Euphorbia trigona

Euphorbia trigona bitkisinin özellikleri, yetiştirme ve üretim şartları, toprak, gübre, sulama vb bakım istekleri çoğaltılması ve problemleri

Euphorbia trigona yapraklı, dikenli dalları

Euphorbiaceae (Sütleğengiller) familyasından Euphorbia trigona tam sukulent özellikli, kaktüs benzeri ama tamamen farklı bir bitkidir. Halk arasında Afrika süt ağacı ismiyle bilinir.

Euphorbia trigona özellikleri

Dalları üç köşeli olur. O yüzden ‘trigona’ demişler. Uzun süren kurak mevsimde ya da fazla soğuk havada yapraklarını döker. Şartlar ve toprak uygun olduğunda yaprak ömrü en fazla bir yıldır. Genelde 6 ay bile dayanamaz. Gübre veya bitki besinlerindeki bor elementi ne kadar az olursa yaprak ömrü o kadar uzun olur ama hiç önemli değil. E. trigona’nın gelişiminde önemli olan şey dallarının sağlıklı ve güzel görünümlü gelişmesidir. Gelişimi her dalının şamdan şeklinde dallanıp budaklanmasıyla devam eder.

Çiçek açtığı hiç görülmemiştir. Bu yüzden kısır hibrit bir bitki olduğu düşünülüyor (Wikipedia).

Kış soğuklarına dayanıklılığı kısa sürmek şartıyla en fazla -4C derece olduğu söyleniyor ama gerçekte 0C dereceye bile dayanması kesinlikle mümkün değil.

Yetiştirme, bakımı

Saatlerce süren yakıcı direkt güneşe tam uyumludur. Fakat direkt güneşi sabah saatlerinde ya da ikindiden sonra alması daha iyi olur. Zira güneşin fazlası güzelliğini azaltır ve gelişimini yavaşlatır. Ayrıca bulunduğu yer mutlaka son derece güçlü aydınlık olmalıdır. Pencere önünde bulundurmalısınız. Hızlı gelişimi için gece saatlerinde hafifçe serinliğe ya da serinlik mümkün değilse o takdirde mutlaka hava akımlarına ihtiyacı var. Bu şartlarda yaz boyunca gelişime devam eder. Sıcak seviyor. Serinde gelişimi durur ve dinlenmeye geçer. Bir de gece boyunca sıcak ve havasız ortamlar gelişimini durdurur veya sekteye uğratır.

Toprak, saksı, sulama

3 ölçü torf toprak + 1 ölçü iri taneli dere kumu + 1 ölçü ponza taşı karışımı ideal olur.

Yaz boyunca toprak yarıdan fazla kurudukça sulayın. Bundan fazla susuz bırakmayın. Çünkü hızlı ve sağlıklı gelişim için Euphorbia trigona dallarının dolgunluğu, sertliği yaz boyunca daima mükemmel olmalı. Her sulamada yönünü değiştirin ki gelişim dengeli devam etsin. Sadece pencereye bakan kısımda yoğunlaşma olmasın. Yaz sonundan itibaren artık sadece toprak kupkuru oldukça sulayın. Kışın daha seyrek sulayın. Hatta hiç sulamasanız bile hayatta kalır.

Sulamalarda saksı alt deliklerinden dışarı su sızmaya yetecek miktarda su kullanmalısınız. Daha az miktar su kullanmak toprağın bozulmasına neden olur ve birkaç ay içinde toprak bitkinizi zehirleyecek kadar zararlı hale gelir.

E. Trigona bitkisi

Besleme, gübreleme

Toprak olarak torf vb özel süs bitkisi toprağı kullanmışsanız ilk yıl bitki besini vermeyin. İkinci yıl genel amaçlı sıvı bitki besini (dozajını yarım ayarlayarak) haziran başından ağustos başına kadar her üç sulamada bir verin. Humuslu gerçek doğal toprak kullanmışsanız bitki besini ya da gübre vermeye pek gerek yok ama azar azar verseniz iyi olur.

Toprak değiştirme

Asla yapmayın. Daha büyük saksı gerekiyorsa sadece haziran ayının başında saksı değiştirin ve bunu yaparken eski toprağından arındırmaya kalkışmayın. Önce eski saksıdan toprağı dağıtmadan çıkarın. Bu sırada köklerinin en az yarısının tutunduğu topraktan çözülmemesi gerekiyor. Yani en kenarlardan ve en alttan bir kısım toprak dökülebilir bunun zararı olmaz. Ama eski toprağı tamamen arındırmak yüzünden yeni toprakta kökler çürür ve çürüme bitkinin gövdesine ilerler. Yeni saksıya yeni toprak ilavesiyle yerleştirin. Sonrasında hemen sulamayın. Toprağın kurumasına kadar bekleyin.

Fide üretimi

Kışın köklenmesi ve gelişim göstermesi için gece boyunca fazla serin olmayan, çok da sıcak olmayan, 18C derece ile 22C derece aralığında ısıya, gündüz saatlerinde birkaç derece daha yüksek ısıya ihtiyacı var. Ayrıca pencereden gelen güneş ışınlarının da ısıtması ile köklenmesi mümkündür. Bu şartlar olmyorsa çoğaltma işi için en iyi zaman ilkbahar sonu ya da yaz başıdır. Mesela İstanbul’da mayıs sonu – haziran ortası arası dönem.

Dallarını kesip almanız gerekiyor. Gecenin en serin saatlerinde keseceksiniz ki fazla süt akmasın. Sütü çok zehirlidir dikkat edin. Keserken gözlerinize süt fışkırmasın diye önlem alın. Kestiğiniz parçayı muslukta soğuk su altında tutarsanız süt akıtması hemen durur. Sonra birkaç gün açıkta bekletin (en azından 4 gün). Kesik yer kendi kendisini tedavi etmiş kabuk bağlamış olmalı. Böylece yaralı yer olmayacağından dolayı diktiğiniz zaman nem karşısında mikrop kapma / çürüme olmaz.

Kuruya yakın çok az nemli toprağa dikin. Güneş alan esintili bir yerde tutun. Diktikten sonra sulamayacaksınız. Toprak tamamıyla kupkuru oldukça sulayın. Bir ay böyle devam edin. Bir ayın sonunda köklenme ve filizlenme gerçekleşir. O zaman normal sulamaya geçin. Büyümesi hızlandığında yazın ortası gelmiştir. Öğle civarı güneşi almamalı. Sulamayı da fazla geciktirmeden zamanında yapın. Böylece çok hızlı büyüyecektir.

Problemleri, Hastalıkları

Yer değişikliği şoklarında eğer o esnada toprak ıslak ise köklerden başlayıp hızla ilerleyen çürüme sık görülür. Özellikle sıcak yere alışık bir Euphorbia trigona aniden daha serin bir yere götürülürse ve o sırada toprağı kupkuru değilse köklerinin ve dip kısmının çürüyeceğinden emin olun. Dolayısıyla serin ve soğuk aylarda yerini değiştirmemeye çalışın. Yine o dönemlerde (eğer evinizde ısı dengesizlikleri oluyorsa) sakın evinize yeni bir bitki almayın.

Euphorbia trigona tuzlu topraklara uyumlu olamayıp zarar görür, ölebilir. Gübre vermeyin. Bitki besinini ise aynen yukarıda anlatığım usulde verin.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler: |

'Euphorbia trigona' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Ece, İstanbul dedi ki:

    Neredeyse tavana dek uzanan sütleğen ağacımda un biti oldu. Ben de arap sabunu uyguladım. Şimdi her yerde siyah lekeler var. Ne yapmamı tavsiye edersiniz?
    ***
    Ne yazık ki şunu yapın bunu yapın diye bir tavsiyede bulunamıyorum. Çünkü sebep gerçekte neden kaynaklıdır bilmem imkansız. Arap sabunu genellikle bitkileri mahvediyor. Bitki bitleri için etkili ilaçlar varken veya sabunu az kullanarak başka maddelerle karışım ilaç yapmak varken sırf arap sabunu kullanmak yanlış. Öte yandan bitkinizin şimdiki sorunu belki de toprağının bozulmuş olmasından kaynaklanıyordur (bu durumda kararmalarla başlayan problemin peşinden köklerde ve dip tarafta hızlı bir çürüme başlar). Bunların dışında diğer iki ihtimal: 1- Bitlerle mücedelede geç kaldığınız için bitlerin bitkinin dokularında fazla tarhibat yapmaları sonucu o kısımlarda mantar hastalıklarının türemesidir. 2- Unlu bitler ve koşnil türü bitler bitkilere virüs bulaştırır. Bunun sonucunda ise o virüslere direnci olmayan bitkiler ölür.

  2. Meryem, Ankara dedi ki:

    Süt ağacımda bu sene çok güzel gelişme vardı. Yeşillendi, yaprakları gelişti, yavru verdi lakin şimdi gövdede ufak ufak kahverengi lekeler oluşmuş. Yapraklarda da beyaz izler var. Ve yapraklarını dökmeye başlamış. Sizce sorun nedir ya da ben ne yapmalıyım? Özel kaktüs sukulent toprağına ekili.
    ***
    Lekeler çok küçük nokta gibi ise ve yapraklardaki beyaz izler de küçük noktalar gibi ise bunlar bitki bitlerinin zararı olabilir. Ama bitlenme yoksa köklerin çürümeye başladığı anlamına gelir. Sukulent toprağı diye satılan ticari zeka ürünü mamüle hiç güvenmeyin. Kendi sukulent toprağınızı kendiniz hazırlayın. Ayrıca sulamaları sürekli az miktar su ile yaptıysanız bu hatanız kökleri çürütmüştür. Ayrıntılar şu sayfada: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  3. Nuray, Kırıkkale dedi ki:

    Bir arkadaşımdan yan dal aldım 2 gün dışarda kaldı minik bir saksıya diktim tuttuğunu nasıl anlarım?
    ***
    Yanlış zaman. Tutacağını sanmıyorum. Ama güneşli pencere varsa, günde birkaç saat güneş alacaksa ve ev sıcak oluyorsa belki olabilir. Bekleyip göreceksiniz. Bir daha sadece yaza doğru deneyin. Yukarıda ayrıntıları yazılı.

