Maden suyu bitkilere

Ev bitkileriniz için maden suyu bu yazımdaki tarifime göre kullanırsanız gerçekten çok faydalıdır. Bitki besinleriyle nöbetleşe kullanmak gerekiyor.

Maden suyunun bitkilere faydası

Maden suyu doğru kullanımı ve faydası

Maden suyu, ama soda değil doğal maden suyu olması şart. Önce üst tarafı geniş olan, yayvan bir kapta iki gün açıkta bekletin ki gazı uçsun. Sonra kullanın.

Niçin gerekir?

Çünkü iç mekân (salon-ofis) süs bitkilerinde bahçelerin tarlaların doğal toprağı kullanılmaz. Torf toprak kullanılır. Bu yapay topraklar bitkilerin ana vatanlarında doğal yaşam alanlarındaki gibi kimyasal özelliklere sahip değildir. Devamlı bitki besini kullanmayı gerektirirler ve bitki besini ise bazı bitkilere fayda sağlarken bazılarına hiçbir şey ifade etmez. Zaten bitki besinleri birkaç önemli elementlerden ve önemli minerallerden yoksundur.

Maden suyu ise bitki besinlerindeki açığı mükemmel bir şekilde telafi eder. Hem toprağa iyi bir kimyasal denge kazandırır ki bu da hayati önem taşır.

Ev bitkilerimizde madensuyunun doğru kullanımı nasıl olur?

Maden suyunun bitki besinleriyle dönüşümlü, nöbetleşe kullanımı çok büyük fayda sağlıyor. Nöbetleşe kullanım toprakta biraz kuruma oldukça, her defasında farklı şeyle sulamaktır.

Aynen şu tarife göre kullanın:

1- Normal su ile sulama. Bunu bolca dökeceksiniz. Saksının altından yarım bardaktan az olmamak kaydıyla su akıp gidecek (ne kadar çok o kadar iyi). Su saksı alt tabağında beklememeli. Normal suyu bol kullanmamızın sebebi toprağın yıkanmasının ara sıra gerekmesindendir.

2- Toprak biraz kuruduktan sonra bitki besinli sulama: Saksıdaki toprak yüzeyine, en kenardan başlayarak yavaş yavaş, merkeze kadar daireler çizer gibi dökerek sulayın. Besinli suyun miktarının fazla olmasına gerek yok. Yeter ki topraktaki tüm köklere ulaşsın. Sonra yine toprağın biraz kuruması için bekleyeceksiniz.

3- Yine normal su ile sulama, aynı 1. maddedeki tarzda olca su ile yapın. Ve bundan sora toprak biraz kuruyunca aşağıdakine sıra gelecek.

4- Maden suyu ile sulama: Yavaş yavaş dökerek sulayın. Miktarı ise: Tüm köklere ulaşması yeter. Sonra sıradaki sulamaya kadar toprağın biraz kurumasını bekleyeceksiniz.

5- Yine bolca su ile normal sulama, yani en başa döndük. İşte bu şekilde devam edin. Böylece, nöbetleşe döngüyü sırasıyla hep devam ettirin. Artık bu nöbetleşe sulama yöntemine yıllarca aynı şekilde devam etmeniz çok iyi olur. İlk başladığınızdan sonra üç ay içinde bitkinizdeki iyileşmeleri göreceksiniz. Evinizde çok saksı bitki varsa her birine uygulamak çok zor olur. En sevdiğiniz bir veya iki bitkinizde hiç vazgeçmeden sürekli uygulayın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Toprak - Gübre - Saksı

Etiketler: |

'Maden suyu bitkilere' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Emre dedi ki:

    Şilempe veya melas kullanımı hakkında bilginiz var mı? Tavsiye eder misiniz?
    ***
    Salon, ofis süs bitkilerine kesinlikle tavsiye etmem. Bahçe bitkilerinde kullanılabilir.

  2. Melisa, Ankara dedi ki:

    Merhaba. Adımlar arasında yazdığınız bekleme süreleri toprağın üst yüzeyinde hafif kuruma olana kadar mı yoksa bir kaç gün mü?
    ***
    Hangi toprak hangi havadarlık ve hangi ısı derecesinde kaç günde kurur: toprak özelliklerine göre ve şartlara göre değişir. Bu yüzden sayılı günlerle sulama aralıkları belirlemek sakat iş. Toprağı yoklayacaksınız. Kuruma olana kadar bekleyeceksiniz.

  3. Reyyan, İstanbul dedi ki:

    Maden suları faydalı mineraller içerse de yüksek oranda sodyum NA tuzu içeriyor zararlı olmaz mı?
    ***
    Bildiğimiz yemek tuzu NaCl bileşiğidir (sodyum klorür). Sodyum çeşitli bileşikler halinde olabiliyor. Bitkilere faydalı tuzlar şeklinde de olabilir. Onun için korkulacak bir şey yok. Zaten maden suyunda yüksek oranda sodyum klorür olsa idi içemezdik.

  4. Zeynep, İstanbul dedi ki:

    Maden suyu verdim ama maden suyunu bekletmeden yaptım bunu. Bu yazıyı görmem geç oldu. Zararı olur mu? Zaten iyi durumda değildi son iki haftadır. Umarım zarar vermemişimdir.
    ***
    Diğer sayfadaki cevabımda dediğim gibi toprak artık kullanılamaz hale gelmiş. Bu yetmiyormuş gibi bir de sabunlamışsınız. Orada anlattığım şekilde taze yeni toprak karışımı yapacaksınız.

  5. Muhammed N. -Midyat dedi ki:

    Bizim bölgenin kırmızı toprağı çok verimli ancak biraz fazla ağır. Bunu hazır toprakla yarı yarıya karıştırıp hafifleştirsem birazda ponza taşı sizce uygun olur mu? Bir de sığır gübresi saksı bitkileri için nasıl olur?
    ***
    İç mekan süs bitkilerinde arazi toprakları ve hayvan gübreleri büyük zararlara yol açar. Sadece bahçe, balkon, teras saksıları için uygundur. Kırmızı arazi toprağını torf toprakla karışım yapmak yeterlidir yani torf toprak sayesinde kum gerekmez. Ancak kırmızı toprak fazla ağır killi ise onu önce kendisiyle eşit miktarda dere kumu ile harmanlayın. Sonra kumlu toprağı kendisiyle eşit ölçüde torf toprakla harmanlayın. Saksılarda en güvenli gübreleme şekli fidanı dikmeden önce dip kısmı deliklerin üzerini taşlarla ve az miktar toprakla örttükten sonra gübrelemek, üç-dört parmak kadar gübresiz toprakla gübreli dip kısmın üstünü örtmek ve sonra fidanı üste oturtup köklerin arasını ve geri kalan boş kısmı gübresiz toprakla doldurmaktır.

  6. Hilal, Tekirdağ dedi ki:

    Söylediğiniz sıralama kışın da uygulanmalı mı? yoksa kışın bitki besini ya da yazıdaki gibi maden suyu kullanımı bırakılmalı mı?
    ***
    Kışın gelişime devam eden bitkiler için devam edilmeli. Diğerlerinde yani mesela kışın hem gelişmeyen hem de neredeyse hiç sulanmaması gereken bitkilerde hiç birini yapmayın.

  7. Melike, İstanbul dedi ki:

    Orkidelere maden suyunun iyi geldiğini duymamla 2 orkideme bir maden suyu şişesinin yarısına gelecek kadar biraz birine biraz da diğerine toprakları kuruyken döktüm. Daha sonrasında tereddüt yaşadım ve biraz bakınayım derken yazınıza denk geldim. İkisi de iyi durumdaydı ve filizlenen dalları vardı. Şu an çok endişeliyim. Ne yapmalıyım?
    ***
    Toprak kuruduysa ve şimdiye kadar sorun olmadıysa endişelenecek hiçbir şey yok. Sulamamaya devam edin. Kış boyunca havasız ortamlarda sulamak tehlikeli.

