Ofis masası mini bitkileri

Meraklılara bilgi, çiçekçilere ticari fikir verme amaçlı bir konu. Ofis masası demekle ofis çalışanlarının bilgisayar monitörü, telefon vesaire cihazlarıyla mesai harcadıkları çalışma masalarını kastediyorum. İşte bu masalar için sukulent özellikli, yavaş gelişen, iç mekanlara uyumluluğu yüksek, ihmallere, susuzluğa son derece dayanıklı ve küçük yapılı bitkiler mini saksılarda olmak üzere tercih edilmelidir.

Ofis masası için uygun bitkiler

Ofis masalarına niçin bitki gereksin?

Güzel, şirin, mini görünümüyle stres giderici, pozitif enerji oluşturucu etkileri olur. Buna her masa başı çalışanının ihtiyacı var.

Niçin mini saksılarda?

Hem diğer gösterişli büyük bitkilere göre daha şirin, sempatik, hem yakın planda daha iyi görünürler. Çalışma masasına zaten kocaman saksılar olmaz. 7-8cm çapında mini saksılarda küçük bitkiler tam uyar. Az yer işgal etmeleri lazım. Saksı sayısı ikiyi geçmemeli. En fazla üç ile sınırlı tutmak lazım. Stres giderici amacın dışına çıkıp kargaşaya yol açılmayın.

Saksı özellikleri nasıl olmalıdır?

Direkt saksı olması şart değil. Ve zaten tavsiye etmem. Minicik plastik saksılardaki mini bitkilerin kötü saksısıyla birlikte öylece içine koyulacağı seramik veya metal saksılıklar çok iyidir. Saksı veya saksılık 7-8cm çapında küçük, tertemiz görünümlü, şatafatsız, sade, zarif, kibar, genelde çok açık renkli, hoş görünümlü olmalıdır. Üzerlerinde yazılar olacaksa yüz güldürücü, umut verici, sevinç uyandırıcı bir iki kelimelik kısacık mesajlar olabilir.

Ofis masaları için mini saksılarda mini bitkiler

Ofis masaları için tasarlanmış birkaç örnek.

Bitkilerin gelişmişlik açısından özellikleri

Ofis masasına koyacağınız mini saksıdaki bir bitki saksısında yeterince gelişmiş olmalıdır. Zira iç mekana geldiklerinde gelişimleri yavaşlar. Hatta genelde durur. Böyle olması çok iyidir. Ofis masalarına uygun türleri mini fideler halinde alıp da büyütmek üzere ofis masasına koymamalısınız. Öte yandan çok küçük yapılı olmadıkları halde mini halleriyle de normal gelişmiş hallerinin kopyası olan bitkiler var. Bu özelliğe sahip yeşim ağacı gibi türlerin henüz mini yavruları mini saksılarda ofis masalarına uygundur. Gerçi aşağıda verdiğim örneklerdeki türlerin çoğu mini yapılı değildir ama mini saksılarda henüz küçük olanları büyüklerinin kopyası gibi bir süre küçük halde güzelce yaşar. Zamanla çoğalıp koloni oluşturma veya zamanla uzayıp daha büyük hale gelme özellikleri var. Yapıları itibariyle küçük halleri ofis masalarına tamamıyla uygundur.

Birkaç örnek

Haworthia fasciata, Aloe juvenna, Rhipsalis cinsinden kaktüslerin kısa ve küt yapılı dalcıklar uzatan türleri, Peperomia cinsinin yaprakları sukulent özellikli olan türlerinin tümü, Peperomia obtusifolia ve sukulent olmadığı halde Hedera helix (ama mini fideleri). Ayrıca sulama konusunda zorluğu olan simli arapsaçı bu özelliğinden dolayı ofis masalarına pek uygun olmasa da muhteşem güzelliği karşısında “bu da olmalı” diyor insan.

Ofisinizin iyi bir havadarlık özelliği varsa ve bakımlarında hiç ihmalci davranmayacaksanız her türlü salon-ofis bitkilerinin minicik fidelerini aynı amaçla onlar biraz büyüyene kadar ofis masası bitkisi edebilirsiniz. Kurdele çiçeği, aşk merdiveni, tül kuşkonmaz, pothos ve okbaşı çiçeği gibi. Sadece mini halleri devam ettiği sürece. Ve bunları pek susuz bırakmayın.

Uygun olmayanlar

Kalandivalar ve yılbaşı kaktüsleri bu amaca uygunmuş gibi çiçeklenmiş halde çok satılır ama uygunlukları çok kısa sürer. Yine de çiçekleri solana kadar hiç sulamadan masanızda tutabilirsiniz. Telgraf çiçekleri, minyatür telgraf dahil, bunlar biraz ışık yetersizliğinde hızla deforme uzamalar yapar. Bunlardan kaçınmak lazım. Çöl kaktüsleri de aynı şekilde, ofis masalarında tutulmamalıdır. Ancak direkt güneşe ihtiyacı olmayan çöl kaktüsü türleri istisna. Yine sanki ofis masasına uygunmuş gibi pekçok sukulent bitkiler mini saksılarda satılır.

Şimdiye kadar yazdığım konular içinde ofis masalarına en uygun türleri ⇒ Ofis masası adlı kategori altında görebilirsiniz.

Bakımları

Ofis masası bitkileri bulunduğu masanın sahibinin şahsi eşyası olmalı ve bakımı da tamamıyla o kişiye ait olmalıdır. Ofis temizlik vb görevlilerinin işi olmamalıdır.

Peperomia obtusifolia ve Hedera helix dışında bu türlerin neredeyse tümü çok güçlü gün ışığı ister. Masanızın yeri güçlü gün ışığı almıyorsa mutlaka bitkinizin tam tepesine 25cm yukarısına güçlü ışık veren küçük bir led lamba yerleştirin. Günde 8 saat yanması yeter.

Mini hederalar, simli arapsaçı ve hiç sukulent olmayan türler hariç diğerlerini (sukulentleri) toprakları adam akıllı kurumadıkça sulamayın. Hatta toprak tamamıyla kurusa bile bir süre daha susuz tutmakta yarar var.

Bir yıl kadar neredeyse hiç değişmeden dayanırlar. Bu esnada bozulmalar olursa daha fazla bozulma beklemeden daha iyi gelişeceği başka bir yere yollayın. Yerine yenisini edinin. Çünkü çalışma yerinizde burnunuzun dibinde sağlıksız bir bitki durması sizi de huzursuz edecektir.

Zamanla çoğalanlar, büyüyenler olursa onları da artık ofis masasında tutmak anlamsız. Evinize götürüp uygun bir saksıya mı dikersiniz, başka bir meraklıya mı verirsiniz, yoksa ofiste uygun bir köşeye mi koyarsınız, gereğini yapmanız lazım. Ofis masanızda sürekli küçük ve son derece sağlıklı bitkiler bulunmalıdır.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler:


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: