Medinilla magnifica Melastomataceae familyasındandır. Anavatanı Filipinler’dir. Halkımız arasında Medine gülü denir. İngilizcede yaygın adları Filipin orkidesi ve pembe medinilla. Ana vatanında ise yerel adı kapa-kapa’dır.
Özellikleri
Medinilla magnifica’nın alışılmamış kocaman ilginç pembe çiçekleri ve kocaman yaprakları herkesin dikkatini çeker. Aslında kocaman çiçek gibi görünen kısım esas çiçeklerin iri kılıflarıdır.
Dalları dört köşelidir. 3m kadar uzarlar. Koyu yeşil yaprakları 15cm ile 30cm arası uzunluklarda, oval, sağlam yapılı ve parlaktır. Çiçekleri gibi yaprakları da güzeldir. Meyveleri yenmez denir ama bu bitkiyi çok yakından, ana vatanından tanıyanlar yenmez bilgisinin yanlış olduğunu iddia ediyor. Meyveleri olgunlaştığında çok tatlı lezzetli olduğunu ve yapraklarının da mayhoş-lezzetli olduğunu söylerler.
Medinilla’nın çiçek açması ilkin kocaman tomurcuklarla başlar. Sonra kocaman pembe kılıf yapraklarla beraber uzun pembe bir sap aşağı sarkık 30cm veya yarım metreye kadar uzayarak üzüm salkımı gibi birçok çiçekler açar. Çiçekleri 2,5cm kadar genişliktedir. Pembe iri kılıflar, pembe çiçek sapları, pembe küçük çiçekler ve çiçeklerin içinden uzayan ipliksi organlarla güzellliği tamamlanır.
Habitat
Doğal yaşam alanları deniz seviyesinden 300m ile 1400m arasında yükseltilerde yağmur ormanları, alçak dağ ormanları ve daha yüksek sis ormanlarıdır. Tohumları büyük ağaçların üzerindeki oyuklarda ve kalın çatal dalların aralarında çimlenerek ağaçlar üzerinde bir epifit olarak yaşar. Aynı zamanda sukulent özelliklidir. Ağaçlar üzerinde yaşamasına rağmen sağlam dallarla çalı tarzında gelişir.
Yetiştirme, bakım
Medinilla magnifica hakkında yanlış ve abartılı bakım bilgileri yaygın. İkide birde su fısfıslamak tavsiye ederler. Halbuki esas ihtiyacı antoryum ve orkidelerde olduğu gibi sürekli hava hareketleridir. Ve onlar gibi sıcak-havasız ortamlarda bozulmaya başlar. Havasız ortamda su fısfıslamanın faydası olmaz. Bilakis çok ciddi zararları olur. Ayrıca temizlik önemlidir. Yapraklarının altını ve üstünü en az haftada bir defa sık sık ıslak bezle silmelisiniz. Hava hareketlerinden sonra en önemlisi bu.
Güneş ihtiyacı
Kasım ortasından mart başına kadar uzun süreli direkt güneş ister. Diğer zamanlarda sabahın erken saatlerinin veya akşamın son iki saatinin güneşini direkt almalı ve bulunduğu yer güçlü ışıklı olmalıdır. Fakat üzerine öğle civarı saatlerinin güneş ışınları geliyorsa mutlaka tül gibi şeylerle güneş filtrelemelisiniz.
Yapraklarının sağlığını iyi koruyun
Medinilla magnifica bir sukulent tür olarak hayati birikimlerinin çoğunu yapraklarda toplar. Bu yüzden yaprak sağlığına dikkat etmek bu bitkinin sağlıklı yetişmesindeki püf noktalarından biridir. 29C dereceden daha yüksek sıcak günlerde ve 9C dereceden daha soğuk günlerde ev içi hava cereyanından korumalısınız. Özellikle de havası kuru memleketlerde buna daha fazla dikkat etmek gerekir. Ve havası fazla kuru memleketlerde hava cereyanına göre ısı derecesi limitleri en düşük 16C ve en yüksek 25C dereceler olmalıdır. Yapraklarını sık sık ıslak bezle silip temizleyin. Yaz boyunca öğle civarı saatlerinin direkt yakıcı güneşinden koruyun. Kış boyunca ısıtıcılar yüzünden ev içi fazla kuru havalı ve sıcak oluyorsa havayı nemlendirme çareleri arayın.
Çiçek açtırmak
Bunun için kış aylarında hafifçe üşümeli ve bir hayli su sıkıntısı çekmelidir. Sonbahar sonundan itibaren kış boyunca bulunduğu ortamda ısı en az 8C en fazla 20C dereceler arasında olması gerekiyor (fazla soğukta toprak kupkuru kalmalı). İlkbaharda havalar ısındıkça susuz bırakmayı yavaş yavaş düşürün ve bahar havasını fazlaca hissetmesini sağlayın. Yeni gelişimler yapacaktır. Mayıs sonundan itibaren, en geç temmuz başına kadar tomurcuklar belirir. Çiçekleri solar solmaz keserseniz ve geceleri esintili ortam uygun ise tekrar tomurcuklanır.
