Hormon bezi söylentilerine sakın inanmayın

Bu konuyu siz çiçekseverleri asılsız bir bilgi ile düştüğünüz büyük bir yanılgıdan kurtarma amacıyla yazdım. Hormon bezi sandığınız madde aslında bambaşka bir şeydir. Sökmeye çalışmayın.

Hormon bezi sanılan madde aslında bitkilerin ilk geliştirildikleri fide büyütme aparatıdır.

Dikkat: Toprağın altında kalan, bitkinin köklerinin arasında duran süngerimsi maddenin bu sayfa ile ilgisi yok. Esas tehlikeli olan şey odur (⇒ ayrıntılı bilgi). Aşağıdaki bilgiler saksı bitkilerinin dibinde, toprak yüzeyi üstünde fark edilen bez benzeri materyal hakkındadır. Ki o bez benzeri madde esasen o bitkinin henüz mini bir fide iken içine dikilmiş olduğu organik liflerden yapılmış viyoldür (üst fotoğrafı inceleyin).

Yeni aldığımız bitkilerin bazılarının dip kısmında, ana gövdeyi çevreleyen zar gibi bir bezcik görürsünüz. Onun ne olduğunu bilmeyenler ona hormon bezi diyor. Ne olduğunu yukarıdaki ve daha aşağıda resim örnekleriyle yazdım. Öncelikle bilin ki o bezcik hormon bezi değildir.

Birkaç yıldır bana sık sık hormon bezi ile ilgili soru geliyor. Ama hiç kimse sorusunda o bezin gerekli olup olmadığını sormadı. Herkes bezi çıkartması gerektiği için bitkiyi saksıdan çıkardığını, bezi söktüğünü ve bitkiyi tekrar diktiğini, sonuçta bitkinin bozulduğunu, nasıl kurtarabileceğini sordu. Yani hormon bezi dedikleri şeyin çıkarılması gerektiğine kesin inanmışlar.

İnanmalarının sebebi sosyal medyada dolaşan bir söylenti. Halbuki aslı olmayan bir saçmalık. Ben de tam 11 yıldır, şimdiye kadar o şekilde birkaç bitki aldım. Bezi sökmekle hiç uğraşmadım. Bitkilerim güzelce yaşadı. Hatta daha geçen yıl ilkbaharda komşum verandası için aynen o şekilde bir küpe çiçeği almıştı. Neyse ki bez safsatasını duymamış. Ben de bir şey demedim. Ama buranın ikliminde yazın 35-40C derecede bu bitki hele saksıda, hiç yaşayamaz keşke almasaydın demiştim.

O küpe çiçeği yazın ölmedi. Şiddeti sıcak etkisiyle kötüleşti, o kadar. Sonra sonbaharda canlanmaya başladı. Geçtiğimiz ilkbaharda geçen yılki halinden daha muhteşem çiçeklerini açtı. Yine aynı saksıda, yine o bez ile olduğu halde.

Yeterince örnek yazdım. Yeni aldığınız bitkilerin çürüyüp ölmelerine o bez sebep olmuyor.

Bitkilerinizi öldüren esas etkenler

1- Yanlış topraklarda satılmaları (bu her geçen yıl daha da artmakta).
2- Yanlış zamanda yanlış bitki almanız.
3- Hiç olmayacak yerlerde konumlandırmanız.
4- Saksı değiştireceğim diye toprağı da değiştirmeye kalkışmanız ve o sırada köklere zarar vermeniz.
5- Sıcak yere alışık bitkiyi aniden soğuk yere koymanız.
6- Yanlış usullerde sulama alışkanlıklarınız.

Benim tavsiyem, bana sorarsanız sosyal medyada gördüğünüz her şeye gözünüz kapalı inanmayın.

Peki hormon bezi nedir?

Öyle bir şey yok. Bir deli bir kuyuya bir taş atmış, 40 akıllı çıkaramamış.. sözünde olduğu gibi, adamın biri aslı astarı olmayan bir söylenti çıkarmış. Ve o söylentiye herkes inanmış. Sonra da çiçekseverler arasında kesin bir inanç haline gelmiş. Mesele bundan ibaret.

Bezin aslı aşağıdaki resimde gördüğünüz gibidir. Saksıda aldığınız bitki ilkin bildiğimiz mini viyollerde değil, minicik bir torbacıkta, çok az bir steril köklendirme torfu içinde köklendirilmiştir. Daha sonra o fideyi torbasıyla birlikte uygun bir saksıya, toprak ilavesiyle dikmişlerdir. Torbacığın toprak altında kalan kısmı köklerin toprağa geçmesine engel olmaz. Kendisi de zaten zamanla toprakta eriyici, çürüyüp yok olucu özelliktedir. Ama çürümese bile zararı yok. Çünkü zaten kökler onu aşmış, torak içinde ilerleyip güç kazanmışlardır.

Saksı bitkilerinde hormon bezi sandığınız maddenin ne olduğu konusu

Çiçekseverler arasında hormon bezi denen madde aslında bir çeşit viyoldür. Bunlar çeşitli ebatlarda olur. Fotoğraftaki orta boy. İçlerinde kadife çiçeği fideleri var.

