Keçi sakalı, Spirea

Keçi sakalı Rosaceae (Gülgiller) familyasının Spiraea cinsinden olan bitkilere denir. İlkbahar çiçeklisi süs çalılarındandır. Cins olarak adı Spiraea olup her türüne kısaca Spirea denir.

Spirea, keçisakalı bitkisi

Spirea çalıları

En yaygın türü Spiraea vanhouttei.. 3 metre kadar yükselir ve o nispette de alan kaplar. Spiraea’nın çeşitli türlerinden bahçelere daha uygun 1 – 1,5 metre boylarında, fazla yer kaplamayan ve daha şık görünümlü kültivarlar üretilmiş. Bunlar ayrıca hastalıklara karşı daha dirençlidir.

Keçi sakalı türüne ve kültivarına göre beyaz, pembe, kırmızı, sarı renklerde çiçek açıyor. Kışın yapraklarını döker. Sonbaharda bazı çeşitlerinin yaprakları dökülmeden önce hoş renkli olur. Çiçek renkleri genelde ilkbaharda çiçeklenenleri beyaz, yazın çiçeklenenleri çeşitli renklerde olur. Çiçek açma şekli, türe göre: Bazılarında dalları kaplar. Bazılarında çiçekler top şeklinde bir aradadır. İlkbahar başında çiçek açan bir türü yapraklanmadan önce çiçeklenir ve dallar sanki üstünde kar birikmiş gibi görünür. Böyle bir kültivarın adı: S. nipponica ‘Snowmound’.. Bizde bu şekilde çiçek açan keçisakalı türlerine karyağdı ismini verenler var..

En az günde 3 – 4 saat güneş alabilmeleri koşuluyla her yere kolayca adapte olabilirler. Yetiştirilmesinde sorun olmaz.

Keçi sakalı türlerinin kış soğuklarına dayanıklılıkları türüne ve kültivarına göre değişir. -28C ile -40C arasında.

Keçisaka

Genel bakımları

Her ilkbaharda toprak yüzeyini kabartın. Üstüne kompost toprak yayın (keçisakalının bulunduğu toprak çok fakir ve kumlu ise kompostu koyun gübresi ile karıştırın). Eğer yazları fazla sıcak geçen bir yerde yaşıyorsanız onun üstüne malç denen bitkisel çürüntü ve kırpıntılar yayın.

Toprak suyu iyi süzdürür yapıda olsa daha iyi gelişir. Uzun süre susuz bırakmayın. Toprağı kurudukça bol bol su dökerek sulayın.

Spirea budama

İlkbaharda çiçek açan keçi sakalı türleri çiçeklenme dönemi sonrasında budanmalıdır. Çünkü geçen yıldan kalma dallarda çiçek açıyor. Dolayısıyla çiçekler geçtikten sonra budanır ki yaz boyunca yeterince dallansın budaklansın ve bir sonraki ilkbaharda bol bol çiçeklenebilsin.

Yazın çiçek açan türleri ise yeni gelişen dallardan çiçek açarlar. Bunlarda solan çiçekleri hemen keserseniz aynı mevsimde tekrar çiçek açma ihtimali var. Budamayı kış sonunda veya ilkbahar başında yeni gelişimler başlamadan önce yapmalısınız.

Çoğaltılmaları

Keçisakalının en iyi çoğaltma yöntemi Olgun dal çeliğidir . Uygun zamanı, yaprakları tamamen dökülüp kuvvetli bir don olayı yaşadıktan sonradır. Don olayı pek görülmeyen yerlerde uygun zaman ocak ayının ikinci haftasıdır. Çeliklerin boyu türüne göre 10cm – 25cm arasında değişir. Alt değil de üst dallardan ama en sağlıklılarından seçin. Çelimsizler işe yaramaz. Sonra dalların diplerini yontar gibi açılı kesin. ilkbahara kadar ya 4 – 5°C soğuk bir yerde su dolu kovalarda saklayın ya da dışarıda kuma veya kumlu toprağa tam ters başaşağı gömün.

İlkbahar gelince çubukları toprağa 45 – 60 derece gibi biraz yan yatırarak dikeceksiniz. Uçları 3 cm kadarı toprak dışında kalacak. İki ay kadar süre üstlerinde güneş filtreleyici ağ gerilmiş olmalı.

Yarı olgun dal çeliği veya tepe çeliği yöntemleri ile çoğaltılmaları:

İlkbaharda yeni gelişen dallarından, ilkbahar sonunda yeterince olgunlaşanlarını seçeceksiniz. Alt yapraklarını giderin. Çok havadar bir köklendirme toprak karışımına dikin. Naylonla kapayın veya üstlerine pet şişe geçirin. Direkt güneş almamalı. Bulunduğunuz yerde yaz sıcakları yüksek oluyora kapalı tutmak çürüme yapar. Açıkta tutun.

Kökten ayırma ile:

Birkaç yıllık olmuş, toprağa iyice yerleşmiş keçisakalı çalılarından, kasımdan sonra, yani bitki uyku dönemine girdikten sonra, dip sürgünlerinden iyice köklenmiş olanları seçin. Dikkatlice kazmanız gerekiyor. Köklere zarar vermeden, sürgünü ana bitkiden keskin bir balta ile vurarak ayırabilirsiniz.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.