  4. Reyhan, İstanbul dedi ki:

    Euphorbia kaktüsüm aynı ay içinde üç şehir değiştirdi. Şu an evim pek güneş almıyor. Bitkim canlı değil. Dalları epey güçsüz görünüyor. Toprak değişimi mi yapmalıyım?
    ***
    Bu tip bozulmalar genelde toprak altı kısmının tamamıyla çürümesinden ileri gelir. Üst sağlıklı kısımları kesip almanız ve sonra yukarıda çoğaltılması kısmında anlattığım gibi köklendirerek yenilerini elde etmeniz lazım. Ama mevsim hiç uygun değil. Yine de isterseniz deneyin. Başka yapacak bir şey yok.

  5. Elif, Antalya dedi ki:

    Benim bitkim 5 yıllık. Terasta çardak altında çok güzel gelişiyor fakat sürekli yan dallar çıkarıyor. Boyu 2m civarı ama enini kollarımla saramayacağım kadar genişledi. Ve asıl sorunum bu kadar dalı sadece 8-10cm çapında tek bir ana gövde taşıyor. Aklım gidiyor ağırlığından yada rüzgardan kırılacak diye. Gövdeden biraz dal kırıp seyrekleştirmeye çalışıyorum ama bitkiye zarar veririm diye fazla yapmadım. Ne önerirsiniz bu durum için?
    ***
    Budamanın bitkiye bir zararı olmaz. Ama budarken öz suyu gözünüze kaçarsa çok fena zarar verir. Kör edici olacak kadar etkilidir. Sadece buna dikkat edin.

  6. Betül dedi ki:

    Süt ağacımın bazı dalları cansızlaşıp büküldü. Susuz kalma durumu yok. Birkaç dal boynu bükük. Ne yapmalıyım?
    ***
    Bu tip bozulmalar toprak altı kısmının tamamıyla çürümesinden ileri gelir. Üst sağlıklı kısımları kesip almanız ve sonra yukarıda çoğaltılması kısmında anlattığım gibi köklendirerek yenilerini elde etmeniz lazım. Ama mevsim hiç uygun değil. Yine de isterseniz deneyin. Başka yapacak bir şey yok.

  7. Zeynep, Muğla dedi ki:

    Süt ağacımdan üç sene önce çoğalttım. Yaklaşık 90cm boylarına geldi. Ancak son zamanlarda gövdesinin rengi açık yeşile döndü. Oldukça dolgun yeni sürgünleri ve yaprakları da var. Sadece rengi değişti. Eski süt ağacımla aynı yerde duruyorlar ve aynı ışığı alıyorlar ama renkleri farklı. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
    ***
    Tepeden tırnağa ani renk değişimi olmuşsa topraktaki bozulmadan kaynaklı bir problem olabilir. Normal olan durumlara gelince, yeni gelişmiş genç dallar biraz açık tonda tatlı yeşil olur. Eski dallar ise koyu tonda metalik yeşil gibi veya zümrüt yeşilinin çok koyu tonunda olur.

  8. Emine, İzmir dedi ki:

    5 senelik süt ağacım gayet sağlıklı ve boyu oldukça uzamıştı. Birçok da yan dalları var. Bahar aylarında büyük bir saksıya diktim. Suladığımda kuruması biraz geç oluyor. Sebep bu mudur bilemiyorum. Birçok dalında dipten çürümeler başlamış. Ana dalda ve kökünde bir şey yok. Ancak gövdenin alt kısmında sararma var. Dalın uç kısımları da içi boşalmış gibi yumuşak ancak yeşil. Dip kısmı çürümeye başlayan dalların çürük kısımlarını kesip dediğiniz gibi bir gün bekletmek üzere kenara aldım. Yumuşayan uç kısımları kesmek gerekir mi kalsın mı? Ana dalı köküyle birlikte başka saksıya aktarmak istiyorum. Dipteki sarıya dönük kısım düzelir mi? Onun da uç kısmı yumuşak. Kesmek gerekir mi?
    ***
    Orasını burasını kesmek bitkiyi asla sağlığına kavuşturmayacak. Yani işe yaramaz ama bozuk yerleri kesmek lazım, o başka. Tüm dip kısmı, toprak içindeki kısmı tamamen çürümüş. Yine de belki fazla geç kalmadıysanız çürümeler sadece köklerle sınırlıdır. Belli olmaz ama dip kısmı için bence umut yok. Sebep yanlış toprak kullanmanızdır. Toprağına ponza taşı karıştırmak kesinlikle şart. Hatta şöyle bir toprak karışımı en sağlıklısıdır: 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü iri taneli temiz dere kumu + 1 ölçü ponza taşı.. Ayrıca sulamaları şu usulde yapmak gerekir: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  9. Nurcan, İstanbul dedi ki:

    İki sut ağacım da cam önünde. Çok güzel gelişiyor ve çok da sağlıklı. Fakat camın hemen altında petekler var. Kış boyunca soğuk bir odam yok. Balkonum ise açık ve çok rüzgarlı. Petekten uzağa konumlandırsam karanlıkta kalacak. Bu durumda biraz karanlıkta kalmasını mı yoksa aynı yerinde kalmasını mı tercih etmeliyim?
    ***
    Aynı oda içinde, pencereden biraz uzak olmasının sakıncası yok. Hem karanlık sayılmaz. Sakın dışarı koymayın.