Temmuz başına kadar tomurcuk vermezse
Ama o zamana kadar gayet güzel büyümüş olması lazım. Çiçekçilerde kısa boylu halde çiçekli satıldığına aldanmayın. Siz boyunu 1m civarlarında tutun. Eğer temmuz başına kadar hiçbir tomurcuk gelişimi olmamışsa hemen boyunu biraz kısaltın ve budama ile birlikte sadece toprağı tamamıyla kupkuru oldukça sulayın. Bu şartlarda en geç ağustos ortasına kadar tomurcuklanacaktır.
Medinilla magnifica için toprak ve saksı
3 ölçü torf toprak + 2 ölçü ponza taşı + 1 ölçü 3-4mm temiz dere kumu karışımı yapın. Yoksa sırf toprakta kökleri çürür. Saksı büyüklüğü önemli değil ama Medinilla magnifica ağır bir bitki olunca elbette onu taşıyabilecek güçte saksı gerekiyor. 25cm×25cm ebatlarına saksı kullanın. Dibine iki parmak yüksekliğinde ağır taşlar koyun ki ağırlık yapsın. En az iki yıl toprak ve saksı değiştirmeniz gerekmez.
Sulama
Kışın toprağı kupkuru olduğu halde yapraklar gayet sert ve canlı ise susuz bırakmaya devam edin. Yapraklarda pörsüme başlayınca sulayın. Yılın diğer serin zamanlarında toprakta çok ciddi bir kuruma oldukça sulayın. Yaz aylarında ise sık sık sulayın. Ama sık sulamanın yanı sıra bütün gün hava akımları alması şart.
Sulamaları her zaman üstten su dökerek, saksı alt deliklerinden en az bir su bardağı su süzülüp gidecek miktarda su ile yapmalısınız. Ayrıca saksı asla su dolu tabakta beklememelidir. Çok kişi sulamaları bu şekilde yapmadığı için medinillasının çürüyüp ölmesine sebep oluyor.
Bitki besini
Nisandan haziran ortasına kadar çiçek amaçlı bitki besinlerinden (fosfor oranı hafif yüksek olanından) ortalama 20 günde bir.. Sonrasında ise eylül ortasına kadar kaktüslere özel veya orkidelere özel bitki besininden yine ortalama 20 günde bir defa verin.
Budama
Çiçekleri geçtiği zaman dallarını mümkün mertebe kısaltmalısınız. Ne kadar kısa, o kadar iyi. Fakat her bir gövde üzerinde en az iki yaprak olması lazım. Budamayı buna göre yapın. Tamamen yapraksız kalan gövdeler kuruyacaktır. Kısaltma aslında şart değil. Yeriniz müsaitse ve medinillanız yerini sevmişse 2m kadar büyümesinde hiçbir sakınca yok. Bu takdirde sadece yapraksız kalan dallarını budamanız lazım.
Medinilla magnifica üretim, çoğaltma
Olgun ve yapraklı dallardan üç boğumlu çelikler hazırlayın. Üzerinde mutlaka bir çift yaprak olsun. Bünye fazla su kaybetmesin diye yaprakları yarıdan kesip kısaltın. Çelikleri köklendirme toprağı‘na dikin. Direkt güneş almayan, kuvvetli ışıklı, çok havadar bir ortamda tutun. Köklendirme toprağı kupkuru kalmayacak şekilde ara sıra sulayın. Filizler belirse bile köklenme olduğu anlamına gelmez. Ama o filizler güçlüce gelişirse o zaman tamamdır. Köklerini toprağından hiç ayırmadan yukarıda saksı-toprak kısmında anlattığım gibi toprak karışımı ile aynı şekilde büyük saksıya dikin.
Problemleri
Unlu bitler, örümcek bitler ve diğer yaprak bitleri dadanabilir. Açık havada tutuyorsanız kelebeklerin yumurta bırakması yüzünden tırtıllar peyda olabilir. Yukarıda dediğim gibi yapraklar sık sık ıslak bezle silmelisiniz ki bitlenme veya tırtıl türemesi olmasın ve başlama aşamasında olsa bile silmekle hep gidermiş olasınız. Bu yüzden yaprakların alt ve üst taraflarını haftada bir defa gibi bir sıklıkta ıslak bezle silin. Yaprak sağlığı Medinilla magnifica için diğer bitkilerden daha fazla önem taşıyor.
Medinilla magnifica kök çürümesi, yaprak cansızlaşması problemi
Yanlış toprak ve yanlış bakım sonucu kök çürüme problemi yaygındır. Bu durumda topraktan söküp dip kısmını yıkayın. Kökleri kesin. Her dalda ikişer yaprak kalacak şekilde yaprakları azaltın. 24 saat açıkta bekletin. Süre dolunca bir 24 saat da suda bekletin. Sonra yaprakları yarılarından keserek küçültün ve yukarıda çoğaltma kısmında anlattığım gibi devam edin.
