Özellikleri
Gesneriaceae familyasından Kohleria cinsinin ve Achimenes cinsinin bazı türleri birbirlerine çok benzer. Hatta bazı türlerin bilimsel açıdan hangi cinse bağlı olduğunu uzman yetiştiriciler bile dikkate almaz. Ayrıca Kohleria’nın birçok melezleri ve kültivarları türetilmiştir. Pembeli, turunculu, beyazlı pekçok renklerde çiçek açan çeşitleri var.
Kohleria eriantha’nın dalları sarkıcıdır. Biraz yüksek saksılarda dalları her yönden sarkar. Bu şekilde hem kadife yapraklarıyla hem kadife çiçekleriyle çok güzel bir süs bitkisidir. Yaprak iriliği çok değişkendir. Aldığı güneşe, sıcaklık derecesine, hava akımlarına, havanın nem oranına ve toprağının özelliklerine göre değişiyor. Bazen çok küçük ve dar, bazen çok iri ve geniş.. Yeşil renk tonu da tatlı zümrüt yeşilinden kurşuni yeşile çalar soluk yeşile kadar değişiklik gösterir. Yapraklar daima kadife gibidir yani yapraklar kısacık ve sıkça yamuşak tüylerle kaplıdır.
Çiçek açması
Kohleria eriantha türü (ve çeşitleri) ev bitkisi olarak eskiden beri yaygın yetiştirilir. Afrika menekşesinin iyi yetiştiği ortamlarda o da çok iyi yetişir. Fakat daha fazla sıcak ister. Ayrıca onun gibi kolayca çiçek açmaz. Biraz direkt güneşe ve sıcağa ihtiyacı vardır. Hava sıcaklığı ve güneş yeterli olduğu sürece yaz kış sürekli çiçek açar. Kışın sürekli ısıtılan evlerde güneşli pencere önlerinde kışın da çiçek açmaya devam eder. Klasik tür (çiçekleri nar çiçeği renginde olanı) güneş meselesinde fazla inatçıdır. Güneş yetersiz olursa çiçek açmaz.
Yetiştirme, bakım
Kohleria ve benzeri türler güneş ve sıcak isteyen bitkilerdendir. Yalnız, kış ayları dışında güneşi pencere tülü ile filtreleyerek güneş ışınlarının yaprakları fazla değil hafifçe ısıtmasını sağlamanız gerekiyor.
Toprağı hafif asitli, humuslu, iyi besleyici ve fazla havadar olmalı. Toprağa mutlaka ponza taşı karıştırın (3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı karışımı).
Sulamaları toprak ıslaklığını yitirip nemliliği de azalınca, çok miktarda su ile yapın. Ayrıca Kohleria için önemli bir mesele bitki besini vermektir. Yaz boyunca düzenli besin vermelisiniz. Sağlıklı olması, yaprak güzelliği ve düzenli çiçek açması için yeterince güneş ve besin takviyesi gerekiyor. Ortalama 20 günde bir ev süs bitkilerine özel sıvı bitki besinlerinin genel kullanım çeşidinden bitki besinini 1 litre suya ne kadar tavsiye edilmişse onun yarı oranında karıştırın ve ortalama 20 günde bir bununla sulayın.
Yaz aylarında can sıkıcı karman çorman bir şekilde uzar gider. Ya da dipten aşırı çoklukta dallanmış olarak sağlıksız gelişim gösterebilir. Çirkin gördüğünüz dalları dipten kesin. Bu dip budamalardan hiç korkmayın. Daha güzel, daha sağlıklı dallar geliştirip daha iyi çiçek açacaktır. Ayrıca dipten çok fazla filiz geliyorsa bir kısmını köreltmenizde yarar var.
Üretim yolları
Kohleria eriantha ve çeşitlerini yaprak çeliği ile, mini rizomları ile ve yazın kökten ayırmayla ya da herhangi bir dalını köklendirerek çoğaltabilirsiniz.
Rizomla üretim
Kohleria (ve benzeri türler) sonbaharda havalar serinlediğinde hem toprak altında hem toprak üzerinde üzeri pul pul çok küçük yapraklarla sıkıca kaplı dallar uzatır. Bunlar aslında rizomdur. Kış boyunca birçok rizom geliştirebilirler. İlkbahara kadar son derece seyrek sulayarak rizomların ana bitki ile irtibatta kalmalarını sağlayın. İlkbaharda çubuk yumruları 5-6cm parçalara ayırın. İki üç gün açıkta beklettikten sonra az bir kısmı güneşi görecek şekilde toprağa dikin. Güneşin ısıtmasıyla hem köklenir hem filizlenirler.
Kohleria rizomlarını kış içinde ayıracaksanız nemli perlit içinde 5C ile 8C dereceler arası soğuk ortamda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Kökten ayırma ile
İlkbahar ve yaz boyunca Kohleria’ları kökten ayırmayla çoğaltabilirsiniz. Ayırıp ayrı diktiğiniz köklü dallar ilk günlerde biraz cansız olurlar ama sonra canlanıp hızlıca gelişim gösterirler.
Yaprak çeliğiyle ve köksüz dallarından çeliklerle
Bu usul şiddetli yaz sıcaklarında pek uygun değil ama yine de olur. 18C derece ile 26C dereceler arasında sıcak olan günlerde veya ortamlarda daha iyi sonuç verir. Yaprakları kartlardan değil, henüz yeni olgunlaşanlardan seçin. Dallar ise herhangi dallarından kırıp alabilirsiniz. Aşağıda anlattığım gibi, dikince sulamayın.
Torf veya hazır poşet toprak ile perlit (ya da dişli kum) yarı yarıya oranlarda birbirlerine karıştırın. Aslında en güvenlisi köklendirme toprağı‘dır. Karışım toprağı saksıya doldurun ve güzelce sulayın. Kurumasına kadar bekletin. Tam kurumayacak. Nemliliği orta nemliliğin biraz altına düşmesi yeterli. Sonra çelikleri dikin ve acilen hava almayacağı şekilde bir şeffaf saklama kabına koyup kapağını kapayın. Kap yerine şeffaf torbaya geçirip hava almayacak şekilde bağlasanız da olur. Sabahleyin ilk iki saatinde ya da akşamın son iki saatinde güneş alacağı bir yerde bekletin. On güne kalmaz köklenirler. On gün dolunca akşam saatlerinde açık tutarak toprağın üst yüzeyini çok hafif sulayın. Sabaha kadar açıkta bekletin. Sabahleyin yine kapatın. Bir hafta da bu şekilde bekletince artık çelikleri saksılarına dikebilirsiniz. Bunu yaparken kökleri sakın tutunduğu topraktan arındırmayın.
Yaprak çelikleri için filizler belirene kadar kapalı bakıma devam edin.
* * *
Buradaki bilgiler Kohleria eriantha türü hakkındadır ama yetiştirme, bakım, çoğaltma bilgileri tüm benzeri türler için aynen geçerlidir.
Kohleram maşallah çok güzel büyüdü. Saksısını değiştirdikten iki gün sonra soldu. Ne yapabilirim?
***
Saksı değiştirirken ya kökleri çok rahatsız ettiniz (bu durumda beş on gün içinde yavaş yavaş toparlanmaya başlayacaktır) ya da kullandığınız toprak kökleri yakıp çürüten özellikteymiş (ki bu durumda toprak alt kısmı da çabucak çürür ve geç kalmadan dalların sağlam yerlerinden kesip yeni fideler köklendirmeniz gerekir).
Bu çiçekten evde toprağı sineklendiği için dışarıya bırakılmış, ilgilenilmemiş. İsteyince çiçeği kökünden çıkarıp verdiler. Dışarıda olduğu için yapraklarında salyangoz gezmiş ve yaprakları tozluydu. Hala açmamıs tomurcukları var. Biraz temizledikten sonra kök vermesi için suya koydum. Kökten verdikleri için toprağın altına kök kısmı ne kadar girmeli? Çıkartırken kök kısmının hepsi çıkmadı, kırıldı yani çubuk şeklinde.