  10. Ebru, Antalya dedi ki:

    Süt kaktüsümün toprağı çok azalmıştı. Yeni toprak ekleyip suladım. Şimdi dalları cansızlaştı. Dallarının orta kısımları açık renk oldu. Normal mi? Ne yapmam gerekiyor?
    ***
    Yeni toprak kökleri zehirleyip çürütmüş. Dipten başlayarak bitki yavaş yavaş ölecek. İş işten geçmeden önce hemen acilen topraktan çıkarın. Kökleri yıkayın. Çürük yerlerin hepsini kesin. Kurulayın ve birkkaç gün açıkta beklettikten sonra gübresiz, temiz, iri taneli kum ile karışık kuru toprağa dikin. 15 gün kuru toprakta kalsın. Sonra ise sadece toprak adam akıllı kupkuru oldukça sulayın.

  11. Nur, İstanbul dedi ki:

    Trigonam güzel büyüyor fakat 2-2.5 yıldur aynı toprak ve saksıda. Toprak ve saksı değişimi yapmalı mıyım? Yaparsam ne zaman? Minik dallardan biri büyümüyor. Nasıl büyütebilirim?
    ***
    Haziran başını bekleyin. Bir dalın büyümüyor olması hiç önem değil. Zaten yaz aylarında gelişim gösteriyorlar. Ama sürekli sıcak ve bol bol güneş alan bir odada olursa kışın da büyüyebilirler.

  12. Selma S. -Bursa dedi ki:

    Süt kaktüsüm dibinden kupkuru oldu. Yaklaşık 15-20 gündür dalları da aynı şekilde dipler kuru, uç kısımları yeşil. Kuruyan dalları kestim ama çürüme değil kuruma var. Ne yapabilirim? Boyu 70 santim kadar var.
    ***
    Toprağın zehirleyip öldürmesi sonucu her zaman çürüme olmuyor. Yapılacak bir şey yok. Bundan sonra bitkilerinizin topraklarına çok dikkatli olun.

  13. Tuğba, Hatay dedi ki:

    Süt ağacım Ağustos ayından beri benimle. İlk geldiğinde yaprakları döküldü ama şimdi toparladı boyu da baya uzadı. Ama uzayan kısımlar açık yeşil ve gövdesine göre ince. Neden olabilir? Ayrıca ilk geldiği ay toprağı karınca yuvasına dönmüştü. İçinde yüzlerce karınca vardı. İlaç sıkarak tarçın dökerek yok etmeye çalıştım yok oldular bir süre sonra. Şimdi de yaprakların altında beyaz böcekler var. Sirkeli su sıkıyordum bir kaç gün gitmediler. Neden rengi açık yeşil? Karıncalar neden oldu ve böcekler nasıl gidecek?
    ***
    Rengi önemli değil. Dallar sağlıklı ve sert mi bu önemli. Kalınlaşma ise hem uzun süre direkt güneş hem de doğru bakım gerektirir. Gerçi bu türün dalları pek kalınlaşmıyor. Karınca eski yerinde olmuş. Bir daha olmaz. Beyaz böcekler muhtemelen beyaz sinektir. Bu familyadan bitkilerin yapraklarını mahvederler. Çözüm için sayfasındaki açıklamaları okuyun: https://azbitki.com/bitler#beyazsinek

  14. Hatice, Denizli dedi ki:

    Bu ay süt ağacından çelik aldım. İlkbahara kadar dikmeyip bekletsem zarar görür mü?
    ***
    Serin bir odada hiçbir zarar görmez. Sıcak odada ise, güneşli pencere önünde tutmanız şartıyla sırf dere kumu veya ponza taşı ile saksıya dikin. Dere kumu 4-5mm gibi çok iri taneli olmalı. Kupkuru hale geldikçe sulayın. Mayıs sonuna kadar böyle devam edin. Sonra gereken toprak karışımına dikmelisiniz.

  15. Ayşe, Kıbrıs dedi ki:

    Euphorbia mammilmalis adlı kaktüs gibi bir euphorbiam var. Soğuğa dayanımı ne kadardır? Bilginiz var mı?
    ***
    -9C derece, variegata çeşidine ise -6C derece diyorlar.

  16. Zehra, Konya dedi ki:

    Süt ağacım balkondaydı. Havalar çok soğuk olduğu zamanlarda donmuş ama kökünde bir şey yoktu. Don yerlerini kestim. Sadede kökü kaldı tekrar tutar mı acaba?
    ***
    Tamamıyla ölmüştür. Yapılacak hiçbir şey yok. Konya gibi yerlerde yaz aylarında dahi dışarı çıkarmamak gerekiyor.

