Özellikleri ve bakımı
Çöl, yarı çöl, yüksek rakım ve deniz seviyesi düşük rakım yerlerin kuraklık ve kötü toprak uyumlusu bitkilerindendir. Kış soğuklarına neredeyse -30C dereceye kadar dayanıklıdır. Toprak dışı dalları kurusa bile ilkbaharda hızlıca tekrar yeşerirler. Bahçelerde günde en az 6 saat kesintisiz direkt güneş alan tam açıklık yerlerde yetiştirmelisiniz. Aksi takdirde pek çiçek açmaz ama sürekli her yeri istila eder durur.
Çiçeklerini şafak vaktinde açar. Sonra güneş etkisiyle çiçekler kapanır. Akşam tekrar açar. Yeni açan çiçekler beyazdır. Sonra pembeye dönerler. Bilimsel adındaki speciosa gösterişli anlamına geliyor. Akdeniz ikliminde en fazla çiçekli olduğu dönem mart- haziran sonu arasında olup sonbaharda tekrar çiçek açmaya başlayabilir. Ama yüksek rakım karasal iklim bölgelerinde genelde tüm yaz boyunca, sonbahar başına kadar sürekli çiçek açar.
Dalları normalde 30cm ile 60cm arasındadır. Fazla uzamaz. Ama sulak yerlerde veya sulanan bahçelerde dalları 120cm kadar uzar.
Oenothera speciosa, pembe hanımlar çiçeği yetiştirmede bir zorluk yok. Sulama bile istemez. Fakir topraklarda hiç gübresiz gayet güzel gelişir. Yerine yerleştikten sonra yazın 45C derece sıcak olan ve yaz boyunca hiç yağmur yağmayan memleketlerde tamamıyla bakımsız kalsa bile zarar görmez. Susuz bahçe tasarımlarına uygunluğu tamdır.
Fide üretimi
Pembe hanımlar çiçeği üretimi hem tohumla hem kök parçalarını ayırmakla gayet basit ve kolaydır. Tek problemi var o da kendisi. Yani fena halde istilacı bir bitkidir. Tavsiye edilmez. Bir bahçeye yerleştikten sonra söküp yok etmeniz imkansızdır. Köklerini sökseniz mutlaka birkaç parçası kalır ve ayrıca toprağa karışmış tohumları çimlenerek tekrar tüm gücüyle her yere yayılmaya koyulurlar.
* * *
Oenothera speciosa ile aynı cinsten (burada bahsettiğim) diğer bahçe bitkileri: Akşam ezanı çiçeği ve gaura.
Pembe ezan çiçeklerim aşırı uzadı ve birbirine girerek yumak oluşturdu. Şimdi budama yapsam yeniden sürgün yapar mı? Yoksa böyle mi bırakayım? Yazlık bahçem dikili.
***
Nasıl hoşunuza gidecekse öyle yapın. Bunlar aslında bakımlı bahçeler için pek tavsiye edilmez çünkü çok can sıkıcı bir şekilde her yeri istila eder ve az çiçek açarlar. Fazla güneşli büyük bahçelerin ilgilenilmeyen dip köşe yerleri için uygundur. Oraları güzelleştirirler.
Tohum Ekimi için bu aylar uygun mudur?
***
Evet direkt olarak kalıcı yerlerine ekin.