***
Köklü bile olsa toprağa diktiğinizde hemen çürüyecektir. Şimdi çürütmeyecek toprak hazırlayana kadar suda beklesin. Torf denen salon bitkilerine uygun hazır topraktan lazım. Çok küçük bir saksıya yetecek kadar miktar yeterli. Bu torf toprağı önce iki gün suda bekletin. Sonra tozlu çamurlu suyunu süzün. Durulayıp tekrar süzün. Tepsi gibi bir şeye yayarak kurumasını bekleyin. Ama tamamıyla kupkuru olmayacak. Orta nemli olması yeterli. Sonra bu orta nemlilikteki toprağı küçük bir saksıya doldurup kohleranızı 6cm kadarlık kısmı toprak altında kalacak şekilde dikin. Toprağı hafifçe bastırın. Sakın sulamayın. Öylece saksısıyla beraber şeffaf bir naylon içine koyun ve hava almayacağı şekilde bağlayın. 25 gün boyunca hiç açmayacaksınız. Çok kuvvetli aydınlık bir pencere yakınında bekletin. Süre dolduğu zaman açın ve oda sıcaklığındaki su ile sulayın. Direkt güneş alabileceği bir yer mümkünse daha iyi. Bu süre içinde çürümezse ve ilkbahara kadar hayatta kalırsa mayıs ayında yukarıda anlatıldığı özellikte toprak karışımı yapın ve bitkiyi köklerini şimdiki toprağından arındırmadan yeni saksısına yeni toprağıyla dikin.
Tekrar merhaba bir önceki soru bana Ait bir sorum daha olacak dediklerinizi yaptım sudayken tomurcuklar da açmıştı. İşlemi yapalı 5 gün oldu ve çiçekler dökülmeye başladı. Bu iyi bir şey mi acaba?
***
Ne iyi ne kötü. Şu an için önemli olan şey köklenip hayata tutunmasıdır.
Bende bu bitkinin daha minyatür ve ince yapılı bir akrabası olan Achimenes Longiflora var. Ekim ayında artık geçtiği için söküp yumrularını bozulmaması için toprak dolu bir kavanoza koydum. Geçen gün baktığımda taze gibiydiler. Elimde uygun boyutta da bir saksı var. Ekeyim mi yoksa kavanozda kalmasının bir sakıncası olmaz mı?
***
O türü şu an için bilmiyorum. En iyisi yumrulardan bir kısmını orta nemli bir toprağa sulamadan dikin. filizlenecek kısımları toprak dışında kalsın. Güneş alabileceği bir pencerenin yanında tutun. Toprak kupkuru oldukça sulayın. İlkbahara kadar böyle devam edin.
Kohlerila çiçeğim iki kök halinde yana yatık olarak büyüyor. Yaprakları sağlıklı gözüküyor. Ne yapmalıyım acaba? İdeal saksı ebatı ne olmalıdır?
***
Zaten öyle gelişir yani sürünür, sarkar. İdeal saksı ebatları köklerinin zor sığacağı kadar olmalıdır.
Kohleria çiçeğimi kızım geçen yıl İzmir’den getirdiğinde küçük bir fideydi. Küçük boy bir saksıya diktim. Hazır poşet toprak kullandım. Serçe parmağım kadarken üstünde tomurcuklar oluştu. Açmamak için direndi. Sanki susuz kalmış gibi cansızlaştı. O sırada saksının kenarlarından yeni sürgünler vermeye başlamış ama kendisi kurudu gitti. Bir senedir böyle. Yeni sürgün vermeye başlayınca o parmak kadar çiçek ölüyor, yenisi geliyor. Camın önünde, sıcak ortam devamlı toprağın kuruluğunu kontrol ederek suluyorum ama 1 parmak boyunu aşamadım. Ne ölüyor ne de beni güldürüyor. Nerede hata yapıyorum?
***
Kohleriaların çeşitleri var. Sizinki gibi inatçıya ben de denk gelmiştim. İlla direkt güneşte ısınacak. Yoksa pek bir şey beklemeyin. Doğu cephe pencerenin tam kenarında birkaç saat sabah güneşi direkt güneş almakla güzel gelişiyor ve birsürü çiçek açıyordu. Sonra turuncu çiçeklisinden bulmuştum. O serinliğe biraz daha uyumluydu. Toprağını daha havadar yapın (havanın sıcaklığı toprağa ve köklere nüfuz edebilsin). Hem saksının hem kendisinin direkt güneşten ısınacağı bir pencere kenarında tutun.
Rizom kohleria ektim. Ne kadar surede gelişir acaba? Perdenin arkasından güneş görüyor ve sıcak bir odada.
***
Rizomlar o şartlarda sıcak etkisiyle aktifleşip gelişse bile karanlık yüzünden çelimsizce az bir uzama yapıp yerinde sayarlar. Güneşi direkt alması şart. Sadece temmuz, ağustos, eylül aylarında direkt güneşten koruyun. Ama perde arkasında değil, tül arkasında olacak. Güneşi, güçlü ışığı ve sıcağı çok severler. Ayrıca rizomu şimdi uç kısmı toprak dışında kalacak, direkt güneşten ısınabilecek hale getirin. Oda içi sıcak ise çok hızlı gelişir. Bu arada bir detay daha: Rizomu direkt besleyici toprağa dikmek çok risklidir (çürüyebilir). Şu sayfadaki gibi, ama sırf kum değil kum ile gübresiz besleyicisiz torf toprak ile yarı yarıya karışım yaparsanız çürüme riskini en aza indirmiş olursunuz: Güvenli bir köklendirme usulü
Bir arkadaştan kohleria aldım. Bitkim 4-5 kökten oluşuyor. Aldığımda dallar 10-15cm boyunda idi. Benim evde hızla uzadı ancak daha küçük yapraklar açtı. Eski yapraklar ise sarardı, soldu, lekelendi. Çiçek tomurcuk yok. Bitkinin yapraklarına su değdirmiyorum. Bir kere oğlum su sprey yapmıştı hemen kuruladım. Perde arkasından doğu güneşi alıyor. Çiçeğim uzun ince alt yaprakları sağlıksız ve çiçeksiz. Ne yapmalıyım?
***
Güneşi direkt almazsa, yapraklar direkt güneşin ısıtıcılığına maruz kalmazsa öyle sağlıksız olur. Bir de perde arkasında saklıyorsunuz. Kohleria güneşi ve sıcağı çok sever. Başka türlü olmaz. Ayrıca soğuk odalarda güneş yaprakları ne kadar ısıtırsa ısıtsın normal gelişmek yerine rizom dallar uzatır. Bunların üstleri sarımsı veya pembemsi renkte pul pul mini yapraklarla kaplı olur. Havalar ısındığı zaman normal güzel yapraklı dallar uzatır. Soğukta uzayan rizom dalları dipten keserek 5cm parçalara bölüp onlardan yeni fideler üretebilirsiniz.
Bu komşu çatlatan çiçeğini nasıl ve nereden bulabilirim?
***
Çiçekçilerde satıldığını hiç görmedim. Meraklıları arasında paylaşılıyor. Çünkü çok hızlı çoğalıyor ve fazlalıkları atmak ya da birilerine dağıtmak zorunda kalıyorsunuz. İnternet ortamında satanlar var. 5 kuruş bile etmeyecek kibrit çöpünden küçük kök parçalarını üstelik sadece tanesini 25 lira ile 70 lira arasında değişen fiyatlardan satıyor kolay para düşkünü heves sömürücü fırsat düşkünleri.
Kohlera boyuna uzuyor yan dal vermiyor. Tepesinden budayabilir miyim?
***
Evet iyi olur. Geç bile kalmışsınız.
Üst taraflarından sürekli açmaya devam ediyor ama alt taraflardan solmaya başlıyor. Solanları budasam yani solan yerin dibinden kessem tekrar açar mı?
***
Evet zaten bu bitki öyle yetiştirilir. Kötüleşen dalları budayacaksınız. Bu sayede yeni dallar uzayacak ve onlar da çiçek açacaklar.
Çoğaltmak için sadece yaprak yeterli mi?