Kaynaklar
hear.org — Medinilla magnifica
davesgarden.com — Medinilla Species, Pink Lantern, Showy Medinilla, Medinilla magnifica
herbsfromdistantlands.blogspot.com — Medinilla magnifica, Medinilla pendula, Medinilla speciosa and closely related species
Bu bitkiyi çok beğeniyorum ancak fiyatı çok yüksek. Bana uygun fiyata verebilecek olan varsa memnun olurum.
***
Leyla Hanım burada alım-satım, paylaşım vesaire işleri yapılmıyor. Ayrıca bakımı, hayatta tutulması çok zor bir bitki. Evlerine alanlardan yüzde doksan dokuzu yaşatamıyor. Geri kalan yüzde bir ise çiçek açtıramıyor. Geliştiremiyor. Kısaca onlarınki de zaten biraz geç ölüyorlar. Değişen bir şey olmuyor yani.
Eşimin 10 Nisan doğum günü için gönderdiği bu çiçeği çok sevdim. Fakat evim güney cephe. Bütün odaları direkt güneş ışığı alıyor. Sağlıklı yaşaması için nerede koruyabilirim? Cam önü mü yoksa perde arkası mı? Yoksa daha geride bir yer mi?
***
En önemli şey hava akımlarıdır. Güneşin fazlasının tehlikesi önemli değil. Hava akımlarının hiç olmayışı ciddi tehlikedir. Pencere yanında tutun. Perde arkasında değil güneşi uygun ölçülerde filtreleyecek uygunlukta tül ardında tutun. Ama sadece marttan kasım ortasına kadar. Kış aylarında ise tam direkt güneş alabilmelidir.
Medine gülünü tohumdan çoğaltmak mümkün müdür?
***
Evet ama tavsiye etmem. Tohumların çimlenmesi birkaç ay sonra mümkün olur. Mini fidelerin bakımları daha doğrusu hayatta kalabilmeleri çok zordur. Hiç uğraşılacak şey değil.
Bugün kızım anneler günü hediyesi olarak almış medinillayı. Bakım şeklini okudum ve korktum açıkçası. Antalya yazın çok sıcak. Ve sıcaklar gelmek üzere. Bu çiçeğimin ölmesini istemiyorum. Salonum batı, mutfağım doğu cephe. Güney cephe sadece yatak odam var. Nereye koymalıyız? Yazın sulama sıklığı bu sıcaklıkta ne olmalı?
***
Antalya’nın merkezinde veya deniz seviyesindeki ilçelerinden birinde iseniz bütün yıl dışarıda durması en iyisi olur. Doğuya veya kuzeye bakan bir balkonunuz varsa yaz kış devamlı orada dursun. Sulamasını yukarıda yazdığım gibi yapın. Toprağı doğru ise ve dışarıda açık havada tutabilecekseniz yaz boyunca çok sık sulamanızın hiçbir tehlikesi yok. Kapısı pencereleri sürekli kapalı olan ev ortamlarına hiç uygun olmayan bitkilerdendir. Sürekli püfür püfür hava akımları sağlayan klimalı bir oda mümkünse orada sorun çıkmaz.
Doğuya bakan balkonum var. Orada diğer çiçeklerim de var. Peki yaz aylarında güneşi direkt görmeli mi?. Aslında telefonunuz olsa da keşke görüntü gönderebilsem..
***
Direkt güneşi öğleden önce alması iyidir. Doğu cephede duvar dibinden veya pencereden uzak tutmazsanız tam tepe güneşini pek almaz. Sabah saatlerinin güneşini alır. İsterseniz balkonunuzun üzerine sera tülü gerdirin. Güneşi filtrelemek Antalya’nın yaz sıcaklarında diğer bitkilere de iyi olur. Fotoğrafa hiç gerek yok.
Yaklaşık 1 ay önce medine gülü aldım. Üzerinde pembe tomurcukları vardı. Açar gibi oldular. Ancak şimdi içindeki küçük tomurcukların siyahlaştığı, kuruduğu ve döküldüğünü görüyorum. Yaprakları oldukça sağlıklı, güçlü ve yeşil. Şu anda toprağı kuru. Cuma günü sıvı bitki besinli bir su vermiştim. Önereceğiniz bir iyileştirme metodu var mıdır?
***
Toprak adam akıllı kupkuru olmadıkça sakın sulamayın. Çok havadar bir yerde tutun. Yaz sıcakları başladığı zaman eğer gece boyunca sürekli esintiler alabilirse gelişmeye başlar ve kendisini yeniler. Yaz boyunca gece sürekli esinti alması şartıyla biraz daha sık sulayın.
Medinilla’nın kök kısmında diğer çiçeklerdeki gibi hormon bezi var mı acaba? Çıkarma işlemi nasıl yapılacak?
***
Olacağını sanmıyorum. Hangi tür bitki olursa olsun o bezin zarar vermesi gibi bir şey söz konusu olamaz. Tam tersine çıkarmak için uğraşanlar bitkilere büyük zarar veriyor. O tip şehir efsanelerine inanmayın.
