Narenciye çelik

Narenciye limon, portakal, mandalina vb. meyve ağacı türlerine denir. Çelik yöntemleriyle Narenciye fidanı üretmek kolay değil ama mümkün. Sonra, çelikle köklendirip fidan etmek mümkün olsa bile dezavantajları var. Bütün bunlardan dolayı bir narenciye çelik ile değil, aşı ile üretilir. En çok göz aşısı ve kalem aşısı uygulanır. Fakat amatörlerin narenciyelerde başarılı olacağı en garantili aşılama yöntemi kabuk altına iliştirme kalem aşısıdır.

Narenciyeleri çelik yöntemiyle üretimde suda köklendirme yolu

Dezavantajlar

Narenciyeleri çelik yöntemleriyle köklendirip fidan üretmek mümkün olsa bile sadece saksıda çok özel bakım yapacaksanız tavsiye ederim. Çünkü arazi ortamlarında her narenciye türünün köklerinin istediği şartlar mümkün değildir. Ya toprak beğenmezler ya hafif soğuklara bile dayanamazlar ya da topraktaki hastalıklara ve parazitlere dirençsizdirler. Yani yaşama şansları çok azdır.

İşte bu sebeplerden dolayı narenci fidanlarını çelik yöntemleriyle değil aşılama ile üretirler. Bunun için kökleri her toprağa uyumlu, hastalıklara ve toprak parazitlerine dirençli, yoğun köklenme gösteren narenciye türleri aşılamada kök bitki olarak kullanılır. Genelde kullanılan türler: Turunç, üç yaprak portakalı (Citrus trifoliata) ve troyer ağaçlarıdır.

Yine de çelik köklendirme yöntemiyle narienciye fidanı üretmek istiyorsanız aşağıda en uygun yolunu anlattım.

Limon, portakal vb narenciye dallarını suda köklendirin

Sadece saksıda özenle yetiştirecekseniz deneyin. Zira bu şekilde ürettiğiniz narenciye fidanları normal bahçe vs arazi ortamlarında toprak ne kadar iyi olursa olsun pek sağlıklı gelişmezler. Tutsalar bile 1-2 yıl içinde kuruyup gitme riski çok yüksektir.

İlkbahar ve yaz aylarında bir narenciye dalını beraberinde bir veya iki söğüt dalı ile suda bekletmek kök salmaları için çok büyük fayda sağlar. Söğüt dallarının suya salacağı hormon narenciye dalının kök salmasına yol açar. Narenciye dalını tam olgun ama 30cm gibi kısa ve biraz ince, genç, dış kabuğu yemyeşil ve yapraklı dallardan seçmeniz şarttır.

Narenciye çeliklerini suda köklendirmede başarınızı arttırmak için ⇒ suda köklendirme sayfasındaki püf noktalarını okumanızı tavsiye ederim.

Kökler 5cm’yi geçtiğinde

Şimdi hemen uygun toprağa dikerseniz köklerin çürümesi ve bütün emeklerinizin boşa gitme ihtimali çok kuvvetlidir. Peki ne gerekiyor? Kökler suya göre gelişmiştir. Onları toprağa adapte etmek gerekiyor. İşte bunun için ⇒ köklendirme toprağı lazım.

Köklü çelikleri önce gereğinden küçük saksılara köklendirme toprağı ile güzelce dikin. Hava çok sıcak değilse sulayın ve az güneşli bir yerde tutun. Ama eğer o günlerde havalar çok sıcak gidiyorsa saksıya diktiğinizde sulamayın. Köklendirme toprağı önceden orta nemlilikte olmalıdır. Bu şekilde saksıya dikince hemen narenciyenizi saksısıyla beraber şeffaf bir poşet içerisine koyun ve hava almayacağı şekilde poşeti bağlayın. 8 gün direkt güneş almayacağı bir yerde tutun. 8 gün dolunca açın ve sulayın. Artık kapalı tutmayın. 3 hafta daha direkt güneşten koruyun.

Sonra esas saksısına narenciyelere uygun toprak karışımıyla dikeceksiniz. Fakat bunu yaparken kökleri hiçbir şekilde köklendirme toprağından arındırmayın.

Toprak isteği vesaire saksıda limon, mandalina vesaire narenciye yetiştirmek için şu sayfa rehberiniz olsun:
⇒ Saksıda narenciye problemsiz yetiştirme

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Üretim / Çoğaltma

Etiketler: | |

'Narenciye çelik' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Fazliye, İzmir dedi ki:

    Narenciyelerde söğüt dalı ile köklendirme sistemini diğer ağaç cinslerinde de uygulayabilir miyiz? Bu tür köklendirme usulü ile yetişen fidanları aşılamak gerekir mi?
    ***
    Her ağaca uymaz. Aşılamak ise köklendirmek için dal aldığınız ağaç meyve veriyorsa aynen onun gibi olur. Aynısını istiyorsanız aşılamayın.

  2. İbrahim, Düzce dedi ki:

    Ben limon ağacının dalını kesmeden çimlendirmek istedim. Nasıl olur?
    ***
    Olmaz boş yere uğraşmayın.

  3. Kezban Y. -Rize dedi ki:

    Limon dalını suda beklettim köklenmeden yeni filizler çıkmaya başladı. Acaba köklenme daha sonra mı olur? Bilgileriniz olumlu inşallah iyi sonuç alırız iyi günler.
    ***
    Çabucak köklenmez. Şu sayfadaki bilgileri de aynen uygulayın: Suda köklendirme yoluyla bitkileri çoğaltmanın püf noktaları

  4. Zohre K. -Targovişte dedi ki:

    Aşılı limondan dal köklendirmek nasıl mümkün olabilir?
    ***
    Yine aynı şekilde.. Yukarıda anlatıldığı gibi deneyin.

  5. Nadide, Balıkesir dedi ki:

    Yediveren limondan 3 adet çeliği temmuz ayı ortasında sera yöntemiyle kumda köklendirerek yetiştirdim. 3 yaşında limon verdiler. Şimdi 1 metreye ulaştılar.
    ***
    Evet limonlar bu tip üretime çok uygun. Tecrübenizi yazdığınız için teşekkür ederim. Aslında ilk iki yıl çiçek açıyorlar ama kökler yetersiz olduğundan dolayı meyveler mini halde dökülüyor. Kökler yeterince güçlendikten sonra meyvelerini büyütürler. Bu ise genellikle en erken üçüncü yılda başlar. Nitekim sizinkilerde de aynen öyle olmuş. Eğer yeni köklenen limonlara (köklenme gerçekleştikten sonra) uygun bir fosfor gübresi kullanılırsa ilk yılda çok iyi kök gelişimi olur ve ertesi yıl meyve verirler.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: