Peperomia

Peperomia cinsi tanıtımı, bazı türlerine örnekler, cinse ait türlerin genel özellikleri ve süs bitkisi olarak kullanımlarına dair bilgiler..

Doğal yaşam alanında bir Peperomia türü

Piperaceae (Karabibergiller) familyasının Peperomia cinsi türlerinin sayısı 1000’den fazladır. Hemen hemen tümü Güney Amerika kıtasının kuzeyine, Kuzey Amerika kıtasının güneyine ve Orta Amerika’ya aittirler. Dolayısıyla tropikal ve yarı tropikal bitkilerdendir. 17 kadar türü ise Afrika kıtasındadır. Sıcağı, yoğun nemli havayı severler. Genellikle epiphytic özellik gösterirler ve en çok çürümüş ağaç kabukları üzerinde yaşarlar.

Peperomia cinsi bitkiler yaprak güzellikleri için yetiştirilir. Dallı türleri genellikle 30 santimi geçmez. İkliminize uygun türlerini bahçenizde dekoratif bir yer örtücü olarak yetiştirebilirsiniz. Biraz uzun dallı türleri ayrıca saksılarda sarkıcı süs bitkisi şeklinde yetişmeye uygundur.

Yetiştirme – bakım

Türlere göre farklı şartlar gerekebilir. Burada bakım bilgilerini kısa ve genel anlamda tuttum. Çünkü bu sayfa Peperomia cinsi genel sayfasıdır.

Evlerde havadar, kuvvetli aydınlık, az güneşli yerlerde güzel yetişirler.

Toprak olarak hazır poşet topraklardan kullanabilirsiniz. 1/4 oranında ponza taşı ile karıştırmanız çok iyi olur.

P. maculosa türü

P. maculosa

Sulama sıcak yaz günlerinde toprağın üst yüzeyinin elinizi ıslatıcılığı kaybolur kaybolmaz, daha az sıcak zamanlarda (veya klima ile serinletilen odalarda) toprak üst yüzeyinin nemliliği bir hayli azalınca, diğer serin ve soğuk zamanlarda ise toprak tamamıyla kupkuru oldukça yapılmalıdır.

Peperomia puteolata

P. puteolata

Bitki besini (salon bitkilerine özel, genel amaçlı yani npk eşit ağırlıklı) nisan sonu, eylül sonu arasında ortalama üç haftada bir yeterli olur. Peperomianız çok dallı ve çok yapraklı ise her üç sulamada bir verin.

Saksı köklerin anca sığacağı kadar olmalı. Gereğinden büyük olması tavsiye edilmez.

P. incana

P. incana

Peperomia türleri özelliklerine göre dallarını kesip direkt toprağa dikmekle ve yaprak çeliği ile çoğaltılabilir. En iyi zaman ilkbahar ortasından yaz başına kadarki dönemdir. Kestiğiniz dalı veya yaprağı akşam kesip sabaha kadar açıkta bekletin kesik yer iyice kurusun. Yaprak çeliğinde yaprak uzun sapıyla alınmalıdır.

İklim açısından yaşadığınız yerde kış şartları uygunsa bazı Peperomia cinsi türlerini devamlı bahçede yetiştirebilirsiniz veya toprak saksılarda yetiştirerek bütün yıl bahçede / balkonda tutabilirsiniz. Böyle daha sağlıklı gelişirler.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | |

'Peperomia' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Aliye A. -İzmir dedi ki:

    Merhabalar ben de bir adet peperomia scandens çeliği var. Kökleri 4cm civarında oldu. Ne kadar daha uzasa iyi olur ya da dikebilir miyim şimdi?
    ***
    Hemen dikmelisiniz. Suda bekletmeye bile gerek yoktu aslında.

  2. G. Rumeysa -Ankara dedi ki:

    Peperomia schumi red aldım. Bu da yapraktan çoğaltılabilir mi? Özellikle dikkat etmem gereken bir hassasiyeti var mı?
    ***
    Evet tek yapraktan yeni fide üretmek mümkün. Şu sayfada anlattığım gibi, hem 1. hem 2. çoğaltma yöntemini okuyun ve aynen o şekilde yapın: Peperomia caperata

  3. Aliye A. -İzmir dedi ki:

    Peperomia hope ve pristata yeni edindim. Kuvvetli aydınlık bir yerde mi durmalı? Doğu cephesinde konumlandırdım.
    ***
    Evet. Sabah güneşi almaları iyi olur.

  4. Ayşe, Kıbrıs dedi ki:

    Peperomia sandersii yani yukarda resimdeki karpuz peperomia ne yaptıysam güzelleşmiyor. Diğer peperomialarıma baktığım gibi bakıyorum. Hepsi gayet devleşti fakat bu çeşit 2 yaprak çıkarıyorsa 1 yaprak bozuluyor. Sanırım en hassas peperomia türü. Bakımı hakkında sayfa hazırlarsanız sevinirim. Veya neyde yanlış yaptığımı söylerseniz..
    ***
    Hatanız muhtemelen büyük saksı ve çabuk kurumayan ve havadar olmayan topraktır. Bu tür bir hayli havadar olan toprak istiyor. Ayrıca toprağında ciddi bir kuruma olmadan sulamamalısınız. Arazi toprağı değil torf toprak kullanın. Bunu iri taneli dere kumu veya ponza taşı ile karıştırın.

  5. Hilal, Giresun dedi ki:

    Peperomia graveolens bitkisi ev ortamında (iç mekanda) bakılır mı?
    ***
    Evet ama tam bir sukulent bitki gibi düşünün ve bakımını ona göre yapın.

  6. Neslihan, Ankara dedi ki:

    Peperomia napoli night türü almıştım 5 lik saksıda küçücük. 3 hafta oldu ama hiçbir gelişim göstermiyor. Kenarlarındaki yaprakları da elime geldi. Aydınlık havadar bir yerde ve sulamayı da toprak kurumadan yapmıyorum. Ne zaman gelişmeye başlar acaba?
    ***
    Sanıyorum yavaş yavaş çürüyor. Çünkü bu tip bitkileri üreticilerden fide kasalarıyla alıyor ve hiç olmayacak toprak ile alelacele küçük saksılara tıkıştırıp satışa çıkarıyorlar. Bitki o yanlış toprakta yavaş yavaş çürüyor. Size tavsiyem hemen o topraktan kurtarın. Toprağını, bakımını aynen şu sayfada açıkladığım gibi yapmalısınız: https://azbitki.com/peperomia-caperata

  7. Ayça, İzmir dedi ki:

    Peperomia hopeun daldan kopan yapraklarını nasıl köklendirebilirim? Sadece ucu suya değecek şekilde suda bekletmek yeterli mi?
    ***
    Gerekmez. Çok süzek bir toprağın üstüne bırakın. Yaprak sapı toprağa gömülü olsun. İkide birde sulamaya gerek bile yok. Bu şekilde köklenir.

  8. Enes, İstanbul dedi ki:

    String of turtle bitkim ölüme gidiyor gibi gözüküyor acaba yaprak daldan çoğaltmam mümkün müdür?
    ***
    Bilmiyorum her şeyi deneyin ama sanıyorum başarılı olamazsınız çünkü gerçekte dayanıklı bir bitki ölüme gidiyorsa bulunduğu şartlar uygun değil demektir. Sukulent özellikli ve küçük yapraklı bitkiler çok fazla hava akımlarına ihtiyaç duyar. Toprağının da çok fazla havadar olması ve çok çabuk kuruyucu özellikli olması şarttır. Havasız mekanlarda toprağı da havadar değilse ve çabucak kurumuyorsa çürür giderler. Genelde böyledir.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.