Kalanchoe blossfeldiana

Kalanchoe blossfeldiana bütün dünyada süs bitkisi sektörünün önemli bitkilerindendir. Calandiva denen katmerli çiçek açan kültivarları daha gösterişli çiçekler açar ve renk çeşitliliği çoktur. Küçük saksılarda hediyelik amaçlı satışları oldukça yaygındır. Bizde halk arasında kısaca kalanşo, bazı yerlerde ise Emel Hanım çiçeği derler. Crassulaceae familyasındandır.

Kalanchoe blossfeldiana sukulent çiçekli bitki

Özellikleri

Kalanchoe blossfeldiana tüm çeşitleri mini saksılarda mini bitki olarak satılırlar ama normalde yarım metreye kadar büyüme potansiyelleri var. Krasula metabolizmasına sahiptir. Yani bünyesindeki suyu korumak için gündüz saatlerinde nefes almaz ve sağlıklı gelişimi için geceleri hafifçe serin havadar ortam ister.

Yaprak iriliği toprağın yapısına göre değişir. Normalde yaprak genişliği 5cm’yi bulmaz. Daha küçüktür. Ama humuslu ve azot elementinin yeterli veya biraz fazla olduğu toprakta yapraklar kocaman olur. Normale göre adeta devleşir.

Kalanchoe b

Kalanchoe blossfeldiana

Habitat

Kalanchoe blossfeldiana’nın anavatanı Madagaskar’dır. Tsarantanana dağlarının serin yaylalarında humuslu topraklarda yetişir.

İsim

Kalanchoe kelimesi Çinceden geliyor. Kalanchoe’nin Çin’de bazı türlerinin bulunduğundan ve süs bitkisi olarak ilkin Çin’de kullanıldığından dolayı onların verdiği adı bilimsel ad olarak tercih etmişler. Anlamı düşüp yeşerendir. Yani kırılan dalları ve yaprakları düştüğü toprakta filizlenir ve büyür. Burada konu olan Madagaskar kökenli türün ismi blossfeldiana ise bu türü 1932’de ilk dünyaya tanıtan Robert Blossfeld adlı Alman botanikçiyle ilgilidir.

Çiçek açması

Yılda bir defa, yaz sonu ile kış sonu arasında tomurcuklanmaya başlar. Kalanchoe türlerinin tomurcuk vermesi gündüz süresinin kısalmasını anlamasına bağlıdır. Bulunduğu yerde akşamleyin ışık yanıyorsa tomurcuk vermez. Yıl içinde her istediğiniz zamanda tomurcuk vermesi için günün 12-13 saatini karanlıkta geçirmesini sağlamanız gerekir (kesintisiz 45 gün yeterlidir).

Tomurcuklandıktan sonra eğer kışın soğuk yerde duruyorsa o tomurcuklar ilkbaharda çiçek açarlar. Sonbaharda tomurcuk verdiği zaman sıcak yere alırsanız yılbaşı cıvarlarında çiçek açarlar. Esas türü (hibrit veya kültivar olmayan, has tür Kalanchoe blossfeldiana) sonbaharda geliştirdiği tomurcuklu çiçek sapı yaz ortalarına hatta yaz sonuna kadar tomurcuk üretip çiçek açmaya devam eder.

Calandiva (katmerli kalanşo)

Calandiva

Kullanım

En çok küçük saksılarda çiçekli olarak hediyelik satış amacıyla yetiştirilir. Evlerde tam pencere önü, kayalık bahçeler ve sukulent bahçeler için uygun bitkilerdendir.

Kışa dayanıklılık

-5C dereceye kadar “kuzeyli yönlerden direkt rüzgâr almaması şartıyla” rahat dayanır. Kışın soğuğun ve güneşin etkisiyle yapraklarda soluk renkte kızarmalar baş gösterir. Bu bir zarar değildir. Ayrı bir güzelliktir.

Yetiştirme, bakım istekleri

Kalanchoe blossfeldiana tüm çeşitleri az bakım isteyen bir bitkilerdir. Humusça zengin ve kumlu toprakta güçlü gelişir. Sulamayı serin günlerde seyrek yapın. Bitlenmeye ve mantar hastalıklarına karşı dikkat ister.

Güneş ihtiyacı

Günde en az iki saat direkt güneşte yapraklarının ısınacağı ve gündüz boyu kuvvetli aydınlık olan yerde tutun. Özellikle de evde yetiştirecekseniz bu daha da önemlidir. Yaz aylarında öğle tepe güneşinin direkt gelmesinden korumak iyi olur.

