Echeveria × imbricata

Echeveria secunda türünün bir hibriti olan Echeveria × imbricata diğer adıyla gül sukulent Crassulacea familyasının büyük yapılı rozet bitkilerindendir. Yapraklar iç içe gelişip rozet gibi çevreye yayılır.

Echeveria × imbricata sukulent bitki

Echeveria × imbricata – Fotoğraf: Pinterest

İngilizce adlarından biri blue rose‘dur (mavi gül). Diğer bir yaygın adı: hens and chiks (tavuk ve civcivler). Ana bitki kocaman yapraklarının altında yavrular geliştirdiği için bu adı vermişler. Aynı adı Sempervivum türlerine de veriyorlar. Bu gibi yerel isim kargaşaları bütün dünyada kaçınılmaz, doğal bir şey. Onun için bitkilerinizin bilimsel adlarını öğrenin ve araştırmalarınızı bilimsel adlarıyla yapın.

Özellikleri

Echeveria × imbricata‘nın rozet yapısı şekil itibarıyle katmerli gül çiçeğini hatırlatır ve tam yetişkin olunca 15cm kadar çaptadır. Toprağından beslenmesine göre 25cm’ye kadar genişlemesi mümkün. Yani tek bir bitki, tek başına rozet yapraklarıyla o kadar devleşebiliyor. Ayrıca kalın bir ana gövde ile uzama özelliği de var. Ama uzama çok yavaştır. Ve yaşlandıkça bakımına daha fazla dikkat göstermeniz lazım. Mesela kışın ıslak ve soğuk toprakta fazla uzun süre kalınca yaşlı bitkilerde dip çürümesi olur. Çabuk kuruyan ve fazlaca süzek toprak karışımında bu risk pek yok. Kışın tamamen susuz bırakın diyemem çünkü bu bitki kışın bile güzelce gelişime devam eder (hava çok fazla soğuk değilse).

Yaprakları mavimsi bir mum tabakasıyla kaplıdır. Serin ve fazla nemli gecelerde bu yapraklarda hava nemi yoğunlaşır ve su damlaları oluşur. Kaygan zeminde damlalar yuvarlanarak bitkinin dibine yol alır. Böylece serin zamanlarda (hava nemli ise) havadan su toplar, kendi kendisini sular. Her bir yaprak çevreye dağınık ve yukarı yönelik pozisyonlarıyla su damlalarını direkt tam merkeze, köklere gönderir.

Gelişim hızı: Doğru bakımda Echeveria × imbricata çok hızlıdır. Hızlı gelişimi serin aylarda daha fazladır ama toprağının süzek olması şartıyla mümkündür. Toprağı ne kadar süzek ve havadar ise gelişimi de o denli süratli olacaktır. Yaz aylarında gelişimi Akdeniz iklimi düşük rakım yerlerde yavaşlar veya durur. Karasal iklimde ise gece serinliği sayesinde yaz boyu gelişimi hızlı olacaktır.

Zehirli midir? Hayır. Zehirli veya toksik özelliği yoktur. Kedileriniz, köpekleriniz ve küçük çocuklarınız için korkacağınız bir şey yok.

Çiçekleri

Echeveria × imbricata yaprak güzelliği için yetiştirilir ama çiçekleri de çok güzeldir. İlkbaharda 25-40cm uzunluğunda çiçek sapı üzerinde açtığı çiçekleri sarı ve mercan pembesi renklerle karışıktır. Zarif, güzel bir görünümü var. Sap uzarken çiçek açmaya devam etmesi birkaç hafta devam eder. Bu sırada havalar iyice ısınmış oluyor ve daha sıcakta yeni açtığı çiçekleri daha küçük ve daha gösterişsiz kalıyor. O zaman çiçek sapını isterseniz dipten kesin.

İklim uyumu

Kışın dondurucu soğuklara -4C dereceye kadar sorunsuz dayanır. Duruma göre -8C dereceye kadar da dayanabilir ama tedbirli olmak lazım. Eğer camekan balkon gibi rüzgar almayacağı bir yerde yetiştiriyorsanız orada -8C derece soğuğa hiç  zarar görmeden dayanması kesindir. İstanbul’da kuzeyli rüzgarları almayan cephelerde tam açıkta hiç zarar görmez.

Kullanım

İklimi uygun yerlerde Echeveria × imbricata dam örtüsü bitkisi gibi kullanıma elverişlidir. Dolu yağışlarından zarar görmez. Kayalık bahçe tasarımları için idealdir. Devasa büyük saksılarda çok güzel yetişir ve en geç 1,5 yılda saksıyı tamamen doldurur. Aynı zamanda çok iyi bir bahçe bitkisidir. Kışın dolu yağışlarından zarar görmediği için bu konuda endişeye gerek yok. Sadece kış soğuğu şartlarının uygun olması önemli. Bahçede dikeceğiniz yeri önceden bol miktarda iri taneli dere kumu ve ponza taşı ile 30cm derinliğe kadar terbiye edin.

Bakımı

Echeveria × imbricata saatlerce yakıcı direkt güneş altında gelişmeye uygun olduğu gibi az güneşli yerlerde de aynı şekilde gelişir. Sadece tam gölgede pek sağlıklı olmaz ve seyrek yapraklı, ince dallı, bozuk gelişim gösterir. Susuzluğa ne kadar dayanıklı olduğunu söylememe gerek yok. Ama sürekli yavruladığı için ve siz fazlaca üretip eşe dost hediye etmeyi düşünüyorsanız pek susuz bırakmayın.

Birkaç yıldır bahçemde dev bir saksıda Echeveria × imbricata yetiştiriyorum. Sürekli yavrulayıp koloni oluşturdu. Yani kocaman rozetleriyle dev saksıyı tamamen doldurdu. Herkese tavsiye ederim. Çünkü hem hızlı gelişiyor hem de oldukça uyumlu, dayanıklı bir bitkidir.

Bütün yıl bahçede ya da tam açık balkonda yetiştirecekseniz toprak seçmez ama hızlı gelişimi için toprak çok fazla süzek olmalıdır. Diğer durumlarda (kapalı mekanlarda) şöyle bir karışım yapın: 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü iri taneli dere kumu + 1 ölçü ponza taşı.

Sulama ise az serin / az sıcak zamanlarda toprak fazlaca kuruma gösterdikçe hemen, fazla serin-soğuk veya fazla şiddetli sıcak zamanlarda ise toprak tamamen kurudukça birkaç gün gecikmeli olarak..

Bitki besini ilkbahardan sonbahara kadar, ayda bir defa gibi bir sıklıkta, yarım dozaj olarak vermelisiniz. Kış aylarında yeri gelişimine uygun ise aynı şekilde ama çeyrek dozaj ile devam edin. Eğer arazi toprağı ile hazırladığınız süzek bir toprak karışımında yetiştirirseniz bitki besini istemez. Sırf torf, dere kumu ve ponza taşı karışımında yetiştiriyorsanız bu durumda bitki besini mutlaka gerekiyor.

Üretim

Echeveria × imbricata sukulentini üretmek, çoğaltmak için yapmanız gereken bir şey yok. Çünkü can sıkıcı bir sıklıkla yavrulayıp durur. Bunları çok küçükken bile ayırabilirsiniz. Önce kuru toprağa ekin. Bir hafta sonra sulayın. bu kadar basittir. Üstelik yılın her zamanında yapabilirsiniz. Yavruları ayırmazsanız ana bitkinin yapraklarının arasından kurtulmak için dal gibi uzamaya devam ederler. Yeterince açıklık yere gelince uzama durur ve yapraklar devleşmeye başlar. Yeni bir dev rozet halini alırlar. Anadan ayırmak için acele etmezseniz daha iyi. Çünkü yavrular bu sayede iyice güçlenir ve ayırdıktan sonra çok hızlı büyür.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler: |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.