Marantaceae (Duaçiçeğigiller)

Galetya, dua çiçeği gibi süs bitkilerini de içeren Maranta bitki ailesi hakkında temel bilgiler.

Bitkiler aleminde birçenekliler sınıfının Zingiberales (Zencefilçiçekliler) takımından Marantaceae (Duaçiçeğigiller) familyası bitkileri Avustralya kıtası hariç dünyanın her yerinde tropikal kuşakta ormanlarda bulunurlar. Avustralya ve çevresinde sonradan ticari amaçla üretimi ve yetiştiriliği başlamıştır.

Duaçiçeğigiller (Marantaceae) hakkında

Örnek tür dua çiçeği (Maranta leuconeura)

Marantaceae familyasının cinsleri, türleri

Marantaceae (Duaçiçeğigiller) familyasında 31 temel cinse bağlı toplam 530 tür var. Bütün bunların içinde örnek tür Maranta leuconeura’dır (evlerde yetiştirdiğimiz klasik dua çiçeği). 29 cinsin çoğunluğu Amerika kıtalarında, 7 cins Afrika’da, 6 cins Asya’da bulunur (1).

Calathea

İri bir Calathea türü

Temel cinsleri arasında çiçekçilik – süs bitkisi sektöründe en çok kullanılan türleri Maranta, Calathea, Ctenanthe ve Stromanythe cinslerinin türleridir. Bu cinslerin önemli türlerinden birbirinden şık ve gösterişli yüzlerce hibritler, kültivarlar türetilmiş. Güzel çiçek açan çeşitleri özellikle bahçelere değişik, egzotik bir hava kadar. Ama her iklime her bahçe şartlarına uymaz.

Calathea crocata

Calathea crocata

Başlıca ortak özellikleri

Marantaceae (Duaçiçeğigiller) familyası bitkileri toprak altı rizom ve rizomsu yumrulara sahiptir. Uygunsuz hava şartlarında (yağışsız, kurak dönemlerde ya da soğuk dönemlerde) toprak üstü tüm kısımlar kurur. Yağışlı ve/veya yeterli sıcaklıkta uygun hava şartları tekrar başladığı zaman çok kısa sürede hızla büyüyerek tekrar ortaya çıkarlar.

Stromanythe sanguinea

Stromanythe sanguinea

Çoğunluğu tropikal ormanlarda orman altı bitkisidir. Yani uzun süre tepe güneşine, kuru rüzgarlara adapte olmaları imkansızdır. Ayrıca kışın dondurucu soğuk olan yerlerde de hayatlarına devam etmelerini beklemeyin. Belki çok hafif don olaylarına toprak dışı kısımlarını kaybederek uykuya çekilmekle dayanırlar.

Kullanım

Maranta arundinacea türü nişasta üretiminde önemli bitkilerdendir. Bu amaçla yetiştiriciliği yapılır.

Bütün dünyada çiçekçilik sektöründe kullanılan türleri ev – ofis süs bitkisi olarak saksılarda yetiştirilir. Bunlar iç mekanlarda havadar, en az orta derece hava nemliliğine sahip, kuvvetli ışıklı, direkt güneşten korunaklı ve ortalama 18C derece ile 26C dereceler arası ılımlı sıcak olan şartlarda sağlıklı yetişirler.

İklimi uygun yerlerde bahçelerde de yetiştirilirler. Bahçe bitkisi olmaları için hem iklimin hem bahçe şartlarının uygun olması mutlaka gereklidir. Söz konusu şartlar ve gereklilikler ise bir tropikal orman şartlarına yakın olmalıdır. Geceler biraz serin, gündüz biraz sıcak, sıcaklığa göre hava nemliliğinin yeterli olması gibi. Bir de elbette kış soğuklarının olmaması gerekiyor. Ya da kış boyunca bu türlerin donmaktan ölmeyecekleri, sadece toprak altında uykuya çekilecekleri kadar, fazla dondurucu olmayan soğuk olması şartıyla.

Marantaceae familyasından bu sitede hakkında bilgi verdiğim türler

Dua çiçeği (Maranta leuconeura)
Üç renkli dua çiçeği (bir Stromanythe sanguinea kültivarı)
Calathea orbifolia
Calathea Beauty Star (bir Calathea ornata kültivarı)
Goeppertia insignis (Calathea lancifolia)

Diğer Marantaceae (Duaçiçeğigiller) famiyası türlerini ve kültivarlarını sitede konu ettikçe sayfa linklerini bu listeye ekleyeceğim.

Kaynaklar

1- Marantaceae – Wikipedia

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Botani

Etiketler: |

'Marantaceae (Duaçiçeğigiller)' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Buket, Muğla dedi ki:

    Calathea Orbifolia halkında da bilgi verir misiniz?
    ***
    Buket Hanım ricanız üzere sayfasını hazırladım. Sizin sayesinde siteye yeni bir konu daha kazandırmış oldum. Çok teşekkür ederim. Sayfa linki: https://azbitki.com/calathea-orbifolia

  2. Ayşe, Kıbrıs dedi ki:

    Calathea, maranta, spatifilium, anturium , potos, sygoniumlarım yaz kış dışarda. Kışı genelde az hasarla atlatıyorlar. Bu bitkileri gölge ağaç altına eksem olur mu sizce ? Benim için bakımları daha kolay olması açısından.
    ***
    Evet elbette olur ama önce oradan biraz toprak boşaltıp bu türlere uygun torflu karışım doldurun. Sonra bitkileri saksılarındaki topraktan arındırmadan toprağıyla kalıp gibi çıkararak ağaç altındaki torflu toprağa yerleştirin.

  3. Şermin Y. -İzmir dedi ki:

    Mart sonu bir seradan ofisime Calathea ornata sanderina aldım. Başta çok iyiydi. Son iki haftadır yaprak uçlarında beyazlıklar fark ettim. Sanki o güzelim koyu yeşil yapraklara çamaşır suyu damlamış gibi. Bu beyaz uçlar ve kenarlar giderek arttı ve kuruyup kıvrılmaya başladı. Ofis direk güçlü güneş görmüyor, kuzey cephesinde, sürekli aydınlatma açık bitkim camdan 1m kadar uzakta. Günde en az 2 defa yapraklarına su spreyliyorum. Toprağını hep kontrol ederek suluyorum. Her sulamada iyice altından su çıkana kadar sularım ve tabağında su bırakmam. Neden böyle oldu? Yapay ofis aydınlatması güneş yanığı etkisi yapmış olabilir mi? Yoksa başka sebebi var mıdır?
    ***
    Yapraklara su fısfıslamak genellikle feci zararlar verir. Ayrıca bitlenme olabilir. Büyüteçle inceleyin. Yaprakları sık sık ıslak bezle silmek çok faydalıdır. Kendi bakım sayfasını okuyarak gerekenleri yapın (aynı türün farklı çeşitleri olabilir ama bakımları aynıdır). Bu bitkiniz ile ilgili başka sorunuz olacaksa lütfen o sayfaya yazın. Sayfası: Calathea Beauty Star hassas bakım incelikleriyle

  4. Emre, Ankara dedi ki:

    Merhabalar, Ev bitkilerini çok sevip bir çok türünü evimizde bulundurmaktayız. Bitkiler adına toprağından bakımına kadar herşeyi sitenizden değerli bilgileriniz öğrwnmekteyiz. Calatya türünden iki bitkimiz oldu. Birincisi triostar üç renkli calatya. Çok beğenerel aldığımız bi çiçekti ama bir bir bütün yaprakları kıvrılıp sararıp kurudu. Calatyanın şimdi rufibarba türü evimizde. Onu da aynı benzer sorunlardan kaybetmek istemiyoruz. Lakin bi kaç yaprağı kıvrılmaya başladı. Ev ortamında bu bitki için yapabileceklerimiz nelerdir merak ediyorum.
    ***
    Zor bitki bunlar. Hangi tür dua çiçeği olursa olsun aynen şu sayfadaki gibi bakımını yapmanız en iyisi olacaktır: Calathea Beauty Star hassas bakım incelikleriyle

  5. Emre, İstanbul dedi ki:

    Bende iki senedir Calathea Medallion var. Bu sene biraz daha büyümesi için bir boy toprak saksıya geçirdim. Bugün farkettim ki saksının kenarında beyaz tortular var. Kireç ya da tuz diye düşündüm ama nedir bilmiyorum. Bu beyaz tortu zararlı mıdır? Neden olabilir?
    ***
    Çocukluğumdan beri toprak saksılarda gördüğüm bir şey. Plastik saksılarda bile görmüşümdür. Ne olduğunu hiç bilmiyorum ama kesinlikle zararsız olduğunu iyi biliyorum. Muhtemelen toprak saksının veya toprağın ve suyun içerdiği kalsiyum bileşikleri su ile birleşiyor ve hava ile birleşip sert kireç tabakası haline geliyor vesaire. Önemli değil. Hiçbir şekilde zararlı olmaz.

  6. Nermin, Zonguldak dedi ki:

    Birkaç ay önce hastalıktan yalnızca 1 kök kurtarabildiğim küçük ama sürekli yeni yapraklar veren m. leuconeura çiçeğim var. hastalandığında köklerindeki sağlam soğanları alıp kuru toprağa beklemeye almıştım. mevcut çiçeğin saksısı çok küçük olduğu için bir boy büyütüp soğanları da eksem mevsim olarak uygun olur mu yoksa bahar ayını mı beklemeliyim?
    ***
    Soba yakmaya veya klima vesaire ısıtıcı kullanmaya gerek kalmayacak kadar havaların ısındığı zaman yapsanız iyi olur.

  7. Halil Aksoy dedi ki:

    Calathea makoyana bitkimi bu sene baharda aldım. Şu an sağlığı fena görünmüyor. Sorum şu; bitkinin çoğu yaprağı akşamları toplanma hareketi yaparken 3 yaprağı bunu yapmıyor. Bu yapraklardan ikisi boyca diğerlerinden çok daha uzun, üçüncü aynı. Bu üç yaprağı kesmem gerekir mi? Bazı kenarları kurumaya başlamış olanlar vardı onları dipten budadım.
    ***
    Hayır kesmeyin. Bazen uzun bir süre tüm yapraklar hiç hareketsiz kalır. O zaman tümünü kesmeyi mi düşüneceksiniz? Yanlış olur. Onun için bunları kendi haline bırakın.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.