Leonotis leonurus

Afrika aslan kulağı ilginç tüp şeklinde turuncu çiçekler açan uzun ömürlü bir bahçe bitkisi..

Leonotis leonurus Afrika aslan kulağı çiçekli dalları, yaprakları görünümü

Afrika aslan kulağı ve aslan kuyruğu gibi adları olan Leonotis leonurus, uzun ömürlü bir bahçe süs bitkisidir. Ana vatanı Güney Afrika’dadır. Kışın yapraklarını dökmez. Lamiaceae (Ballıbabagiller) familyasına mensuptur.

Özellikleri

Leonotis leonurus yaprakları 10cm kadar uzun, biraz dar yapılı olup dalları uzarken yaprak diplerinden birçok çiçek tomurcukları verir. Bu şekilde çiçek aça aça boyu uzar gider. Çeşitlerine göre çiçek rengi turuncu, koyu turuncu, kırmızı ve kuyu kırmızıdır. En yaygını turuncu çiçeklisidir. Ayrıca beyaz ve sarı çiçek açan çeşitleri de var.

Çiçek açma zamanı genelde yaz sonu ve ilkbahar ilk yarısıdır. Yetiştiği yerin şartlarına göre çiçek açması haziranda bile başlayabilir, kışa kadar devam eder.

Kış soğuklarına -12C dereceye kadar toprak dışı kısımları kuruyarak dayanır. Hafif don olaylarında pek zarar görmez. Dallar kurumasa bile kış sonunda tüm dallarını dipten kesmek iyi olur. Sonuçta gençleşerek daha güzel, daha fazla dallı gelişir. Tam bir Akdeniz iklimi uyumlusudur.

Yetiştirme-bakım

Leonotis leonurus Afrika aslan kulağı bahçelerde, kenar yerlerde yetiştirilmelidir. Çünkü kısa boylu kalmaz. Hızlıca uzar. Boyu 1m ile 3m arasında, yetişme şartlarına göre değişir. Verimli bakımlı toprakları, saatlerce güneş almayı sever. Yaşlandıkça odunlaşan dallarını her yıl ilkbahar başında dibe yakın budamak gerekir.

Fidelerini en az 1m aralıklarla ekmelisiniz. Çünkü dipten dallanarak zamanla fazla yer kaplayıcı olurlar. Ama kışın hayatta kalamayacağı memleketlerde 40cm, 50cm mesafe yeter.

Bazı kişiler boyunun 2 metreyi geçmedikçe çiçek açmadığını söylerler. Aslında öyle bir genelleme yapmak yanlıştır. Çünkü Leonotis leonurus boyu ne olursa olsun genel olarak yaz sonunda çiçek açmaya başlıyor. Bütün gün güneş alan yerlerde olması gereken ve pek sulamamak gereken bitkilerindendir. Keyfi yerinde olunca elbette devleşir. Yaz boyunca ölmeyeceği kadar sıklıkta sularsanız aşırı boylanma yapmaz.  Hava çok fazla soğuk olmazsa kışa kadar çiçek açmaya devam eder. Çok hafif don olayları engellemez.

Sulamaları üç hafta gibi ara ile ya da yapraklarda sabahın erken saatlerine rağmen pörsüme oluyorsa yapın. Bol bol su dökerek sulayın. Gereksiz yere sık sık sulamalar Leonotis leonurus için zararlı olabilir. Mesela aniden kök çürümesi olur. Veya anormal derecede boyu uzar.

Budamalar önemlidir. Hiç budanmayanların yıldan yıla çiçek veriminin düştüğü ve sonra hiç çiçek açmadığı görülmüş. Budama zamanı genelde kış sonudur. Tüm dallar dipten kesilir. Tam dipten değil, 15-20cm dip dalları kalacak kadar kısaltın. Duruma göre bazı yerlerde yaz sonuna doğru mesela ağustosta budama yapılır.

Fide üretimi

Leonotis leonurus fide üretimi kışın hayatta kalamayacakları yerlerde sadece tohumlarıyla yapılır. Tohumlarını kış sonunda, en geç ilkbaharın ilk günlerinde ekmelisiniz. Yaz sonuna kadar yeterince gelişim gösterir ve zamanında çiçek açarlar. Diğer üretim biçimi, ilkbaharın ilk günlerinde yapraklı dallarından köklendirmektir. 20cm kadar dal parçalarının yapraklarının büyük çoğunluğunu giderin. Sonra 2mm irilikte dere kumu + köklendirme toprağı karışımına ekin. Kolayca köklenirler.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.