Erika çiçeği (funda) Erica carnea

Ericaceae (Fundagiller) familyasından Erica carnea türü kullanım amacına göre süs bitkisi ise erika çiçeği, şifalı bitki ise funda ismini alır. Ana vatanı Avrupa kıtasının genellikle yüksek rakım bölgeleridir. Dolayısıyla şiddetli sıcağı ve havasızlığı tolere edemez.

Erika çiçeği funda

Erika çiçeği (funda) yakından görünüm. Fotoğraflar: NC State University

Özellikleri

Erika çiçeği dediğimiz Erica carnea türü mini çalı, yaz kış yeşil yapraklı, uzun ömürlü bitkilerdir. Doğal yaşam alanları dağlık yüksek rakım kozalaklı ormanları ve taşlık yamaçlardır. Eski bilimsel adı Erica herbacea idi.

Bu mini çalıların boyları genellikle 30cm’yi bulmaz. Yapraklar incecik dallarda sıkça dizilmiş küçük, iğnemsi yapraklardır. Kış ortası ile ilkbahar başı arası dönemde funda dalları çiçeklerle kaplanır. Doğada yaşam alanlarında karların arasında bile çiçek açarlar (1). Gerçi yazın çiçek açan çeşitleri daha doğrusu hibrit kültivarları da var.

Çeşitleri arasındaki farklar çiçek rengi farkları ve yaprak rengi farkları gibi değişir. Çiçek rengi pembenin çeşitli tonları ve kırmızı-beyaz, yaprak rengi farkları ise düz yeşil, kızılımsı, sarımsı, mavimsi ve gümüş rengi gibi çeşitliliklerdedir. Yaprak renginin doğru olması için güneş ışınlarını günde birkaç saat direkt alması şarttır.

Erica carnea, erika çiçeği dallarını yere paralel uzatır. Toprağa değen dallar toprağa kök salar. Ve ana bitki ile ilişiği kopsa bile yeni bir funda çalısı olarak hayatına devam ederler.

Kış soğuklarına -30C dereceye kadar dayanır (2). Yazları fazla sıcak geçen düşük rakım bölgelere uygun değildir.

Kış çiçeklisi bir süs bitkisi olarak kullanımı yaygındır (ama dış mekanlarda).

Karlar içinde funda erika çiçeği görünümü

Karlar içinde funda erika çiçeği görünümü

Yetiştirme, bakım

Maalesef erika çiçeğini çiçekçiler bu bitki evde olur diye yalanlarla satıyor. Ama evde yaşaması mümkün değil. Yaz kış açık havada durması şart. Hem günde birkaç saat direkt güneş hem de 7/24 kesintisiz hava akımları ister. Ayrıca her iklime uygun değildir. Yazın şiddetli sıcak olan yerlerde, bir de saksıda olunca kurur gider (özellikle deniz etkisindeki yerlerde). Saksıda yetiştirecekseniz ve bölgenizde uzun süreli yaz sıcakları oluyorsa yaz boyunca kuzey cephe az güneşli veya direkt güneş almayan, serin ve rüzgarlı bir yerde sonbahar serinleri başlayana kadar korumanız gerekir. Karasal iklim bölgelerinde genelde problem olmaz.

Toprak, sulama, gübreleme

Erika çiçeği (saksıda ise) sık sık su ister. Toprağı kupkuru kalmamalıdır. Bahçeye dikili olanları ise ilk yılı atlattıktan sonra susuzluğa dayanıklı olurlar. Hatta toprağının yapısına göre bir daha hiç sulama gerekmez.

Toprak isteği Fundagiller’de genellikle asitli olmalıdır. Fakat Erica carnea nötr ve hafif alkali topraklarda da sorunsuz yetişir. Yine de toprağın pH dengesinin asitli yönde olmasında yarar var. Zaten kültivarları has tür kadar uyumlu değildir.

Saksıda yetiştirmek için sıcağı köklere pek iletmeyen ama çok iyi süzek bir toprak karışımı yapmalısınız. Yani bulunduğunuz yerde yaz mevsimi sıcak geçiyorsa ve saksıda yetiştiriyorsanız şöyle bir karışım yapın:

1 ölçü doğal humuslu arazi toprağı (kara toprak) + 2 ölçü torf toprak + 1 ölçü temiz dere kumu + 1 ölçü ponza taşı.

Gübre ister mi?

Hayır istemez. Fakir toprakların bitkisidir. İhtiyacı yok. Ama iyi bir çiçek verimi için çok az miktar gübre iyi işe yarar. Rhododendron ve ortancalar içindir diye etiketli özel gübreden verin. Paketteki tarifin üçte bir dozajını uygulayın. Bundan bulamazsanız diğer gübrelerden vermeyin. Salon bitkileri için olan bitki besininin genel kullanım çeşidinden ilkbahar-sonbahar arasında ayda bir defa vermek yeter. Bunu ise tavsiye dozajın yarısını uygulayın. Özellikle tavsiye ettiğim bu iki gübre ve bitki besini fundaların istediği gibi toprağın asitli kalmasını da sağlar.

Erica carnea budama

İlkbahar başında, çiçekleri geçer geçmez her yerinden kırkın. Yani uçlardan biraz kısaltarak budayın. Yazın çiçek açan erika çiçeği çeşitlerinde budama daha ciddi önem taşır. Ya sonbaharda ya da ilkbahar başında, geçen yaz çiçek açmış kısımların alt taraflarından keserek budayın. Yuvarlakça bir şekil kazandırın. (3)

Fide üretimi

Gösterişli çiçek açan ya da özel bir yaprak rengi olan fundalar çeşitli karışık melez özellik taşır. Tohumla üretimde o özelliği taşımayan çeşitler gelişir. Bundan dolayı basit daldırma yöntemi ve benzer yöntemlerle üretilirler. Yani en alt yan dallarını toprağa sıkıca temas ettin. Hemen köklenirler. Ama ayırmada acele etmeyin. Köklenmiş dalları ya sonbaharda ya da ilkbaharın en başında anadan kesip alın ve istediğiniz yerlere dikin.

Tohumla üretimde tohumları kızgın tavada 5-10 saniye kavurur gibi çevirin. Zira yangınlardan sonra tohumlarının daha fazla çimlendiğini görmüşler ve bu gibi usuller geliştirmişler (4). Bence yanlış ama isteyen deneyebilir. Tohumların bir kısmını kavurun. Bir kısmını kavurmayın. Sonra deneyin bu tavsiye doğru mu yanlış mı veya gerekli mi gereksiz mi.

Erika çiçeği (Erica carnea) tohumlarını ilkbaharın ilk günlerinde toprağa yarım santimden bile az, belli belirsiz gömün ve fısfıs aletiyle sulayın. İlkin direkt güneş almasalar iyi olur. Tohumlar çimlendikten sonra yavaş yavaş güneşe alıştırın. Fideler ortalama 8cm olunca esas yerlerine dikin.

Problemleri

Doğru şartlarda hiçbir sorunu olmayan, dayanıklı bir bitkidir. Havasız yerlerde külleme, pas, yaprak solgunluğu vb mantar hastalıkları ve ayrıca su tutucu özellikteki topraklarda kök çürümesi kaçınılmazdır.

Alternatifleri

Funda severlere en iyi alternatif kufeya bitkisidir. Sıcak iklimlere tam uyumludur. Bütün yıl kesintisiz, şiddetli yaz sıcaklarında kızgın güneş altında bile yemyeşil ve çiçeklidir. Ev içinde güneşli pencere kenarında yetiştirmeye bile uygundur.
Bakınız: ⇒ Cuphea hyssopifolia

Diğer Funda türleri: ⇒ Funda çalı süpürgesi püren

Kaynaklar

  1. Erica carnea – Wikipedia
  2. Alpine Heather, Scotch Heath, Winter Heath – Dave’s Garden
  3. How to Grow and Care for Heaths and Heathers – Gardenia
  4. Propagating Heather Plants – Gardening know how

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: |

'Erika çiçeği (funda) Erica carnea' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Naile Ş. -Ankara dedi ki:

    Evimde kasım ayımda aldığım bir ericam var. Cam balkonumda soğukta tuttum ama alt yaprakları kurudu sanırım. Yeşil çıkmadı. Pembe çiçekleri hala canlı. Üzerinde üst çeliklerden çoğaltma yapabilir miyim?
    ***
    Balkonunuz soğuk idiyse doğru, öyle olması gerekir. Anlaşılan yanlış toprak kullanmışlar. Her yolu deneyin. Söküp köklerini yıkayıp yeni toprağa dikin. Dallarından köklendirmeye çalışın. Ama toprak olarak ya benim yukarıda tavsiye ettiğimin aynısını yapın ya da boş arsalardan bulacağınız arazi toprağından kullanın. Normal çiçek toprağı (torf) kullanırsanız onda da çürüyebilir.

  2. Naile Ş. -Ankara dedi ki:

    Çam ağaçlarıyla dolu bir sitede yaşıyorum. Bozulan erikcamı onların toprağı ile yenileyebilir miyim?
    ***
    Evet doğal yaşam alanları çam ormanları zemini olduğuna göre o toprak hazır poşet torf topraktan daha uygundur.

  3. Naile, Ankara dedi ki:

    Bu siteye ara sıra giriyordum ama detaylı olarak bakmıyordum. Cevapları okumaya başladığımda ne kadar faydalı bilgiler verdiğinizi farkettim. Bu bilgilere hiç bu kadar ulaşamamıştım. Gerçekten çok teşekkür ederim. Aradığım her şeyi bulabiliyorum.

