Farklı salon bitkileriyle tek saksıda aranjman yapma incelikleri

Salon bitkilerinden aranjman sizi çok sayıda saksı ile uğraşmaktan kurtarır..

Çiçekleri ayrı ayrı saksılarda yetiştirmek çok yer işgal eder. Uğraşması bir hayli zahmetli olur. Birkaçını tek saksıda gruplayarak (aranjman yaparak) yetiştirseniz güzelliklerini arttıracak ve daha az yorulacaksınız. Ama her bitki aynı ortamda yaşayamaz. Peki nelere dikkat etmeliyiz?

Aranjman nedir ve bitkilerle ne alakası var?

Aranjman kelimesi farklı unsurları belirli bir düzen ve uyum içinde bir araya getirme, sunma anlamı taşır. Söz konusu unsurlar canlı bitkiler olunca düzen, ahenk ve uyum sağlamak yetmez. Aynı saksıyı aynı toprağı paylaşacak bitkilerin temel ihtiyaçlarının da ortak olması gerekir.

Aranjmanlarda bitkiler arası renk uyumlarını / kontrastlarını ve biçimsel açıdan birbirlerini nasıl tamamlayacaklarını tıpkı giyimine özen gösteren stil meraklılarının kombin yapmadaki kıstasları gibi düşünmek lazım. İşin o kısmını sizin zevkinize bırakıyorum. Burada sadece yaşamsal ihtiyaçlardaki uyumu konu ettim.

Yaşamsal uyum açısından ortak ihtiyaçlar

Hangi bitki türleri hem direkt güneş hem sürekli hava akımları ister? Hangileri hem direkt güneşten korunmak hem düşük ısı ister? Hangileri hem havasız esintisiz hem ışığı az ortama uyum sağlar? İşte bunun gibi sulama sıklığı ve toprak özelliği ihtiyaçları açısından da aynı saksıda yaşayacak türlerin ihtiyaçlarının aynı olması lazım. Saksıda köklü canlı bitki aranjmanında gereken yaşamsal uyum meselesinin mantığını anladınız.

Örneğin üç apayrı bitki türü düşünün. Üçü de direkt güneş istemiyor ama çok az güneşten zarar görmezler ise (ki genellikle öyledir).. Başka bir tür düşünün direkt güneş istiyor ama fazlası şart değil. İşte bunların hepsi -eğer toprak ve sulama istekleri de aynı ise- sabah erken saatlerinin güneşini direkt almaları şartıyla aynı saksıda olur.

Eğer kışın sıcak ortam mümkün olmayacaksa

İçlerinden biri susuz bırakmaya gelmez, biri tam tersi soğukta mutlaka kuru toprakta olması gerekiyorsa aynı saksıda aranjman olmazlar.

Her şeyi iyice düşünün.

Bitki besini açısından uyum

Bir de bunu hesaplamayalım. Yani bazıları sık sık bitki besini ister bazıları bitki besinlerine hassastır vesaire oraya hiç girmeyin. Benim tavsiyem aranjmanları kısa vadeli tutun, taze iyi toprak kullanın ve bitki besini vermeyin. Çünkü zaten güzel görünüm için biraz sıkışık olmaları lazım. Zamanla gelişim göstereceklerini de düşünürsek bir arada en fazla bir yıl durabilirler. Böylece en başta kullanacağımız taze torf toprağın besleyiciliği o süre içinde yeterli olacaktır. Gerçi aslında dozajı üç dört misli azaltılmış bitki besininin hiç zararı olmaz, faydası mutlaka olur.

Aranjmanlara joker bitkiler

Bunlar havadar olsun olmasın, güneşli veya koyu gölge her ortama uygundur ve toprak da seçmezler. Her toprağa, her sulama rejimine sorunsuz uyarlar. Her tür bitki ile rahatça aranjmanlarda kullanabilirsiniz. Bazıları:

Aspidistra elatior, Peperomia obtusifolia, düz yeşil telgraf çiçeği.. ve sadece havadar yer istemesi farkıyla Hedera helix. Listeye daha birkaç tür ekleyebiliriz.

Aynı saksıda aranjman örnekleri

Çok fazla örnek veremiyorum çünkü zaten işin püf noktasını anladınız. Bunlar sadece örnek. Aynen böyle yapmak zorunda değilsiniz.

— Güçlü aydınlık, son derece havadar, bir parça sabah veya akşam güneşi alan bir yerde şunlardan birkaçı bir arada güzel görünür:
Aşk merdiveni, küçük bir benjamin, pek küçük olmayan büyük bir Aloe vera, karyağdı pilea, Hedera helix..
3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı + 1 ölçü iri taneli dere kumu karışımı toprakta olması şartıyla.. aslında burada şunu anlatmak istedim: bu gruba uymaz gibi görünen Aloe vera için dere kumu ilavesi var. İşte böyle ufak tefek ayarlamalar yapmakla aranjmanlarda daha zengin çeşitler bir araya getirebilirsiniz.

— Yetersiz gün ışığı olan ve hem de pek havadar olmayan ortamlara:
Peperomia obtusifolia, Aglaonema modestum, Syngonium podophyllum ve aynalı telgraf çiçeği.

— Güçlü ışıklı, serince ılık havadar ortamlara:
Afrika menekşesi, dua çiçeği, yaprak güzeli begonyalar, Pilea türleri (hepsine birden Afrika menekşesi toprağı uygundur).

— Güneşli pencere önüne:
Paşa kılıcı, Graptopetalum paraguayense, Gasteria ve Aloe vera.
Ve ayrıca:
Mor telgraf çiçeği + Kurdele çiçeği + paşa kılıcı .. üçü bir arada aranjman muhteşem olur.

