Genellikle 7m kadar uzayan küçük yapılı bir ağaçtır. Kışın yapraklarını döker. Dalları çevreye dağınık gelişir. Ağacın tepesi kubbe görünümlüdür. Bütün dünyada süs ağacı olarak yetiştirirler.
Altuni fener veya güvey kandili ağacı toprağını severse ve susuz da kalmazsa 12 metreye kadar gelişim gösterir. Eni boyu kadar olmasa da dalların çevreye dağılımı, gölge sağlayıcılığı gayet iyidir. Fakat küçük bahçelere pek uygun olmaz. Parkların ve yol kenarlarının ağaçlandırılmasında kullanılır.
Güvey kandili (fener ağacı) kış soğuklarına en fazla -30C dereceye kadar dayanır. Dolayısıyla Ankara’ya uygun süs ağaçlarındandır. Toprak seçmez ama bütün gün güneş ister.
Yaprakları çoklu yaprakçıklar bütünüdür. Yani bir yaprak ince bir dal gibi görünür. Her bir yaprak sapı üzerinde sağlı sollu yaprakçıklar dizilidir.
Altuni fener ağacının çiçek açması ilkbahar ortası ile sonbahar başı arasındadır. Yetiştiği yerin iklim ve hava şartlarına göre çiçek açması bazen yaz sonuna gecikir. Genelde çiçeklenmeye başladıktan sonra sonbahar başına kadar devamlı çiçek açar Yani tohum keseleri oluşmuş olduğu halde ağaçta halen yeni çiçeklenme faaliyetleri devam eder. Fakat bu süreklilik aslında ağacın yaşlanmasına ve susuz kalmamasına bağlıdır. Salkımlar halinde açtığı sarı çiçekleri gayet güzel görünür. Çiçekler solduktan sonra oluşan tohum keseleri de gösterişlidir. Önce yeşil olup zamanla kızarırlar ve çok güzel görünürler.
Güvey kandili fidanı üretimi tohum iledir. Kısa süreli de olsa tohumlar çimlenmek için kış üşümesi istiyor. Tohumlarını sonbahardan en geç kış sonuna kadar ekmelisiniz. Bu takdirde ilkbaharda çimlenmeleri garantidir. Fidanlar çok hızlı büyür. Çiçek açmaya başlamaları iklim, toprak ve sulama şartlarına göre 4 yıl ile 7 yıl arasında değişir.
Güveyi kandili tohumlarını 2 gün buzdolabında tuttum. Sonra şeffaf kapalı kapta ıslak kağıt havlu arasına koydum. 10 gün oldu ve hala hiç bir gelişme yok. Nerede yanlış yapıyorum?
***
İki gün mü? 2-3 ay kış üşüme süreci gerekiyor. İki günün hiçbir ey ifade etmez. Hem buzdolabına hiç gerek yok. Sonbaharda bahçeye ekersiniz. ilkbahar gelince çimlenirler.