Lobelya en çok mavinin çeşitli tonlarında çiçek açan çeşitlerinin tercih edildiği sarkıcı ve yer örtücü süs bitkilerindendir.
Lobelia pendula
Bu isim yanlıştır. Pendula sözcüğü sarkan, sallanan gibi anlamda, bu türün bazı çeşitlerinin adıdır. doğru isim şöyledir: Lobelia erinus var. pendula .. Bu çeşit lobelyalara trailing Lobelia (yerde sürünücü lobelya), edging Lobelia (kenar çevreleyen lobelya) gibi isimler verirler.
Dünyaca meşhur çok sevilen çeşitleri safir mavisi, gece mavisi vb. koyu canlı mavi renklerde çiçek açan kültivarlarıdır. Diğer renklerde pembe, beyaz, kırmızı, mor çeşitleri de vardır. Doğada yabani olarak sadece mor ve mavi olarak iki çeşidi var.
Gözde kültivarlarından birkaçı
Blue Moon, Cascade, Gracilis, Crystal Palace, Sapphire, Midnight Blue, Crystal Palace.. Bunlar gösterişli lobelya çeşitlerinden bazılarıdır.
Kullanım
Balkon saksılarında çok şık bir sarkıcı süs bitkisi olarak yetiştirebilirsiniz. Kaya dekorlu bahçelerde kayalar arasında güzel durur. Fakat sukulent muamelesi yapmayın. Susuzluğa ve aşırı sıcaklara hiç gelmez. Yer örtücü olarak çiçek halısı gibi bir örtü görünümü istiyorsanız karışık renkleri bir arada bu amaçla çok güzel işe yarar.
Lobelia erinus yetiştirme şartları
Tam gün güneş, yarım gün güneş, hiç olmazsa az güneşli yerlerde yetiştirmelisiniz. Aşırı sıcak memleketlerde sabah veya akşam güneşi ya da filtreli güneş daha iyidir. Ama yine de lobelya sıcaktan rahatsız olur. Yazın fazla sıcak ve havası kuru memleketlerde aşırı sıcak yüzünden bir süre keyfi gider. Yaz sonundan sonra tekrar canlanır. Normalde yani yazın şiddetli sıcak olmayan memleketlerde ilkbahar ortasından kış soğuklarının başlangıcına kadar devamlı olarak mükemmel bir şekilde çiçek açar durur.
Toprak ve sulama
Lobelyalar toprak seçmez. Sadece ağır killi olmasın, kıraç olmasın, fazla kumlu olmasın.
Sulamalar normal. Yani toprak hafiften kuruma gösterdikçe sulayın.
Lobelia erinus tohum ile fide üretimi
Lobelyaların tohumdan gelişip çiçek açmaları üç ayı geçebileceği için tohumları ilkbahar ilk yarısında ekmelisiniz. Daha iyisi, uygun koşullara sahip kapalı ortamlarda mesela seralarda tohumları kış ortasında ekmektir.
Lobelya tohumlarını ekme
Toprağı ve fide kasasını güzelce hazırlayın (⇒ bakınız). Suyu doyacak şekilde güzelce sulayın. Sonra tohumları serpin ve üstlerine su püskürtün ki toprağa iyice temas etsinler. Çimlenmek için ışığa ihtiyaçları var. Üstlerine toprak örtmeyin. Daha sonraki sulamaları su püskürterek yapmak gerek. Zira tohumlar o kadar küçüktür ki kaba sulamalarda ne olur bilemezsiniz. Tohumlar en geç iki haftada çimlenmiş olurlar.
Fide şaşırtma
Fideler birkaç haftalık olunca başka bir yere 5cm ara ile dikin. Tek tek sökmeye gerek yok. Üçer beşer onar alıp dikebilirsiniz. Bundan amaç fidelerin fazla sıkışık kalmamaları içindir. Yoksa iyi gelişemez ve sağlıksız olurlar.
Lobelia erinus fideleri iyice güçlendikten sonra esas yerlerine 15 – 20cm ara ile dikin.
Merhaba safir mavisi lobelya tohumu var mı?
***
Burada satış işleri yapılmaz.