Toprak

Poşetlerde satılan ucuz ve basit torf toprak kullanın. Besleyici, gübreli pahalı özel karışımlar satın alırsanız bu bitkileri hemen çürütecektir. Torf toprağı ise tek başına değil 2-3mm iri taneli dere kumu ile karıştırın. Dere kumu iri taneli olmalı. Yani 2mm ile 4mm arası irili ufaklı. Oranlar şöyle: Sürekli dışarıda açık havada yetiştirecekseniz 3 ölçü torf + 1 ölçü kum. İçeride yetiştirecekseniz 2 ölçü torf + 1 ölçü kum.

Sıcaklık

Havadar, süzek toprakta Kalanchoe türleri çok gürbüz gelişir. Büyümesi ilkbahardan yaz başına kadar hızlı olur. Yazın yavaşlar. Sıcakların şiddetine göre (özellikle gece saatleri çok sıcak ise) yaz oyunca hiçbir gelişim göstermez. Yaz sıcakları sona erdiğinde tekrar ama daha gür gelişmeye başlar. Sonbahar serinlerinin artmasıyla birlikte gelişim daha da hızlanır ve tomurcuklanır.

Saksı / toprak değiştirme

Yeni Kalanchoe blossfeldiana (Emel Hanım çiçeği) alanlar saksı çok küçük diye hemen kocaman bir saksıya dikerler. Sonra da kökleri çürür. Buna hiç gerek yok. Çok az kök geliştiriyor. Küçük saksıda iki üç yıl idare eder.
Diğer bitkilerden farklı olarak, toprak değiştirmeyi ilkbaharın fazla serin günleri geride kaldığı zaman yapın. Yeni saksı köklerin anca sığacağı kadar olmalı. Mevcut köklerinin gövdeden en üst başlangıç yeri toprak üst yüzeyiyle aynı hizada olacak şekilde dikmelisiniz. Kökler çok derinde kalmayacak. Toprak fazla nemli ise sulamayın. Sığ toprakta dik duramıyorsa, devriliyorsa ağır taşlarla destekleyin. Birkaç günde toprak iyice kuruyunca ilk sulamayı yapın.

Saksı olarak ağır çömlek saksı kullanmanızı tavsiye ederim. Zira Kalanchoe blossfeldiana büyüdükçe zamanla çok ağırlaşıyor ve saksı ikide birde devriliyor. Plastik saksı kullanırsanız saksının dibine ağır çakıl taşları koyup ara boşluklara dere kumu dökün. Sonra toprak doldurup bitkiyi dikin.

Sulama

Yaz kış her zaman toprak kupkuru olduğu zamanlarda, bol bol su dökerek sulayın. Hatta kış boyu yeri fazla soğuk ise hiç sulamasanız daha iyi. İlkbahar sonu, yaz sonu-sonbahar başı gibi az sıcak zamanlar bu bitkinin hızlı gelişim zamanıdır ve bu dönemlerde toprak kupkuru olmadan sulamanız daha iyidir.

Besin verme

İlkbahardan sonbahar ortasına kadar ayda bir defa bitki besini verin. Genel kullanım, orkide besini, afrika menekşesi besini uygundur. Fakat bitki besinini mutlaka yarım doz hatta üçte bir doz azaltarak vermelisiniz. Çünkü sukulent türler her konuda çok tutumludurlar. Her şeyi sıkıca depolar ve idareli kullanırlar. Zaten bitki besinini düşük dozajda kullanmazsanız kökleri çürütücü etkisi olur.

Budama

Çiçekleri geçtiği zaman, özellikle yaz sonunda budayın. Budadığınız dalları toprağa hafifçe gömerseniz kesinlikle kök salar ve gelişmeye devam ederler. Kesip diktiğiniz her dal (2cm parça bile olsa) sonbaharda kesinlikle tomurcuklanacaktır. Budamayı istediğiniz şekilde rahatça yapabilirsiniz. Sadece yapraksız bırakmayın.

Kalanchoe blossfeldiana çoğaltma

İki usul var. Her ikisinde de köklenecek parçayı direkt güneşten biraz ısınacağı ve çok havadar yerde tutmalısınız.

1) Yılın her zamanında herhangi dalını kırıp dikebilirsiniz. Kesin tutar.

2) Yaprak çeliğiyle Kalanchoe blossfeldiana çoğaltma açık havada kesindir. Evlerde mümkün olmayabilir. En iyi zaman nisan sonundan haziran başına kadarki dönem. Sağlıklı herhangi bir yaprağı dala bitiştiği yerden koparıp alın. Bir hafta açıkta, sık suladığınız bir çiçeğinizin dibinde, gömmeden bekletin. Sonra kökleneceği toprağa yaprak sapının bir kısmı gömülü olarak dikin. Toprak kupkuru olmadıkça sulamayın. Dokunmayın. Zamanla yavaş yavaş köklenir ve filizlenir.

Zararlıları, hastalıkları, problemleri

Kalanchoe blossfeldiana türünün kültivar vesaire tüm çeşitleri yaşama azmiyle dopdolu oldukları halde bir o kadar da hassaslıkları vardır. Bunlar:

kök ve dip kısım çürümeleri

Çok rastlanılan bir problemdir. Toprağı kuru olmadığı halde yapraklarda pörsüme, yumuşama olmuşsa bilin ki dip kısım kökleriyle tamamen çürümüştür. Gereksiz yere sulama yüzünden ve kumsuz toprak yüzünden olur. Çürümenin erişmediği sağlam yerinden kesip yeniden dikerseniz hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam eder. Bu kesindir. Hatta henüz çiçek açarken olsa ve kesip yeniden dikseniz hiçbir şey olmamış gibi bir iki hafta içinde toparlanır ve çiçekleriyle hayatına devam eder. Kısa sürede yeni kökler çıkarır.

Kök çürümesinin bir başka sebebi topraktan hiç besin alamamasıdır. Bünye kendiliğinden köklerle ilişiği kesiyor. Amacı kopup sürüklenmek ve başka yerde köklenmektir.

Bitlenmeler ve mantar hastalıkları

Ortama göre oluyor. En çok kalandivalar (katmerli çiçek açan çeşitleri) bitlere maruz kalır. » Bitki bitleri sayfamdan bit çeşidine göre mücadele çarelerini okuyabilirsiniz. Yapraklarda yapış yağış olma hali kesinlikle bitler yüzündendir.

Kalanchoe blossfeldiana yapraklarında mantar hastalıkları çoğunlukla bitlerin eseridir. Yani önce bitlerin tahribatlarını öz su sızıntısı, bunu da bakterileşme takip eder ve onun da ardından mantar hastalıkları olur. Bazı bitler farkedilmiyor ve sebebin bitlerden kaynaklandığını düşünmezsiniz. Fakat öte yandan güneşsiz, esintisiz, fazla nemli ortamlarda bitlenme olmasa bile yapraklarda mantar hastalıkları, en çok külleme görülür. Bazen kararma çürüme, bazen küf gibi, tozlanma gibi oluşumlarla yaprakların bozulması şeklinde olur. Çaresi yaprakların günde en az iki saat direkt güneşte ısınması ve ortamın çok havadar, püfür püfür esintili olmasını sağlamaktır. Bu mümkün değilse mecburen Topas adlı ilaçtan kullanacaksınız.

Çiçek açmaması problemi

Kalanchoe türleri doğada yılda bir defa, gece süresinin uzun olduğu dönemde tomurcuk verir. Ama o günlerde akşamları ışık yanan bir yerde bulunuyorsa asla tomurcuk vermez. Çünkü gündüz süresinin azalması çiçek açtırır. Eğer akşam ışığı yüzünden bunu anlayamazsa tomurcuklanması mümkün değildir.

Dal kırılmaları

Sık görülen problemler arasında. Çünkü kalanchoe dalları çok gevrektir. Herhangi bir sert-güçlü etki kolayca kırılmasına neden olur. Kırılan dalı bir yere dikerseniz kesinlikle tutacaktır.

Yaprak sararması, gelişememe gibi problemler

Ya topraktan besin alamaması ya da gece havasız ve sıcak yerde kalmasından dolayıdır. Geceleri sıcak-havasız odalarda fazla bulundurmayın. Kalanchoe türleri çok az da olsa asitli toprak seviyor. Toprağına ve sulamaya dikkat edin. Alkalinlilik yüksek olursa besin verseniz bile iyi gelişemez. Cılız kalır. Yapraklar sarımsı yeşil ren ve kısa ömürlü olur.

