Philodendron erubescens (kızaran filadendron)

İnce ve esnek dallı, dekoratif yapraklı bir salon bitkisidir. Tüm yeni gelişim parçaları kırmızımsı renkte olur.

Philodendron erubescens türü Araceae familyasındandır. Ana vatanı olan Kolombiya – Kosta Rika arası yağmur ormanlarıdır.

Özellikleri

ince ve esnek dallarıyla ağaçlara tırmanır. Tırmanmada her yaprak boğumuyla beraber çıkıp uzayan havai kökleri yardımcı olur. Yeni filizler ve yeni kökler güneşte kızarır.

Philodendron erubescens. Yeni filizleri kızarır hoş bir renk alır

Philodendron ağaç seven demek. Yani ağaçlara tırmanmayı seven anlamındadır. Erubescens ise kızaran demek. Güneşte çok tatlı kızıl renkte oluyor. Ama sadece yeni gelişmekte olan dalları, yaprak boğumlarındaki kökleri ve ve yaprak kılıfları. Daha sonra o tatlı renk kayboluyor. Yapraklar uzunca oval kalp şeklinde olup iriliği güçlü veya güçsüz gelişim özelliğine göre değişir. 4x8cm ile 14x25cm boyutları arsında değişir.

Philodendron erubescens türünün kış soğuklarına hiçbir dayanıklılığı yoktur. Sıfır ve -1C dereceye belki kısa süreliğine dayansa bile dikkatli olmalısınız. Her ihtimale karşı 5C dereceden daha fazla soğuk olan yerlerde bırakmayın.

Philodendron erubescens ‘Emerald red’

Bu sayfada resimlerini gördüğünüz kızaran filadendron Philodendron erubescens ‘Emerald red’ kültivarıdır. Bunun çiçekleri vişne renginde ve küçük bir bardak şeklinde olur. Çok güzeldir  fakat 24 sat içinde solup gider. Çiçek açması için güneş alması ve mevsim farklılıkları stresi yaşaması gerekiyor. Kasım sonundan itibaren biraz serinlik hissetmesi, daha fazla güneş almaya başlaması ve hafifçe su sıkıntısı çekmesi gerekir. Bu şartlarda kış aylarında bir veya iki defa tomurcuklanır ve çiçek açar.

Philodendron erubescens, çiçek açması

Philodendron erubescens yetiştirme, bakım

Evlerde az güneşli, güçlü ışıklı ve havadar pencere yakınlarında güzel gelişim gösterir. Susuzluğa, ihmallere oldukça iyi dayanıklıdır. Yaprakları en az iki yıl güzelliğini korur.

Toprak olarak salon süs bitkisi torf toprağı uygundur. Saksısına değnek koyulması gerektiği için kökler sıkışmasın diye önceden 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı karışımı yapıp saksıya doldurun ve kızaran filadendronunuzu dikin.

Yaz aylarında sık sık, bol bol sulayın. Kış boyunca sulamayı seyrek tutun. Bitki besini yeni toprağında ilk yıl vermeseniz de olur. İkinci yıl toprak değiştirmeyecekseniz yaprağı için yetiştirilen süs bitkilerine uygun besinden vermelisiniz. Ayda bir defa yeterlidir.

Kızaran filadendron

Yaprak parlatma spreyleri uygundur. Hiç zarar görmez. Yapraklar böylece çok daha güzel görünür. Ama her zaman yapmayın. Özel günlerde, bayramlarda filan yapın. Sürekli kullanılması zararlı olabiliyor.

Çoğaltma

Philodendron erubescens dallarını kırıp suda köklendirerek çoğaltabilirsiniz. Hiçbir sıkıntı olmaz. Tepe dalını alacaksanız iki gelişmiş yapraklı olmalıdır. Uzun bir dalı en az iki yaprak boğumlu parçalara bölün. Dörtten fazla olması gerekmez. Bu parçaları önce suda köklendirin. Sonra saksılara ikişer-üçer dikin.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | | |

'Philodendron erubescens (kızaran filadendron)' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Ali dedi ki:

    Philedendron hastatum ile bakımları benzer mi sizce?
    ***
    O tür hakkında henüz hiç araştırma yapmadım. Bir şey diyemem. Bildirdiğiniz için teşekkür ederim. İleride yazılacak konular listesine aldım.

  2. Ayşe, Kıbrıs dedi ki:

    Bu türe yıllardan beri dışarıda bakıyorum. Devleşti ve oldukça hızlı büyüyor. Yeni bir tür aldım adı philedendron birkin bu yeni türe de aynı şartlarda bakabilir miyim?
    ***
    Yeni aldığınız tür hakkında şimdilik bilgim yok. Ama Philodendron erubescens’in kış soğuklarına hiç dayanıklı olmadığını, -1C veya -2C derecede hatta bazen 0C derece soğukta bile tamamıyla donup öldüğünü iyi biliyorum. Birkaç defa şahit oldum. Yani bu tür sizin orada kışın zarar görmüyorsa bu yenisi de zarar görmez. Yaz sıcaklarına uyumu hakkında ise bir şey diyemem.

  3. Mükerrem, Antalya dedi ki:

    Philodendron hastatum ve philodendron brasill adlı 2 bitki aldım. Toprakları kupkuru sulamadım. Bakımları hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim.
    ***
    Bunların hepsinin bakımları aynıdır. Dışarıda tutmamalısınız. Sıfır veya -1C derecede kesin ölürler.

  4. Fani, Manisa dedi ki:

    Nasıl bir yerde konumlandırmalıyım?
    ***
    Sabah güneşi alan odada pencereden 1,5 metre kadar uzakta olması çok uygundur. Direkt güneşe pek ihtiyacı yok. Kuvvetli aydınlık ve havadarlığı iyi olan odaları sever.

  5. Ferda D. -Ankara dedi ki:

    Merhaba, philadendron Pink princess için ikindi güneşini çok iyi alan ve her daim aydınlık penceremin önünde bir yer ayarladım. Sizce iyi bir konum mu? Bu arada bitkimi yeni sipariş verdim, 2 gün sonra gelir.
    ***
    Konum iyi ama bu zamanda yeni bitki almakla hata ediyorsunuz. Evinizin şartları 7/24 hiç kesintisiz tam sıcak olsa bile gelirken yollarda kökler soğuk alıp çürümeye başlar. Yani genelde hep böyle oluyor. Yıllardır bana yılın bu zamanlarında hep aynı şikayetler gelir. Esas sebep soğukluk değil, seracıların kullandıkları toprakların sadece sera şartlarında işe yarar olması. O topraklarla saksılanmış bitkiler sera dışında toprak biraz soğusa hemen kökler yanıp çürüyor. Sadece temmuzdan temmuza yeni bitki alın ve topraklarını değiştirin.

  6. Yağmur D. -Ankara dedi ki:

    Bebek philadendron Pink princess aldım ve kökü maalesef çürümüş gelişmiyor. Suya koyup yeniden köklendirebilir miyim? Yoksa toprağında kalıp sera mı yapmayalım? Toprağını değiştirmiştim.
    ***
    Toprak değiştirirken kökleri eski topraktan arındırırsanız yeni toprakta kökler çürür ve sonra bitkinin kendisi de çürümeye başlar ve ölür. Evet suda köklenir. Sonrasında ise yukarıda tarif ettiğim gibi bir toprak hazırlayıp ona ekin ve çok havadar ve güneşli bir yerde tutun.

  7. Afyt, Denizli dedi ki:

    Bu özel bir tür müdür mesela Pink princess gibi?
    ***
    Hayır doğal esas türlerdendir.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.