  4. İklim dedi ki:

    Turuncu ve mor renkli erica çiçeklerim uzadıkça yeşil rengi almaya başladı. Turuncu ve mor kalmalarını istiyorum. Ne yapmak gerekir?
    ***
    Renkliler çiçek, yeşiller yapraktır. Yapılacak bir şey yok. Gelecek yılın baharını bekleyeceksiniz. Eğer sizinkiler yeni hibritlerden değilse sadece ilkbaharda çiçekli (yani istediğiniz şekilde renkli) oluyorlar.

  5. İsimsiz dedi ki:

    Erica beyaz çiçeğinin rengini hangi uygulama ile değiştirebilirim? Mümkün mü?
    ***
    Hayır. Değişmez.

  6. Battal, Sakarya dedi ki:

    Birkaç gün önce pembe renk erika aldım. Satın aldığım çiçekçi evde de yaşayabileceğini söyledi. Bulunduğu yer 15C derece civarı. Ölür diye çok korkuyorum. Çok beğenerek aldım çünkü. Kuzeye bakan ciddi rüzgar alan balkonuma koysam yaşar mı acaba?
    ***
    Bu şekilde birçok bitki türü hakkında soru gelmiştir ve yazılarımı, sorulara verdiğim cevapları okuyan çiçekçiler bana kızıyorlar. Ama işte yine bir yalancı çiçekçi vakasıyla karşı karşıyayız. Bana kızacaklarına bir dernek kurup dürüstlük üzerine birbirlerini eğitsinler. Bir daha hiçbir konuda çiçekçilere danışmayın. Erika evlerde yaşayamaz. Kesin ve net. Ancak, pencere 7/24 sürekli açık olması şartıyla ve erika tam pecere yanında olması şartıyla olabilir. Ayrıca, kışın ısıtılmayan ve sıcak olmayan bir odada, toprağı kupkuru olmadan sulamamak şartıyla güneşli pencere yanında yaşayabilir. Şu an için 15C derece serin oda uygundur ama her gün sık sık pencereyi açıp direkt hava akımları almasını sağlayın. Sıcak+rüzgarsız odalarda kesin ölür. Balkonunuza gelince, Sakarya iklim şartları açısından fazla rüzgar, dondurucu rüzgar fundalar için tehlikeli değil. Fakat bitkiniz son zamanlarda özel bir bakıma tabi tutulmuşsa aniden yoğun soğuk rüzgarda tüm yaprakları kuruyup gitme riski var. Balkona yavaş yavaş alıştırın.

  7. İlknur V. -Ayvalık dedi ki:

    Benim Funda çiçeğim bütün kış kapalı balkonda durdu. Şimdi dışarı koysam olur mu?
    ***
    Sürekli dışarıda durması gerekirdi. Ama şimdi sıcağa alışıksa aniden soğuğa çıkmasıyla kökleri çürüyebilir. Bu durumda bir iki hafta daha beklemelisiniz. Ondan sonra bir daha içeride tutmayın. Doğasına aykırı.

  8. Mine, İstanbul dedi ki:

    Şubat ayı gibi yapı marketten çiçekli üç adet erica satın aldım. Torf, ponza taşı, dere mili karışımına ayrı ayrı küçük delikli saksılara diktim. Alt deliklerden su çıkana kadar muslukta suladım, süzülünce yerine koydum. Kuzey cephe esintili balkonumda tüm kış kaldılar ve büyüdüler. Yeni açık yeşil sürgünler her yerinden çıktı, coştular diye mutlu oldum. Baharın gelmesiyle balkonuma akşamüstü 4ten gün batımına kadar güneş gelmeye başladı. Sabah ve akşam esintili ama akşamüstü güneş ısıtıyor balkonu. Ericaların da açık yeşil sürgünleri kurumaya başladı. Yeni sürgün geliyor, bir gün sonra sürgün kuruyor, bitkinin kendisi yeşil fakat yeni yapraklarındaki bu kuruma beni üzdü. Biraz kırktım, budadım, gölgeye aldım. Hala yeşil sürgün verip kuruyor. Sizce üç küçük erikayı bir araya toplayıp daha büyük saksıya alsam faydası olur mu? Neden yeni sürgünler kuruyor acaba, mevsimsel mi? Kaybetmekten çok korkuyorum.
    ***
    Muhtemelen gece sıcaklığıyla ilgilidir. Düşündüğünüz gibi daha büyük saksıya geçirin ama bunu yaparken köklerini tutundukları topraktan ayırmayın. Tamamıyla açık havada olmaları lazım. Camekanlı balkonlar, pencereleri açık olsa bile uygun değil.

  9. Nuran dedi ki:

    Erika çiçeğinin Ankara’da bahçeye dikim zamanı nedir? Ağaç altında yaşar mı?
    ***
    Sonbahar ve kış ayları iyidir. Ağaç altı fazla gölge değilse olur. Yazın değil sonbahardan ilkbahara kadar güneş önemli.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.