***
Evet tek başına bir yaprak. Ama uzun sürer. Her zaman başarılı olmaz. Dallarından alıp köklendirmek daha garantili ve daha çabuk sonuç verir.
Kohleriam alt yaprakları sert, tıkır tıkır içe dönükk ve sararıyor. Yaprak koparmakdan uzun dal oldu gitti. Budasam budadığım dalı nasıl dikmem gerek? Susa köklendirilir mi?
***
Uzarken yan dallar vermiyorsa bakımında hatalarınız var demektir. Belki toprağı çok kötü. Belki ışık yetersiz. Yukarıdaki bilgileri okun. Hem doğru bakım şartlarını hem de dalları nasıl köklendireceğinizi öğrenirsiniz.
Küçük filiz olarak ayırmıştık. Şimdi başka bir evde. Yaprak dipleri kahverengileşmeye başladı. Yapraklar hiç büyümedi.
***
Yukarıdaki bilgileri okuyarak nasıl şartları sevdiğini öğrenin ve buna göre hatalarınızı bulun. Bitkiler odaların havasız, ışıksız, kuytu dip köşe yerlerinde yaşayamaz.
Bana yengem ekmiş ama kök namına bir şey yoktu. Dalı çok kurudu. Üst tarafı kopartıp suya koydum. Kök salar mı?
***
Olabilir ama daha sağlıklısı hafif nemli toprağa dikip hiç sulamadan 10-15 gün naylon içinde kapalı tutmaktır. Bu şekilde hem çabuk köklenir hem de kökler toprağa uyumlu gelişir. Suda köklense bile toprağa dikince o kökler toprağa uyum sağlayamadan hemen çürüyebiliyor.
Bu çiçeği çok seviyorum benim de vardı ama soldu. Nasıl tekrar edinebilirim?
***
Satıldığını görmedim. Meraklılar birbirleriyle paylaşıyor. Şansınıza bir tanıdığınızda görürseniz ondan bir dal istersiniz.
Benim kohleramın yaprakları koyu zümrüt değil de baya bir açık yeşil renkte. Bu çiçeği bir akrabamdan edindim. Onunki göz alıcı koyu zümrüttü. Gün boyu bol aydınlık mutfak camında bakıyorum. Bu farklılığın sebebi nedir?
***
Alkalinli toprak, besleyicisi kalmamış toprak ve fazla süreli direkt güneş.. Bu sebeplerden herhangi biri yaprakların açık renk olmasına sebep olur. Bitki besinleri hem bitkilere faydalıdır hem de toprağın asitliliğini korur. Veya demli çay içine iki damla limon karıştırıp onunla sularsanız toprağa asitlilik kazandırırsınız. 30-40 günde bir defa yapmanız yeter.
Kohlerialarım ilk önce güzel ve sağlıklı bir şekilde büyüyor, boy atıp yanlarından fideler oluşup onlar da büyüyorlar. Tam her şey yolunda derken bir anda anaç olanın dipte kararma yapraklarında kurumalar oluyor. Bir anda anaçı kaybediyorum. Nerede yanlış yapıyorum?
***
Aynı şey bir zamanlar benim de başıma gelmişti. Sebep toprakla ilgili. Kohleria çok gevşek yapılı havadar toprak ister. Salon bitkileri için olan torf toprak ile ponza taşı karışımı yaparsanız çok sağlıklı ve dayanıklı olacaklardır.
Dalında hiç kök kalmayan kohleriamı suda köklendirip toprağa diktim ancak bahsettiğiniz gibi kökleri uyum sağlayamadı. Bir dal hala suda toprağa koymaya korkuyorum. Suda köklenmiş olsa dahi çürümemesi için bahsettiğiniz köklendirme işlemini aynı şekilde uygulamalı mıyım?
***
Demek ki kullandığınız toprak nasıl bir şeyse kökleri yakıp çürütüyor. Yazı içinde de dediğim gibi bu tip risklere karşı köklendirme toprağı kullanmak lazım. Köklendirme toprağında bir ay veya ilkbahara kadar kökler toprağa iyice alışsın. Sonra kökleri tutunduğu topraktan hiç ayırmadan esas saksısına doğru bir toprak karışımı ile aktarın.
Bende aldım kohleria çiçeğinden fakat üst kısmında yapraklarında kararma olmuş. Ne yapabilirim acaba?
***
Yanlış zaman. Bir daha evinize yeni bitki alacaksanız sadece ilkbahar sonu/ yaz başı döneminde alın. Diğer zamanlarda almamalısınız.
Benim bitkilerim sürekli güneşe doğru eğiliyor. İki tür jester ve persian carpets güneşe doğru eğilmedi. Diğerlerini sürekli döndürüyorum yamru yumru olmasın diye. Benim sorum neden yaprak kıvırıyorlar. Yapraklar kurumuyor ama kıvrım kıvrım eğri büğrü bir şey oluyor. Bir de çok dal yapmıyor elimdeki türler. Tek dalda bir sürü yaprak ilerliyor.
***
Kohleria güneşi ve sıcağı sever. Kışın yeterince sıcak olmayan odalarda hızlıca yapraksız çubuk rizomlar uzatır. Eğer böyle olmadıysa, yapraklar kıvrık ve yumuşak ise kökleri ve dip kısımları çürümüş demektir.
Kohlerami dışarı çıkarabilir miyim? Birsürü çiçeğim var. Hepsinin bakımını okuyorum sizin yazılarınızı dört gözle yazın gelmesini bekliyorum. Çiçekleri dışarı çıkartmak için siz tavsiye etmiyorsunuz hangilerini cikartacam hangilerini cikarmicam bilemiyorum.
***
En iyisi hiç birini çıkarmayın. Çünkü zaten salon bitkileri sadece salonlar içindir. Hatta 5 dakikalığına havalandırmaya bile çıkarmayın.
Rizomdan filizlendiriyorum ancak incecik gövdeyi kalınlaştıramıyorum ve çiçeği kaybediyorum. Ne yapmalıyım?
***
Resimdeki çeşidinden birkaç yıl yetiştirmiştim. Diğerlerine mesela turuncu-sarı karışık renkli olanına göre bu bitki gerçekten daha fazla güneş ister. Ama özellikle sabah güneşini öğleye kadar alacağı yeri seviyor. Her toprağı sevmez. Işık yetersizliğini hiç sevmez. Yazdığım bakım bilgilerini eksiksiz yerine getirmeniz gerekli.
Geçen yıl iki ayrı saksıda yetiştirdiğim bu bitkiler harika çiçek veriyordu. Ev değişikliği yaptıktan sonra yaprakların görünümü çok güzel olmasına rağmen 1 seneden beri çiçek açmaz oldu. Balkonda ve direkt batıya bakan cephe güneşte alıyor. Budama da yapıyorum ama çiçek yok maalesef.
***
Direkt güneş ışınları aldığından emin misiniz? Yaz boyunca çiçek açması gerekiyordu. Sonbahardan ilkbahara kadar eğer ev içinde güneşi direkt alacağı bir pencere yanında sıcak odada olursa yine çiçek açar. Bu şartlar yoksa sadece yaz boyunca çiçek açıyor. Sizinkinin problemini çözemedim. Normal bir şey değil. Bilmiyorum ama belki sizin orada gece saatleri fazla serin oluyorsa bunun da etkisi olmuş olabilir. Zaten Türkiye’de bu bitki ev çiçeği olarak yetiştirilir. Ev içinde güneşli pencere önlerini sever.
Küçük bir kohlera fidem vardı. Toprakta dibi çürümüş. Kestim ve sağlam yerini suya koydum. Torflu toprağamı yoksa kum karışımı olan toprağa mı dikeyim? Tek küçük bir dal hediye ama kargo masrafı 65 TL. Hangisine acıyım bilemedim.
