Aslında okaliptus ağaçlarının hiç de iç mekan süs bitkisi olacak bir hali yok. Fakat Eucalyptus Silver Dollar ya da yuvarlak yapraklı okaliptus adlarıyla saksıda mini fidanlarının satışları arttı. İç mekan bitkisi diye satıyorlar. İnsanlar hevesle alıyor.
Özellikleri
Okaliptus ağaçları Mersingiller (Myrtaceae) familyasındandır. Konumuz olan gümüş dolar okaliptusunun bilimsel adı Eucalyptus cinerea‘dır. Avustralya’nın güneydoğusuna endemiktir. Kışın yaprağını dökmeyen orta boy bir ağaçtır. (1).
Buna yuvarlak yapraklı okaliptus denmesi yanlıştır. Çünkü sadece küçük bir fidanken yaprakları yuvarlaktır. Daha sonra yassı yapraklar geliştirir. Gümüş rengi ise taze ve körpe yaprakları için geçerlidir. Yapraklar iyice olgunlaşıp eskidiçe gümüş rengini yitirir. Kurşuni yeşil gibi olur. Ayrıca yaprakları hoş kokuludur. Mentol kokusu gibi. Nezle rahatsızlıklarda burun tıkanıklıklarını açma etkisi var.
Günde en az 5 saat direkt güneş ister. Kış soğuklarına -9C dereceye kadar dayanır. Az biraz daha fazla soğukta yaprakları kurur. Fazla açıklık olmayan, kuzeyli rüzgarları direkt almayan korunaklı yerlerde olması şartıyla kışın en fazla -15C dereceye kadar soğuk olan memleketlerde de bahçelerde yetişir. -15C derece soğukta toprak dışı kısımları tamamıyla donup ölse bile ilkbaharda dipten yeni sürgün çıkarıp büyük bir hızla tekrar büyür. Soğuğun birkaç saatten fazla sürmesi ya da daha fazla şiddetli soğuk olması durumunda kökleriyle beraber komple ölme riski yüksektir.
Salon, ofis iç mekan bakımı
Eucalyptus silver dollar iç mekanları pek sevmez. Yapraklarına direkt güneş ışınlarının günde birkaç saat gelmesi şarttır. Ayrıca yerinin havadar olması da gerekiyor. Hem havasız hem fazla sıcak odalarda ölüm süreci başlar.
Tam pencere kenarında bulundurmak, güneşten olabildiğinde yararlanmasını sağlamak zorundasınız. Pencereyi sık sık açıp uzun süre açık tutarak hava akımları almasını da sağlayın.
Yerini severse fena hızlı büyür. Üç yılda, bazen sadece birkaç ayda eve sığmaz hale gelir. Mesela ilkbaharda 40cm iken sonbahara kadar tavana ulaşmış hale gelebilir. Sık sık acımadan budamak zorundasınız. Ya da ikliminiz uygunsa dışarıda bir yere dikin. Okaliptus fidanları bu yüzden iç mekanlarda 2-3 yıllığına veya duruma göre sadece birkaç aylığına yetiştirilir.
Normal salon bitkisi torf toprak yeterlidir. Her yıl az farkla bir boy büyük saksıya yeni toprak ilavesiyle aktarın. Bitki besini vermeyin.
Sulamayı yaza kışa göre değil, ortamın ısı durumuna göre yapmalısınız. Toprak üst yüzeyini kontrol edin. iyice kurumuşsa bol su ile sulayın. Kış boyunca eğer bulunduğu oda 10C dereceden fazla soğuk oluyorsa toprak kupkuru oldukça sulayın.
Eucalyptus Silver Dollar çelikle üretimi
Önce köklendirme toprağı hazırlayın. Yaz başını bekleyin. Çünkü sıcak istiyor. Serin yerlerde/zamanlarda kök salması mümkün olmaz. Fazla körpe olmayan uç dallarından ya da yarı olgun yan dallardan 15-20cm çelikler hazırlayın. Aynen ⇒ yarı olgun dal çeliği sayfasında anlatıldığı gibi devam edin.
Evimin drenaj sorunu var. Ancak drenaj yaptıracak maddi durumum yok. Acaba okaliptüs ağacı diksem sonuç alır mıyım? Eğer uygunsa bahçem 240m2 kaç adet dikmeli ve eve kaç metre uzaklıkta olmalı?
***
Hayır hiçbir şekilde işe yaramaz. Yine de bahçenize okaliptus ağaçları dikmek istiyorsanız 5-6 metre aralıklarla dikin. Sonbahardan ilkbahara kadar olan yağmur suyu birikimlerine hiçbir etkisi olmayacaktır. Etkisi olması için ağaçların aktif gelişim halinde olması ve sıcak rüzgarlarla yaprakların sürekli terleme yapması lazım. Buralarda yaz mevsiminde su birikintileri sorunu olmadığına göre okaliptuslara da gerek yok.
Güneye bakan açık balkonumda okaliptüsüm gayet sağlıklı bir haldeydi. Fakat komşumuz biz tatildeyken 10 gün boyunca sulamayı unutmuş. Şu an yaprakları tamamen kurumuş gözüküyor. Dalları köklerinden keserek budamalı mıyım yoksa sadece kurumuş yaprakları mı dibinden keseyim emin olamadım. Yoksa budamamayı mı önerirsiniz?
***
Suyu seven bitkileri dipten budamak bazen aniden çürüyerek ölmelerine sebep olur. En iyisi dallarda biraz azaltma budaması yapın. Çünkü susuz kaldığı zaman bir kısım kökleri kurumuşsa azalan köklere göre biraz da dal azaltmak çok iyi olur. Yani dalların üçte birini yok edin. Bunu daha çok üst kısımlardan kısaltma budamaları halinde yapın. Dipten fazla dal varsa onların çok azını dipten kesin. Ölmemişse, canlanırsa ilkbahar sonuna doğru geri kalan düzeltme budamalarını o zaman yapın.
Evimin bahçesinde gölgesine oturabilebilecegim kışın da yaprak dokmeyip komşu ile aramı kapatan bor ağac türü arayorum. ama okaliptus gibi kok salmamasi gerek ve iğne yaprakli cam agaci türlerinden olsun istemiyorum.
***
Bilmiyorum. Belki keçi boynuzu ağacı olabilir. Malta eriği olabilir.