Papağan gagası çiçeği, Lotus berthelotii

Papağan gagası çiçeği (lotus çiçeği de denir) iğne yapraklı, küçük yapılı, gayet hoş görünümlü çiçekler açan bir bahçe-balkon bitkisidir.

Lotus Baklagiller (Fabaceae) familyasının Lotus berthelotii türüdür. Kanarya Adaları’na endemiktir. Yani ana vatanı sadece Kanarya Adaları’dır.

Lotus berthelotii bitki türü, papağan gagası çiçeği

Özellikleri

Dik duramayan dalları yerde sürünerek ya da bazı cisimlere yaslanıp tırmanarak uzar. Dal uzunlukları 90 santimi bulur. Gümüşi yeşil renkte incecik tüylerle kaplı yaprakları 2cm kadar uzunluğunda, üç veya beş iğne yaprakçıklar bütünüdür.

Çiçek açması

Tohumdan yetişen Lotus berthelotii ilk yılında çiçek açmaz. Bu doğal özelliğidir. Çelikten yeni üretmişseniz ve yaza kadar kadar gür bir gelişim gösterirse ilk yılında çiçek açar.

Çiçek açması normalde bahar sonuna doğru başlar. Kırmızı, turuncu ve altın sarısı çeşitleri var. Yazın geceleri fazla sıcak olmayan yerlerde (karasal iklim, serin geceli yerlerde) papağan gagası neredeyse kışa kadar kesintisiz çiçek açar. Antalya ve benzeri iklimli yerlerde yaz boyu (haziran sonu – eylül sonu arasında) çiçek açmaz ama şiddetli sıcak yaz aylarının dışında pek çiçeksiz kalmaz.

Kullanım

Hem çiçek güzelliği hem yaprak güzelliği amacıyla yetiştirilen papağan gagası çiçeği iklimi uygun memleketlerde güneşli bahçelerde iyi bir yer örtücüdür. Güneşli teras ve balkonlarda gümüşi yeşil iğne yapraklarıyla dekoratif bir sarkıcı saksı bitkisidir. Kocaman saksılarda büyük bitkileriniz varsa saksılara onların dibine-çevresine papağan gagası dikerseniz çok daha güzel bir görünüm sağlarsınız.

Yetiştirme, bakım

Papağan gagası çiçeği Lotus berthelotii günde en az 4 saat direkt güneş ister. Gölge sevmez. Kış soğuklarına pek dayanıklı değildir. En fazla -4C dereceye kadar hafif don olaylarına ciddi zarar görmeyle dayanır. Eğer rüzgarları direkt almazsa -3C, -4C derece gibi hafif don olaylarını neredeyse hiç zarar görmeden atlatır.

İlkbahar ilk yarısında dal uçlarını koparırsanız daha fazla dallanır. Dolayısıyla daha fazla yapraklanma ve daha fazla çiçeklenme olur.

Susuzluğa, kurak bahçe tasarımına uygun olduğu söylenir fakat suyu çok sever. Bir yere diktiğinizde ilk yıl düzenli sulamazsanız ölür. Saksıda yetiştiriyorsanız yaz boyu toprak hafifçe kuruma gösterdiğinde sulayın. Toprağının adamakıllı kurumasını beklemeyin. Serin ve soğuk aylarda toprak fazlaca kurumadıkça sulamayın.

Toprağı son derece süzek ve mutlaka humuslu olmalıdır. Saksıda yetiştirecekseniz poşetlerde satılan humus katkılı hazır toprak + kendinden humuslu, kilsiz ve süzek doğal arazi toprağı + yıkanmış dere kumu eşit oranlarda karışım yapmanızı tavsiye ederim. Bu karışımda papağan gagası çiçeği ilk yıl bitki besini istemez. Fakat ikinci yıl mutlaka her üç sulamada bir sulama suyuna sıvı bitki besini karıştırın. Ancak bu sayede gelişimi ve çiçeklenmesi muhteşem olur. Ayrıca benim tavsiye ettiğim gibi karışım yapamazsanız ilk yılda besin vermeye başlayın.

Çoğaltılması taze, fazla sertleşmemiş ama olgun (yeni olgunlaşmış) dallarından çeliklerle yapılır. Yaz sonunda yapın. Bunlar gelecek bahar sonunda çiçek açarlar. İlkbaharda köklendirirseniz çiçek açmaları ya yaz ortasında başlar ya da sonraki yıla kalır.

Zararlıları ve problemleri

Unlu bitlere ve örümcek bitlere karşı daima dikkatli olun. Su sevmez diyenlere kulak asmayın. Susuz kalırsa ölüp gidecektir. Özellikle de saksıda yetiştiriyorsanız yaz boyunca sulamalara önem verin.

Lotus berthelotii için süzek ve çabuk kuruyan toprak şarttır. Süzek olmayan ve hem de su tutuculuğu iyi olan topraklarda yetiştirmeye çalışırsanız kök çürümesi problemleri kaçınılmazdır.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: | |

'Papağan gagası çiçeği, Lotus berthelotii' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Kevser, İstanbul dedi ki:

    Papağan gagası çiçeğimin yaprakları kuruyor normal mi?
    ***
    Küçük fide halinden kurtulup büyüdükçe hassaslığı artar. Susuzluğa gelemez. Toprağı hem humuslu hem hafiften asitli olmalıdır. Bitki besini vermenize ilkbahardan sonbahara kadar kesinlikle ihtiyacı var. Bütün bu şartlar yerinde değilse durup dururken kısmı kurumalar veya tam bir kuruma olabiliyor.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.