Kalanchoe bracteata

Crassulaceae familyasının büyük yapılı ve en dekoratif türlerinden biri Kalanchoe bracteata eşsiz güzelliğiyle peyzajcılıkta önem taşıyan bir sukulenttir (ama sadece uygun iklimli memleketler için). Ana vatanı Madagaskar’ın güneydoğusu ve Mauritius’tur (subtropikal iklim kuşağında).

Kalanchoe bracteata, gümüş kaşık sukulent bitki

Özellikleri

Kalanchoe bracteata küçük çalı şeklinde gelişir. Küçük, biraz sık dallarıyla kompakt yapılıdır. Doğru bakım sayesinde boyu ortalama 1,5 metre civarlarında olur. Yıldan yıla yan dallarıyla daha da gösterişli hale gelir. Tabii o kadar büyütmek zorunda değilsiniz. Dikkatli budamalarla istediğiniz boyda ve istediğiniz biçimde tutmanızda bir sakınca yok.

Yaprakları kaşık biçimli, en uçtan biraz sivrice ve az etlidir. İngilizce bu bitkiye gümüş çay kaşıkları denmesi yaygındır (silver teaspons). Ama o kadar mini yapraklı değildir. Yaprak iriliği çay kaşığı ile yemek kaşığı arası ölçülerdedir. Rengi ise açık tonda zeytuni yeşil, buz yeşili ve gümüşi yeşil arasında, yerine ve yapraklarının gelişmişlik derecelerine göre değişir. Sıcak + güneş + su sıkıntısı karşısında yapraklarda tüylülük fazlalaşır ve yapraklar beyazımsı, parlak gümüş rengi görünür. Ama gümüş adlı kültivarının (Kalanchoe bracteata ‘Silver’) gümüşi renk alması genelde her zaman için geçerlidir. Zaten bu kültivarı daha yaygındır. Esas türü bazen yemyeşil yapraklıdır.

Kış sonu ile yaz başı arası döneminde çiçek açar. Kendisine çok benzeyen iki yakın akrabası türden ancak çiçek rengi ile ayırt edebilirsiniz. Diğer iki tür beyaz ve sarı çiçek açar ama Kalanchoe bracteata türünün çiçekleri turuncudur.

Soğuğa dayanıklılığı

Kış soğuklarına dayanıklılığı hakkında verilen bilgiler çelişkili. -12C derece ve 4C derece diyenler var. Ama hiç önemli değil. Zira kışın dışarıda bırakmamak gerekiyor. Soğuk rüzgarlar, soğuk yerde ıslanması ve dolu yağışları tüm yapraklarını mahvedecektir. Eğer dışarıda tutmak istiyorsanız sonbahar serinleri başlamadan önce içeri almalısınız. İlkbaharda dışarı çıkarmak için ise en düşük gece ısısının 16C dereden aşağı düşmediği günler kesinleşmeden önce dışarı çıkarmayın.

Kullanım

Tropikal iklim bölgelerinde Kalanchoe bracteata muhteşem bir peyzaj bitkisidir. Koyu yeşil ya da kızıl/mor renkli yaprakları olan bitkilerle bir arada çok güzel görünür. Biz ancak büyük saksılarda uygun bitkilerle aranjman yapabiliriz.

Yetiştirme ve bakımı

Kalanchoe bracteata uzun süre direkt güneş alan yerlerde yetiştirilmelidir. Güneş eksikliğinde sağlıksız ve çirkin görünümlü olur. Sadece (yazın şiddetli sıcak olan memleketlerde) haziran ortasından ağustos sonuna kadar tam öğle saatlerinin dik gelen güneşini direkt almamalıdır.

Budamaları ne zaman gerekli görürseniz yapın. İstediğiniz şekli verebilirsiniz.

Toprak-sulama

Toprak ve sulama ihtiyaçları açısında en hassas bitkilerdendir. En küçük bir hatanızda kökleri hızla çürür. İşi şansa bırakmayıp burada anlattığım gibi bakım yapın. Çünkü bu türü yaprak güzelliği için yetiştiriyoruz. İkide birde köklerini çürütmek, dallarından yeniden köklendirmekle uğraşmak saçma olur.

Saksının dibinde bir değil birkaç delik olması lazım ki suladığınızda içeride bir damla su bile kalmadan tümü dışarı süzülsün. Toprak olarak 2 ölçü torf toprak (veya maki süprüntüsü) + 1 ölçü 4-5mm iri taneli temiz dere kumu + 1 ölçü ponza taşı + 1 ölçü akıllı gübre karışımı yapın. Akıllı gübre, yani herkesin saksı topraklarından görüp böcek yumurtaları sandığı mini boncuklar şeklindeki kuru bitki besini. Genel amaçlısını veya kaktüslere uygun olanını tercih edin.

Eğer bulabilirseniz torf veya maki süprüntüsü yerine humuslu çürüntülü doğal toprak çok daha iyidir. Ama yine aynı şekilde kum ve ponza ile karışım yapın. Bu takdirde akıllı gübre bitki besini filan istemez.

Kalanchoe bracteata pek sulama istemiyor. Fazla sıcak yaz aylarında toprak iyice kurudukça, az sıcak yaz ve bahar aylarında (hızlı gelişim zamanı) biraz daha sık, serin aylarda ise toprak tamamıyla kupkuru halde geldikten sonra acele etmeden, 5-10 gün sonra sulayın. Sulamalarda su miktarı mutlaka saksı alt deliklerinden dışarı bolca su çıkacak miktarda olmalıdır. Kışın ise, eğer ortam süper zengin evleri gibi 7/24 sürekli sıcak olmuyorsa asla sulamayın. Çünkü bir sıcak bir soğuk ortamlarda toprağının ıslak olmasında kök çürüme riski yüksektir.

Saksı-toprak değişimi

Her iki yılda bir ilkbahar ortasında saksısından çıkarın. Köklerini eski toprağından fazla ayırmayın. Yeni ayarladığınız toprak karışımı ile tekrar saksısına yerleştirin. Eğer daha büyük saksı gerekecek kadar fazla büyümüşse az farkla büyük bir saksı kullanın.

Zararlıları

Yaprak bitlerinin hem yapraklarına hem dallarına dadanması mümkündür. Gözünüz daima üzerinde olsun. Ara sıra büyüteçle dikkatle inceleyin. Tek bir tane bile yaprak biti görürseniz derhal ilaçlayın.

Üretim

Her şekilde kolaylıkla çoğaltılabilir. Dip sürgünlerini ayırırsınız (köklü olmalarına hiç gerek yok ve dipten keserek almanızda da sakınca yok). Veya dallarından alıp köklendirebilirsiniz. Kestiğiniz dalları birkaç gün açıkta bekletin. Sonra kuru toprağa dikin ve üç gün geçmeden sulamayın.

Yaprak çeliğiyle üretimi

Kalanchoe bracteata tek yaprak çeliğiyle üretime en uygun sukulentlerden biridir. Çevreye düşmüş yaprakları bile kendiliğinden fide oluşturur. Ama daha başarılı üretim için şöyle yapın:

En uygun zaman ilkbaharın ortasıdır ve mutlaka açık havada dışarıda yapmalısınız. Henüz yeni tam olgunlaşmış yapraklardan en güçlülerinden bir iki tanesini yaprak sapıyla beraber daldan ayırıp alın. 4-5 gün açıkta bekletin. Bu sırada 2mm tertemiz dere kumu hazırlayın. Yani kumu iyice yıkayın ve kızgın güneş altında kurutun. Kuru olarak kavanoz kapalı gibi bir şeye doldurun. Derinlik 3cm olsun. En uygunu budur. Daha derin olması fazla su tutmasına, kolayca kurumamasına neden olur. Yaprakları kumun üstüne koyun. Yaprağın sapı hafifçe gömülü olsun. Bu sayede filiz gelişirken hızlıca kök salacaktır. Diğer usulllerde de filizlenir ama pek kök salmaz. Sulamayın. Her gün üzerine hafifçe su fısfıslayın. Veya her gün olmasa bile 2-3 günde bir su fısfıslamaya devam edin. Az güneşli yerde tutmalısınız. Yaprak sapının en ucundan en az bir tane mini fide verir. Bu mini fideler biraz güçlenince alıp mini viyol saksılara ekin. Toprak olarak yukarıda tarif ettiğim gibi karışım yapmalısınız. Doğru şartlarda mini fideler hızla büyüyecektir.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler:


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.