***
Kargo fiyatları fena can yakıcı yüksek hale geldi. Bir topluiğne bile gönderseniz fiyat 60-70 veya 80 lira. Çok saçma. Az biraz büyük paket olsa, ne kadar hafif olursa olsun 150 lira isterler. Bunların işleri açıldıkça fiyatları arttırıyorlar. Galiba devlet denetlemesi filan yok. Maalesef hükümet sadece o firmalardan aldığı vergilere bakıyor. Halk ezilmiş mi gebermiş mi umurlarında değil. Başımızdaki büyük şirketler bizi sömürür, devlete vergi öderler ve devlet her zaman onları kayırır. Size çiçeği canlandırmak için ama sadece bu türe uygun olan en sağlıklı yolu anlatayım: Biraz arazi toprağı ile biraz torf karıştırın. Bu ikisinin karışımının toplam miktarı kadar dere kumu ile tekrar hepsini karıştırın. Şimdi bu karışım orta dereceden daha hafif nemli olsun. Kapaklı ve şeffaf, tek kullanımlık basit peynir kutularından kullanın. Kuruya yakın az nemli karışım toprağı içine doldurun. Bastırmayın. Dalı içine saplayın ve yine hiç bastırmaden kapağı kapatın. Bir ay boyunca hiç açmayın. Eğer yeterince sıcak ve çok güçlü ışıklı bir yerde tutarsanız 2-3 hafta içinde mutlaka kök salar. Yine de kapağı açmadan ve hiç sulamadan bir ay dolması lazım. Veya 6-7 hafta (bir buçuk ay) çok daha iyidir. Daha sonra kapağı açın ve köklerini toprağından hiç ayırmadan alarak o toprakla beraber küçük bir saksıya yerleştirin. Onu da hallettikten sonra, bir-iki gün sonra ilk sulamayı yapın.
Kohlera çiçeğim 2 aydır tomurcuklarını açmadan tomurcuk sapından kuruyarak dökülüyor. Üstten sürekli tomurcuklanıyor alttakiler kuruyor. Nazar mı değdi ne yapabilirim? Kohlera hakkındaki bilgilendirmelerinizi dikkatle okudum. Çiçeğime derman arıyorum. Derman olacağınızı düşünüyorum. Teşekkür ederim.
***
İstanbul’daki son 4 yılım boyunca kohleria yetiştirmişimdir. Kışın pembemsi renkte, yapraksız, kalınca, garip dallar geliştirirdi. Yani onlar aslında rizom. Başka bir gelişim olmazdı. Sizinkinde öyle olmuyorsa bulunduğu yer sıcak demektir. Ve hem sıcak hem havasız ortamda dengesi bozulmuş olabilir. Bizimki fazlaca serinde kalıyordu ve kış boyunca yeni rizomlar geliştirip dururdu. Neyse, siz en iyisi sulamayı bırakıp dinlendirin. Toprak kupkuru olsa bile yapraklar iyice kötüleşmeye başlamadan sulamayın. İlkbaharda havalar ısınıncaya kadar bu şekilde dinlendirin.
Kohlera çiçeğim çiçeklerini açmadan dökülüyor. Sebebini öğrenebilir miyim?
***
Sıcak seviyor. Muhtemelen eviniz çiçek açmasına yetecek kadar sıcaktır ama toprak biraz serin kalıyor olabilir.. malum şimdi kıştayız. Kısaca, bunu bir sorun olarak görmeyin. Zaten eviniz biraz daha serin olsaydı çiçek bile açmazdı. Onun yerine yapraksız kalın dallar uzatırdı (özelliği böyledir). Ayrıca belki bitlenme problemi olmuş olabilir diye büyüteçle dalların uçlarını, mini tomurcukları yakından inceleyin.
Toprak saksıda olur mu? Şimdi plastik saksıda ama değiştirmek istiyorum.
***
Sıcağı fazlasıyla seven bir bitkidir. Havalar iyice ısınmadan köklerini rahatsız eder ve daha fazla toprakta üşümelerine neden olursanız anında çürümeye başlar. Toprak saksıda olur elbette ama buna göre düşünün. Ayrıca kocaman saksıya hiç ihtiyacı yok.
Arkadaşın verdiği dalı önce toprağa ektim. Yapraklar kurumaya başlayınca çıkarıp suya koydum. Burada köklendi ve çiçek açtı. Ayrıca kökte yeşil bir uzantı oluştu. Bu sözü edilen rizom sanırım. N Ne yapmam nasıl bir yol izlemem lazım?
***
Görmeden kesin konuşmak istemem ama bildiğim kadarıyla yaz sıcaklarında rizom üretmiyor. Veya belki suyun serinliğinden dolayı olmuş olabilir. Aslında rizomlar dal gibi uzun (bir hayli uzun, ortalama 25cm) ve üzeri mini mini pulcuklarla kaplı olup rengi yeşil değil, sarıya yakın krem rengi veya duruma göre bu rengin daha koyu bir tonunda ve bazen de yer yer kızılımsı mor renkli oluyor. Yeşil olmaması gerekirdi. Ama olabilir de. Aslında önemli olan şey topraksız nasıl yetiştireceksiniz. Eğer suda devam etmek istiyorsanız mutlaka şu sayfadaki gibi yapın: https://azbitki.com/suda-cicek-yetistirme-detayli-bakim
Benim kohleram iki dal sadece ama cok yaprakli ve yapraktan cok cicegi var nerdeyse. biri solsa başkası açıyor. ama bu iki dal baya uzadilar bir cubuga sabitledim. cubukla sabitlemeyip asagi dogru sarkitsam mesela makrome saksilikta. cicege zarar verir miyim? sarkarak da saglikli kalir mi?
***
Eğer kazayla kırarsanız felaket. Ama kırmadan halledebilirseniz hiçbir sakıncası yok. Zaten bu bitki kendi istediği gibi pozisyon almalıdır. Sarkıcı olmaları bunlara daha uygun.
Merhaba ben küçük kök olarak arkadaştan aldım 2 gün dikemedim. baktım cansızlaşmış buruşuk gibi olmuş. suya koydum. cansız yerini üstünden budadım. budadığımı da suya koydum. dışarıda mı bekletsem kendine gelir?
***
Dışarıda açık havada durması büsbütün öldürür. Zaten muhtemelen tamamen ölmüştür. Bunların taze dalları çok fazla hassastır. İki gün kuru havada bekletmekle onda hiç can kalmamış olabilir.
Merhaba kohlerie çiçeğimin gelişimde hiçbir sorun yok. Bir sürü de tomurcuk şeklinde çiçeği var yaprakları gayet sağlıklı. Fakat toprağı aşırı sinekli. Ne yaptıysam fayda etmedi. Limon döktüm, toprağına tarçın döktüm ama hâlâ sinekli. Salon her gün mahvoluyor. Sinekler ağzımıza kadar geldi. Erzurum gibi soğuk bir yerde olmasak balkona atacağım ama üşür. Büyümesinde hiçbir sorun yok. Sineklerle beraber çok mutlu ama biz mutlu değiliz. Lütfen bir çözüm önerir misiniz?
***
Toprak üst yüzeyi tamamen kuruyunca eşeleyip toprağı kabartın. O şekilde daha fazla kurumasını bekleyin. Bitkinin yaprakları pörsümeye başlasa bile bir süre sulamayın. Bu şekilde yok olurlar. Başka bitkileriniz varsa, topraklarında mini kırkayak benzeri böcekler varsa onları bu bitkinizin toprağına koyun ki toprak sineklerinin larvalarını yesinler. Bunlardan başka çözüm yolu aramayın çünkü yapacağınız her şey ancak bitkileri öldürmeye yarayacaktır.
Kohleram uzuyor. saksisini boşalttım bir tane bile rizom yok. sebebi ne olabilir?
****
Serin odalarda dal gibi uzayıp giden rizomlar oluşturuyor. Sıcak evlerde normal yapraklanmaya ve çiçek açmaya devam eder.
Kışın diktim güzel oldu klimali odaya alıştırdım. tepede çiçekleri va.r yapraklari yumuşak oldu niye ki?
***
Klimalı odalarda ani ısınmalar ani soğumalar yüzünden toprak kökleri yakıp çürütür. Sebep bu.
Bende de var çok seviyorum hiç özen göstermiyorum hatta unutuyorum bazen ama muhteşem maşAllah.