Akşam ezanı çiçeği, Oenothera biennis

Akşam ezanı çiçeği Onagraceae familyasının Oenothera biennis türüdür. Türkçede yaygın adları ezan çiçeği ve eşek otu, İngilizcede ise evening primrose’dur.

Ezan çiçeği

Akşam ezanı çiçeği

Özellikleri

Ana vatanı Kuzey Amerika kıtasının doğu ve orta kesimleri olan Oenothera biennis iki yıllık ömürlüdür. İlk yıl dal uzatmaz. Çünkü güç toplar. Kökten gelen yapraklar rozet gibi çevreye yayılır. Kazık kökünü güçlendirmek için çalışır.

Çiçek açması

İlk yıl güç topladıktan sonra, ertesi yıl ilkbaharda çok güçlü bir gelişimle dimdik yukarı dal uzatır. Boyu 1 – 1,5 metre civarlarında olur. Toprağının ve suyunun iyi olması durumunda birçok yan dallar çıkarır ve boyu 1,5 metreyi aşar. Ve böylece dalın tepesinden birçok çiçekler açar.

Sarı çiçeklerini akşam açar. Sonra ertesi gün öğleye doğru çiçekler solar. Akşam güneş battıktan sonra, akşam ezanı zamanında çiçek açtığı için akşam ezanı çiçeği demişler.

Çiçek açmaya başlama zamanı yetiştiği yerin şartlarına göre ilkbahar sonu ile yaz ortası arasında değişir. Sonbahara kadar sürekli çiçek açar. Sonra ölür.

İklim uyumu

Kışın -30C dereceye kadar soğuğa dayanır. Yaz mevsimi şiddetli sıcak ve kurak geçen Akdeniz iklimine tam uygun bir bitkidir.

 

İlk yılında kış hali

Akşam ezanı çiçeği, ilk yıl kış hali

Kullanım

Yaz boyunca hoş kokulu ve güzel çiçekler açtığı için iyi bir bahçe bitkisidir.

Akşam ezanı çiçeği sadece süs bitkisi olarak değil, tohumlarından Gamma-Linolenic adlı yağ asiti çıkarılması amacıyla da yetiştirilir.

Yapraklarından yemek yapılır. Yani aynı zamanda bir sebzedir.

Akşam ezanı çiçeği yetiştirme

Sadece tohumdan yetişir. Bunun için tohumları karasal iklim bölgelerinde ilkbahar aylarında, tam deniz etkisindeki kıyı illerinin düşük rakım bölgelerinde ise yaz sonunda ekmelisiniz. Fazla boylanıp fazla yer kaplayacağından dolayı akşam ezanı çiçeği yetiştirmek için bahçelerde arka planları, duvar diplerini ya da bahçe kenarlarını tercih etmelisiniz. İlk yıl güç toplayıp ikinci yıl çiçek açacaktır.

Güç toplama zamanında susuz bırakmayın. Ara sıra sulayın. İkinci yıl çiçek açmak için dal uzatınca artık sulamak gerekmez. Çünkü susuzluğa iyi dayanır. Ama eğer pörsüme olursa o zamanlar bol bol su dökerek sulayın.

Çiçek açtıktan sonra sonbahar aylarında öleceği için tohumlarını almayı unutmayın. Çünkü akşam ezanı çiçeğinin ömrü çiçek açıp tohum verince o yılın sonbaharında son bulur.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: | |

'Akşam ezanı çiçeği, Oenothera biennis' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Mehtap dedi ki:

    Ezan çiçeği, gece mumu ve çuha çiçeği denilen bitkiler birbirinin aynısı mı acaba. Görseller ve bilgiler birbirine çok benziyor.
    ***
    Çuha çiçeğinin bununla hiç alakası yok. Görsellerde de hiç benzemiyorlar. Nerelerden baktıysanız anlaşılan yanlış resim koymuşlar. Gece mumu çiçeği ezan çiçeğinin diğer adı yanılmıyorsam.

  2. M.can dedi ki:

    Eşek otu bitkisi ticari olarak yetiştirilip nasıl ve kimlere satışı yapılabilir? Hangi bölümü nasıl ne zaman hasat edilir?
    ***
    Sorduğunuz konular hakkında bilgim yok. Burada şifalı bitkiler hakkında bile genellikle yetiştirme, bakım, gelişim özellikleri hakkında yazarım. Akşam ezanı çiçeğini de sadece süs bitkisi olarak yetiştirme açısından ele aldım.

  3. Hatice, Çengelköy dedi ki:

    Merhaba ezan çiçeğinin tohumlarını ne zaman ekmeliyim? Denize yakınım ama deniz seviyesinden çok yüksekteyim. Yaz başı mı ilk bahar sonu mu?
    ***
    Eylül sonunda ekmeniz lazım. Yukarıdaki bilgileri okuyun.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.