Hostes çiçeği, Hypoestes phyllostachya

Acanthaceae (Ayıpençesigiller) familyasından Hypoestes phyllostachya türüne halk arasında hostes çiçeği ve çilli yaprak isimleri verilir. İngilizcede puantiyeli (polka dot) ve çilli surat (freckle face) isimleriyle bilinir. Ana vatanı Madagaskar’dır.

Hostes çiçeği (çilli yaprak)

Özellikleri

Bu tür aslında dış mekân süs bitkilerindendir. Ev ortamlarına uygun değildir. Ancak son derece havadar ve güneşli pencere yanında olması şartıyla evlerde yetişebilir.

Hostes çiçeği fitonya ile büyük benzerlik gösterir. Zaten aynı familyadandırlar. Fakat çilli yaprak onun kadar nazik olmayıp havası az nemli olan yerlere ve kızgın güneşe bile uyumludur. Bahçelerde ve balkonlarda yetiştirmek gayet kolaydır.

Hypoestes phyllostachya türünü Hypoestes cinsinin Güney Afrika ve Güney Asya civarı türleriyle melezleştirerek çeşitli hibritleri türetilmiştir. Böylece birbirinden güzel yaprak güzellikleri ve mini-bodur tipleriyle hostes çiçeğinin çeşitliliği arttırılmış.

Boyu ortalama 30cm civarlarındadır. Yapraklarının üst tarafı canlı renklerde olsa bile ters tarafı daha sade ve çilleri çok açık renkli olur.

Hostes çiçeği kış soğuklarına en fazla -6C dereceye kadar ciddi zararlar görerek dayanır. Bu kadar zarar görmesi hiç önemli değildir. Çünkü zaten kış sonunda tüm dallarını dipten budamak gerekiyor.

Yetiştirme, bakım

Yaprak güzelliği için yetiştiririz. Çiçek tomurcukları belirdiğinde hemen koparın. Böylece yeni dallar geliştirip daha fazla yapraklı olur. Eğer çiçek açmasına izin verirseniz çilli yaprak (hostes çiçeği) aniden tüm dallarıyla çiçeklenmeye girişip sonra da ölüm sürecine girebiliyor. Bazen bu kaçınılmazdır. Onun için daima çelikle yenilerini üretip yedeklerini almanız gerekir.

Tamamıyla gölgeli değil, biraz güneş alan bir yerde tutmalısınız. Aslında saatlerce direkt güneş alan yerlerde bile gayet güzel yetişir. Güneş eksikliğinde hostes çiçeğinin yaprakları gerektiği gibi güzel renklenemez. Boyunun 30cm’yi fazla geçmemesini sağlayın. Bunun için güçlü yükselen dalları 25cm olduklarında uçlarını kesin. Gücünü yan dallar oluşturmaya versin.

Büyük saksı istemez ama küçük saksı hiç şart değil. Toprak seçmez. Saksıda sadece torf toprak kullanmanız uygundur. Yaz boyunca toprak hafifçe kurudukça sulayın. Bitki besini istemez ama torf toprak kullanmışsanız ayda bir defa yarı dozaj genel amaçlı bitki besini vermek iyi olur. Sıcak günlerde her akşam üstüne su serperek serinletin.

Çoğaltma

Çilli yaprak hostes çiçeği çelikle ve tohumla çoğaltılır. Çelikler biraz yavaş köklenir. ⇒ Tepe çeliği yöntemindeki gibi yapmalısınız. Eğer tohumlarıyla çoğaltmanız gerekiyorsa bilin ki çilli yaprak çiçeğinin tohumları 20C dereceyi pek geçmeyen serin günlerde çimlenir. Biraz da kış üşümesi geçirse iyi olur. Kışın en son don olaylarının olacağı günlerde tohumların ekmelisiniz. Ya da ilkbaharda ne kadar erken ekerseniz o kadar iyidir.

Ayrıca bahçelerde çevreye dökülen tohumlarıyla mini fideler kendiliğinden gelişir.

Problemleri

Genel olarak tek problemi yaprak bitleridir diyebiliriz. Özellikle unlu bitler hostes çiçeğinin yeni gelişmekte olan kısımlarında çoğalır ve bitkiye orta derece zarar verirler.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler:

'Hostes çiçeği, Hypoestes phyllostachya' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Pelin, İstanbul dedi ki:

    Fittonya gibi teraryumda yetişir mi?
    ***
    Bilmiyorum. Bir parça dalından deneyip görmelisiniz bence.

  2. Hilal, İstanbul dedi ki:

    Saksı büyüklüğü önemli midir? Büyük bir saksıya dikmek sakıncalı olur mu? Tek dal 15cm’lik bir bitki.
    ***
    Çilli yaprak aslında açık hava, park-bahçe bitkisidir. Dolayısıyla koskocaman saksıya bile dikebilirsiniz farketmez. Yerini ve toprağını severse çok fazla dallanır. Ev içinde havasız kuytu köşelerde hiçbir gelişim göstermeyebilir. Hava akımlarına ve biraz da güneşe ihtiyacı var.

  3. Cennet, Adana dedi ki:

    Çilli yaprak çiçeğimin yaprakları buruştu. İçe doğru kıvrılıyor. Nasıl bir çözüm önerirsiniz acaba?
    ***
    Şiddetli sıcak yüzünden böyle olabiliyor. Didim’de de şiddetli sıcaklarda benim çilli yaprak bitkilerimin yaprakları dediğiniz gibi olup sulayınca düzeliyor. Muhtemelen sizinkinin toprağı çok çabuk kuruyordur. Buna dikkat edin. Saatlerce güneş alan bir yerde ise bunun da etkisi olur. Saydıklarımla alakasız bir problem olduğunu düşünüyorsanız o halde toprağını değiştirmelisiniz.

  4. Sema, Bursa dedi ki:

    Çiçeğimin yaprak uçlarında kuruma, kahverengileşme var. Sebebi nedir acaba?
    ***
    Açık havayı çok seviyor. Evlerde havasız dip köşe yerlerde yaşayamaz. Gübreli topraklar yapraklara zarar verebilir.

  5. Rabia T. -İzmir dedi ki:

    Çiçeğimin yaprakları delikli delikli oluyor ve genelde üst kısımdaki yapraklar böyle. Ne yapmalıyım?
    ***
    Bendekiler (bahçede saksıda duruyor) sonbahar boyunca her türlü bitki bitlerinin istilasına uğruyor. Yapılacak bir şey yok. Zaten bunlara kış sonunda dipten budama yapılır. Öyle gerekiyor. Siz de iki üç ay sabredin. Dipten kesersiniz ve toprağını da değiştirirsiniz. Eskisinden kat kat daha gür bir şekilde ve daha fazla dallı olarak hızlıca gelişir.

  6. Esin, İstanbul dedi ki:

    Hostes çiçeğimi alalı bir hafta oldu. Yaprakları sararmaya, uçtan kurumaya başladı. Sebebi ne olabilir?
    ***
    Birincisi hostes çiçeği ev çiçeklerinden değildir. İkinci mesele ise kış boyunca evlere ofislere yeni bitki alınmamalıdır. Hemen bozulurlar. Şimdi hostes çiçeğinizi evinizin hangi penceresi güneş alıyorsa o pencerenin yanında tutun. Toprak tamamıyla kupkuru olmadıkça sulamayın. İlkbahar gelince eğer mümkünse dışarıya güneşli bir yere çıkarın ve dallarını dipten kesin. Hızlıca çok güzel bir şekilde büyüyecektir.

  7. Ege, İzmir dedi ki:

    Hypoestes phyllostachya çiçeğimin kökleri artık saksının altından çıkıyor. Şu an kış döneminde saksı değişimi yapsam bitkim için bir sorun olur mu?
    ***
    Saksının alt deliklerinden kök çıkması o bitkiye daha büyük saksı gerekiyor anlamına gelmez. Bu arada bitkinin adı yerine başka bir tür adı yazmışsınız ben düzelttim. Eğer sorunuz o diğer bitki ile ilgili idiyse onun sayfasına yazmanız gerekirdi. Her neyse sonuçta cevap aynı olacaktı. Ama ciddi bir sorun olsaydı bu tür için verilen tavsiye o tür için zararlı olabilirdi. Dikkatli olmalısınız.

  8. Halime, Ankara dedi ki:

    Birkaç gün önce hostes çiçeğinin üc rengini aldım. Topraklarını değiştirdim. Gayet güzel diri yaprakları vardı. bir tanesi gövdeden çürümeye başladı. Üçü de aynı toprak aynı miktar su ve aynı ortamdalar. Sadece birinde çürüme olması nedendir acaba? Uçlardan çelik alsam köklenir mi?
    ***
    Diğerlerinde de her an aynı çürüme başlayabilir. Bir daha bitkileri yeni saksıya dikerken köklerini eski toprağından arındırmayın. Yoksa çürüyorlar. Kalan sağlıklı dallarından köklendirmeye çalışın. Ama o toprakta kesin çürür. Bakınız: Köklendirme ve toprağı hazırlama

  9. Ayşen, İzmir dedi ki:

    3 yıldır bu bitkiye bakıyorum. Sürekli unlu bit ile mücadele. Unlu bit gelince karınca da geliyor. Benim deneyimime göre gölgeyi ve suyu seviyor. Bir de yaz sonu sürgünlerini bahara çok daha güzel dallanıyor. Unlu bit için ise yapacak bir şey sanıyorum yok..
    ***
    Hayır gayet kolay çözümü var. Yaprak bitleri için olan ilaçtan kullanmak. Geçen yıl çok vardı. Bu yıl sıfır. İnatla o tür ilaçları kullanmıyordum. Sonra düşündüm. Bütün dünyada istisnasız her an dünyanın çeşitli yerlerinde tonlarca tarım ilaçları kullanılmakta. Ben bahçemdeki bir iki bitki için üstelik bir yılda olsa olsa birkaç gram ilaç kullansam bunun neresi doğaya zarar vermek oluyor? Neyse artık rahatım.

  10. Derya, İstanbul dedi ki:

    Merhaba kışın güney cephede dışarda olur mu?
    ***
    Evet olur. Kış boyunca epey kötüleşirler. Kış sonunda dallarını dipten kesmelisiniz. Yeniden dallar uzatır.

  11. Ayşe, Bursa dedi ki:

    Deniz kenarındaki kuzey cepheli bahçemde, yerde ağaç altında çilli yaprak yetişir mi?
    ***
    Evet yetişir. Didim’de bahçemde birkaç yıldır yaşıyor. Kış içinde dallar epeyce kötüleşir. Kış sonunda dalları dipten kesiyorum. Mesela şimdi tam bugünlerde dipten birçok yeni dallar uzattı ve şahane güzellikte yeni yapraklarla büyemeye devam ediyor. Buranın feci yaz sıcaklarında direkt güneş altında kalmaya tam uyumlu.

  12. Güler, Bartın dedi ki:

    Tepe celiklerinin köklenmesi icin ne yapmak gerekir?
    ***
    Sayfasında yazıyor bakın: https://azbitki.com/tepe-celigi


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.