Miltoniopsis

Miltoniopsis cinsi orkideler Orchidaceae (Orkidegiller) familyasının Epidendroideae alt familyasından Cymbidieae grubuna aittirler. Cinsin sadece 6 türü vardır. Örnek türü Miltoniopsis vexillaria’dır. Diğer 5 türü şunlar: M. bismarckii, M. phalaenopsis, M. roezlii, M. santanaei ve M. warscewiczii.

Miltoniopsis roezlii orkide türü

Miltoniopsis roezlii

Özellikleri

Miltoniopsis türlerinde her bir yalancısoğan tek yaprağa sahiptir. Bu özelliği ile ve hercai menekşelere çok benzeyen çiçek şekli farklılığıyla Miltonia cinsinden ayrılır. Fakat genelde Miltoniopsis ve Miltonia cinsinden orkide türlerini herkes karıştırır. Miltoniopsis türlerinde yapraklar kurşuni yeşildir. Farklılıklar hakkında detaylı bilgi için » hercai orkideler konusunu okuyabilirsiniz.

Miltoniopsis adı bir orkide tutkunu olan bir ingilizden geliyor: Lord Fitzwilliam Milton..

M. roezlii

Çiçek açması

Geceleri ortalama 15C derece (en düşük 12C derece, en yüksek 18C derece) serin esintilere maruz kalıp sabahleyin güne sabah güneşi ile ısınarak başlarlarsa çiçek açmaları kesindir. Çiçekleri iri ve gösterişlidir. Saksılarda evlerde yetişen, en beğenilen türlerdendir ama bakımı pek kolay olmayıp dikkat ve itina ister. Çiçekleri şekil ve desenlilik itibarıyla biraz hercai menekşelere benzer.

Habitat

Miltoniopsis türlerinin ana vatanı Güney Amerika kıtasının kuzeybatı bölümüdür. Ekvador, Kolombiya, Kosta Rika, Panama, Venezuela.. Yani tam tropikal kuşak bitkilerindendir. Yüksek rakım sis ormanlarında epifitik olarak ağaçlar üzerinde yaşarlar. Susuz kalmak nedir, kuru hava nedir, esintisizlik nedir bilmezler. Yoğun nemli hava sirkülasyonunun kesintisiz olduğu sis ormanlarında geceler oldukça serin, esintili ve sabaha kadar her yer sırılsıklam ıslak geçer. Yani gece serinliğinde nem yoğunlaşması sebebiyle her yer yağmur yağmış gibi gece boyunca sırılsıklam ıslaktır.

Evlerde hercai orkide bakımı

Öncelikle bu türü evde yetiştirmenin zor olduğunu belirteyim. Gerçi hibritleri biraz daha uyumludur ama pek fazla uyumlu oldukları söylenemez. Nasıl ortam istediklerine bir örnek vermek gerekirse.. Afrika menekşelerinin son derece coşkulu bir şekilde yeni çiçek tomurcuklarını hızla uzattığı mevsim şartları ve ortam şartları nasılsa aynen öyle şartlar ister. En kötü ihtimalle ölçüsü, son sınırı budur. Ama esas gerekeni aşağıda anlattığım gibi.

18C / 21C derece gibi gece serinliği çok ciddi önem taşıyor. Bu mümkün değilse, oda içi çok sıcak oluyorsa gece boyunca ortamda sürekli fan çalıştırarak kesintisiz esinti sağlamalı ve yine gece boyunca üzerine arada sırada 16C derece serin su fısfıslamalısınız.

Toprağı, saksısı, saksıya dikiliş şekli aynen ⇒ Cambria orkidelerinde tarif ettiğim gibidir. Bu bilgiler için o sayfaya bakmalısınız. Besin verme konusu da aynıdır.

Miltoniopsis’lerde dinlendirme yok. Zira zaten yaz ortasında ve kış boyunca istediği şartları oluşturmanız zor olacağından dolayı yılda iki defa gelişimi sekteye uğrayacaktır.

Direkt güneş ihtiyacı

Direkt güneş sadece sabahın ilk üç saatinde ya da akşamın son iki saatinde olmalı. Diğer saatlerde (üstüne direkt güneş geliyorsa) güneş filtreli olmalıdır. Fakat bunun dışında mutlaka gündüz boyunca yerinin şiddetli aydınlık olmasını sağlayın. Çünkü zayıf ışıklı loş köşelerde sağlığı bozulur.

Sulama

Toprak iyice kurumadan önce bol bol su dökerek (her sulamada mutlaka toprak ve kökler adamakıllı yıkanacak şekilde) sulayın. Yazın toprak biraz kuruyunca sulayın. Her gün sulamak gerekebilir ve hiç sakıncası yok. Serin zamanlarda ve serin mevsimlerde toprak neredeyse kupkuru olduğu anda daha fazla bekletmeden derhal sulayın. Kökler (ve köklerin bulunduğu toprak) mutlaka her sulamada bolca su ile tertemiz yıkanmalı. Besinli su vereceğiniz zaman az miktarda su ile sulayın. Yani saksı içerisinde toprağın tamamının ıslanacağı miktarda yeterli. Besin vermeyi ise gelişim hızına göre ayda iki ya da üç defa yapmalısınız. Aşağıda anlattığım yetiştirme şartlarını pek uygulayamayacağınız kış aylarında besini iki ayda bir verin.

Miltoniopsis orkide üretimi

Evlerde kendimiz nasıl yapmalıyız? Üç şart var. Biri, bu işi sadece ilkbaharda yapın. Çiçeği varsa çiçek solduğu anda yapmalısınız. İkincisi orkidenizin yalancı soğanlarının sayısı en az 5 tane olmalıdır. Üçüncüsü ise ayırmak için makas değil jilet gibi keskin bıçak ya da falçata kullanın.

Ayırma işlemi

Orkidenizin en taze kısmını oluşturan yalancısoğanlardan en yeni 3 tanesine hiç dokunmayacaksınız. Daha eskilerini birbirleriyle bağlantıları varsa ikişer halde, birbirleriyle bağlantıları yoksa tek tek ayırın.

Sonra 8cm küçük saksılara Miltoniopsis orkidelerine uygun toprak karışımı ile dikin ve sulayın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.