Öncelikle belirtmem gerekir ki ben denemedim. Bir iki yerde okumuştum ve mantıklı gelmişti. Sadece tarifleri gayet riskli idi. Burada benim tarifim sağlıklı bir tariftir. Aynen aşağıda anlattığım gibi yapmalısınız. Aksi takdirde yanlış kullanım sonucu o öz su pis kokulara, böceklenmelere, daha da kötüsü toprağın dengesinin bozulmasına, hatta bitkilerinizin zehirlenmesine sebep olur.
Hangi meyvelerden sebzelerden öz su çıkaralım?
İnsanların, çocukların yiyebileceği her tür meyveler, sebzeler uygundur. Yalnız, bakımsız bahçelerin meyveleri ve sebzeleri bu konuda işe yaramaz. Manavlarda satılan yüksek kaliteli meyveler ve sebzeler lazım. Niçin? Çünkü onlar iyi gübrelerle yetiştiriliyor. Ve gübrelerden aldıkları bitkiler için önemli maddeler bünyelerine bulunur. Yani çıkaracağınız öz su bitki besini gibi birçok elementlere sahiptir. Fakat gübresiz, güçsüz topraklarda yetişen bitkilerin kalitesiz ürünlerinde makro ve mikro elementler yeterince olmayacağı gibi bazı elementler hiç olmayabilir.
Örnekler
Domates, semizotu, portakal, elma, yeşil biberler, şeftali, pazı, kavun, hatta kavunun karpuzun dış kabuğu, maydanoz sapları, elma vs meyve kabukları, portakal kabuğu olmaz ama meyvesi olur. Limon hiçbir şekilde katmayın. Mandalina, kabukları bile uygundur. Evinizde ne varsa.. Eğer en az üç farklı tür olursa çok iyi olur. Ne kadar çeşitlilik, o kadar faydalı bitki besini..
Olmaması gerekenler: Patates gibi nişastalı şeylerden uzak durun.
Öz su hazırlama
Meyveleri, sebzeleri mutfak robotundan geçirip suyunu sıkın. Veya ezdirip püre haline getirin ve öz su ayrılsın diye gerekenleri yapın. Saklamadan o anda kullanacaksınız. Az miktar yeterli.
Kullanım şekli
Elde ettiğiniz öz suyun tamamını kullanın. Artan olursa saklamayıp kendiniz için. Önce saksının en kenarlarından tüm çevre toprağı birkaç santim derinliğinde eşeleyip toprağı orta yere çekin. Saksının büyüklüğü önemli değil, şu ölçüye dikkat edin: 5cm aralıklarla birer çay kaşığı öz suyu yavaşça dökün. Dikkat: Çay kaşığı çok az sıvı alıyorsa, bir tatlı kaşığı gibi düşünün. Miktarı aşağı yukarı bu ölçülerde olacak. Daha fazla hassas ölçüye gerek yok çünkü bu özsu konsantre bir kimyasal değil. Rahat olun. Sonra ortaya çektiğiniz toprakla o çukur kısımları tekrar örtün. Bu işlemin üzerinden 6-7 saat geçmeden önce sulama yapmayın.
Ne sıklıkta verelim?
İki ayda bir yapmanız tamamıyla yeterlidir. O öz su toprak tarafından emilir. Ve zamanla, üstten suladıkça özsudan toprağa geçmiş maddeler suyun çözmesiyle saksı içinde tüm köklere ulaşır. Kışın dinlenen veya yazın dinlenen bitkilere dinlenme sürecinde vermeyin.
İlgili diğer sayfalar
Bitki besinleri, suni gübreler
Sıvı bitki besini saksı bitkisini öldürmesi
Ev yapımı bitki besini