Koku egzersizleri ile beyin performansı

Koku egzersizleri ile hafızamızı, bilincimizi, idrak etme özelliğimizi geliştirme, güçlendirme çalışmaları. Beynimizin bilişsel performansı..

Koku duyumuzun, koklama aktivitemizin beyin performansımıza etkileri

Konumuz: Koku egzersizleri ile bilişsel performansımızı arttırma.. Bir yerde okudum. Koku duygu ve hafıza ile bağlantılı deniyor. “Beyin bilişsel performansını arttırıyor.” Yani beynimiz kokuları algılayıp değerlendirirken -bilişsel performansını artırıyor. O halde sık sık herhangi bir şeyi koklar ve o kokuyu zihnimizde yorumlamaya çalışırsak iyi ederiz.

Deniyor ki, beynimizin kokuları algılaması, anlam vermesi bizim irademizle değil, müdahalemizle değil, kendiliğinden, direkt oluyor. Yeter ki koku burnumuza gelsin. “Yaşlandıkça yitirdiğimiz veya işlevi git gide azalan ilk duyulardan biri koku duyusudur. Bu yüzden duyusal açıdan zengin bir ortam, duyularımızı dinamik tutmanın anahtarıdır.” diyorlar.

Yapılan deneylerde görülmüş ki her gece farklı kokular kullanan kişiler bilişsel testlerde diğer insanlara göre %226 daha başarılı olmuşlar.

Nasıl egzersizler?

Farklı farklı kokularla (geceleri, uyumadan birkaç saat önce) koklama egzersizleri tavsiye ediliyor. Yazıda koku çeşitlerine örnek yoktu. Egzersizler hakkında detay yoktu. Sadece “uçucu yağlara sahip şeyler” diyor.. Yani anladığım kadarıyla nane, kekik, fesleğen, reyhan, sardunya, ıtır, lavanta, Isparta gülü (gül yağı)..

Aktarlar mini şişeciklerde kekik yağı, karanfil yağı ve benzer birçok şey satar. Maddi imkânları olanlar satın alıp koku egzersizleri için kullanabilirler. Kokulu bitkilerin canlıları varsa iyi. Yoksa onların esanslarını yani uçucu yağlarını satın almak gerekir. Veya, bence masrafa hiç gerek yok. Madem beynin kokuyu tanımaya çalışma, hafızadaki kayıtlarla ilişkilendirme gibi çabaları oluyor, o halde her tip koku işe yarar.

Koku egzersizleri için evlerimizde çok şey var. Aslında dikkat edersek her şeyin kendi kokusu var. Akşam saatlerinde rastgele, ara sıra, bir şeyleri gözümüz kapalı koklayarak bize geçmişten hangi anları hatırlatıyor diye hafızamızı zorlayabiliriz. Veya koku ile ilgili, mesela o kokuyu nasıl tarif edebiliriz diye bir iki cümle kurabilir, sözlere dökebiliriz. O kokuyu başka nelerin kokusuna benzetebiliriz diye zihnimizi zorlayabiliriz. Her gün akşamları ortalama on defa, on farklı şeyi koklayarak mesela.

Aynı bir kokuyu farklı günlerde tekrar koklayarak daha farklı şeyler hatırlıyor muyuz diye bunun üzerinde de durabiliriz. Veya fark ederiz ki aynı koku farklı zamanlarda aynı şeyleri hissettirmiyordur. Sonuçta ne olacak? Onu düşünmeyelim. Önemli olan şey beynimizin bilişsel işlevinin körelmemesini, hatta daha da işlevsel hale gelmesini sağlıyoruz.

“İlginç.. bir defa daha koklayayım.. şimdi daha iyi hatırlıyorum. A! Şunu da hatırlar gibiyim! Neydi o? Du bidaa kokliim”.. :) Koku egzersizleri illa böyle olacak değil herhalde. :) Koku egzersizleri hakkında fikri, daha da iyisi “bilgisi” olanlar aşağıya yazabilir.

İlgili diğer sayfalar

1- Bitkilerde güzel koku
2- Hangi bitkilerin çiçeği yenir? (Yenebilir çiçekler)
3- Arıcılık için çiçekler

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Yaşam

Etiketler: | | |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.