Resimde gördüğünüz gibi.. Saksıda aldığınız bitkiyi ilk üreten kişi onu minicik torflu torbacıklarda köklendirmiş, sonra torbacıkla beraber saksıya dikmiş. Sonra bitki saksıda büyüyüp gövdesi kat kat kalınlaşınca gövdesinin dip kısmına göre torbacık adeta onu çevreleyen, ona sarılmış bir bez gibi görünür. Yani hormon bezi filan değil. Alakası yok. Sakın bitkinizi rahatsız etmeyin. O bez değil ama sizin saksıdan çıkarıp kökleri rahatsız etmeniz bitkiyi öldürür.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Toprak - Gübre - Saksı

Etiketler: |

'Hormon bezi söylentilerine sakın inanmayın' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Nermin, Zonguldak dedi ki:

    bende malesef her aldığım çiçekten onu sökenlerdenim bunu öğrendiğim çok iyi oldu gerçekten bir örnekte ben vermek isterim en son aldığım bodur sardunyamda bu hatayı yaptım dediğiniz gibi köklere baya bir zarar verdimki eski sardunyalarım durmadan çiçek açarken o sardunyam yaklasık 2ay hiç çiçeklenmedi ve yaz boyunca sadece birkez çiçek açtı ve bozulan çiçeklerin ardından yeni tomukların gelmesi diğerlerine göre biraz zaman aldı bilgi için çok teşekkürler

  2. Hatice, Denizli dedi ki:

    Duyduğum okuduğum işlediğim her şey burayı okudukça tepetaklak oluyor. Geçen bir çiçeğin bezini çıkartmak için baya uğraştım. Umarım bir şey olmaz.
    ***
    Emin olun en doğru bilgiler burada Hatice Hanım.

  3. Hatice, Ankara dedi ki:

    O yazıları okuyup ben de Orkidemin kökünü açtım sünger gibi bişey vardı, çıkarıp attım, o farklı bir şey sanırım.
    ***
    Evet farklı bir şey ve bu konu ile ilgisi yok. Özel sera şartlarında lanet bir maddede saksılayıp satışa çıkarıyorlar. Normal ev ortamlarında o lanet madde orkide köklerini kesin olarak çürütür. Kimse yaşatamıyor.

  4. Işık, İstanbul dedi ki:

    Ben de farklı bir şehirden aldığım sardunyayı eve getirip bir hafta beklettikten sonra yağ tenekesine ektim. Daha önce size zeytin ağacım için yazmıştım, toprağı arındırıp ektiğimden köklerinin yandığını öğrenmiştim. Bu yüzden sardunyamı plastiğinden çıkarıp olduğu gibi ektim ve o bezi çıkarmadım ama bugün çiçeklerinde solma olunca internete baktım ve bazı yerlerde çıkarılması gerektiğini söylemişler, tam kalkıp çiçeğimi saksıdan tekrar çıkarıp bezi sökecektim ki sizin sayfanıza bakmak geldi aklıma ve her zamanki gibi iyi ki bakmışım diyorum…

  5. Şeyma, Ankara dedi ki:

    Bilgi için çok teşekkürler. Bugün o bahsedilen bezi çıkarmak için bir hayli uğraştım ve topraktan arındırıp dikdim. İnşaAllah tutarlar. Bu bilgi için geç kaldığıma çok üzüldüm şimdi. Peki aldığımız çiçekleri kendi toprakları ile mi dikmeliyiz? Başka bir saksıya geçirirken sadece toprak eklemek yeterli olur mu?
    ***
    Kökleri toprağından arındırmak gerekliliği bitki türüne göre ve duruma göre değişir. Genelde tavsiye etmiyorum. Ama ortalama bir yol şöyle olabilir: Bitkiyi saksıdan çıkarın. Kendiliğinden toprağın biraz dökülmesini sağlayın. Kökler fazla saçaklanıp toprağı sıkıca tutunmuşsa hiç uğraşmayın. Toprak fazla dökülürse bu da iyi değil. Sonra yeni doğru toprak karışımı ilavesi ile yeni saksıya yerleştirirsiniz.

  6. Gülten V. -Karşıyaka dedi ki:

    Size çok teşekür ediyorum iyiki varsınız kafamız çok karışıktı

  7. Radmila, İstanbul dedi ki:

    Merhabalar. 1 hafta önce 6 tane sardunya çiçeği aldım balkona koymak için. Saksı değişimi için videolar izledim hormon bezi diye bir şey gördüm onu çıkarmazsanız çiçekleriniz fazla yaşamaz söyledi kadın. Köklerini açıp baktım hepsinde vardı çıkartıp tekrar diktim. Çiçeklerim şüan o kadar kötü gözüküyor ki çok üzgünüm.Köklerine zarar mı verdim yoksa o bezi söktüm diye mi oldu.sanki ölüyor çiçekler. Ne yapacağımı bilemiyorum. Aldığımda o kadar güzellerdi ki farklı renklerde üzeri yeni tomurcuk doluydu. şimdi soldu döküldü çiçekleri yaprakları sarardı. Kaç senedir çiçek bakıyorum hep aldığım gibi dikiyordum. Bazen tecrübe büyük kayıplara neden oluyor.
    ***
    Tecrübe dediğiniz şey tecrübe değil, safsata. Videolardan bir şey öğrenmeye çalışmayın. Hepsi deli saçması şeyler. Keşke her yıl yaptığınız gibi yapsaydınız. Hem zaten biliyormuşsunuz niçin o deli saçması videolara baktınız ki? Yukarıda yazı içinde hormon bezi denen şeyin ne olduğunu ayrıntılarıyla açıkladım. En doğru bilgiler burada var.

  8. Gülay, İzmir dedi ki:

    Bugün melisa ve gül aldım. Onları bahçeye ekmek istiyoruz. Direkt saksıdan çıkarıp ekebilir miyiz?
    ***
    Evet ama toprağı hiç bozmadan, kökleri topraktan ayırmadan kalıp gibi çıkarın ve o şekilde bahçeye ekin.

  9. Aslı Ç. -İzmir dedi ki:

    Ben de aldığım tüm çiçeklerde hormon bezi vardı ölür diye çıkardım izlediğim videolardan esinlenerek ama hepsi de öldü maalesef. Artık ne alırsan öyle dikeceğim çok tşk ederim iyi ki bakmışım sayfanıza.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.