  17. Seda, Kıbrıs dedi ki:

    Benim süt ağacım cılız ve ana gövdesi dik duramıyor. Boyunu kısaltsam zarar görür mü?
    ***
    Budama, saksı değişimi gibi her şeyi yaz sıcakları başlarken yapın. Kıbrıs’ta sanıyorum mayıs ortası uygun zamandır. Yukarıda ihtiyacınız olan ayrıntılı bilgiler var.

  18. Ayşe, Kıbrıs dedi ki:

    Euphorbia obesa soğuklara ne kadar dayanıklı sizce bilginiz var mı?
    ***
    O tür hakkında şimdilik hiçbir bilgim yok. -1C derece demişler. Euphoria trigona için -4C diyorlar ama İstanbul’da camekanlı kapalı balkonda birkaç yıl üst üste yazın köklendirdiğim fidanları kışın -1C derece soğukta bile haşlanmış gibi olup ölmüşlerdi. Yani o tür için -1C derece diyorlarsa bence kışın +1C dereceden daha fazla soğuğa maruz kalmamalıdır.

  19. Sahra, Ankara dedi ki:

    Benim süt ağacım baya büyük. Kış ayında evimde kuzey cephe olmasına rağmen çok sulamışım. Kapalı balkondaydı. Her bir dalı, her tarafı yumuşamış. Yumuşamayan yeri kalmamış. Ne yapabilirim? Kurtarabilir miyim?
    ***
    Sulamaktan değil de fazla soğuktan donup ölmüştür. Kurtaracağınız bir hali kalmamış olduğu kesin. Sürekli ev içinde salonda durması gerekiyordu.

  20. Çağrı, Ankara dedi ki:

    Sütağacım evime geleli az bir zaman oldu. Aldığım kişi yeni suladığını belirtmişti, toprağı nemliydi. Nemliyken taşınmasının kök çürümesine neden olabileceğini bilmiyordum ben, yazınızdan öğrendim. Toprağın üzerinde kalan 4-5 cm’lik kısmı kahverengiye dönüşmüş. Sanırım bir süredir çürümekte kökleri. Doğru mudur? Bu kahverengi kısmı kessem yukarıda söylediğiniz gibi bir süre dışarıda bekletip sonra yeni toprağa diksem kurtarabilir miyim? Ağacın boyu 2metre civarında. Bu kadar dipten kestiğimde 2 metrelik bitki tekrar köklenir mi acaba? Ağacın yaprakları da cansız ve yer yer sarı, dökülmeler mevcut. Ne yapmalıyım?
    ***
    Dipten kahverengileşmesi normaldir. Çürüme değil. Eğer çürüme başlamıssa dipten simsiyah kararma yavaş yavaş yukarı ilerlerken üst ince dallarında incelmeler olur. Yaprak dökülmesi hiç önemli değil. Toprak çabuk kurusun diye üstten eşeleyip biraz toprak çıkarın. Eğer eviniz gece gündüz hiç kesintisiz 20C derece üzeri sıcak olmuyorsa ıslak toprakta yer değişimi çok tehlikeli. Bir de eski yerinde sürekli sıcağa alışık ise çürüme kesindir.

  21. Nurdan İ. -Ankara dedi ki:

    Neredeyse tavana kadar uzanan süt ağacım var. Yanlardan yeni yeni süt dalları da çıkıyor. Ama bugün farkettim ki kökten başlayarak gövdesi kahverengileşmeye başlamış. Acaba hastalanıyor mu?
    ***
    Bitki yaşlandıkça aşağı kısımlarının kahverengileşmesi, odun gibi bir hal alması doğal özelliğidir. Üst kısımlarda yumuşama filan olmuyorsa hiçbir sorun yok.

  22. Sinem, Bursa dedi ki:

    Merhabalar, süt agacim 4 senedir benimle. Minicikken aldım. Biraz dallandı. Ancak hep boya gitti. Biraz daha fazla dal yapması ve ağırlık merkezinin dağılmasını istiyorum ki kendi ağırlığından zarar görmesin. Bunu nasıl başarabilirim?
    ***
    Çokça yan dallar vermesi uzun süreli güneş ışınları ve yaz boyunca mümkün olduğunca sık gece esintileri gerektiriyor. Bunun dışında fazla uzayan dallarını kısaltabilirsiniz.

  23. Hatice, Denizli dedi ki:

    Kışın diktiğim süt ağacı köklendi fakat büyümüyor. Büyümesi için ne yapabilirim?
    ***
    Direkt güneş ışınlarıyla ısınacağı bir pencerenin kenarında tutmalısınız.

  24. Hatice, Denizli dedi ki:

    Köklenen süt ağacım yaprak çıkartıyor ama yapraklar oluşmadan dökülüyor. Nedendir?
    ***
    Şu anda gelişime devam ettiğini sanmıyorum. Yapraklar çıkarıp gelişmeye çalıştığı zaman kökleri çürümüştür. Bu yüzden yapraklar körpe halde kurur ve bitkinin kendisi de zamanla buruşarak çürümeye başlar.

  25. Ayşe, Ankara dedi ki:

    Süt ağacım yavaş da olsa iyi bir şekilde büyüyordu ama toprağı aldığım ilk haliyle durduğundan ve 1 yılı da geçtiğinden bahsettiğiniz gibi emin torf ve iri ponza ile karıştırarak yeniledim. 3 4 gün olmuştu ki dipten gelen yoğun çürümeyi farkettim. birkaç dalı gitmiş bile pörsümüş. Şimdi çürüyen yere kadar kesip sonra 3 4 gün bekletmeli miyim? İçerisi ya da dışarısı fark eder mi bekletme için? Bir de hiç anlamadım ve çok üzüldüm, dediğiniz gibi toprak karışımı yapmama rağmen neden böyle bir çürümeyle karşılaştım?
    ***
    Bir yıl dolduğunda toprak değiştirin fikrini size kim verdi ise çok yanlış. Toprak değiştirme zaten çok tehlikelidir. Ancak, eğer daha büyük saksı gerekiyorsa, sadece haziran başında, köklerini eski toprağından hiç ayırmadan yani toprak değiştirmeden büyük saksıya yeni toprak ilavesiyle yerleştirmeniz gerekirdi. Seçtiğiniz zaman hepten yanlış. Sadece haziran başında yapmalısınız. Çok kötü bir zamana denk gelmiş. Yazık olmuş. Bu çürüme haziranda olsa idi en azından sağlam dallarını yaz içinde köklendirebilirdiniz. Şimdi yaz mevsimi bitti bitiyor bir zamandayız. Yine de her şeyi deneyin. Ev içinde tutun. Dışarıda olmaz. Havalar şimdi git gide soğuyacak. Bu bitki sıcak sever.

  26. Deniz, Ankara dedi ki:

    Süt ağacım 1.40 boyunda. Alt kısmında koyu kahverengi lekeler oluştu. Üst dalları Tek yöne yatıyor ve adeta güç alır gibi duvara yaslanıyor. Ana gövdesinde 4 uzun iki kısa dalı var. Bitki bakımı ile ilgili bilgi alabilir miyim?
    ***
    Bakımı zaten bu sayfanın konusu. Lütfen okuyun. Dik duramamasına gelince, dalların eğilmesi, yatması hiç normal değil. Anlaşılan güneşten mahrum etmişsiniz. Normalde boyu ne kadar uzarsa o denli sağlamlaşarak dimdik durma özelliği var. Bakım bilgilerine göre gerekenleri (budama vesaire) usulüne göre yapın.

  27. Özge, Bursa dedi ki:

    Süt ağacı kaktüsümün kökü tamamen kahverengiydi siyahlasmaya başladı. Üst dalları da içleri boş gibi duruyor. Yan dallardan ikisi köklü diğerleri ana gövdeye bağlı. u dalları kökleriyle birlikte toprağa diksem gelişim gösterir mi?Kahverengi ana gövdeyi tamamen kesmem mi gerekiyor?
    ***
    Dalların için boşalmışsa bu demektir ki dip kısım ve tüm kökler çoktan çürümüş gitmiş ve üzerinden uzun zaman geçmiş. Maalesef bu durumda yapılacak bir şey yok. Cansızlaşan, içi boşalmış gibi hale gelen dalları canlandırmak çok çok zor. İsterseniz dallardan en iyi durumda olanlardan bir kısmını kesip suda bekletin. Dolgunlaşırlarsa yukarıda anlattığım usulde köklendirmeye çalışın.

  28. Çağrı, Ankara dedi ki:

    Süt ağacım gayet canlı ve sağlıklı idi. Birkaç aydır yaprakları sararıyor ve kıvrılıyor. Başka bir evden buraya taşıdığımda da yapraklarını sarartıp dökmüştü, sonra yerlerine yenilerini çıkardı ama şu an olduğu gibi kıvrılmamıştı yapraklar sararırken. Bunun nedeni ne olabilir?
    ***
    Dallar sağlıklı ve sert ise bir problem yok demektir. Çok iyi ısıtılan evlerin dışında normalde yaz sonundan ilkbahar sonuna kadar hiçbir gelişim göstermez, kış boyunca yapraklarını döker ve normali budur. Evinizde sürekli sıcaklık olması mümkün değilse mayısa ortasına kadar hiç sulamasanız daha iyi olur. Bu bitkide yaprakların değil, dallarının gerektiği gibi sağlıklı, gerektiği gibi biçimli olması önemlidir. Ayrıca yaprakları ve dal uçlarını büyüteçle güneş altında dikkatle inceleyin. Bitlenme problemi sıcak evlerde görülebilir ve bitlerin hasarlarını mantar hastalıkları takip eder. Dikkatli olmalısınız.

  29. Seda, Urfa dedi ki:

    Geçen yıl iki kök olan süt ağacı aldım ancak hiç yan dal vermedi ama boyu da deli gibi uzadı. Yan dal vermesi için ne yapmalıyım? Kışı da balkonda geçirdi.
    ***
    Nisan sonunda toprağı kupkuru halde iken boyu 25cm kalacak şekilde budayın. Sonrasında 20 gün yine kuru toprakta kalmalı. Yeri mutlaka güneşli bir yer olmalı, bu kesin şart. Daha sonra her yerinden filizlenerek birçok yeni dallar uzatacaktır.