10 gün önce çok bilinen bir fidanlıktan aldım. Dört dalda çiçek vardı. Çıt çıt düştü. İki dal kaldı. Biri zaten açık olandı. Düşenlerin içinde kara kara tomurcuklar vardı. Ne yapmalıyım?
***
Eğer size satarken hiçbir uyarı yapmadılarsa daha fazla zaman geçmeden hemen fidanlığa geri götürün. Çünkü her evde her şartta yaşaması mümkün olmayan acayip bir bitkidir. O fidanlık güvenilir bir yer ise zararınızı telafi etmesi lazım. Ama başta sizi uyardılar ise ve siz ona rağmen almakta ısrar ettiyseniz o halde yukarıdaki bakım bilgilerini okuyun. Doğru şartları sağlamaya ve doğru bakımı yapmaya çalışın.
Eşim getirmiş. Üzerinde 1 tane çiçeği vardı sonra 1 tane daha çiçek verdi. Bu aralar yeni yaprak çıkardı 4 tane ama hepsini bir şey yiyor sanırım. Yapraklar yenmiş gibi. Görünürde hiç bir şey yok. Ne yapmalıyım?
***
Saksı yüzeyini dikkatle kontrol edin. Bazı parazitler sadece gece karanlık saatlerde yaprakları yer. Gündüz toprakta çörçöp içinde saklanırlar.
2-3 hafta önce medinilla aldık. Yapraklarında küçük küçük çürümeler meydana gelmeye başladı. Direkt güneş almıyor. Işıklı ortamda duruyor. Yapraklarına spreyle su sıkıyoruz, mendille siliyoruz. Bu silme işlemini sık yaptığımız için meydana gelir mi bu durum? Çiçek ölüyor mu, kurtarılma ihtimali var mı? Az önce aldığımız çiçekçiye gittik vitamin önerdi. Vitamin işe yarar mı gerçekten?
***
Çiçekçilere danışmanız çok yanlış. Kasaplardan veterinerlik beklemediğiniz gibi çiçekçilerden de hiçbir şey beklemeyin. Her kim çiçekçilere danışsa ona mutlaka hiç işine yaramayacak bir şeyler satarlar. Selam verir borçlu çıkarsınız. Elinizi verseniz kolunuz da gider. Bitkinize bitki besini, vitamin filan verseniz, zaten ölüm sürecine girmiş olan bitki bu sebeple çok daha çabuk ölür. Çünkü bitki o şartlarda nefes alamıyor. Hiçbir hayati fonksiyonu aktif değil. Yukarıdaki bilgileri okuyun. Güneş lazım. En önemlisi ise hava hareketleri, esinti lazım. Kesin şart. Sürekli ılık hava hareketleri ister.
Tavsiyem yukarıdaki bilgiler okuyun ve bitkiyi tuttuğunuz yerin şartları uygun mu vesaire her şeyi kendi yaptığınız bakım ile kıyaslayarak hatalarınızı bulun. Havasız yer, gereksiz sulamalar, hatta havasız esintisiz ortamda gerekli sulamalar dahi bu bitkiyi çürütür. Dışarıda tutun demek isterdim ama orada geceleri bu bitkiye göre fazla soğuk sayılır. Yine de toprak iyice kuruyunca isterseniz bir süre dışarıda tutun. Temmuza kadar hiç sulamayın. Ağustos ortasında tekrar içeri alın. Aslında bu tip bitkiler zenginlerin birbirlerine dükkan açılışı, evlilik yıldönümü vesaire durumlarında hediye ettikleri ve bozulunca çöpe attıkları bitkilerdendir. Belki inanmayacaksınız ama zaten bu amaçla üretilir ve satılırlar. Pahalı orkideler de öyle. Bunlardan evlerinde yetiştirmeye çalışanlardan sadece on binde bir kişi hatta yüz binde bir kişi başarılı olur. Onlar ise tesadüfen evlerinin şartları şans eseri uygun olduğu için başarılı olurlar.
İki ay oldu medinillami alalı. Yaprakları yumuşadı. Ne yapmalıyım?
***
En iyisi dışarıda tutun. Toprağını acilen değiştirin. Yukarıda yazdığım gibi toprak lazım. Bu bitkiyi her kim alsa sonuç felaket oluyor.
Tepe dallarından kesip başka toprağa diksem tutar mı?
***
Evet ama her toprakta olmaz. Yukarıda çoğaltılması kısmında ayrıntılar yazılı.
1 şubatta eşim 5 çiçekli sekilde hediye etmisti. Her şey çok guzel gidiyor pembe çiçekeleri halen canlı ama tomurcuk dökmeye başladı. Bir çiçek dalı çürüyüp düştü. Sebebi ne olabilir?
***
Problem yok ki sebebi olsun. Aylarca yıllarca o çiçeklerin kalıcı olduğununu mu sanıyorsunuz? Çok fazla bile dayanmışlar. Elbette bozulup dökülecekler.
