Parlak Mustafa çiçeği, İsveç sarmaşığı

Parlak Mustafa çiçeği sarkıcı saksı bitkilerindendir. Açık yeşil parlak yaprakları yuvarlak ve kenarları dişlidir. İhmallere tam dayanıklıdır.

Parlak Mustafa çiçeğinin açık yeşil yuvarlak yaprakları ve sarkıcı esnek dalları

Lamiaceae (Ballıbabagiller) familyasının Plectranthus cinsinden bir tür olan parlak Mustafa çiçeğinin anavatanı Güney Afrika’dır. Bilimsel adı ise Plectranthus verticillatus‘tur. İngilizcedeki isimlerinden biri ‘sürünen Çarli’dir (creeping Charlie). Diğer adı Swedish ivy (İsveç sarmaşığı).

Özellikleri

Parlak Mustafa çiçeği saksılarda sarkıcı olarak yetiştirilen, açık yeşil parlak yaprakları yuvarlakça ve kenarları dişli olan bir ev bitkisidir. Doğada ya seyrek ağaçlı ormanların içlerinde ya da sık ağaçlı ormanların kenarlarında yaşarlar. Dünyaya bir süs bitkisi olarak tanıtanlar İsveçliler olmuş.

Sonbahar – ilkbahar arasında herhangi bir zamanda çiçek açar. Çiçekleri önemsizdir. Yaprak güzelliği amaçlı süs bitkilerindendir.

Kışın don olayı yaşanmayan yerlerde iyi bir yer örtücü bahçe bitkisidir. Özellikle de bahçelerin ihmal edilen yerlerini yeşillendirmek için çok uygundur.

Yetiştirme ve bakım

Fazla sıcak memleketlerde yaz aylarında az güneş, normalde çok güneş sever. Koyu gölgede, evlerin ışığı az loş köşelerinde parlak Mustafa çiçeği iyi gelişmez. Hem cılız, kuvvetsiz ve çirkin bir hale gelir hem sağlığı bozulur.

Toprak olarak torf topraklar uygundur. Bu toprağa taş parçaları, mangal kömürü kırpıntıları, dere kumu, ponza taşı, strafor parçaları, çör-çöp vesaire hangilerinden bulursanız karıştırarak parlak Mustafa çiçeğinin rahat gelişeceği havadar bir toprak haline getirmelisiniz. Hepsini de katabilirsiniz. Oranı şöyle olmalı: 3 ölçü torf toprağı + 1 ölçü bu saydığım maddelerden herhangileri.

Sulama toprakta kuruma gördüğünüz zaman yapın. Toprak ıslatıcı halde ise ya da ıslatıcı olmasa bile yeterince nemli ise sulamanız gerekmez. Ancak dışarıda tutuyorsanız sadece toprağın ıslatıcılığı gittiğinde sulayın. Nemliliğinin de kurumasını beklemeyin. Gerekmediği halde sulamak parlak Mustafa çiçeğini hastalıklandırıp çürütür. Bu bitkiyi susuzluktan değil gereksiz sulamalar yüzünden öldürürsünüz.

Saksı – toprak değiştirmeyi 3 veya en geç 5 yılda bir yapın. Saksının derin değil yayvan olması parlak Mustafa için daha iyidir. Toprak değiştirirken dalları ve kökleri budayıp azaltarak tekrar aynı saksıya dikin.

Parlak Mustafa

Gübreleme ve budama

Parlak Mustafa her toprağa uyumlu olduğundan dolayı topraktaki elementleri almada sıkıntı çekmez. Yapmanız gereken şey her ilkbaharda havalar biraz ısınınca ciddi bir budama yapmak ve dibini biraz eşeleyerek çok az bir miktar toprağı dökmektir. Sonra dibine eksilen toprak miktarınca hazır poşet toprak yayın. Şahane gübre etkisi yapar. Bu kadar. Bütün yıl ondan beslenir. Bahar temel budamasının dışında ufak tefek budamaları yılın her zamanında gerekli gördüğünüz kadar yapmanızda sakınca yok.

Çoğaltma

Parlak Mustafa çiçeğini çoğaltmak için dallarından kırıp toprağa dikin. Yüzde yüz tutar. Yeter ki toprak çamur gibi ıslak kalmasın. Yani ikide birde sulamayın. Yoksa köklenmek yerine çürür gider. Kırıp diktiğiniz dalın yaprakları ilkin pörsüyecektir. Aldırış etmeyin. Birkaç günde (hatta hiç sulamasanız bile) kendisini toparlar. İlkin pörsümesi, bünyesinden biraz su kaybetmesi dokuları sıklaştırıp dalın kök salma ihtiyacını arttırır.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: |

'Parlak Mustafa çiçeği, İsveç sarmaşığı' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Nimet, Ankara dedi ki:

    Benim cicegimim yapraklarinda kahverengi bit gibi yapraga yapisik seyler var. Az sayıdayken ayiklamistim. Sonra yine türemisler. Ne yapmaliyim?
    ***
    Koşnil sanıyorum. Yine ayıklayın. Önce koşnillerin fazla olduğu yaprakları ve dalları kesip atın. Sonra geri kalan yaprakları, dalları inceleyin. Koşnilleri tek tek sirkeli pamuk ile kazıyarak yok edin.

  2. Özge, Ankara dedi ki:

    Benim evim pek güneş almıyor. O yüzden bu bitkiyi bahçemde tutuyordum. Kaç derece soğuklarda korumaya almam gerekir? Korumak için eve almasam da bahçede tepesine poşet geçirsem kışı geçirebilir mi?
    ***
    Orada kışın don olayları o bitkinin kaldıramayacağı ağırlıkta olur. Üzerine poşet bile geçirseniz hiç işe yaramaz ve donup ölür. Keşke yaz sonunda içeri alsaydınız. Soğuğa alışınca aniden sıcak eve alınırsa ani şok ile ölebiliyorlar. Dışarıda önce toprağı biraz kurusun. Sonra içeri alın.

  3. Merve, Ankara dedi ki:

    Benim evimde çok güzel bir tane parlak Mustafa vardı. Kocaman yaprakları aşırı çoktu. Sehpaya koyunca sehpayı kaplıyor görünmüyordu. Şu an çok cılız. O kocaman yapraklar sarardı bitlendi. Bitini temizledim kurtardım. Şimdi büyümede ve yaprakların tekrar yerine gelmesinde sıkıntı yaşıyorum. Eski görüntüsü gitti. Her gün konuşuyorum onunla. Ne yapmam gerek? Evim çok güneş alıyor ve çok sıcak. Oturma odamdaydı salona aldım biraz daha ortamı iyi diye. Ne yapabilirim? Dallarında küçücük yapraklar çıkmış ama neden sağlıksız ve cılız bir görünümü var?
    ***
    Yerini değiştirmişseniz ondandır. Sıcaktan güneşten korunması gereken bir bitki hiç değil. Bırakın sevdiği yerde dursun. Onlarla konuşmanızın zerre kadar faydası olmaz. Mesela ben hiç konuşmam ama müthiş bir hızla coşkunlukla serpilip dururlar. Önemli olan şey şartların uygun olması ve doğru bakımdır. Bitkiler havadar yerlerde güzel gelişir. Havasız ışıksız dip köşe yerlerde erir giderler. Her şey yerindeyse belki de bitlerden zarar görmüştür. Dalları 10cm’den biraz kısa kalacak şekilde tümüyle kesin. Güneşli pencere önünde tutun.

  4. Abidin Binici dedi ki:

    Evde top oynarken yanlışlıkla bir dalını kırdık nası köklendiririz?
    ***
    Toprağın üstüne bırakınca dalın toprağa değen kısmı kökleniyor. Hafifçe gömerseniz daha iyi olur.

  5. Necla, Almanya dedi ki:

    Geçen yıl parlak Mustafa çiçeği aldım. İlk üç ay çok güzeldi. Sonra kendini saldı. Yaprakları ve dalları yumuşadı. Yazın iki haftada bir sıvı gübre veriyorum. Kışın bir defa muz kabuklarını beklettiğim sudan veriyorum. çok güneş alan yerde duruyorlar. Çiçekleri çok seven biriyim. Nedense ne zaman çiçek alsam hep ölüyorlar. Giden paraya üzülmüyorum. Çiçeklerimin ölmesine üzülüyorum. Lütfen yardımcı olun.
    ***
    Sıvı gübre dediğiniz şey sadece salon bitkilerine uygun çeşitte olmalı ve sadece ayda bir defa vermelisiniz. Muz kabuğu, yumurta kabuklu sirke, maya, tarçın ve bunun gibi uçuk kaçık saçma sapan tavsiyelere sakın inanmayın. Bunları her kim yapsa bitkileri ölüyor. Zaten dikkat etmişseniz bitkilerine hiç bir şey yapmayan, sulamayı bile ihmal edenler daha başarılı çiçek yetiştiriyor. Size tavsiyem şu iki sayfayı okumanız ve bundan sonra eski hataları tekrarlamamanızdır:
    1- Toprağın kökleri zehirlemesi, yakması
    2- Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  6. Neşe, İstanbul dedi ki:

    Parlak Mustafa çiçeğini çok seviyorum ve evimden eksik etmiyorum. Ama ne yaparsam yapayım bir türlü güçlü yetiştiremiyorum. Dalları ve yaprakları çok cılız. Dokunsam kırılıyor. Ne yapmalıyım?
    ***
    Anlaşılan ışıksız ve havasız bir yerde tutuyorsunuz. Tam pencere yanında tutun. Çok güçlü ışık şart. Sık sık da pencereyi açıp üzerine hava gelmesini sağlayın. Ama en önemlisi güçlü ışık. Biraz da güneş ışınları alırsa çok güçlü gelişir.

  7. Elif, İstanbul dedi ki:

    Ben İsveç sarmaşığı istiyorum ama bulamıyorum. Nereden bulabilirim?
    ***
    Nedense satışı yapılan bitkilerden değil. Ama halk arasında elden ele paylaşılıyor. Mutlaka bir yerden karşınıza çıkar. O zaman bir dal istersiniz.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.