  30. İzmir, Sude dedi ki:

    Süt ağacım 2 senedir benle güzel uzuyor ama hiç dal vermiyor hep cam kenarında. Ne yapmam lazım?
    ***
    Şimdi İzmir için dışarı çıkarmak için uygun zaman. Dışarı çıkarın. 15 gün sulamayın, ondan sonra budayarak boyunu kısaltın. Budadıktan bir hafta sonra sulamaya başlayın. Kesinlikle birçok dallar verecektir. Eylül sonunda doğru, havaların serinlemeye başlamasını beklemeden tekrar içeri alın.

  31. Funda, Van dedi ki:

    Süt ağacım gayet sağlıklıydı. ben iki küçük çeliği aynı saksıya diktim çok güzel büyüyordu. Ev değişikliği yaptım ve saksıya yetmediği için ayırmak zorunda kaldım. o günden beri renkleri çok matlaştı ve sanki gelişimini durdurdu gibi. 1 tanesi tamamen yumusamaya ve yaprakları sararmaya başladı. ben de tekrar çıkardım kökü çürümeye başlamıştı. kestim tarçına batırdım tekrar diktim. sulamadım. tekrar kök verir mi acaba?
    ***
    Hem güneşli hem esintili yerde olması lazım. Yukarıda bu konuda bilgi var. Ayrıca her toprakta olmaz, yani bu konuda işiniz şansa kalmış. Ama mutlaka güneşli ve çok fazla havadar bir pencere yanında tutmalısınız.

  32. Naile, Ankara dedi ki:

    7-8 senelik sütlacım var. boyun bir buçuk metre kadar fakat boyu çok büyüdüğü için saksısını değiştirdim. ama yerini 7 senedir hiç değiştirmedim. daha sonra bütün yapraklarını döktü. halen de sararıp dökmeye devam ediyor. hiç mi sulamam lazım az mı sulamam lazım bilemedim. her şeyi denedim ama tekrar yaprak verir mi nasıl yapmalıyım?
    ***
    Saksı değiştirirken toprağı da değiştirmek, kökleri eski topraktan arındırmak bitkileri öldüren çok kötü bir hatadır. Sonra kökler yeni toprakta hemen çürüyor. Çürüme bitkinin tüm dip kısmında ilerler ve bitki ölür. Problem bu. Hele toprak benim tarif ettiğim gibi değilse kesinlikle tüm dip kısmı ölmüştür. Sağlam dallarından alıp yukarıda tarif ettiğim gibi yaparak yeni fidelerini köklendirmeniz lazım. Bir daha saksı değiştirirken kökleri eski toprağından arındırma hatasını hiçbir bitkinize yapmayın. Bazılarına şans eseri bir şey olmaz ama genellikle dediğim gibi oluyor, bitkiler ölüyor.

  33. Çağrı, Ankara dedi ki:

    Bu bitkim bir tanıdığımdan bana yaklaşık 1-1,5 yıl önce gelmişti, herhangi bir toprak değişimi yapmadım sağlıklı göründüğü için. Yeni geldiğinde yaprak döktü, sonra yeni yapraklar verdi. Daha sonrasında yeni verdiği yaprakları da döktü ve yaza hiç yaprak vermeden girdi. Şu an hala herhangi bir yaprağı yok, toprak değiştirmek istiyorum fakat bu sıcaklarda mantıklı olur mu emin değilim.
    Ha bir de ek olarak bitkinin uçlarında morumsu siyaha yakın renklenmeler oluştu ve neredeyse her uçta görünüyor irili ufaklı. Böyle renklenme olmayan bazı uçları iste daha açık bir tonda yeşil görünüyo ve açılamamış minik yeni yapraklar vermiş görünüyor.
    ***
    Önceki sorularda bahsettiğiniz bitkilerinizin problemini şimdi daha iyi anladım. Problem şu ki bitkilerinizi esintilerden mahrum etmektesiniz. Hava akımları şart. Yoksa Euphorbia trigona en geç haziran ortasında hızlı bir yeniden yapılanma dönemine girer, birçok yeni dallar verir ve yeni dalları yapraklarla dopdolu olur. Fotoğrafta da görüyorsunuz, yeni gelişmiş taze dallar yapraklı oluyor. Hazirandan şimdiye kadar birçok yeni dallar vermiş olmalıydı ve o dallar şimdiye kadar en az 10cm uzamış olmalıydı. Bitkilerinizi rüzgarsız ve güneşsiz bırakmayın. Güneş çok önemli ama ondan bile çok daha önemli mesele, esintilerdir.

