Ornithogalum kuş sütü anlamına geliyor. Antik Yunan kültüründe kuş sütü mecaz bir ifade olup muhteşem güzel ve nadir bulunan anlamındaymış (D). Anadolu’da aynı deyim benzer şekilde hala kullanılır. Mesela “Sofrada bir kuş sütü eksik” deriz. Bununla sofrada her yerde bulunmayan zengin çeşitlilikte birbirinden lezzetli yemekler ve tatlılar olduğunu anlatmak isteriz.
Genelde ilkbahar ortasında açtığı çiçekleri hem güzel kokulu hem de kesme çiçekçilikte kalitesi çok yüksektir. Yetiştirme şartlarınıza göre bir çiçek sapı uzunluğu 30cm ila 60cm arasında değişir.
Bu bitki kediler, köpekler, atlar ve insanlar için toksik ekilidir. Kış soğuklarına en fazla -9C dereceye dayanır.
Yetiştirme, bakım
Ornithogalum arabicum Arap yıldızı çiçeği soğanlarını duruma göre ya sonbaharda ya da kış sonunda satarlar. Yani kışın -8C dereceden daha fazla soğuk olan yerlerde soğanları ilkbaharın en başında ekmelisiniz. Az soğuk olan yerlerde soğanları sonbaharda satın almak daha iyi olur ama pek fark etmez. Eğer sonbaharda ekerseniz kışı soğuk ve güneşli bir yerde yapraklı olarak geçirecek. İlkbahar ortasında muhteşem güzel çiçeklerini açar. İlkbaharda ekilen soğanlar yaz başında çiçek açar. Uzun süre güneş alması gerekiyor ki soğanı ve yeni ürettiği yavru soğanları sonraki yıl için gerekiği gibi gelişebilsin, güzelce yapılansınlar.
Soğanları 10cm ara ile ekin. Topraktaki derinliği soğanın kendi misli kadar olmalıdır. Kullanacağınız toprak orta besleyicilikte ama oldukça süzek olmak zorunda. Şöyle bir karışım tavsiye ederim: 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü temiz bir arazi toprağı + 1 ölçü iri taneli dere kumu + 1 ölçü ponza taşı + 1 ölçü yanmış koyun gübresi veya solucan gübresi. Sonbaharda ektiyseniz ilkbahar başında, ilkbaharda ektiyseniz yapraklar tam geliştiği zaman çeyrek dozaj fosfor oranı yüksek bitki besini verin. Sadece bir defa yeterli. Ama eğer 15 gün sonra yapraklarda hiçbir kusur olmamışsa bir kez daha tekrarlayın.
Üretim
Arap yıldızı çiçeği Ornithogalum arabicum üretimi soğanlarının çoğalması yoluyladır. Yetişkin bir Ornithogalum arabicum soğanı her yıl irili ufaklı birçok yeni soğan üretir. Bunları çiçek açıp yapraklar kuruduktan sonra ana soğan ile birlikte söküp almalı ve bir dahaki soğan ekim zamanına kadar korumalısınız. Kuru soğanları saklayacağınız yer çok serin olmamalı, çok sıcak da olmamalıdır.
İki sene evvel Ornithogalum arabicum çiçeği bahçemde kendiliğinden çıktı. Geçen sene yapraklar solduktan sonra çıkardığım soğanları saksılara diktim, bahçede muhafaza ettim. iki saksıdan çiçek açtı. Geçen gün sökmüş olduğum soğanlar muhafaza ettiğim yerde filizlenmeye başlayınca bir kısmını saksılara bir kısmını bahçede bulduğum yere yere diktim. Saksılar nasıl bir yerde muhafaza etmeliyim ve sulama sistemim ne olmalı?
***
Tamamıyla açık havada ve çok fazla güneşli yerde durmaları gerekiyor. Toprak kurudukça sularsınız. Daha güçlü ve daha fazla çiçekli olmalarını istiyorsanız ayrıntılı bakım bilgileri yazı içinde mevcut. Ancak soğanlı bitkilerde iyi bakımın sonucu daima ertesi yıl kendini gösterir.