  8. Birol, Ankara dedi ki:

    Maden suyu kullanmak sukulentler için de geçerli mi?
    ***
    Evet. Ama binbir çeşit tür var. Bakım tavsiyelerinde mineralli toprak kullanmayın, mineralli su kullanmayın denen türlere yapmayın.

  9. Melis, Ankara dedi ki:

    Tarifininizdeki sırasıyla belirtiğiniz maddeleri aynı gün içerisinde mi yapacağız yoksa bir iki gün müddet mi vereceğiz? Tarif 1 günde mi yapılacak birkaç güne yayılacak mı?
    ***
    Aynı gün içinde değil. Toprak biraz kuruyunca demişim ya: Ondan kastettiğim şey birkaç gün veya bir iki hafta. Yani toprakta biraz kuruma ne zaman gerçekleşirse. İşte o zaman sıradakini uygulayacaksınız.

  10. Elif, Zonguldak dedi ki:

    Anlattıklarınızı deve tabanı ve areka palmiyesi için de uygulayabilir miyim?
    ***
    Hiç gerekmez. Toprağa pek benzemeyen karışımlarda yetiştirilen bitkiler için aynen yukarıda tarif ettiğim gibi kullanılması faydalıdır. Mesela orkideler, antoryum ve Afrika menekşesi için. Ve ayrıca toprağını fazla süzek/havadar olsun diye fazlaca ponza taşı, kil bilyesi vesaire maddelerle yarı yarıya gibi karışım yaptığınız bitkilere.

  11. Bora, İstanbul dedi ki:

    Maden suyu sulamasında da saksı deliklerinden dışarı çıkması gerekli midir? 30*30’luk bir saksı için ne kadar maden suyu kullanmalıyız?
    ***
    Miktarını bilemem ama saksı alt deliklerden bir iki damla çıkacak kadarı yeterli.

  12. Sibel, Çeşme dedi ki:

    Maden sodası ortancalara da verilebilir mi?
    ***
    Hayır sadece fazlaca ponza taşı ve torf gereken bitkilere gerekiyor. Ayrıca soda veya maden sodası zararlıdır. Sadece doğal maden suyu olacak.

  13. Hakan, Ankara dedi ki:

    Anladığım kadarıyla kışın büyümesi duran ve uykuya dalan bitkilerde maden suyu uygulamalarına gerek yok..
    ***
    Evet sadece bitki besini vermek gerektiği zamanlarda lazım.

  14. Hatice, Kırklareli dedi ki:

    Bir arkadaşım şu karışımı yaptı:Bir gece suda bekletilen dövülmüş sarımsak (suyunu kullandı)+bir şişe doğal maden suyu+haşlanmış yumurta suyu.Atlas ve orkideleri canlı bir yeşil renk aldı. Orkideleri çok sağlıklı görünüyor şu an. Bu tarifte bir sakınca görüyor musunuz? Balkon ve salon ve çiçeklerine, kaktüslere uyar mı?
    ***
    Herhangi bir faydası olacağını sanmıyorum. Ciddi zararları bile olabilir. Bitkilerdeki canlı yeşil renk zaten olan bir şey. Biz (insanlar) denediğimiz bir şeyde başarılı olma yönünde beklentiye girdiğimiz zaman, sonuçta yaptığımız şey işe yaramamış, ama zarar da vermemiş ise, sonucun başarılı olduğuna kendimizi inandırmaya çalışırız. “şimdi bitkiler daha canlı” gibi görünür gözümüze, ama zaten öyle idiler. Böyle şeyleri ciddiye almayın. Sosyal medya bu tip binlerce ıvır zıvır “mucize(!) yöntemler” ile dopdolu. Birisi çiçeklerine tuz dökmüş sonra çiçekler canlanmış. Başka biri çiçeklerini bira ile suluyormuş da çok iyi büyüyorlarmış. Maya, tarçın, tavuk suyu, ispirto, süt, kimyon, ağrı kesici ilaçlar, köpek çişi, kedi kakası, hatta benzin ve tiner. Bütün bunları sırf birileri iddia ediyor diye inanalım mı? Sadece çiçeklerimize değil kendimize de zarar veririz.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.