Çelimsiz, uzun, incecik sarkan dallar sorunu

Başlıca sebep güneş yetersizliğidir. Dışarıdan gelen ışığa ve içerideki lambalara güvenmeyin. Günde en az 2 saat direkt güneş ve bunun dışındaki gündüz saatlerinde çok güçlü gün ışığı şarttır.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler: | |

'Kalanchoe blossfeldiana' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Beyza, Ankara dedi ki:

    Kalanşom bana yaklaşık 2 ay kadar önce hediye olarak geldi. Tüm çiçekleri kurudu. Toprağında da beyaz beyaz tomurcuklar gördüm. Gövdesinden yeni kök vermeye başlamış. Sanırım kökler çürüdü. Yapraklarının da bazılarının uçlarından kurumaya başlamış. Benim için çok değerli olmasına rağmen bakamamış olmak beni çok üzüyor. Kurtarabilmek için ne yapabilirim?
    ***
    Çok kolay ve basit. Yukarıdaki bakım vesaire bilgilerini okursanız ne kadar kolay yetiştiğini öğrenip bu bitkiyi daha çok seversiniz. Kökler çürüdü ise sağlam yerinden kesip alın. Kuru toprağa dikin. Beş on gün bekledikten sonra sulayın. Hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam eder. Daha sonrasında daima toprak kupkuru oldukça sulayacaksınız. Toprak ihtiyacı, güneş vesaire bakım bilgilerini, nasıl tekrar çiçek açtırılacağını lütfen yukarıdan okuyun.

  2. Özge Özden dedi ki:

    Bugün bana iki tane kalanşo geldi. Biri sarı biri de turuncu. Onları salondaki penceremin önüne aldım. Günde 2 saat direkt güneş ışığı görüyor ve onun dışında gayet aydınlık bir ortamı var. Akşamları tv açık oluyor fakat gece olunca karanlık. Sizce yeri uygun mu? Bir de bir iki gün bekleyip toprağını değiştirmeli miyim sizce?
    ***
    Şimdi gece durduğu yerin karanlık olup olmamasının önemi yok. Yaz sonundan itibaren gerekir ki yeniden çiçek tomurcukları verebilsin. Toprak değiştirmeyin. Toprağı kupkuru olmadıkça sulamayın. Eğer saksı değiştirmek isterseniz iki üç hafta sonra yapın. Köklerini eski toprağından temizlemeyin. Yoksa hemen çürür. Yeni toprak ilavesiyle yeni saksıya yerleştirin. Sonra yeni saksısında ilk beş on gün hiç sulamayın.

  3. Emel, Iğdır dedi ki:

    Kalonşomun büyük yapraklarında yarıklar kırıklar oluyor. Ne yapmam gerekir?
    **
    Bu problem genelde sıcak yerden soğuk veya serin yere yeri değişen bitkilerde olur. Hatta alışık olduğu yere göre az farkla bile biraz serin yere gidince bile olabilir. Esas sebep toprağının kimyasal yapısıdır. Toprak ıslak ise kökler hızla çürüyecektir. Bu durumda bitkidid toprak altı kısmı da tamamen çürür. Şimdi toprak kupkuru ise çok iyi. Ve bir ay kadar hiç sulamayın. Ama toprak ıslak ise veya sulamışsanız hemen o topraktan sökün ve kuru toprağa yeniden dikin.

  4. Fatma, Ankara dedi ki:

    Kalonşolar cam balkonda. Balkon çok sıcak oluyor. Güneşten biraz koruyorum ama yine de öğleden akşama kadar güneş. Burada durması sağlıklı mı? Yoksa daha serin bir yere mi alayım?
    ***
    Balkonun pencerelerini açık tutarsanız şiddetli sıcağın hiçbir zararı yok. Ben İstanbul’da iken birkaç yıl boyunca aynı özellikli bir cam balkonda yetiştiriyordum. Hiçbir zarara uğramadılar. Ama daha uygun bir yer mümkünse orası daha iyi olur elbette.

  5. İlknur, Hatay dedi ki:

    Benim bir senedir çiçeklenmeyen fakat çok büyüyen bir kalanşom vardı. Dallarından budayıp suya koydum. Sudan çıkarıp toprağa dikeyim mi? Dikeceğim çeliklerin sulamasını nasıl yapmalıyım?
    ***
    Toprağı yanlış olmadıkça istediğiniz gibi yapın. Zaten ilgili bilgilerin hepsini okumuşsunuz. Ona göre devam edin.