Bakım tavsiyelerinizi okudum. Tüm şartlar sağlamasına rağmen yapraklarda kahverengi noktalar oluşmasının sebebi nedir?
***
Yaprak bitlerine dikkatli olun. Bunun dışında köklerinin durumuna daha fazla dikkatli olmalısınız. Nasıl toprakta, toprak uygun mu, sulama doğru yapılıyor mu? Ayrıca sulama suyunun niteliği de çok önemlidir. Son olarak, eski yapraklardaki (geçen yıldan kalan yapraklardaki) bozulmalar normaldir.
Slm size bisey danismak istiyorum daha öncede sizden bilgi almistm medinillayla ilgili disarı balkona koyun dediniz yaptim iyi gidiyordu durumu sayenizde hatta yeni yapraklar aciyor ama sorunu yapraklari dışa kivriliyor nedeni nedir acaba ne yapmaliyim .birde artik epey esinti oluyor balkondami durmalı cok saolun tsk ederim efendim
***
Ayrıca bir de toprağını acilen değiştirin demiştim. Onu yapmadınız galiba. Ama sağlığı düzeldiyse toprakta pek sıkıntı yokmuş demek ki.. Şimdi üzerine güneş geliyorken yaprakları büyüteçle inceleyin. Bitlenme var mı dikkatle inceleyin. Varsa tamamıyla yok olana kadar yaprakların altını üstüne ıslak bezle her gün silin. Bitlenme yoksa bitki besini vermediğiniz için o problemler olmuştur. İçeri almak için 20 gün daha bekleyin. İçeri alırken toprağı kupkuru olmak zorunda. Bu kural yerini değiştirirken her tür bitki için önemlidir.
Toprağını siz dediğinizde değiştirmiştim. 15 günde bir orkide besini veriyorum..
***
O halde problem sulama yetersizliği olabilir. Çünkü sürekli dışarıda açık havada duruyor. Ayrıca bu yıl çok fazla şiddetli sıcak hava olmasının da kötü etkisi olmuş ihtimali var.
Gece epey serin. 19 dereceydi. Zarar verir mi? Ne yapmalıyım?
***
Hayır bilakis bu kadar gece serinliği sayesinde gelişimi hızlı ve sağlıklı olur. Yukarıdaki bilgileri okuduysanız Filipinler’in yüksek rakım dağ bitkilerindendir. Gece serinliğine çok ihtiyacı var. Geceleri sıcak ve havasız olan yerlerde sağlığı bozulur.
Anladım. Bol yeni yaprak acıyor. Ne zaman içeri almam gerekir? Bitki besini vermeye devam edeyim mi?
***
Eylül ortasından sonra artık bitki besini vermeyin. Gece en düşük sıcaklık 13C derece olduğu günlere kadar dışarıda kalsın. İçeri alırken toprak kuru olmalı ve içeride 5-6 gün kuru toprakta kalmaya devam edecek. İçeride bulunduğu yer çok sıcak bir yer olmasın. Kış boyunca toprak kupkuru olmadıkça sulamayın. İlkbaharda gece en düşük sıcaklık 12C derece üstünde kalan günler gelince tekrar dışarı çıkarın ve eve alırkenki gibi o sırada toprağının kuru olması lazım. Gece sıcaklığı en düşük 16C derece olan günler geldiği zaman fosfor ağırlıklı bitki besini vermeye başlayın. Çiçek tomurcukları biraz büyüyünce NPK eşit ağırlıklı bitki besinine geçin.
Çiçeğim çok güzel. Bütün bakım kurallarına uyuyorum. Fakat bir ay yalnız bıraktım. Eşimin bakımı yordu. Yapraklarında leke gibi koyuluklar ve incelmeler oluyor ve zamanla yaprak düşüyor. Ne yapacağımı bilemiyorum. Lütfen yardım.
***
En eski yapraklarda oluyorsa önemli değil. 16C – 22C dereceler arası hafif serin gece esintileri hızlı gelişim sağlar. Buna rağmen hiçbir gelişim yoksa köklerde çürüme başlamış olabilir. Bakım şartlarına dikkat etmek kadar toprağının gereken özellikte olması ve sulama hatalarına girmemek ciddi önem taşır. Hava çok fazla soğuk olmadığı uzun zaman tamamen susuz bırakmak da zarar verir.
Kırılmış bir halde olan Medine gülünü çiçekçi bize bakarsınız diye vermişti. Bize geldikten 1 ay sonra hormon bezi yüzünden
diye saksı ve toprağını değiştirdik ama keyifsizleşmeye başladı canlılığı gitti. Susuz da değil. Alttan sulama yaptım ama hala kötü durumda. Ne yapmam lazım?
***
Demek oluyor ki kökleri çürümüş gitmiş. Bildiğiniz topraklarda yaşayamaz. Havasız odalarda hiç gelişmez. Yukarıdaki bakım bilgilerini okuyun. Hormon bezi diye bir şey yok. Bezi çıkarayım diye uğraşırken herkes boş yere bitkilere zarar veriyor. Sulamanız da yanlış. Aşağıdaki sayfaları ayrıca okumanızı tavsiye ederim.
