Kafir laym

Kafir laym (İngilizce kaffir lime) Narenciyelerden Citrus hystrix türüdür. Makrut lime de derler ama kaffir lime adı daha yaygındır. İngilizce yaygın adındaki kaffir sözcüğü Arapça kökenlidir ve bildiğimiz kâfir manasındadır. Ana vatanı Güneydoğu Asya ve Çin’in güneyidir.

Citrus hystrix narenciye türü, kaffir lime, kafir laym

Kafir laym (kaffir lime) meyvesi ve yaprakları – fotoğraf: iStock

Citrus hystrix boyu 2m ile 12m arasında değişen büyük çalı ve küçük ağaç yapılı bir bitkidir. Dalları dikenlidir. Bergamot ile karıştıranlar çok ama yaprak şekli ile kolayca ayırt edebiliriz. Bu türün yaprakları sanki iki yaprak uç uca ekli gibi (biraz da 8 rakamı benzeri) bir yapıdadır. Meyveleri ise oldukça küçüktür (çapı 4cm kadardır). Ayrıca meyvenin dış yüzeyi fazla pütürlü, girintili çıkıntılıdır.

Güneydoğu Asya mutfağında özellikle yapraklarının kullanımı yaygındır ve yetiştiriciliği daha çok yaprak amaçlıdır. Yapraklarına özel kokusunu veren madde oğul otu melisa‘da da vardır (Wikipedia – kaffir lime).

Uluslararası profesyonel aşçılıkta meyveleri laym olarak kullanılır. Bu amaçla yetiştiriciliği en çok yapılan üç laym türünden biridir. Meyveleri fazla ekşi, acımsı ve yoğun aromalıdır.

Kafir laym saksıda yetiştirmeye çok uygundur. En iyi yetiştirme-bakım bilgisi için bakınız: Saksıda narenciye problemsiz yetiştirme. Ama eğer bahçeye dikecekseniz limon sayfasında anlattığım gibi yetiştirin. Yalnız, kış soğuklarına diğer narenciyeler kadar dayanıklı değildir. Kısa sürmesi şartıyla en fazla -3C dereceye kadar dayanır.

Yılın çeşitli zamanlarında aralıklarla çiçek açar (yediveren özellikli). Bu sayede üzerinden meyveler hiç eksik olmaz. Örümcek bit dadanmasına karşı daima tetikte olmalısınız. Bir dadanırlarsa hızla çoğalır ve tüm yapraklar mahvolur gider.

Kafir laym fidan üretimi, çoğaltılması dallarını köklendirmekle ⇒ yarı olgun dal çeliği yöntemiyle ya da ⇒ şu sayfadaki yolla yapabilirsiniz.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Ağaçlar

Etiketler: | |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: