Hormonlarla çiçek açtırıyorlar

Çiçekçilerde görüyoruz parmak kadar barış çiçekleri kocaman beyaz çiçek açmışlar. Sayılamayacak kadar çok yavruları bile var. Acaba yeni bir tür mü diye düşünenleriniz olmuştur. Bir de mini antoryumlar var: Dipten belki yüz elli tane yavru vermiş, her biri çiçekli. Bunlara hormonlarla çiçek açtırmışlardır.

Bitkilere hormonlarla çiçek açtırmak

Aşırı çoklukta çiçeklilik ve dipten anormal çoklukta dallı olmak hormon eseridir.

Her güzelce çiçek açmış bitkide hormon etkisi var diye düşünmemek lazım. Hormon kullanıldığını şunlardan anlarız: Barış çiçeklerinde çiçek sayısının kök sayısından fazla gibi görünmesi.. ve antoryumlarda sayılamayacak derecede kökten çoğalmışlık ile her bir parçanın çiçek açmış olması, üzerinde irili ufaklı pekçok çiçekler bulunması.. İşte bunlarda kesin hormon kullanılmıştır.

Hormonlarla çiçek açtırmada Gibberellic acid yani hormon kullanıyorlar. Hormonlardan başka kırmızılı, ültraviyoleli özel ışıklandırmalar güçlüce yapılır. Hormon ve özel ışıklandırma ve elbette hava hareketleri sistemi ile sürekli uygun ısıda sisleme, kontrollü ısı hepsi bir araya gelince o bitkiler anormal şekilde bol bol çiçek açıyorlar.

Seralarda hormonlarla çiçek açtırmak

Fakat özel uygulamalı seralardan çıktıktan sonra o bitkilerin hayatta kalmaları imkansız gibi çok zordur. Çünkü bünyelerinde hiçbir sağlıklı-dayanıklı yapılanma olmamıştır. Yani yapıları tamamıyla köpük gibi koftur. Bunlara hiç heveslenmeyin. Tamamen ticari bir olay. Hormonlu bitkileri alırsanız evinizde sadece iki üç günde söner giderler. Ev-ofis ortamlarında hayata devam etmeleri gerçekten çok zor. Bazen (nadiren, şansa bulundukları yerin ısı ve havadarlık şartları tam uygun ise) bozulmazlar ama çiçeklenmeleri asla öyle devam etmez. Hiçbir şekilde mümkün değil.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Botani

Etiketler:

'Hormonlarla çiçek açtırıyorlar' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Pelin, İstanbul dedi ki:

    Giberellik asit alıp evde ve bahçede uygulasak zararı olur mu?
    ***
    Hiç tavsiye etmem. insanların para için yapmayacakları şey yok. Kendi emeğinizin ve doğal usullerin tadını çıkarmaya bakın.

  2. Nermin, Zonguldak dedi ki:

    Birkaç gün önce aldığım bodur sardunyada hormon bezi olduğunu farkettim. Ne yapmalıyım? Sağlıkla büyüyebilmesi için çıkartmam gerekiyor mu? Hormon bezinin çiçeklere zararı var mıdır?
    ***
    Siz ortalıkta dolaşan asılsız iddialara bakmayın. Hiçbir şekilde en küçük bir zararı yok. Öyle çok bitki satın alıp yıllarca ihmallere rağmen ve beze hiç dokunmamama rağmen hayatta tutmuşumdur. Daha dün komşumda gördüm. Geçen yıl bugünlerde küpe çiçeği almıştı. Didim’de bu bitki saksıda hiç olmaz, yazın ölür demiştim. Ama hala yaşıyor. Kıştan sonra şimdi çok da güzelleşmiş. Dün saksısını değiştirirken fark ettim. Onda da o bezden varmış meğer.

  3. İlknur V. -Ayvalık dedi ki:

    Çiçekçiden bir sürü çiçek aldım. Eve gelince hemen bozuluyor. Ne yapayım?
    ***
    Hormonlardan kaynaklanıyor diye düşünmeyin. O bitkiler ya dış mekan bitkileridir ya da sizin eviniz salon bitkilerine hiç uygun şartlara sahip değildir. Bu konuda her türlü ayrıntılı bilgi şu sayfada lütfen okuyun: Detaylı salon-ofis çiçek bakımı bilgileri

  4. Atilla Y. -Giresun dedi ki:

    Biz de evde çiçek hormonu kullanmalı mıyız? Yoksa tavsiye edebileceğiniz bir vitamin yada yöntem var mı?
    ***
    Kullanmayın. Şartlar uygun değilse hiçbir gübre bile asla işe yaramaz. İlgili sayfayı okumalısınız: Hızlı gelişim

  5. İlkan, Ankara dedi ki:

    Dün aldığım beyaz dikenler tacımın hormonlu olduğundan şüphelendim. Benim 20 mart 2021 civarı fide olarak aldığım kırmızı dikenler tacı böyle yoğun dallar vermiyor. Sizce bu kadar yoğun dallı olması normal mi? https://resmim.net/cdn/2022/11/13/6EFmn.jpg
    ***
    Fotoğraftan gördüğüm kadarıyla herhangi bir anormalisi yok. Her şeyiyle gayet normal. İlk çelik köklendirme aşamasında köklendirme hormonu kullanmışlardır. Ve o köklenme hızıyla dal güzel bir yapılanmaya girişmiş. Tabii bunda yetiştirildiği yerin ısı ve hava hareketleri vesaire şartlarının daha fazla rolü var. Bir de, çeliğin alındığı bitkinin sağlığı çok iyi ise, iyi bir besleyici toprakta idiyse, ondan alınan çelik doğru usullerde köklendiğinde adeta bomba gibi gelişim patlaması yapar.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.