1- Hormon bezi söylentilerine sakın inanmayın
2- Yaygın ve öldürücü sulama hatası
Anneme doğum günü hediyesi olarak kasım ayında aldığımda üzerinde üç çiçek ve tohumlarının içinde siyahlıklar vardı. Ama açıkçası önemsemedik ya da anlamadık. Şimdi bütün çiçekler ve yaprakları uçlarından karararak düştü. Hiç yaprak kalmadı. Toprağını falan değiştirdik. Kökleri çok canlı. Tekrardan yaprak çıkarır mı? Olması gereken süreç böyle midir?
***
Hayır öyle değildir. Yukarıda ihtiyacınız olan her bilgi var. Okursanız hatalarınızı görürsünüz. Ben sizin ne gibi hatalarınız olduğunu bilmediğim için bir şey diyemem. Her toprakta yaşayamaz. Her ortamda yaşayamaz. Zaten kapalı, havasız ortamlara uygun değil. Kış ortasında dışarı çıkarırsanız hemen ölür. Bakım bilgilerini, toprak isteğini filan okuyun. Şartlar uygun değilse ilkbaharda uzun süreli ılık hava akımları sağlayacağınız günler gelene kadar hiç sulamayın.
Sayenizde değerli bilginizle şu an hayatta Allah razı olsun sizden. Erken mi tomurcuk cıkardı sizce? Bitki besinine gelince … Bundan sonrasında tomurcukları sağlıklı büyütüp açtırmak önemli ..
***
Şimdiye kadar hayatta tutmanız ve tomurcuk vermesini sağlamanız gerçekten çok büyük başarı. Neredeyse hiç kimse başaramıyor. Bulunduğu yerin şartlarına göre tomurcuk vermiş. Erken demek pek doğru değil. Bitki besini sadece salon bitkileri için özel hazırlanmış olanlardan verin. Mesela çiçekcoşturan, genta, vilmorin gibi markalar var. Küçük plastik şişelerde sıvı halde. Yazı içinde anlattığım şekilde vermelisiniz. Suya karıştırma oranını nasıl yazmışlarsa öyle yapın ama toprağı fazla kurumamışken vermelisiniz yoksa köklere zararı olur. Tomurcuklandığına göre çiçek amaçlısından artık gerekmiyor. Bundan sonra ılık hava hareketlerini daha sık almasını sağlarsanız tomurcukların gelişimi sekteye uğramaz. Saksısı küçük geliyorsa yaz ortasında az farkla büyük bir saksıya geçirin.
Ben 2 hafta önce medinilla çiçeğinden aldım. Şu an orta kısımda yaprak veriyor ve üzüm taneleri gibi yeşil taneler var. Kil bilye toprak kullanmak istiyorum. 3 8 milim uygun mudur?
***
Sırf kil bilyesi hiç uygun olmaz. Ayrıca şimdi köklerini rahatsız etmeniz ancak çürüyüp ölmesine yarar. Yeşil taneleri solup gitmiş çiçeklerden kalan tohum oluşumlarıdır (meyveler de diyebiliriz). Doğru şartlarda ve doğru bakımla yaza doğru tomurcuk verir ve yaz içinde çiçek açar. Yukarıdaki sulama bölümünü okuyun ve sakın sulamalarda bu sınırların dışına çıkmayın. İlkbaharda nisan sonunda tarif ettiğim gibi toprak karışımı ile, köklerini şimdi bulunduğu toprağından hiç ayırmadan daha büyük saksıya yerleştirin ve hemen can suyu vermeyin. Yeni saksısında ilk sulama yapmak için bir hafta, on gün kadar geçmeli. Şimdi elinizde olan irili ufaklı kil bilyelerini o zamanki yeni toprak karışımında dere kumu yerine kullanabilirsiniz ve dere kumundan çok daha iyi faydası olur. Torf, ponza taşı ve kil bilyeleri, uygun ölçülerde karışım yapacaksınız.
Bugün yolda yürürken bir evde limon agacına asılı oldukça iştahlı dev gibi bir medinilla gördüm. Benim evdeki medinillayı da ağaca assam olur mu? Evin içinde sadece 2 yaprak çıkardı büyümüyor. Kışın dışarıda zarar görür mü?
***
Kışın dışarıda soğuğa dayanıklılığı sardunyalar kadar bile yok. Veya mesela Dracaena marginata ile aynıdır (0C dereceden en fazla -1C dereceye kadar, soğuk rüzgarları direkt almaması şartıyla). Bilmediğim ve denemediğim bir şey ise kışın yağmurlarla ıslanan ıslak topraktan zarar görür mü.. Zira kışın soğukta ıslak toprakta tutmayın diye tavsiye ederler. Keşke o evin sahibine sorsaydınız oraya yeni mi astılar yoksa geçtiğimiz kış boyunca yine oraya asılı mı duruyordu.. Bu arada, medinillanızın gelişmemesi çok normal çünkü ev ortamlarını hiç sevmez. Dışarıda sürekli esintiler sayesinde ilkbahar ve yaz aylarında güzelce gelişir.
Islanmayacağı şekilde balkona koysam? Marginatalar, kaletyalar, pothoslar, syngonium tarzı bitkiler bahçemde yıl boyu zararsız yetişiyor.
***
Potos ve singonyum ölçü olamaz çünkü burada da kışın neredeyse hiç zarar görmüyorlar. Ama kaletya ve D. marginata türlerinin yaprakları kışın hiç zarar görmüyorsa orası uygundur. Kış sulamasını yukarıdaki bilgilere göre dikkatlice yapın.
Medine gülüm bugün yolda gelirken çiçeği kırılmış Şimdi o çiçek dalını keseyim mi yoksa kurumasını beklemeli miyim? Kırılan çiçeği diksem büyümeye devam eder mi?
***
Kesmenizde sakınca yok. Ekerseniz ondan bir şey olur mu bilmiyorum. En iyisi suda bekletin. Belki en azından çiçekleri bir süre güzelliğini korur.
Merhaba, 2 hafta önce bir seradan medinella aldım. Üzerinde çiçekleri vardı yalnız bir süre sonra çiçekleri boynunu büküp karardı ben de onları kestim. Bu sabah gördüm ki çiçeğin yapraklarından biri düşmüş. Bu bir adaptasyon süreci midir? Yada izlemem gereken bir yol var mı?
***
Evet, izlemeniz gereken yol var: Yukarıda detaylarıyla açıkladığım bakım bilgileri. Okuyup öğrenmelisiniz. Maalesef bu bitki pek ev uyumlusu değildir. İşiniz tamamıyla şansa kalmış. Orkideler kadar müşkülpesent, zor şeyler. Kimseye asla tavsiye etmem. Her toprakta yaşayamaz, her ortamı sevmez.
Medinilla gülümün en alt yaprağı sarardı ve düştü. Acaba saksısı küçük geliyor olabilir mi? Çünkü sağlıklı sürgün veriyordu iki tane. Bir tanesi daha gelişemeden kurudu düştü. Diğeri büyüyor. Bir de kil bilyesine geçirsem diyorum. 45-50 santim boyunda bitkim kil bilyesinde yaşamaya alışır mı?
***
Hayır kil bilyesinde yaşaması sadece ve sadece çok özel donanımlı, sürekli hava akımlarıyla yoğun sisleme yapılan özel seralarda mümkündür. Bu her tür bitki için geçerlidir. İnternette gördüğünüz fotoğraflara aldanmayın. Bu sayfada tarif ettiğim gibi toprak karışımı yapmanız lazım. Problemlere gelince, saksısının küçük olduğundan kaynaklandığını sanmam. Siz nasıl ve ne gibi şartlarda yetiştiriyorsunuz bu konuda hiçbir bilgim olmadığından fazla bir şey diyemiyorum. Yukarıda en iyi bakım bilgileri var. İsterseniz okuyarak hatalarınız var mı kontrol edin.
Torf Toprak anlayamadım çiçekçilerde mi var ponza taşı bildiğimiz taş mı ilk defa duydum eşim getirmiş Medine gülünü çiçeği kökünden kurmuş üst kısmı sağlam çiçeğin şu an canlı duruyor ama soruları görünce gözüm korktu Bir de kökündeki kendi toprağı durmalı mı?
***
Ben de bunları nasıl tarif edebilirim, bilmiyorum. Ama zaten neredeyse hiç kimse bu bitkiyi ev ortamlarında yaşatamıyor. Oluruna bırakın ve hiç canınızı sıkmayın.
Benim Medine Gülün yaprakları düştü hiç yaprak kalmadı. Kökü duruyor. Ne yapmam lazım tekrar yeşerir mi?
***
Normalde kesinlikle ev bitkisi değildir. Nadiren, şans eseri, bazı evlerin şartları bu bitkinin yaşamasına uygun olabiliyor ama çok nadir. Yukarıdaki bilgileri okuyun. Evinizin şartları uygun değilse hiç uğraşmayın.
Medinallanın alt yaprakları Sararıp dökülüyor üstten yeni yaprakları açmaya devam ediyor. Büyürken alt yapraklarının sararması normal mi?
***
Normal mi değil mi hiç belli olmaz. Yeni gelişimler sizi adatmasın. Bazen yeni gelişimler devam ediyorken dipten başlamış olan çürüme yukarı ilerler ve sonra tamamıyla dipten tırnağa çürümüş olarak ölür gider. Yazı içindeki bakım bilgilerini, ne gibi ortam şartları gerektiğini okuyup bakımına ona göre devam edin.
Merhaba. Bir defa almıştım medinilla yapraklar veriyordu kapalı balkonda tutuyordum. Aniden gitti. Şimdi yine elde ettim kapalı balkonum yok. Çok detaylı yazmışsınız öncelikle teşekkür ederim. Balkonumun bir tanesi sadece sabah güneşi alıyor. Havalar bir az daha ısınınca o balkona çıkarsan olur mu ? Açıkçası Çok ta korkuyorum kayb edeceğim die.orkide bakımı gibi midir? Orkideleri çok güzel dallanıp çiçekleniyorlar. Öncelikle teşekkür ederim. Gerek duyduğumda sadece bu sitede gerçek bakım yazıyor. Çok zaman imdadıma yetiştiniz diyebilirim.
***
Hemen hemen orkideler gibi şartlar istiyor. Evinizde nerede orkideler eskiden beri güzelce çiçek açıyorlarsa tam oradan tutmalısınız. Toprağına dikkat edin. Gereksiz sulamalar yapmayın.
yaklaşık iki hafta önce aldığım çiçeğim havadar ortamda olup güneş görmesine rağmen yapraklarında koyu lekeler çıktı ve yaprakları yumuşadı. hatay iskenderunda yaşıyorum gündüz sürekli hafif bir esinti olur ve nem derecesi de hayli fazla bu kararmaların sebebi ne olabilir kararmalar dışında beyaz noktalar da var
***
Sebep bu bitkiye uygun olmayan toprak kullanılmış olması (bu topraklar sadece sera ortamında bitkiye zarar vermez) ve toprak ıslak iken alışık olduğu sıcak yerden daha serin ortamlara yerinin değiştirilmesidir. Bu tip yer değişikliklerinde (sıcak yerden daha az sıcak yere) eğer toprak ıslak ise yeni yerinde kökler çürümeye başlıyor. Yapraklarda da kararmalar vesaire sorunlar ortaya çıkıyor. Fakat bütün suç yanlış toprak kullanmalarıyla ilgilidir. Sera ortamlarına uygun, hızlı/kof gelişim sağlayıcı gübre veye hormon vesaire ile etkilenmiş topraklar serin ortamlarda kökleri yakıp çürütür. Çok sık görülen bir problemdir. Çiçekçilik sektörü saksı bitkilerini sera dışında ölsünler diye tuhaf topraklarda yetiştiriyor. Artık hiçbir şey 20 yıl önceki gibi dürüst ve temizce yapılmıyor.
Merhabalar, bitkim aylardır üzerinde çiçekleriyle sorunsuz yaşıyordu son bir ayda yapraklarını bit sardı, bazı yapraklarının ortalarında kurumalar başladı ve çiçeğinin üzerindeki salkım tomurcukları karıncalar basmış. Neyi yanlış yapmış olabilirim ve nasıl kurtarabilirim?
***
Nerede hata yaptınız? Bitikiyi sürekli tertemiz tutmanız gerekirdi. Bütün salon bitkileri için aynı şey geçerlidir. Yaprak temizliği haftada bir şart. Islak temiz bir bezle yaprakların altını üstünü saplarını her yerini sileceksiniz. Yoksa böyle bitlenmeler olur. Kaçınılmaz bir şey. Şimdi bitler yok olana kadar her gün ıslak bezle silin. Karıncalar ise genelde o bitleri emmek için geliyor.
Medine Gülü çiçeğim var. Ocak ayından beri elimde iki çiçeği vardı ilk geldiğinde onlar uzun süre açık kaldılar o zaman her şey yolundaydı. Sonrasında yapraklarda kararmalar başlayınca yine aynı sicaklikta olan ama daha iyi güneş alan bir yere taşıdım ve saksı değişikliği yaptim toprağı çok cılız duruyordu. Sonraki süreçte tekrar yeni bir yaprak ve tomurcuk verdi lakin bu sırada fazla mi suladim ne oldu bilmiyorum yapraklar yumuşamaya açmış olan çiçeğin tomurcuklari da kararıp dökülmeye başladı. Şu an üstünde üç yaprak iki de gövde var. Ne yapabilirim kurtarabilir miyim? Esintili bir yere taşıdım ama bir süre sulamamali miyim ne dersiniz?
***
Nasıl toprak istediğini yukarıdan okuyun. Bu bitki diğer bitkilere uyan toprakta, bir de kocaman saksıda olunca kökleri tamamıyla çürür gider. Hemen o topraktan kurtarmazsanız tamamıyla çürüyecek. Topraktan çıkarın, yıkayıp temizleyin ve tarif ettiğim gibi toprak karışımı yapana kadar gölgede açık havada bekletin.
Anladım cevabınız için çok teşekkür ederim. O malzemeleri inşallah bulabilirim. Bir de kökü topraktan temizleyince suyla yıkayınca gölgede bekletin demişsiniz kökü açıkta mi beklesin yoksa suya koymama gerek var mı öyle beklemesi sıkıntı olur mu?
***
Toprağı ayarlayana kadar susuz bekletin. Sadece yapraklar pörsüdüğü zaman suya alın ve yapraklar canlanınca tekrar sudan çıkarın. İçi karanlık vazo gibi bir şeyde bekletseniz daha iyi. Bu sayede karanlıkta kalan kısımlar kök vermeye gayret eder. Bu şekilde mesela bir gün suda, iki gün susuz gibi devam edin.