  6. Berna, Manisa dedi ki:

    Geçen hafta bim’den mini bir kalanşo aldım. Saksısı çok minikti. Bir boy büyük saksıya diktim. Yapraklarda yumuşama büzüşme yok. Sadece en alt yaprağında ucunda sararmaya başladı. Pencere önünde yeri. Diğer yapraklarda yok. Ne yapabilirim?
    ***
    Bu kadar bir şey hiç problem değil. Yapraklarının birkaçı sararsa bile normaldir. Çünkü yer yadırgaması var. Toprak adam akıllı kurumadan sakın sulamayın.

  7. Büşra, Balıkesir dedi ki:

    Penceremin iç tarafında iki kalanşo çok güzel büyüyor yetişiyorlardı. Bugün fark ettim ki bir tanesinde yaprak ve yaprak saplarında neredeyse çoğu yerde beyaz küllenme gibi bir durum var. Ayrıca temizlediğimde altları kararmış yanık gibi lekeler kaldı. Yanındaki diğer kalanşonun yavru kısmına da bulaşmış. Birbirinden uzaklaştırdım. Uygulayabileceğim herhangi bir yöntem var mıdır evdeki malzemelerden? Diğer yanındaki yavrusu olan kalanşonun büyüğüne geçerse diye kesip almalı mıyım?
    ***
    Külleme, mildiyö denen mantar hastalığı. Ne yaparsanız yapın engelleyemezsiniz. Evdeki malzemelerle çözümü de yok. Tek çareniz Topas adlı ilaçtan kullanmak. Tavsiye dozajın yarısı bile tam etki eder. Her tür bitkinizde kullanabilirsiniz.

  8. Gamze, Manisa dedi ki:

    Geçen hafta kalanşo aldım. Birkaç çiçekte kuruma oldu. Onları hafifçe koparttım. Beyaz küçük böcekler vardı. Aspirinli su hazırladım ve bu şekilde suladım. Artık görünürde bu böcekler yok fakat birkaç yaprakta yumuşama ve sararma gördüm. Ne yapmam gerekir? Kopartıyım mı kalsın mı acaba?
    ***
    Aspirin sadece vazo çiçekleri için kullanılır. Çünkü bitki dokularını şok etme özelliği var. Saksı bitkilerini öldürür. Büyük hata etmişsiniz. Acilen o aspirinli topraktan kurtarmanız lazım.

  9. Fensur, Edirne dedi ki:

    Benim kalanşom biraz güneşte kaldı. Yaprakları sarardı. Sonradan gölgeye aldım. Kopan yapraklar tekrardan çıkar mı ya da başka bir şey yapmam gerekir mi?
    ***
    Problemin güneşten olduğuna emin misiniz? Zira benimkiler hep güneş altında ve burada yaz boyunca sıcaklık 35-40C derece, bazen 40C derecenin üstüne çıktığı da oluyor. Yukarıdaki bakım ilgilerini dikkatle okuyup hatalarınızı bulmaya çalışın.

  10. Ayşe, Trabzon dedi ki:

    Kalanşom iki dalın birleştiği noktadan küçük kökler uzatmaya başladı. Esas kökün olduğu kısmı kesip uzattığı yeni köklerden mi dikmeliyim yoksa olduğu gibi bırakmalı mıyım?
    ***
    İstediğinizi yapabilirsiniz. Her durumda köklenir. Yalnız siz tepesinden de kök çıkarırsa o zaman tepesini de mi keseceksiniz? Sukulent türlerin çoğu dallarından kök uzatır. Bu bir problem değil.

  11. Hilal, Diyarbakır dedi ki:

    Kalanşom bir ay önce hediye olarak geldi. Birkaç gündür çiçeklerinde kuruma var. Ve en alt iki yaprağında kuruma ve sararma oldu. Normal midir? Pencereye yakın duruyordu. 3-4 gün önce yerini değistirmistim. Ondan kaynaklı mı olmuştur?
    ***
    Anlattıklarınızdan herhangi bir problem var mı yok mu anlamadım. Eskiyen çiçekleri bozulur ve normaldir. En eski yaprakları zamanla bozulur bu da normal. Yapraklarda yumuşama olmuşsa dip kısım olduğu gibi çürümüş demektir. Yukarıdaki bakım bilgilerini ve zararlıları-problemleri kısmını okuyun ve gerekenleri yapın.

  12. Fatma, Ankara dedi ki:

    Kalonşo kışın nerede olması gerekir? Sıcaklık 22-23 salon uygun mu? Tüm mevsim kapalı balkonda da durabilir mi? Toprağında dere kumu vs. yok eklemeliyim mutlaka değil mi?
    ***
    Kış boyunca kapalı camekanlı balkonda -5C dereceye kadar hiç zarar görmez. Ama tam açık havada olursa -1C derecede bile tamamıyla ölüp gider. Ev içinde tutacaksanız mutlaka hem güneş ışınları almalı hem de pencerenin en güçlü ışık alan yerinde durmalıdır. Toprağı aynen yukarıda anlattığım gibi olmalıdır.

  13. Esra, Ankara dedi ki:

    Merhabalar şubatta bimden kalanso almstık. O kadar güzel gelişti büyüdü cok güzeldi. Bugün birden 2 dalı devrilmiş baktım ki dalın ortası cürümüş düşmüş. Resminü yüklüyorum. Neden bu hale geldi ve son dalı kurtarablr miyim. Salonda bakıyordum. Hafifce serin oda. https://i.hizliresim.com/945ar5w.jpg
    ***
    Dip kısım çürümüş. Sebep yanlış toprak ve yanlış sulama. Üst sağlıklı kısmı kesip alın. 4-5 gün açıkta bekletin. Sonra yeni, temiz ve kuru toprağa dikin ve 10 gün sonra sulayın. Yeni toprak hem çabuk kuruyan hem de bolca iri taneli kum ile karışık olmalı. Bitkilerinizi öldürücü sulama hatasına girmek istemiyosanız şu sayfayı okuyun: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  14. Ebru, İstanbul dedi ki:

    Benim çiçeğimin gövde kısmında kökleri çıktı. Ne yapmam gerek?
    ***
    Bir şey yapmanız gerekmiyor.

  15. Rahile, Kuşadası dedi ki:

    Şubat ayında kalanşo saksı toprağı değişir mi? Toprağı taş gibi çok kötü.
    ***
    Yapraklar sert ve sağlıklı ise hiç rahatsız etmeyin. Zararı olur.

  16. Rahile dedi ki:

    3 saksının yaprakları yumuşadı ve de öldüler. Şubat sonu toprak değişir mi hangi ay değiştirmeliyim toprağı?
    ***
    Madem ölmüşler o halde niçin toprak değiştirmeyi düşünüyorsunuz? Ölen bitkiler çürür gider. Dirilmeleri mümkün değil.

  17. Rahile dedi ki:

    Saksıdaki kalanşo toprağını ne zaman değiştirmeliyim?
    ***
    Mayıs ayını bekleyin.

  18. Hakan S. -Ankara dedi ki:

    Ben bitki besini hariç harika şekilde bakıyorum. Çiçeklenmesinde de sorun yok ama alt yapraklar sarardı, uçları kurudu. Şu an sorun yok. Bu neden oluyor?
    ***
    Bitki besini vermek ancak doğal topraklı karışımlarda gerekmez. Bir de torf toprak eğer besleyici katılmışsa onlarda gerekmez. Diğer kaktüs toprağı gibi karışımlarda gerekiyor. Yoksa bünyede zayıflık, kurumalar ve külleme vb mantar hastalıklarına dayanıksızlık sorunları olacaktır. Bu konularda eksiğiniz yoksa yukarıdaki bakım ve ihtiyacı olan ortam şartları bilgilerini okuyup eksikleri bulmaya çalışmanız lazım.

  19. Zuhal Erzurum dedi ki:

    Benim iki kalanşom var birisi beyaz diğeri turuncu çiçekler açıyor.Turuncu çiçek açanın yaprak uçları kızarık bu normal mi?
    ***
    Soğuk yerde istisnasız her çeşidinde yapraklar güzelce kızarır, bronzlaşır. Doğal özelliği.

  20. Birsen E. -Ankara dedi ki:

    Sokak lambasının ışığı balkonda büyüyen kalanchoe vs bitkilerin çiçek açmasını engeller mi?
    ***
    Bitkilere neredeyse gündüz kadar kuvvetli etkileri varsa evet.

  21. Meltem, Kilis dedi ki:

    Bir buçuk yıldır kalanşom çiçek açmıyor ama baya dal verdi, uzadı, bir sürü yaprak verdi. Öyle ki artık dalları devriliyor yaprakları taşıyamadığı için ama hala çiçek vermiyor. Kışın uyuyamadı sanırım. Sıcak ve ışıklı evim var. Güney cephesi olduğu için akşama kadar da aydınlık. Havalar da ısındı. Çiçek açması için ne yapabilirim şu anda?
    ***
    Sonbaharda gündüz süresi gece süresinden daha kısa olduğu zamandan itibaren en geç kış sonuna kadarki döneme kadar tomurcuklanması mümkündür. Ama siz gece ışıklı odalarda tutuyorsanız yüz yıl da geçse asla çiçek açmayacaktır. Mesele en az 12 saat karanlık geceler yaşamasında.

  22. Nesrin, İstanbul dedi ki:

    Merhaba iki adet aynı cins mini, 1 adet normal boy ufak yapraklı cinslerden kaşıkçım vardı. Bahar sonu çiçekleri döküldü. Saksı toprak değişimi yaptım ve maalesef iki mini kalonşo çürüdü. Elimde kalan büyük kalonşonun da yaprakları döküldü yeni minik minik yapraklar çıkmaya başladı. Bu normal mi?
    ***
    Hiç normal değil. Size cevap vermem için yukarıdaki tüm bilgileri satır satır burada tekrarlamam gerekiyor. Onun için lütfen yukarıdan bakımını, nasıl toprak istediğini, bozulduğunda neler yapmak gerektiği vesaire bilgileri okuyun ve hatalarınızı öğrenin.

  23. Tuncer, Eskişehir dedi ki:

    Yeni aldığım sarı ve beyaz kalanşolardan beyaz olanı sürekli çiçek döküyor ve köklerini temizleyip tekrar ektim fakat sarı olanda bu sorun olmuyor bir hastalığı falan mı var anlamadım, telgraf çiçeğinin yanlarinda aynı saksıda ekililer ve topragi ponzali humuslu ve torf karışımı, akşamları sokak lambası ışığı vuruyor ama sarı ve kuvvetli sayılmaz, yerinde mi bir sorun var desem sarıda bir şey yok. Sorun ne olabilir? https://www.hizliresim.com/rwgvx6o https://www.hizliresim.com/ef8yi63 https://www.hizliresim.com/gjt45m9
    ***
    Gündüz boyunca çok güçlü gün ışığı ve biraz da direkt güneş ışınları almaları lazım. Çok daha önemlisi ise, özellikle gece saatlerinde hava akımlarına ihtiyaçları var. Toprak iyice kurumadan, kupkuru hale gelmeden sulamayacaksınız. Çiçeklerinin solması gayet normal. Ama yapraklarda yumuşama olduysa kökler ve dip kısmı çürümüştür.

  24. Zehra, Uşak dedi ki:

    Kalanşoları şoktan aldığım toprağa dikmiştim. Pencereye yakın aydınlık yerde tutuyorum. Yeni çıkan yapraklar yeşil ama kıvrık oluyor. Besin mi vermeliyim?
    ***
    O topraklar bazen gerektiği gibi lifli çıkmıyor, toz gibi çürüntüler yoğun olabiliyor. Ve bazı türlerin kökleri için iyi bir gelişim ortamı olması mümkün değil. Zaten her zaman dediğim gibi toprakları ponza taşı ve dere kumu ile karışım yapın. Asla tek başına kullanmayın. Özellikle iç mekan saksılarına kesinlikle şart. Ayrıca kıvrılmalar yaprak bitleri yüzünden de olur. Büyüteçle iyice incelemelisiniz.

  25. Zeynep, Çanakkale dedi ki:

    2 hafta önce Kalanchoe çiçeği hediye olarak geldi. Açık olan çiçekleri genişlemeye başlamıştı. Daha sonra çiçekleri ve birkaç tomurcuğu koptu. Kopan yerlerde yeniden tomurcuklanma olur mu acaba?
    ***
    Hayır olmaz. Yeni dallar geliştirmesi lazım. Ve eğer günde en az 12 saat karanlıkta kalma imkanı olursa o takdirde yeni dalların uçlarında tomurcuklar gelişir.

  26. Arzu, Aydın dedi ki:

    Kalanchoemin gövdesi çok fazla uzadı. Çiçek dalları bile yapraklardan 5-6 santim yukarıda. Yaprakların arası neredeyse 3 santim. Bu normal mi? Araları sanki fazla ayrık ayrık gibi orantısız duruyor.
    ***
    Yetiştiği yerin şartları, özellikle ışık gücü bu ölçüleri etkiliyor. Eğer cılız, ince ve kof uzamalar oluyorsa ışık fazla yetersiz demektir. Öyle değilse hiç sorun yok.

