Bodrum papatyası, Osteospermum

Renk renk papatyalar açan, uzun ömürlü ama kış soğuklarına pek dayanıklı olmayan bir park-bahçe süs bitkisidir. Balkonlarda saksılarda da yetiştirilir.

Asteraceae (papatyagiller) familyasındandır. Bu cins papatyaların bilimsel adı: Osteospermum. Çiçek açma özellikleri türüne göre değişir. Bodrum papatyası kültivarları daha uzun süreli (aylarca) çiçek açmaya devam ederler. Eski esas türlerse soğuğa dayanıklı olmayanlar ilkbaharda ve sonbaharda, soğuğa dayanıklı türler sadece ilkbaharda çiçek açarlar.

Çeşitli renklerde Bodrum papatyaları

Bodrum Papatyası

Özellikleri

Kış soğuklarına pek fazla dayanıklı olmayan, uzun ömürlü, güzel çiçekli bir park / bahçe / balkon bitkisidir. Güneşi, gevşek toprağı sever. Beyaz, pembe, mor, eflatun, mavi, sarı, turuncu ve çeşitli renklerde çiçek açan yeni yeni çeşitleri var. Ayrıca yer örtücü özelliklidirler. Güney Ege kıyı kesimleri ve Akdeniz bölgesi kıyı kesimlerinde kış soğuklarına tam dayanıklıdırlar. Buralarda sonbahar ve kış boyunca pekçok güçlü yan dallar verir. İlkbaharda diktiğiniz küçük bir fide 1 yıl sonraki ilkbaharda tek başına 1 metrekare alan işgal eder ve bol bol çiçek verir. Ama yer işgaline karşı kış boyunca budamalar, ayıklamalar yapmanız iyi olur.

En gür çiçek açma dönemleri kış sonu / ilkbahar başıdır. Fazlaca verimli olarak çiçek açma dönemi karasal iklimli yerlerde daha uzun sürer. Çünkü gündüze göre fazlaca serin geceler çiçek açmasını sağlıyor. Mesela İstanbuldakiler çiçek açmayı bırakmışken Ankaradakiler çiçek açmaya devam edebilir. Yani Bodrum papatyası iyi bir çiçeklenme göstermek için serin gecelere, güneşli gündüzlere ihtiyaç duyar. En çok ilkbaharda ve sonbaharda çiçek açarlar. İklimi uygun yerlerde kış boyunca çiçek açmaya devam edenleri de var.

Yaprakları tek parçalı, dar, uzuncadır (yapraklar ve dallar aynısafa papatyasına benzerler, çiçekler farklıdır).

Güneşi çok seviyorlar. Buna dikkat edin. Saksılarda balkonlarda yetiştirmeye uygundur. Fakat bir defa toprak tamamen kurursa (yaz sıcakları da baş göstermişse) çiçek açmayı bırakır. Üstündeki çiçek tomurcukların gelişmesi tamamen durur. Sulamaya tekrar özen göstermek bir şey değişmez.

-1C derece, en fazla -3C derede soğuğa tam dayanıklı türleri çoğunluktadır. Bunların genellikle yaprak kenarları düzdür. Bazı türleri, özellikle çiçeklerinin ortasında lacivert hale olanları ve yaprak kenarları dişli olanları kışın -7C dereceye kadar soğuğa dayanıklıdır.

Bazı çeşitlerinin dalları fazlaca uzar. Bunları bahçelerde kenar çitlerine tırmandırabilirsiniz.

Bakımı, yetiştirilmesi

Bodrum papatyası toprak seçmez ama sulama dengeleri büyük önem taşıyor.

Toprak: Suyu iyi geçiren olması koşuluyla pek fark etmez. Fakir ve tuzlu topraklarda bile güzelce gelişir. Bahçe zeminine dikerseniz en ağır killi topraklarda bile sorunsuz gelişirler.

Sulama: Çiçeklenme dönemlerinde aşırıya kaçmayarak sık sulanmalı. Toprağın tamamıyla kupkuru kalmamasına dikkat edin. Yazın çiçek açmıyorsa sulama pek önemli değildir. Susuzluğa, kuraklığa kaktüsler gibi dayanıklıdır. Saksılarda yetiştiriyorsanız ayda bir defa bitki besini verin.

Bodrum papatyası çoğaltma

Bodrum papatyalarının çoğu türleri hibrittir, melezdir. Tohumlarını ekseniz aynı özellikte bodrum papatyaları elde edemezsiniz (zaten kolay kolay tohum da vermezler). Onun için aynen devam ettirmek istediğiniz sevdiğiniz türleri çelikle çoğaltmalısınız. Tohumdan yetiştirecekseniz tohumlar serin havada çimleniyor. İlkbaharda fazla gecikmeden tohumları ekmelisiniz. Ya da kışın pek don olayı görülmeyen yerlerde tohumları yaz sonunda ekeceksiniz. Tohum ektiğiniz kasaları (yaz sonuna doğru ekmişseniz) ilkin kuzeyli serin rüzgarları alan bir yerde tutun. Tohumlar çimlenmeye başlayınca güneşli yere alın.

Çelikle çoğaltma: En iyi köklenme zamanı İstanbul için nisan sonu veya eylül sonudur – havaların gün içi çoğunluk saatlerde 16 – 23C derecelerde olduğu, daha fazla sıcakların olmadığı günlerde çelikle üretmeye başlayacaksınız. Tomurcuklu olmayan yan dallardan alın. İnce bir makasla alt yapraklarını kesin. En üstte iki yaprak kalsın. Bunları » tepe çeliği yazımda anlattığım gibi kapalı tutmalısınız. Yeri direkt güneş almamalı ama kuvvetli aydınlık olmalı. Bir ayda köklenirler. Yeni yerlerine diktikten sonra tuttuklarından emin olduğunuz zaman, ayrıca birkaç santim uzamışlarsa tepelerini koparın ki birkaç yan dallar çıkarıp daha çok çiçek açsınlar. Sonbaharda diktikleriniz, bölgenizde fazla soğuk oluyorsa, esas amacınız baharda çiçeklenmesi ise zaten hava soğudukça gelişmeleri yavaşlar. Onlarda tepe budaması yapmayın. Bodrum papatyalarınızı kışın don olaylarından korumalısınız.

Daldırma ile çoğaltmak: Siz bir şey yapmasanız da kendiliğinden olması sık görülür. Yani uzayan dallar toprağa sıkıca temas ederse kök salar ve o kökler toprağa işler. Kendi haline bırakmayıp bu işi siz daha garantili yapabilirsiniz. Uzun dallarının bir kısmını 5cm derinliğe toprağa gömün. Dalın ucunu gömmeyin. Dal topraktan rüzgar vs etkenlerle çıkmasın diye üzerine yeterince ağır bir taş koyun. İki ay kadar sonra yeterince köklenmiştir. Dalı ana bitkiden kesin ve topraktan sökerek başka yerlere dikin. Bu usul ile köklendirdiğiniz dalları anadan kesip ayırmak için en iyi zamanlar kış sonu ve sonbahar başıdır.

'Bodrum papatyası, Osteospermum' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Büşra, Isparta dedi ki:

    Haziran gibi çiçekler solmaya başladı. Sonra yapraklar yeşil duruyordu ama şimdi iyice sararmaya ve kurumaya başladı. Yapraklar buruştu ve eğilmiş durumda. Ne yapmalıyım?
    ***
    Yaz sıcaklarında kötüleşebiliyorlar. Bu biraz toprağına bağlı biraz da çeşitlerine bağlı. Genelde uzun ömürlüdürler. Yaz sıcaklarını sağ salim atlatırlarsa sonbaharda tekrar canlanırlar.

  2. Ayşe, Rize dedi ki:

    Bodrum papatyasının toprağına içilen çayın posasını döksek çiçeğine zarar verir mi?
    ***
    Hayır zarar vermez.

  3. Büşra, İstanbul dedi ki:

    Bana kırmızı papatyalar hediye edildi. Saksıda bakıyorum. Çiçekçi haftada bir sulamamı söyledi. Güneş de alıyor. Fakat kırmızı papatyalarımın bazılarının iç kısımları tamamen sarıya dönüştü. Bu normal bir şey mi? Ne yapabilirim?
    ***
    Elbette normal bir şey. Papatyalar çiçek değil. Minicik çiçekler yuvarlak tablalarda sıkıca bir arada olur. Tablanın en kenarları renkli ince yapraksı uzantılarla kaplıdır. Biz bu bütünü tek çiçek zannediyoruz ve papatya diyoruz. Yani sizinkinde o mini çiçekler açmaya başlamış ve ortalar böylece sarı olmuş. Beğenmeyeceğin kadar çirkinleştiklerinde onları hemen kesin ki boş yere kuvvet harcamasınlar.

  4. Gizem, İstanbul dedi ki:

    Merhaba, benim de bir bodrum papatyam var. Oldukça sağlıklıydı. Birkaç gün tatile çıktıktan sonra geri döndüğümde üzerinde yabancı bitkiler çıktığını gördüm. Kökünü aradım ama papatyaya yapışık olarak çıkmış gibiydiler. Üfleyince uçan çiçeklere benziyorlar. Acaba papatyamın iyileşmesi için ne yapabilirim?
    ***
    Solmuş çiçekler kurur ve uçuşan tohumlar oluşur. Galiba bundan bahsediyorsunuz. Problem yok. :)

  5. Zerrin, İzmir dedi ki:

    Bahçeme diktiğim papatyalar oldukça büyüdü ve çok güzel çiçekler açtı. Ancak artık zamanı geçiyor ve çiçekleri kuruyor. Yaprakları hala yeşil ve canlı. Tohumlarını alıyorum. Gelecek yıl tekrar dikmeyi planlıyorum. Yeşil yapraklı bölümlerini sökmeli miyim? Oldukça gür çıkmıştılar. Söküp atsam ve seneye başka bir yere mi diksem iyi olur? Yoksa aynı yere mi diksem?
    ***
    Bodrum papatyaları yaz sıcaklarında kötüleşir ama sonbaharda toparlanmaya başlarlar. Şimdiden itibaren fazla kötü dalları kesmeye başlayın. Eylül sonunda daha ciddi bir budama yapın. Eskisinden daha kuvvetli gelişerek ilkbaharda daha iyi ve daha fazla çiçek açarlar.

  6. Emine, İzmir dedi ki:

    Uzun balkon saksılarına Bodrum papatyası diktim. Şimdilik güzeller fakat merak ettiğim sulamasına dikkat edersem yaz boyu açar mı? Açmaz derseniz aralarına yaz boyu açan çiçeklerden serpiştirmek istiyorum.
    ***
    İstanbul’da az güneşli cephelerde olabiliyor ama buralarda sanmam. Ayrıca kökleri serin tutabilecek doğal arazi topraklarından gerekir. Bir de sadece akşam güneşi alan kuzey – kuzeybatı cephede olursa yazın çiçeklenmeye devam edebilir. Bu şartlar mümkün değilse aralarına yer minesi, ateş çiçeği ve rozet çiçeği gibi türlerden dikebilirsiniz.

  7. Başarılı dedi ki:

    Toprak kuruyunca yeniden sulansa da çiçek açmayacağını demişsiniz. Benzerini başka bir çiçekte fark etmiştim. Bunun sebebi neyle ilgili olabilir acaba?
    ***
    O bilgi pek doğru değil. Mesele susuz kalmayla ilgili değil, gece boyunca serinleyememe sorunu ile ilgili. Şöyle ki, yaz sıcakları baş gösterdiğinde ve bulunduğu yer serin rüzgarlara açık bir yer değilse ne yaparsanız yapın artık çiçek açmaz. Didim’de yaz sıcakları fazla şiddetli olduğu için burada Bodrum papatyaları en fazla haziran sonuna kadar çiçekli kalabiliyor. İstanbul’da ise kuzeyli rüzgarları alabilen yerlerde (ve saksıda değil bahçede zeminde dikili ise) yaz sıcaklarından etkilenmeyip çiçek açmaya devam eder. Ankara’da muhtemelen hiçbir sorun olmaz.

  8. Merhaba, Antalya dedi ki:

    Mor renkli bodrum papatyam ilk hediye geldiğinde çok güzel açmışlardı. Balkon olmadığı için evde yetiştiriyorum … …
    ***
    Yaptığınız şeyler sulama biçiminden diğer uygulamalara kadar kadar hep zararlı şeyler. Özellikle o madde için sorunuzun devamını sildim. Bodrum papatyası evde olmaz. Antalya’da saksıda bile olmaz (ancak serin/soğuk aylarda dışarıda tutulması şartıyla saksıda sağlıklı kalabilir). Sıcak iklimlerde sadece bahçe zeminine ekilmesi gereken bitkilerdendir. Yaz ayları pek sıcak olmayan yerlerde saksıda balkonlarda olabiliyor. Bir de toprakta önemli bir kuruma görmeden sulama yapmamalısınız.

  9. Suzan, Bodrum dedi ki:

    Bodrum papatyalarımı yeni aldım. Orta boy saksılarda, cam önüne yetiştirmeye çalışıyorum. Bol tomurcuklu ve bol çiçekliler. Ancak yeni açılan çiçeklerin ortalarında beyaz renkli pamuk gibi şeyler oluştu. Ne yapmalıyım?
    ***
    Havada uçuşan pamuklu tohumlar gelip yapışmış olabilir. Veya bir çeşit parazittir. Her çiçekte olacağını sanmaz. Hangilerinde varsa gidermeye çalışın. Zaten saksıda olunca çiçeklenme süresi kısa kalır. Havalar ısındıkça hızla durgunlaşırlar. Sonra serin ve gölgeli bir yerde dinlenmeye alın. Pencere önünüz sonbahar ve kış aylarında güneşli oluyorsa ekim ayı sonunda tekrar pencere önüne alırsanız sonbahardan itibaren veya en geç kış ortasından itibaren çiçek açmaya başlarlar. Pencere önünde demekle ev içini değil dış ortamı kastediyorum.

  10. Gamze, İstanbul dedi ki:

    Balkonumda saksıda bodrum papatyası bakıyorum. Fakat aralarında çiçek açmış papatyaların yaprakları solmaya başladı. Ne yapmalıyım?
    ***
    Saksıda olmayı pek sevmiyor. Havalar ısındıkça saksıda olmak yüzünden kökler daha fazla ısınıyor ve yaz sıcakları bile henüz bastırmadan yorgun düşüyorlar. Bu durumda gölge bir yerde yaz sonuna kadar dinlendirmek lazım. Yaz sonunda eşit ölçülerde torf toprak + arazi toprağı karışımı yapıp saksı-toprak değiştirin. Yeni saksı daha büyük olsun ki gelecek yıl bu zamanlarda kökler güneşe rağmen daha serinde kalabilsin. Ayrıca yaz sonunda saksı değiştirirken şu sayfadaki usule gübre verin: Saksı bitkilerine hayvan gübresi nasıl verilir?

  11. Şeyma, İstanbul dedi ki:

    Bir hafta önce çiçekli bir Bodrum papatyası aldım. İki gün önce iyice solmaya başladığı için solan çiçekleri köke yakın yerden kestim. Yeşil yapraklarına dokunmadım. Doğru yapıp yapmadığımdan emin değilim.
    ***
    Köke yakın yerden kestim diyorsunuz. Yapraklara dokunmadım diyorsunuz. Benim bundan anladığım şey çiçeklerinin upuzun sapları var. O halde o bitki Bodrum papatyası değildir. Ama önemli değil. Solmuş çiçekleri saplarıyla beraber kesmenizde bir sakınca yok.

  12. Mürvet, Edirne dedi ki:

    Bodrum papatyam çiçeklendikten sonra alt dallarındaki yapraklar kurumaya başladı. Bu normal mi? İlerleyen dönemde yapraklar tekrar çıkar mı?
    ***
    Evet. Uzun ömürlüdür. Uzun dallarını keserseniz dipten tekrar yeni dalları çıkarır. Sıcak yaz aylarında (haziran sonu – eylül başı) biraz durgunlaşır. Saksıda yetiştiriyorsanız serin toprak istediğinden dolayı kocaman saksılarda yetiştirmeniz gerekir.

  13. Fatma, Ankara dedi ki:

    Beyaz, ortası mor Bodrum papatyasına camekan balkonda bakıyorum. Havalandırıyorum, perde ile gölgeliyorum. Öğleden sonra güneş alıyor. Çiçekler açmadan kurudu. Kendisi yeşil. Gölge balkonun serin bir yerine mi almalıyım?
    ***
    Problem saksı ve toprakla ilgili. Güneşle ilgili değil. Bodrum papatyası serin toprak seviyor. Yani kocaman büyük saksı hem de serin kalma özelliği olan toprak ile yetiştirirseniz sorun olmaz. Sadece yaz sıcakları tam bastırdığı zaman bunların dinlene zamanıdır. O süre içinde gölge ve serin yerde dinlendirin.

  14. Banu, Ayvslık dedi ki:

    Papatyalarımda uç yapraklarda yapışkanlık görünüm. Hafif pamuklanma var. Sanırım böceklendi. dalları kestim, kısalttım. İlaçlama yapmazsam hepsine buluşacak. Hangi ilaç ne kadar sıklıkla yapmalıyım?
    ***
    Ben Avirmec Ec adlı ilaçtan kullanıyorum. Çünkü akla gelebilecek her tür yaprak bitlerine tam etkili. Başka markaları da kullanabilirsiniz. Faydası olur. Nasıl kullanacağınız ilacın paketinde yazılıdır. Ona göre kullanın.

  15. Belkıs Pektekin dedi ki:

    Bahçemdeki bodrum papatyalarımın yaprakları çok sıkışık ve küçük çıkmaya başladı. Çiçekleri de küçüldü. Birçok tomurcuk oluşuyor ama açmıyor. Sebebi ne olabilir?
    ***
    Onların Bodrum papatyası olduklarından emin misiniz? Çünkü çok uyumlu ve çok da arsız bir bitkidir. Özellikle yılın bu zamanında böyle olmaması gerekirdi. Diplerini, çevrelerini çapalayın. 30cm uzaklarından toprağa gübre karıştırın. Sonra bol bol su dökerek sulayın.

  16. Öznur, Sakarya dedi ki:

    Beyaz renkli bodrum papatyasına baklanın haşlama suyunu oda ısısındayken döktüm.2 gün sonra yapraklarında solmalar başladı. Zarar mı verdi acaba? Ne yapabilirim?
    ***
    Anlaşılan köklere zarar vermiş. Yapacak bir şey yok. Belki yeniden kökler çıkarıp tekrar canlanır. Bekleyip göreceksiniz.

  17. Özge, Ankara dedi ki:

    Bu çiçeğin çam ağacı altında yetişebileceğini duydum doğru mudur?
    ***
    Bilmiyorum.

  18. Mehmet, Fethiye dedi ki:

    Bodrum papatyalarım çiçek açtı. Mevsim gereği artık çiçekler solup kurumaya başladı. Alt dallar ve kökler daima yemyeşil zaten her mevsim. Büzülen, kurumaya başlayan çiçekleri iyice sararınca mı keseyim? Çünkü görüntü harap bakımsız bahçe gibi oluyor. Tavsiyeniz nedir?
    ***
    Hemen kesmenizde hiçbir sakınca yok. Hatta uzun dalları biraz kısaltabilir ve kötüleşmiş olan dalları da kesebilirsiniz. Ama esas budamayı eylül sonunda veya ekim ayının başında yapmalısınız.

  19. Hakan, Bursa dedi ki:

    Seradan çiçekli halde aldığımız bodrum papatyası var olan çiçekleri geçtikten sonra yeni tomurcuklar vermeye başladı. Fakat tomurcuklar çiçeğe dönmeden kuruyup gidiyor. Ne yapmalıyız bu durumda? 2 ayrı kök almıştık. Diğerinde tomurcuklanma bile olmadı.
    ***
    İklim özelliğine göre yaz sıcakları başladığında böyle olur. Yapılacak bir şey yok. Yaz sonunda havalar serinlemeye başlayınca onlar da yavaş yavaş canlanırlar.

  20. Mehmet, Fethiye dedi ki:

    Komşumun rengarenk bodrum papatyaları açmış. Çelik yöntemiyle dikmek istiyorum. Üstteki yan dallardan mı yoksa köke doğru yan dallardan mı kesip direk toprağa diksek öneriniz nedir?
    ***
    Şimdi bu şekilde köklendirmenin tam zamanı. Alt kısımdan yan dallarından almalısınız. Dalları ana dala bitiştiği yerden tam dipten kesip alın. Bodrum papatyalarında böyle. Ama Çeşme papatyalarında her çeşit dal, hatta minicik uç filizleri bile uygundur. Özellikle sonbahar ve kış aylarında yapmalısınız.

  21. Nazan E. -Trabzon dedi ki:

    Bodrum papatyası bu ay çelikle çoğaltma yapmak istiyorum çelikleri dış mekanda mı tutmak gerekiyor?
    ***
    Elbette tamamen açık hava gerekiyor.

  22. Aysun, İstanbul dedi ki:

    Merhabalar, bodrum papatyamın tomurcuklu bir dalını yanlışlıkla kırmışım. Alttaki yapraklarını ve tomurcuğunu kesip eksem köklenir mi acaba?
    ***
    Dal çok körpe değilse (su gibi taze değilse) genelde kökleniyorlar. Deneyin.

  23. Mehmet, Fethiye dedi ki:

    Bodrum papatyaları canlı diri maşallah çok açtı büyüdü genişledi. üzerinde birkaç çiçeği var halâ. Yarim metre boyları. Form alsın biraz da yerlere yatıyor yemyeşil ve gür. Alttan sürgün de verdi. Acaba diyorum budasam 2 karış zarar vermiş olur muyum mevsimi mi nasıl yapsam?
    ***
    Bundan sonra yaz dinlenmesine girerler. Şimdi bir süre budamayın. En azından yaz sıcaklarında yapraklarının kötüleşmesine kadar budamazsanız çok iyi güç toplarlar. O zaman veya yaz sonunda adamakıllı budayın. Bunlara form veremezsiniz. Yapmanız gereken şey elinizden geldiğince düzenli, düzgün olmalarını sağlamaktır. Kış boyunca çok fazla dallanmaya yönelirler. O zaman yine ara sıra budamalısınız ki üst üste yığın yığın dallar olmasın. Kış budamaları boy kısatmasından ziyade dal sayısını azaltmak yönünde olmalıdır. Ortası siyah olan beyaz çiçeklisi 2 metre kadar sarmaşık gibi uzama özelliğine sahiptir ve bu çeşit bodrum papatyası az güneşli yerlerde dallarını fazla uzatıp az çiçek açıyor. Ona göre yer seçimine dikkat etmek lazım.

  24. Mine dedi ki:

    Bodrum papatyalarımı dikeli iki ay oldu. Açık balkonda akşamüstü güneşi alıyorlar. Serinova villa no:3 saksıya dikmiştim. Yükseklik: 180 mm Saksı Ağız Genişliği: 132 mm. Bayağı uzayıp dallandılar. Bu saksıda devam etmeli mi büyütmeli mi karar veremedim. Şu an 8 saksı papatyam var.
    ***
    Yani saksı 13cmX18cm ebatlarında.. Bodrum papatyaları aslında saksıda yetiştirmeye pek uygun değil. Saksıda yetiştirecekseniz ve yazın çok sıcak olan bir memlekette iseniz koskocaman büyük saksı kullanın ya da en iyisi yaz boyunca gölge bir yerde dinlenmeye alın. Hangi şehirdesiniz yazmamışsınız. Deniz etkisindeki Akdeniz ikliminde yaz mevsimi Bodrum papatyalarının dinlenme zamanıdır.

  25. Mine dedi ki:

    İstanbuldayım. 4ten sonra güneş geliyor balkona. Yine de daha gölge kısımda dinlendirebilirim temmuzda. İstanbulda daha sıcaklar başlamadı.
    ***
    Ekim ayının sonuna doğru hızlıca canlanıp yeni gelişimlerde bulunur. Eğer güneye bakan, kışın bütün gün güneş alan bir balkonunuz varsa orada kıştan itibaren çiçek açmaya başlar.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.