Köklendirme süngeri yeni icat bir saçmalık

Burada yeni icat köklendirme süngeri hakkında uyarılar ve yapmamız gerekenler konu edilmiştir. Bitkiler için zararı büyüktür.

Köklendirme süngeri üreticiler açısından, özel şartlara sahip seralarda belki kullanımı pratik, faydalı bir madde. Ama sadece özel şartlarda iyi. Normal, doğal şartlarda bitkileri öldürüyor. Son üç yıldan daha önce bu maddeye rastlamamıştım. İlkin sadece orkidelerde gördüm. Sonra diğer bitkilerde..

Bir orkidede kullanılmış köklendirme süngeri ve seradan sonra köklerinin çürüyüp gitmiş hali

Köklendirme süngerinde bir Phalaenopsis orkide. Seradan çıktıktan sonra köklerde bozulma derhal başlar. İlk iki üç hafta köklerin yeşil görünümü sizi aldatır. Ama yeşil görünseler bile artık işlevsiz hale gelmişlerdir ve çürüme aşamasındadırlar. Birkaç hafta sonra resimdeki gibi tam çürük hale gelirler.

Süs bitkilerini son iki-üç yıldır satın alınca artık neredeyse hiç yaşatamıyoruz. Özellikle yaz ayları dışında aldığımızda veya evde konumlandırdığımız yer sürekli sıcak değilse kısa zamanda kökler ve dip kısım büyük bir hızla çürüyor. Şartlar uygun olsa belki bir süre yaşıyorlar ama şartlarda biraz serinlik başlarsa o zaman ani bir şekilde çürüyüp gidiyorlar.

Sebep ilk köklendirme aşamasında kullanılan zararlı madde. Süngere benziyor. Muhtemelen bir cocopeat mamülü ya da başka bir şey. Dal o tuhaf şeyde köklenince onunla beraber ama yine çok zararlı bir toprak karışımı ile saksılıyorlar. Yani o madde olmasa bile, saksılarda kullandıkları madde nasıl bir torf ise yine bitkileri çürütücü etkisi var. Eskiden beri ısrarla hep söylerim: Serin ve soğuk aylarda yeni bitki almayın!

Daha önce hormon bezi söylentilerine inanmayın başlıklı bir yazı yazmıştım. Şimdiki konumuz olan köklendirme süngeri ile aynı şey zannedebilirsiniz. Kısmen aynı gibi. Yani ilk köklendirme maddesi. Ama bu yeni icat şey tam anlamıyla zararlı. Adeta hiç kimse bu bitkileri yaşatamasın diye yapılmış olan bir şeytani fikir ürünü.

Araştırmalarıma göre (yabancı kaynaklarda) bu maddeye doğal köklendirme süngeri diyorlar. Neresi doğal(!) ise.. Normal ev/bahçe ortamlarında, biraz serin “doğal” şartlarda bitkileri öldürmekten başka hiçbir işe yaradığı yok.

Orkidelerde

Sünger benzeri maddeyi son üç yıldır orkidelerde görüyoruz. Öyle bir orkideyi alıp da yaşatabilen hiç kimse görmedim. Belki yaz başında alır, orkideyi süngerimsi maddeden köklere ciddi zararlar verme pahasına tamamıyla arındırır, ılık gece esintilerinin kesintisiz sürekli olduğu sıcak bir yerde yeniden köklendirirseniz yaşatabilirsiniz. Uygun çam kabukları + ponza taşı karışımında yeniden saksılayın. Sonbahara kadar sürekli dışarıda tutun.

İklimi uygun yerlerde (tüm tam deniz etkisindeki yerlerde) yaz boyu dışarıda tutmakla başarırsınız. Ankara’nın iklimi de, özellikle şehir merkezinin çok kalabalık binalar olan kısımlarında da hava şartları yaz boyunca tam uygundur. Buralarda açık hava yeterince nemli olur. Sebebi tüm binalardan sürekli çıkan buharlar. Yani doğalgazın ve bütangazın (veya LPG) yanması havaya su buharı ve karbondioksit salar. İşte bunlar yaz ortasında bile istisnasız her binada yoğun kullanılıyor ve oraların havası nemli oluyor.

Diğer bitkilerde

Orkidelerden başka, diğer bitkileri sadece ilkbahar ortası- yaz başı arasında almanızı ve bitkinin toprağını acilen değiştirmenizi tavsiye ederim. Hem toprağı değiştirin hem de özellikle o sünger maddeyi bitkiden tamamıyla arındırın. Ama kökleri tutunduğu toprağından değil, o sünger maddeden tamamen arındırın.

Eski tip madde zararlı değil mi?

Hayır (gerçi sadece orkidelerde zararlıdır). O eski tip madde (⇒bakınız) bazen saf torf+perlit karışımı, bazen Hindistan cevizinin ipince ipliksi lifleridir. Toprakta eriyici zar gibi bir kılıfı geçici mini saksı vazifesi görür. Bitki önce onda köklenir. Sonra o şekilde toprağa yerleştirirler. Kökler o maddeyi aşar, toprakta hızlıca yayılır ve bitki hızla büyür. Bitki büyüyünce ilk köklendirme maddesi yok gibi azınlıkta kalıyor. Eğer Hindistan cevizi ipliksi liferinden idiyse, zamanla Hindistan cevizi lifleri özelliğini kaybediyor ve su-tuz tutuculuk özelliği sıfırlanıyor. Dolayısıyla zararlı olması mümkün değildir. Toprakta eriyici kılıftan bahsettim. Ama bazen zar gibi kılıf olmaksızın, maddeyi mini viyollere yerleştirir ve bitki köklenince kökler maddeyi sıkıca tutmuş olarak viyolden çıkarıp uygun toprakla saksıya yerleştirirler.

Fakat köklendirme süngeri dehşetli zararlı bir maddedir. Bitkilere zarar vermemesi ancak ve ancak düzenli ısıya sahip seralarda mümkündür. Ki o bile şüpheli. Çünkü bitkileri hızlıca geliştirip satışa çıkarırlar. Elde tutmazlar.

Çiçekçilik sektörü (üreticileri kastediyorum) yıldan yıla müşteri memnuniyetini hiçbir şekilde kaale almayan bir yörüngeye girdi. Ve bugünlerde son kullanıcıları (perakende alıcı müşterileri) hiçe saymanın zirvesini yaşamakta. Bu akıl almaz çirkin uygulamalar önce Avrupa ve ABD’de başlıyor. Sonra bizde de aynısını yapıyorlar.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Toprak - Gübre - Saksı

Etiketler:

'Köklendirme süngeri yeni icat bir saçmalık' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Simge, Bilecik dedi ki:

    Teşekkür ederim umarım kurtarabilirim. Adını öğrendim bu arada. Ovasismiş çiçeği sapladıkları ürünün adı. Yazık günah ya.

  2. Özlem, İstanbul dedi ki:

    acaba orkide köklendirme süngerini nereden satın alabilirim? çünkü küçük orkideler köklendireceğim için köklendirme süngerine ihtiyacım var. acaba bildiğiniz, tanıdığınız bir web site yada bir market var mı? arıyorum ama bulamıyorum yardımcı olursanız çok sevinirim.
    ***
    Yanılıyorsunuz. Bunlarda orkideler yaz sıcaklarında köklenseler bile sonra hızlıca çürüyüp gidiyorlar. Ayrıca orkidelerin köklenmek için öylesi zımbırtılara hiç ihtiyaçları yok. En hayati ihtiyaçları ılık hava hareketlerinin gece karanlık saatler boyunca sürekli olmasıdır. Bu sayede hızlıca kökleniyorlar. Başka yerlerde yazılanlara inanmayın. Tamamıyla gerçek dışı bilgiler onlar. Veya sadece ve sadece tüm yıl boyunca mükemmel ısı kontrolü olan seralar için geçerlidir. Biraz serin zamanlarda seradan çıkar çıkmaz köklerde çürüme daha ilk saatlerde başlıyor. İlkin köklerin boğum/düğüm yerlerinde hayati dolaşım sistemleri ölür ve bu hemen gözle fark edilmez. Sonra o noktalarda çürüme devam eder. Köklerin çoğunluk kısımları yemyeşil göründüğünden çürüme yok sanılır. Halbuki o sapasağlam görünen köklerin bitki ile hiçbir hayat bağlantısı kalmamıştır. Tekrar ediyorum başka yerlerdeki iddialara inanmayın. Bazı kişiler yaz aylarında köklendirme süngeri veya cocopeat zımbırtılarıyla bir deneme yapıyor, başarılı oluyor ve hemen sosyal medya hesaplarından “bu işin yolu budur” diye sözüm ona uzman bilgisi yazıyorlar. Ama serin aylara hiç uygun olmayan o işler yüzünden sonra orkideler mahvolup gidiyor. İşte o zaman gelip bana soruyorlar niçin böyle oldu, orkidemi nasıl kurtarırım, ne olur yardımcı olun diyerek..

  3. Ayfer K. -Balıkesir dedi ki:

    Aldigimizda cicekli olan orkideyi sungerden hemen ayirmali miyiz yoksa cicek dokmesini beklemeli miyiz?
    ***
    Hiç fark etmez çünkü seradan çıkar çıkmaz o sünger eğer hafiften nemli bile olsa köklerin bağlantı yerleri anında ölüyor. Ne yaparsanız yapın aynı şey. Ancak sünger kupkuru ise kökler zarar görmez.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.