Büyük bitkilere gelince

Kauçuk, deve tabanı, Pachira, ofis starliçesi.. Kocaman saksılardaki büyük bitkilerin diplerini kökleri derinlere gitmeyen küçük bitkilerle değerlendirin. Böylece o minikler için birsürü saksılarla uğraşmazsınız. Hatta mini bitkilerin çeşitli türlerini bu büyük saksılarda büyük bitkilerin diplerinde aranjman yapın.

Dikkat etmeniz gereken şey o büyük bitkileri tuttuğunuz ortamın şartlarının ve saksıdaki toprak yapısının mini bitkilerden hangilerine uygun olduğu.

Büyük bitkilerin diplerinde olabilecek küçük bitkilere örnekler: Arap saçı (ne yazık ki aşırı derecede havadar ortam istiyor), telgraf çiçeğinin küçük yapılı türleri, şartlara ve toprağa uygun olacaksa çeşitli küçük sukulentler ve küçük yapılı Peperomia türleri..

Aranjman bitkilerin bakımı

En başta dediğim gibi aranjman yaparken zaten ihtiyaçlarını, bakımlarını bildiğiniz türleri bir araya getireceksiniz. İhtiyaçları ortak olunca dolayısıyla bakımları da aynıdır. Burada söyleyebileceğim önemli bir detay aranjmanları uzun vadeli düşünmeyin. Yapboz tahtası gibi düşünün. Ara sıra değişiklikler yaparken kökleri topraktan arındırmazsanız sorun çıkmaz.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler:

'Farklı salon bitkileriyle tek saksıda aranjman yapma incelikleri' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Handan, Mersin dedi ki:

    Suda köklenen 4 adet farklı renk kordilin fidanım var. Hepsini aynı saksıya ekmeyi düşünüyorum. Fakat büyüyen bir bitki olacağı için sıkışırlar mı onu merak ettim. Sizce dördünü de aynı saksıya eksem olur mu?
    ***
    Hiçbir sakıncası yok. Bir yıl gayet güzel gelişirler. Gelecek yıl bölersiniz. Şimdi 20cmx20cm ebatlarında saksıya dikin. Daha küçük olmasın.

  2. Ece, Çorlu dedi ki:

    Merhaba shrek kulağı haworthia ve yeşim agacını aynı saksıya ekmem uygun olur mu? Birkaç kaktüs ve sukulent çeşitlerim var. 12 cm çaplı ve 5 cm yükseklikte altı delik çömlek saksıda (kase tip) bakmam uygun olur mu? Ürünleri üç hafta önce aldım ve hiç sulama yapmadım şu anda toprak değişimi yada saksı değişimi uygun olur mu?
    ***
    Yanlış zamanda hassas türler almışsınız. Bir şey diyemem. İlk sorduğunuz soru için evet.. Her türlü ihtiyaçları ve uyumlulukları hemen hemen aynıdır ve bir arada aynı saksıda olmalarında bir sakınca yok.

  3. Deniz, İstanbul dedi ki:

    Yaklaşık 20-25 cm çapındaki bir saksıya 2 adet avokado ektim 30cm olduklarında 10’ar cm budadım. Acaba aynı saksıda yetiştirmeye devam mi etsem yoksa ayrı saksılarda olmaları daha mi iyi olur?
    ***
    Eğer salon süs bitkisi gibi sürekli evde saksıda yetiştirecekseniz ikisi bir arada aynı saksıda hiç sakıncası yok. Ama bahçeye dikecekseniz, bahçede koca ağaç olacaklarından dolayı en başta ayrı saksılara ekmeniz gerekirdi. Her çekirdek kesin filizleniyor. Neyse dediğim gibi bahçeye dikme planınız varsa şimdiden ayrı saksılara geçirin. İstanbul’da kış soğuklarına kesin dayanır (ama Beylikdüzü ve Tuzla gibi karasal iklim etkiler olan çok yüksek bir muhitte iseniz oralar uygun değil).

  4. Hacer K. -Afyonkarahisar dedi ki:

    Difen bahya çiçeğim uzadıği için alt yaprakları yok kötü görünüyor topragına aloevera koyabilir miyim?
    ***
    Olabilir.

  5. Fatma Y. -İstanbul dedi ki:

    Dragon marginatanın toprağına barış çiçeğini ayrıca kauçuk saksısı topragına pilea peperomiayı yeni diktim. birlikte kalabilirler mi? Vakit geçmeden ayırmalı mıyım?
    ***
    Türlerden hangisi toprak iyice kurumadan sulanmamalı, hangisi fazla güneş ister, hangisi güneşsiz yerde olur, hangisi mutlaka çok fazla hava akımları ister.. Bu ölçüleri esas almalısınız. Her şeyiyle aynı bakımı aynı şartları isteyen türler bir arada olabilir.

  6. Mine, Ankara dedi ki:

    Sukulent bitkilerimi tek bir saksı ya almak istiyorum Resimdeki bitkiler birbiri için uygun mu?
    ***
    Haworthia benzeri türler diğerlerinden daha fazla dayanıklıdır ve onlar kadar hassas değildir. Yani pek uygun olmaz.

  7. Mine Ankara dedi ki:

    Arajman saksım doğru bitkilerden olmuş mu? Bakımları daha kolay olur diye böyle yaptım.
    ***
    Dörtlü saksıda en soldaki en küçük açık yeşil bitki çok yavaş gelişir. Zamanla yanındakinin serpilmesiyle ışıksız ve havasız kalıp ölecektir. Başka sorun yok.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.