Unutma beni çiçeği, Myosotis türleri

Unutma beni çiçeği mini mavi çiçekler açan bitkilerdir. Beyaz ve pembe çeşitleri de var. Tohumlarını ekerek yetiştirmeniz gerekiyor.

Unutma beni çiçeği, Myosotis alpestris türü

Boraginaceae (Hodangiller) familyasından Myosotis cinsinin bilimsel kabul görmüş 74 türü var. Kuzey Yarımküresi’ne ait türlerinin hepsi benzer özelliklidir ve sadece bunlara halk arasında unutma beni çiçeği derler. Mini mavi çiçekli bitkilerdir. Unutma beni ismi eski çağlardan gelen mitolojilere ve efsanelere dayanır. Fakat bilimsel ad olarak nedense yaprak şeklinden ötürü fare kulağı anlamına gelen Myosotis ismini tercih etmişler.

Unutma beni makbul türleri

Sayı çok ama süs bitkisi olarak en meşhur türlerinden üçünü aşağıda ele aldım. İkliminize uygun türleri seçmenizde yarar var.

Myosotis sylvatica

Erkenci unutma beni çiçeği. İlkbaharda genelde nisan ve mayıs aylarında çiçeklidir. Akdeniz ikliminde daha erken davranır. Bu tür unutma beni çiçeğini güneşli yerlerde yetiştirmelisiniz. Çiçek açması bahardan baharadır. Ama iklime ve bakıma göre yaz ortasına kadar çiçek açmaya devam eder.

Myosotis scorpioides

Sucu unutma beni çiçeği. Fazlasıyla sulak yerlere özgüdür. İlkbaharda geç çiçek açar. İklime ya da hava şartlarının gidişine göre çiçek açması bazen yaz başına kalır. Çiçek dönemi uzun değildir. Çok fazla su isteyen bir unutma beni çiçeği türüdür. Toprağı asla kuru kalmamalıdır. Sıcak memleketlerde ağaç altları gibi az güneşli yerlerde, ilkbahar sonu – yaz başı dönemi çok sıcak olmayan bölgelerde ise tam gün güneşli yerlerde yetiştirmelisiniz. Su kenarlarını sever. Dip kısmının sürekli suda kalmasına uygundur.

Myosotis alpestris

Türkiye’nin kuzeyinde yayla gibi yüksek kesimlerde doğal olarak bulunur. Boncuk otu derler. Kanada vb soğuk kuzey ülkelerine, Erzurum gibi soğuk memleketlere uygun bir unutma beni türüdür. Genellikle yaz aylarında çiçek açmaya başlarlar ve sonbaharda soğuklar bastırana kadar devam ederler. Yukarıdaki fotoğraf bu türe aittir.

Kışa dayanıklılıkları

Unutma beni çiçeği türleri genellikle kış soğuklarına dayanıklıdır. Türe ve kültivarlara göre kışa dayanıklılıkları -20 ile -40C dereceler arasında değişir. Fakat bütün yıl uğraşmak istemeyenler daima mevsimlik olarak yetiştirirler. Ayrıca her tür unutma beni çiçeğinin tohumlarının çevreye dökülmesi ve zamanla kendiliğinden çimlenip oradan asla eksik olmama gibi özellikleri var.

Unutma beni çiçeği yetiştirme

Unutma beni- Myosotis tohumları ya has türlerin tohumları ya da bu türlerden birinin ağırlıklı özelliklerini taşıyan kültivarları olarak tohum paketlerinde satılır. Kültivar tohumları genelde aynı pakette karışık renk çiçek açan çeşitlerin tohumlarıdır. Beyaz, pembe ve mavi çiçek açan çeşitleri var. Bölgenizin iklim özelliklerine uygun olanları tercih edin.

M. scorpioides ve M. alpestris türlerinin tohumlarını ekme zamanı ilkbahar başıdır (ne kadar erken, o kadar iyi). Bunlar iklime ve hava şartlarının gidişine göre yaz başı ile yaz ortası arasında çiçek açmaya başlarlar.

Myosotis sylvatica türü ise baharlık olduğundan dolayı tohumlarını yaz ortasında veya yaz sonunda ekmelisiniz. Uygun yeriniz varsa tohumlarını kış ortasında ekin (⇒ bakınız). Böylece ilkbahara kadar yeterince gelişirler. Sonra esas yerlerine dikersiniz.

Tohumları ekme

Unutma beni çiçeğinin tohumları çimlenmek için güneş ışınlarının ısıtmasına ihtiyaç duyar. Be sebeple tohumlar toprağa sadece serpin. Sonra sulayın. Yani toprağa gömmemelisiniz. Isı ve ışık şartları uygun ise tohumlar 6 gün ile 15 gün arasında çimlenmiş olurlar.

Toprak besleyici ve süzek olmalıdır. Fakir toprakları sevmez. Sulama türüne göre değişir. Genelleme yapacak olursak toprak asla kupkuru kalmamalıdır. Özellikle de M. scorpioides türü için su çok önemlidir.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: |

'Unutma beni çiçeği, Myosotis türleri' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Özge, Ankara dedi ki:

    Tohumların ne zaman ekilmesini önerirsiniz? Bir de bir forumda ekilen tohumların o sene çiçek vermediği yazılmış doğru mu acaba?
    ***
    Sizin iklime göre unutmabeni tohumlarını ekmenin şimdi tam zamanı. Daha fazla geç kalmasanız iyi olur. O iddia doğru olabilir. Şöyle ki unutma beni çiçeği tohumları ilkbaharda geç ekilirse yeterince gelişmiş olmalarına kadar gündüz süresi epeyce uzamış olur ve bu sebeple çiçeklenmesi sonraki yıla kalabilir. Hüsnüyusuf vb bazı karanfil türlerinde de aynı özellik var.

  2. Yasemin, Kocaeli dedi ki:

    Çiçek tohumunu (unutmabeni) ektim fakat ne sıklıkla nasıl sulayacağımı bilmiyorum.
    ***
    tohumların nasıl ekileceği yukarıda yazılı. Ona göre, üst yüzey hiç kuru kalmayacak şekilde su fısfıslama şişesi ile suyu toprak yüzeyine fısfıslayın. Eğer dışarıya bahçeye ekmişseniz hiçbir şey yapmanıza gerek yok. İlkbahar başında tohumlar çimlenmiş olur.

  3. Ezgi dedi ki:

    Unutma beni çiçeklerim boyları bir buçuk metre oldu, dallandı fakat açmıyor.
    ***
    O kadar uzamaları garip. Muhtemelen onlar başka bitkidir. Ayrıca çeşitleri çok. Belki o kadar büyüyen bir çeşiti varsa bilmiyorum. Eğer öyleyse ilkbaharda çiçek açacaktır.

  4. Os.. Kayseri dedi ki:

    Saksıda yetişmesi ve toprak hazirlanmasi konusu rica etsem bir de mavisinin adı (Farklı mı?) nedir?
    ***
    Maalesef her iki sorunuzun da cevabını bilmiyorum. Bu ve benzeri bitkiler saksı ortamını sevmez diye biliyorum ve hiçbir zaman saksıda yetiştirmeye çalışmadım. Ama belki sizin orada iklim şartları saksıda yetiştirmeye elverişli olabilir. Kendinizce uygun olduğunu düşündüğünüz bir toprak karışımı yapıp saksıda deneyin isterseniz.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.