  34. Çağrı, Ankara dedi ki:

    Aslında hakkında mesaj yazdığım 3 bitki de salonda duruyorlar ve pencerem yaz boyu gece gündüz sürekli açık. Daha ne kadar esinti sağlayabilirim emin değilim. Asıl merak ettiğimi anlamadım ben, bu sıcaklarda toprak değişimi mantıklı mı? Çünkü tamamının düzgün toprak karışımına ihtiyacı olduğuna emin gibiyim.
    ***
    Fazlaca ışık eksikliğine maruz kalıyor olabilirler. Yani esinti ilk önemli şart olmasına rağmen, türden türe değişen güneş ışınları ve çok güçlü gün ışığı ihtiyaçları var. Perdeleri kapalı tutmuyorsanız veya eviniz ışıksız bir sokağın alt katlarında değilse, o halde tek sorun topraktır. Nasıl bir toprak kullanmışsanız o yüzden kötüleşmişlerdir. Dolayısıyla acilen topraklarını (hemen şimdi) değiştirmeniz iyi olur. Ben daima mayısta yapın diyorum ama mayıstan sonra ikinci en uygun zaman yaz sonuna doğru olan dönemdir. Yani bugünler, özellikle ağustos ortası.

  35. Çağrı, Ankara dedi ki:

    Toprağı köklerden arındırmayın demişsiniz. Bu her durum için geçerli mi? Toprak değişimini yaparken bu kurala uymalı mıyım ben de toprak çok kötü/eski bir toprak da olsa?
    ***
    Toprak ne kadar kötü olursa olsun toprak değiştirmeyi tüm kökleri eski topraktan arındırma şeklinde düşünmeyin ve öyle yapmayın. Çünkü öyle yapınca yeni toprakta bitkinin hızla çürüyüp ölmesi vakaları çok yaygındır. Köklerin yarısından çoğunun eski toprakla olan bağlantısının hiç bozulmaması şart. Sadece, eğer bitkinin kökleri çürümüşse o takdirde zaten toprakta canlı kökü yoktur, toprağı komple değiştirirsiniz.

  36. Seda, Urfa dedi ki:

    Merhaba süt agacimi sizin yonteminizle cogalttim ve çok güzel oldu. Yan dallar da verdi ancak şimdi yapraklarında deli gibi beyaz bit var. Ne yapmam gerekiyor?
    ***
    Sirkeye veya daha iyisi beyaz ispirtoya bandığınız bezi bitler üzerinde gezdirin. Bazıları beze yapışır. Yapışmayanlar zaten ölür. Haftada bir iki defa yapın. Yapraklar kötü etkilenirse önemli değil. Zira bitler yüzünden yapraklar zaten mahvolmaya başlamıştır bile.

  37. Pelin, İstanbul dedi ki:

    kisin kaktuslerime su vermiyorum ama sut kaktusu cok kuru oldugu icin ve yapraklari indigi icin su verdim hata mi oldu yaza kadar artik vermemek mi lazim?
    ***
    Sıcak soğuk dengesizliği olmuyorsa, bitkinizin bulunduğu oda 7/24 hiç kesintisiz sürekli sıcak oluyorsa sulamanızın hiç sakıncası yok. Ama öyle değilse ıslak toprak fazla soğuduğu zaman bahsettiğiniz türün çürüyüp gitme riski çok yüksek. Bu durumda hiç sulamamanız gerekirdi. Yaprakları önemli değil. Hatta kışın kuruyup dökülmeleri iyi bir şeydir.

  38. Eylem, İzmir dedi ki:

    Merhaba. Yaklaşık 1 m. boyunda 4 kök süt ağacım var. Hiç dal vermedi. Bulunduğu oda doğuya bakıyor ve sadece sabah direk güneş alıyor. 15 gün öncesine kadar çok sağlıklı ve dimdikken son 15 gündür uç kısımlarından başlayarak eğildi. Arada toprak çok kuruyunca ya da uzun süre çevirmeyince hafifçe ucu güneşe doğru eğilirdi ama çevirince ve sulayınca tekrar dikleşirdi. Çevirdim suladım ama önce biri sonra hepsi gittikçe eğildi. Yumuşamamış-sert, yaprakları canlı, herhangi bir yara bere leke yok. Böcek vs yok. Sorun ne olabilir anlamıyorum. Kışın hiç toprak besini vermedim. Toprak karışımı önerdiğinize çok yakın. Kalorifere 1,5 m. uzakta ama hep buradaydı, hep burada büyüdü. Eğilme başlamadan önce 1 hft kadar kalorifer yanmadı, şehir dışındaydım, çok mu soğuk oldu, üşüdü mü diye düşündüm ama daha narin çiçeklerimde hiç sorun olmadı. Beni yönlendirirseniz çok mutlu olurum.
    ***
    Belki sadece ağırlığının artması yüzünden olmuştur. Bir haftaya kadar hiçbir renk soluklaşması filan olmazsa dediğim gibidir. Ama olursa köklerin çürümüş olduğu anlamına gelir.

  39. Şule, Düzce dedi ki:

    Süt ağacımı alalı 4 ay olmuştur fakat boyunda bir değişiklik yok. kenarlarında kahverengi lekeler oluşmaya başladı. neyden kaynaklanmış olabilir?
    ***
    Güneş ve hava akımları istiyor. Ayrıca toprağı kupkuru hale gelmeden sulamayın.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: