Conophytum cordatum, kalp şeklinde sukulent

Aizoaceae (Buzçiçeğigiller) familyasının Mesemb grubundan Conophytum cordatum sabit bir tür değildir. Sayılamayacak kadar çok varyeteleri ve formları olan Conophytum bilobum türünün bir formudur. Bilimsel adının aslında Conophytum bilobum f. cordatum diye yazılması gerekir. Ana vatanı Güney Afrika’da Cape bölgesinin kuzeybatısıdır.

Conophytum cordatum mini kalp yapraklı sukulent

Özellikleri

Conophytum cordatum kalp şeklinde kalınca ama mini mini sukulent yapraklar verir. Lithops cinsi türlerle çok benzer gelişim özelliklerine sahiptir. Fakat onlar kadar müşkülpesentliği yoktur.

Yaprakları ikisi bir bütün gibi kalp şeklini oluşturur. Yani her bir kalp aslında iki yapraktır. Tepedeki çukur yerden sonbaharda çiçek çıkar. Yeni yapraklar geleceği zaman tepe açılır ve yeni kalp içeride gelişirken dış eski yapraklar hızla zayıflar ve kurur.

Olgun bir yaprak (daha doğrusu çift yaprak) kalp şeklinde, 2cm ila 2,5cm arasında yüksekliğe, 1,5cm kadar genişliğe sahiptir. Kalplerin kalınlığı ise 1cm gibidir.

Conophytum cordatum yanlarından çok fazla filiz vererek çevresini genişletir. Yaprak boğum araları son derece kısadır ve bu yüzden hemen hemen hiç yükselmezler. Ama bazen 7cm kadar yükseldikleri olur. Yer örtücü özelliği vardır. Fakat bunun için yağışları pek almaması, özellikle de dolu yağışlarını asla almaması gerekiyor. Yurdumuzda bu şartlar bahçelerde parklarda mümkün değil. Ancak üzeri kapalı sera benzeri bahçelerde yer örtücü hal alabilir.

Genellikle kış aylarında gelişim gösterir. Yazın gelişimi ancak yaz sıcaklarının hafif geçtiği ve yaz boyunca gece ısısının düşük olduğu yerlerde mümkündür. Veya yerinin serin olmasına bağlıdır. Sonbaharda çiçek açar. Çiçekleri hafif mora çalan pembe, kokusuz ve bir gündüzlük ömürlüdür.

Bunun gibi çok benzer özellikli ve aynı yöreye ait başka bir Conophytum bilobum varyetesi veya formu da kalp şekillidir ve Conophytum meyeri diye adlandırılır. Bunun çiçekleri sarıdır.

Güneş ve sıcaklık isteği

Yazın dinlenme zamanında direkt güneşten korumalı ve serin, havadar bir yerde tutmalısınız. Fazla sıcakta ölme riskleri yüksektir. Kışın yeni gelişimler oluyorken direkt güneşi günde birkaç saat almalıdır. Yoksa yeni gelişimler deforme şekillerde olur. Kışın bölgenizde güneşli günler mümkün değilse güneş etkisi veren lambalardan kullanmalısınız. Bitkinin üzerinde 20cm yukarısında olmalı.

Yerinin havadar olması hayati önem taşır. Yaşadığınız yerin iklimi uygunsa sürekli dışarıda açık havada tutmak daha iyidir. Gelişimi için sıcaklığın 9C dereceye düşmemesi yeter. 15C dereceden biraz daha düşük ısıda gelişim gösteriyor. -2C dereceye kadar çok hafif don olaylarına dayanır ama bu risklidir. +1C dereceden daha fazla soğuğa maruz bırakmayın.

Toprak

Conophytum cordatum neredeyse hiç besleyici olmayan ve suyu anında süzdüren havadar toprak istiyor. Salon bitkilerine özel torf toprağı önce biraz kurutun. Sonra içindeki kil veya humus benzeri topakları ayıklayın Sonra da eleyip ince tozundan arındırın. Daha bitmedi. Bu toprağı biraz suda bekleterek bünyesindeki özel gübre vesaire besleyicilerinden biraz arınmasını sağlayın. Sonra süzüp kurumasını bekleyin. Ve nihayet yarı yarıya küçük taneli ponza taşı ya da 3mm temiz dere kumu ile harmanlayın. Böylece kalp yapraklı sukulentinize en güvenli toprağı hazırlamış oldunuz.

Saksı-toprak değişimi tavsiye edilmez. Yıllarca aynı saksıda, aynı toprakta kalmalıdır.

Sulama

Yaz boyunca üzerlerinde hafiften buruşma gibi susuzluk alameti olmadıkça toprağı adam akıllı kupkuru olmuş olsa bile sulamayın. Susuzluk alameti için aslında buruşmasını beklemeye gerek yok. Dokunarak anlarsınız. Yumuşak hissediyorsanız sulayın. Sulamaları ekim ayı sonundan mayıs ayı başına kadar toprağı kupkuru hale geldikçe ya da iki haftada bir yapın. Fakat şu ayrıntıya da dikkat etmelisiniz:

Kalp yapraklı mini sukulent Conophytum cordatum elbise değiştirir gibi gelişim gösterir. Bir kalbin içinde yeni bir kalp gelişirken tepe çukur yeri açılmaya, ayrılmaya başlar. Bu sırada toprak ne kadar kurumuş olursa olsun hiç sulamayacaksınız. Yeni kalp gelişirken eskisinin tüm hayati birikimleri ile beslenir. Sonunda eskisi incelerek kupkuru olur. İşte o zaman (ama yine çok gerekli oldukça) sulamaya başlayın.

Bitki besini verme

Aynı saksıda aynı toprakta yıllarca kalması gerektiği için, yeni toprağına diktiğinizde ilk bir yıl boyunca hiç bitki besini vermeyin. Sonrasında, yukarıda anlattığım sulama döneminde bitki besinini şu şekilde verin:

Kaktüs ve sukulentlere özel hazırlanmış suya karıştırılan bitki besininden kullanın. Tavsiye dozajın üçte biri miktarını suya karıştırıp verin. Her üç sulamada bir besinli su ile sulayın.

Üretimi

Kalp yapraklı sukulent Conophytum cordatum kökten ayırma ile ve tohumları ile üretilir.

1- Kökten ayırlamayla

Acele etmeyin. Saksısında en az 6 tane kalp oluşturmuş olsun. Ayıracağınız her kalbin kendi köklerinin de oluşması lazım. Bu şartlarla ayırabilirsiniz. Zamanı yaz sonudur. İlkin kuruya yakın çok az nemli toprağa dikin ve sulamayın. Sonraki sulamaları yukarıda anlattığım gibi yapın.

2- Tohum ile

Conophytum cordatum tohumları ya sonbahar başında ya da kış sonunda ekilmelidir. İlkin toprak kullanılmaz. İdeal olanı bitkili akvaryumlarda kullanılan pişmiş kil kırpıntılarıdır. Küçük taneli ponza taşı da uygundur. Saksı gibi kullanacağınız kabın dibinde birçok delikler olsun. Derinlik ortalama 8cm olmalıdır. Sonra tohumları tek tek belirli mesafelerde yerleştirin. Tohumların üzerini pişmiş kilin ya da ponza taşının daha küçük kırpıntıları ile belli belirsiz hafifçe örtün. Su fisfıslayarak tüm yüzeyi ıslatın ve kabın üstünü hava almayacağı şekilde kapatın. Bu şekilde sadece 4 gün bekletin. Sonra devamlı açık tutmalı ve tohumların çoğunluğu çimlenene kadar günde bir iki defa üstlerine su fısfıslamalısınız. Daha sonra mini fidecikleri iki günde bir, her bir sulamadan sonra arayı bir gün daha açarak üç günde bir, dört günde bir gibi su fısfıslayarak bakımlarına devam edin. Yukarıda anlattığım gibi uygun bir toprak karışımına aktarmanız için en az 6 ay gelişmiş olmaları lazım.

Problemleri

Başta unlu bitler olmak üzere bitki bitlerine karşı dikkatli olun. Conophytum cordatum gereksiz sulamalar yüzünden kök çürümesine uğrar. Bu aynı zamanda dipten başlayarak çürüyüp ölme demektir. Ayrıca sıcak yaz günlerinde kızgın güneş altında saatlerce bırakırsanız ölürler.

fotoğraf: Llifle

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Kaktüs-Succulent

Etiketler: |

'Conophytum cordatum, kalp şeklinde sukulent' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Sinan, Adana dedi ki:

    Yukarıda tohumdan büyütmeyle alakalı yazdıklarınızı diğer kaktüs türlerinde de uygulayabilir miyiz? Ben bir süredir kaktüs tohumlarına ait ekim videoları izlediğimde şu hadiseyi görüyorum: tohumları altı delikli toprak dolu bir kaba koyuyorlar, ardından bu kabın altına içi su dolu bir kap konuluyor, bunun içerisine mantar ilacı (captain 50) , B1 isminde Tayland menşeli bir büyüme hormonu ekleniyor. Ayrıca toprağın üstüne de pembe toz denilen Starkle-G isminde yine Tayland menşeili bir madde ekleniyor ki bunu tohumları ekmeden önce koyuyorlar. Bir nevi böcek ilacı olduğu yazılıyor. Veyahutta bu pembe tozu saksının ortasına küçük bir çukur açarak bir çay kaşığı kadar koyuyorlar. Akabinde tohumların ekildiği kabı mantar ilacı ve B1 vitamini olan suya batırarak toprağın üstünün ıslanmasını bekliyorlar. Toprak tamamen ıslanınca bu kabı bazıları sudan çıkartarak, bazıları ise su dolu kabıyla birlikte streç filmle sararak üç ay hiç açmadan bekletiyorlar. Yöntemi uygulayanlar tohumların fire oranının çok az olduğunu ve çok hızlı gelişim gösterdiklerini söylüyorlar. Normalde sizinde malumunuz olduğu üzere ilaçsız bir toprak muhteviyatı da ki organik maddeler sebebiyle küflenebiliyor. Yapılan bu işlem küf, mantar, bakteri ve böcek oluşumunu engelliyor anlaşıldığı kadarı ile. Sizin bu metod hakkında ki yorumunuzu merak ediyorum.
    ***
    Hayır bunlar zaten kaktüs değil, hiç alakaları yok ve birçok açıdan özellikleri, ihtiyaçları son derece farklıdır. Saydığınız tuhaf maddeleri satarak para kazanmak isteyen uyanıkların tuzaklarına düşmeyin. O maddelerde almak herhalde kargo masraflarıyla birlikte 5-6 bin liraya veya çok daha fazla paraya mal olur. Hem thumları çimlendirmek marifet değil. Önemli olan sağlıklı büyütebilmektir ki bunu hiç kimse kolay kolay başaramaz. Paralar, emekler boşa gider. Esas zarar mantarlardan küflerden değil kullanılan toprakların ve/veya bitki besinlerinin yakıp çürütmesinden ve bir de havasız ortam yüzünden olur. Uygun ısıyı ayarlayabilmek ayrı bir dert. Ben de dış kaynaklardan bu konuları çok araştırmış ve gerçek meraklıların gerçek tecrübelerini anlatmalarını resimleriyle görmüşümdür. Sırf ponza taşı kullanarak liphops ve benzeri türleri yüzde yüz başarı ile tohumdan çimlendirenler var.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.