ucuz torf topraklardan almanız en akıllıca yol olacaktır. Ben de çaresizlikten dolayı A101’den alıyorum. Çok da memnunum. Gerçekten hem tam uygun hem de tam sağlıklı. Sineklenme sorunu ise her tip toprakta oluyor. İçinde çürümesi ayrışması tamamlanmamış organik maddeler olan topraklarda daha fazla olur.

  10. Nur, Çanakkale dedi ki:

    Kaktüs türü çiçeklerime çam toprağı kullandım değiştirirken ama soldu. Bonsai de soldu. Kral çiçeği de soldu çıldırcam çiçeklerim ölüyor. ne yapmam lazım?
    ***
    Çam diplerindeki toprak diğer bitkilerin yaşamalarına imkan vermeyecek özellik kazanmış oluyor. Gerçi genellenemez. Çam türüne göre değişiyor. Mesela fıstık çamı diplerinin topraklarını kesinlikle kullanmayın. Toprak değiştirmede acele etmeyin. Mayıs ortası daha güvenli bir zamandır. Bitkilerinizin kökleri çürümüş. Belki çam toprağıyla ilgisi yoktur. Toprak değiştirirken kökleri eski toprağından tamamen arındırırsanız ve havalar yeterince sıcak değilse o kökler yeni toprakta anında çürür. Bitkilerinizi kurtarmak için bakınız: https://azbitki.com/topragin-kokleri-zehirlemesi-yakmasi#ciddi

  11. Yeşim, Ankara dedi ki:

    Merhaba ponza taşı piyasada kahverengi ve beyaz olarak var hangisinden almalıyız ikisi de kullanıma uygun mudur?
    ***
    Evet toprak karışımında kullanmada hiçbir şey fark etmez. Hangisi olursa olsun rahatça kullanın. Ama akvaryumda kullanacaksanız fark edebilir. O konuda benim bilgim yok.

  12. Ali, Mersin dedi ki:

    Bu humuslu torf toprakları avakado, papaya ve narenciye ağaçları için kullanabilir miyim? Arazide genellikle sulama sorunu olmakta. Bu nedenle kullanacağım toprağın suyu tutması gerekiyor. Sıcaktan dolayı Toprağın nemli kalma süresi biraz uzun olmalı.
    ***
    Öyle iklim ve arazilerde torf birkaç ayda hacmi yüzde seksen gibi azalma gösteriyor. Hiçbir işe yaramaz. Bölge ziraat ofislerine danışıp onların tavsiyelerini uygulamalısınız. Su tutucu maddelerin kullanımında çok dikkatli olun. Zira sudan daha çok tuzları tutup biriktirmekte ve tuzlanmayı kat kat arttırmakta. Sonuçta bitkilerde ciddi zararlar baş gösterir. Eski usullerden şaşmayın derim. Damlama sulama sistemi hariç. Diğer yollar yüksek risk taşıyor.

  13. Aliye A. -İzmir dedi ki:

    Gölcük’teki yayla evinin bahçesinden ağaç yapraklarının ve çalıların zamanla toprağa karışıp ufalanmasıyla oluşmuş bir toprak buldum. Geçirgenliğini boş saksılara koyup sulayarak test ettim. Bu toprağı pomza ile karıştırıp salon bitkilerimde (deve tabani,alosasia,barış cicegi vs) kullanabilir miyim? Pastörize etmek gerekir mi? Gayet yumuşak ve ıslanınca da çamurlaşmıyor. Pastörize yapınca içindeki yararlı mikroorganizmalar zarar görür mü?
    ***
    Yayla toprağı ise kesinlikle pastörize gerekmez. Evet salon bitkileri için ponza taşıyla kullanmanız uygundur. Yaylaların yoğun bitkili kuytu yerlerindeki humus zengini toprağı hakkında şu sayfaya isterseniz bakabilirsiniz: Çernezyom (tarım toprağı çeşitlerinden)

  14. Ronya, Malatya dedi ki:

    Bugün ormandan toprak getirdim ama mantar hastalığı olur diye emin olamıyorum..
    ***
    Topraklarda mantarlar istisnasız er toprakta her yerde oluyor. Bu konuda içiniz rahat olsun. Emin olmanız gereken şey hangi bitkiye hangi toprağı hangi maddelerle karıştırıp kullanmanızdır. Sizde hangi bitki türleri varsa her biri için tek tek araştırıp nasıl toprak istediklerini öğrenmeniz şart.

  15. Hasan, Gaziantep dedi ki:

    Humus veya bol humuslu toprak ile fenni gübre karışımı förmule edilerek tarımda kullanılmak üzere gübre yapıp kendi arazimde denemek istiyorum. Düşünceniz?
    ***
    Düşüncem yok.

  16. U.Y dedi ki:

    Kompost çürüntü ile humus arasındaki fark nedir?
    ***
    Doğada oluşmuş humusta karbon oranı yüksektir. Kendi sayfasında adını yazdığım asitlere sahiptir. Oluşması yılları almış ve dengesi oturmuştur. Ayrıca salt bitkisel çürüntülerden ibaret değildir. Çeşitli böcek, hatta hayvan kalıntıları, hayvan dışkıları (böceklerin, kuşların, kirpilerin vesaire), kum zerreleri ve kil bile içerir (hepsi yıllarca harmanlanmış, dengeli bir halde karışım olmuştur ve gerçek humus budur). Hatta rengi her zaman simsiyah değil bazen siyah yerine koyu gri olabiliyor. Kısaca hatırı sayılır bir besleyiciliğe sahip olma ihtimali yüksektir. Çürüntü ise başarılı bir şekilde gerçekleştirilmişse sadece karbon oranı yüksektir ve humustaki asitlerden biraz içerir. Ayrıca azot bileşiklerinin fazla olma ihtimali var ki bu yüksek tuzluluk ihtimali anlamına gelir. Sorunuzun devamındaki siyah çürüntünün de özel yapılan çürüntüden pek farkı yok.
    Arada kalite farkı var. Doğada oluşmuş humus çok yüksek kaliteli ve tuzluluk açısından tam güvenlidir.

  17. Toprak, Antalya dedi ki:

    Eskiden tarım alanı olan bir arazinin senelerce (15-20 sene) kullanılmayan kenar bir bölgesinde farklı çürüntü eserleri ile farklılaşmış ve diğer bölgelere nazaran daha koyu renkte olan toprak mevcut. Toprak o kadar kuru ki çapa vurunca tozlar uçuşuyor. Bu toprağı direkt önerdiğiniz bitkiler için kullanabilir miyim yoksa yine de pastörize yöntemlerden birini uygulamalımıyım?
    ***
    Pastörize gerektiğini sanmıyorum. Ama önce ne olduğundan emin olmalısınız. Mesela kış ve ilkbahar aylarında yoğun bir şekilde çeşitli otlarla kaplı olması gerekir. O dönemlerde bomboş halde gördüyseniz üzerinde ot bile bitmeyen zararlı atıklardır.

  18. Toprak, İzmir dedi ki:

    Çam topragı alan işletmeler var mıdır? Nasıl iletişime geçerim?
    ***
    Öyle işletmeler olacağını hiç sanmıyorum. Çünkü çam toprağının hiçbir makbul yönü yok. Hatta bazı çam türlerinin çevre toprağına karışan çeşitli kalıntıları diğer bitkilerin köklerinin gelişmesini önleyici kimyasallar içerirler.

  19. Ferhunde, İzmir dedi ki:

    Merhaba evimizin bahçesinde çim vardı. Randımanlı olmaması nedeniyle yerine çam kabuğu koymayı düşündüm. Fakat maliyeti yüksek olduğu için çam toprağı kullanmak istiyorum. Çam kabuğu gibi ayrık otlarını engelleyip çiçeklere faydalı olsun istiyorum. Çam ağacı toprağı, çam ağacı kabuğunun özelliklerine sahip midir acaba?
    ***
    Galiba sizin sorunuz malçlama ile ilgili. Sayfasına bakın: https://azbitki.com/malclama/

  20. Ferhunde, İzmir dedi ki:

    Çam ağacı altındaki toprağın güneşli bir bahçeye atıldığında çok fazla yabani ot bitmesine izin verdiğini duydum. Bu doğru mu acaba?
    ***
    Galiba izin verdiğini değil izin vermediğini kastetmişsinizdir diye düşündüm. Çünkü yaygın inanç çamlardan etkilenen toprakta başka bitki türlerinin yaşayamamalarına yönelik. Bu söylenti içinde gerçek payı olsa bile genel anlamda yanlış. Çünkü halkın çam dediği her ağaç farklı farklı, birbirlerinden alakasız türlerdir. Çamgillerden pekçok türler var. Her biri başka başka özelliklidir. Dibinde ot bitmeme meselesi tümünün ortak özelliği değildir. O özellikte birkaç tür var. Mesela fıstık çamı onlardan biri.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.