Loş ışığın niteliği
Tam loş değil. Yani gündüz vakti dışarıdaki kadar çok güçlü olmayan derecede az ışığı kastediyorum. Rahatça dikiş dikebileceğiniz, rahatça ilaç kutularının minicik yazılarını okuyabileceğiniz kadar loş ışık. Uygun olmayan loş ışığa gelince: Mesela penceresi olmayan veya pencere görmeyen koridorların, hollerin ve mini pencereli banyoların loş ışığı aşağıda saydığım bitkiler için yeterli değildir.
Yetersiz ışığa uygun türler
Tecrübelerimden dolayı emin olduğum 8 tür:
- Aglaonema modestum
- Syngonium
- Zeytin dalı motifli dua çiçeği
- Aspidistra
- Peperomia obtusifolia
- Aynalı telgraf çiçeği
- Potos salon sarmaşığı
- Hedera helix
9. olarak şeflera‘yı da ekleyebiliriz. Fakat iç mekanları pek sevmiyor. Yeri son derece iyi havadar değilse bozulmaya başlar.
Dış kaynaklarda ışık yetersizliğine uygunluğu hakkında çok iddialı tavsiyeler verilen birkaç tür, benim bunları ışığı zayıf yerlerde yetiştirme tecrübem yok ama doğrudur diye düşünüyorum: Zeze çiçeği, salon palmiyesi, bambu palmiye ve balık kuyruğu palmiye. Bu saydıklarımdan zeze çiçeği ışık yetersizliğinde hiç gelişim göstermez. Sadece hiç bozulmadan aylarca güzelliğini korur.
Sonra (çok iddia edilenler arasında) Dracaena marginata var. Ama bunun salt düz yeşil yapraklısı uygundur. Gerçi pek de emin değilim. Yani ışık yetersizliğinde tepeden yeni gelişim yerinde fazla kof ve ince-zayıf gelişme ve o kısımlarında eğilme ve çürümeler baş gösterme riski var. Bu tür gerçekte güneşi çok sever ve yarı çöl iklimi, güneş bitkilerindendir.
Kısmen uygun olanlar
Devetabanı Monstera deliciosa aslında güneşsiz yerlere, ışık yetersizliğine tam uygun türlerden. Tek sakıncası ışık yetersizliğinde yapraklarının küçük, gövdesinin ince kalmasıdır. Gerçi bu haliyle de gayet güzeldir.
Paşa kılıcı, biraz sağlıksızca gelişim gösterir ama yine de uygundur diye düşünebiliriz. Eğer kılıçların ince kalması, dümdüz olmaması ve bir değneğe bağlamadan dik duramamaları sizin için sorun değilse.. Bodur ve sırf yeşil olan paşa kılıçları daha uygundur.
Benjamin yerinin fazlasıyla havadar olması şartıyla uygundur. Belki pek hızlı gelişmez, az yapraklı kalabilir.
Barış çiçeği diğer kaynaklarda zayıf ışığa tam uygun diye niteliyorlar. Olabilir ama yaprakları gerektiği gibi geniş ve büyük olarak serpilemeyecektir. Çiçek açması ise ya hiç ya da daha az olacaktır.
Aşk merdiveni şeflera gibi püfür püfür havadar ortam sever. Havadarlık fazlasıyla yerindeyse ışığın derecesinin fazla önemi yok.
Antoryum uygundur ama güneş almazsa asla çiçek açmaz. Yani çiçeksiz gelişmesi sizin için problem değilse uygundur.
İpucu, püf noktası
Yaprakları çok koyu yeşil olan her tür salon bitkileri için güneşsiz, loş ışıklı mekanlara uygun diyebiliriz. Yaprakların fazla koyu yeşil olması ışığı daha iyi absorbe etmek içindir. Bir de az ışıktan daha iyi yararlanmak amacıyla klorofili fazla üretmeleri yüzündendir. Bu türler kuvvetli ışık ve güneş karşısında normal yeşil veya açık yeşil yapraklı olur. Çünkü fotosentez yaparak besin üretmek için güçlü ışıkta çok fazla klorofile ihtiyaç yoktur. Ve işte bu yüzden yaprak rengi de açık olur. Ama ışık az ise daha fazla klorofil gerekir ve sonuçta yapraklar koyu yeşil görünür.
Bu konuda örneklere gelince, yaprakları koyu yeşil olması şartıyla Peperomia türleri, dua çiçeği türleri ve bazı palmiye türleri.
Daha uygunu yapay bitkilerdir
Canlı gerçek bitkilerden kolayca ayırt edemeyeceğimiz kadar başarılı yapılmış plastik yapay bitkiler var. Ben bile bazılarını çok yakından dikkatle bakmadıkça plastikten olduklarını anlayamıyorum. Çürümez, bitlenmez, sulama istemez, güneşsiz yerlere uygun, ışık bile istemez, toprak değiştirmek istemez. Üstelik hiç endişe etmeden istediğiniz yerde konumlandırırsınız.
Scindapsus moonlight için çok heveslendim ancak kuzeye bakan salonumda cam kenarları tamamen bitkiyle dolmuş durumda. Cam karşısı köşe duvar raflarına sarmaşık koymak istiyorum. Neon pothosum(gerçi rengi biraz yeşile dönmüş durumda) var ve scindapsus moonlighta heveslendim ancak rengi gümüşi kalmaz diye vazgeçtim gibi. Gölge olmayan ama güçlü aydınlık da olmayan noktalar için hangi sarmaşığı ya da sarkan bitkiyi önerirsiniz?
***
İlla sarmaşık düşünmeyin. Loş ışığa bile uyumlu olabilen türlerden mesela Aglaonemo modestum var, aynalı telgraf çiçeği var. Bunlar sarkıcı pozisyon alabilir. Boyları 1 metreyi geçebilme potansiyelleri de var. Pek fazla uzamayan Peperomia obtusifolia da yine aynı şekilde pencereden uzak yerlere uygundur.