  27. Arzu, İzmit dedi ki:

    Merhaba ben kolonsa üzerinde bol yaprak olan bir dal koparttım. Suda bekletsem olur mu?
    ***
    Hemen kuru toprağa ekin. Yukarıda ihtiyacınız olan tüm bilgiler var. Lütfen oradan okuyarak neyi nasıl yapacağınızı öğrenin. Doğru bilgiler sayesinde ömrünüz boyunca yaşatabilirsiniz.

  28. Seda, Ankara dedi ki:

    Kapalı balkondaki kalanchoelerim bir tomurcuklandı ki anlatamam. Her bir dalın ucundan tomurcuk fışkırıyor. Çok da canlılar. Balkon çift cephe cam ve çiçekler tam camın köşesinde duruyor. Bu kadar çok tomurcuk verdiklerine göre yerinden memnunlar. Ama havalar soğuyor. Geçen sene çok soğuklarda balkondaki çiçeklere don vurmuştu. Şimdi korkuyorum bu kadar tomurcuklanmışken don vurursa.. İçeri alsam akşamları ışık açık oluyor. Bir de yerini tomurcukluyken değiştirmek zarar verir mi bilemedim. Çok soğuklarda salona camın önüne alsam tomurcuklanmaya zarar verir mi? Sizce ne yapmalıyım?
    ***
    Balkonunuz aynen dışarısı kadar soğuk oluyorsa çok tehlikeli. Ama mesela -5C dereceye kadar soğuk oluyorsa, kapalı ortamda kesin dayanıyorlar. İstanbul’da iken çerçeveleri fena halde külüstür olup içerisi dışarısı kadar soğuk olan camekan balkonumuzda bu bitkiyi yıllarca yetiştirmişimdir. Kışın hiç zarar görmezlerdi. Ama Ankara birkaç misli daha fazla soğuk olur. Ölçü olarak sardunyaları verebilirim. Onların dondurucu soğuğa zarar görmeden dayandığı yerde bunlar da aynı şekilde dayanıyor. Kışın soğuk etkisiyle yapraklar kızarır ve tomurcukların gelişimi durmuş gibi yavaşlar, ilkbaharda tekrar hızlanarak gayet güzel çiçek açarlar. Eğer şimdi içeriye almak isterseniz toprağı kuruyana kadar bekleyin, sonra içeri alın. İçeride ise ilk on günü atlatana kadar kupkuru toprakta bekletin.

  29. Seda, Ankara dedi ki:

    Cevabınız için çok teşekkür ederim. Geçen sene don vuran çiçeklerimden biri sardunya idi. Çünkü gece -15 dereceye kadar düşmüştü dışarısı. Muhtemelen balkon da -8 lere kadar düştü ki çiçekler haşlanmış gibiydi. Ben dediğiniz gibi toprak iyice kuruyana kadar bekleyeyim. Sonra içeri alayım en iyisi…
    İyi ki bu site var. Tekrar teşekkürler…

  30. Murat, İstanbul dedi ki:

    Kalanşom kökten çürümüştü. Çürümenin erişmediği sağlam yerinden kesip yeniden diktim. Ne kadar süre sonra bitkiye su vermeye başlamam gerekir?
    ***
    On gün yeter. Sonrasında ise sadece toprak tamamen kupkuru hale geldikçe sulayın.

  31. Eda İstanbul dedi ki:

    Kalonsom çok sağlıklı gözüküyor. uzun yaprakları var. cam balkonda bakıyorum. tomurcuk da verdi. her dallarından tomurcuk vermiş. mutfağıma alsam sorun olur mu? diplerinde uçan küçük sinekler var toprağına tarçın döktüm gitmedi sarmisakli şu sıktım hayla var ne yapmaliyim
    ***
    Yer değiştirmek çok tehlikeli. Sineklerden kurtulmanız için toprağı adamakıllı kupkuru olmadıkça sulamamalısınız. Zaten bu türler böyle sulanır. Anlaşılan siz gereksiz yere sulayıp duruyorsunuz. Her an çürüyüp gidebilir. Zaten o kattığınız maddeler de zararlı. sinekler değil ama onlar öldürür bitkileri.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.