Philodendron hastatum

Daha çok silver sword philodendron (gümüş kılıç pilodendron) adıyla bilinen Philodendron hastatum Arum familyasının bir türüdür. Brezilya’nın güney-doğusunda yağmur ormanlarına aittir.

Philodendron hastatum, veya silver sword philodendron

Philodendron hastatum – Fotoğraf: nochicares.com

Özellikleri

Gelişim tarzı ve birçok özellikleriyle Philodendron erubescens türüne çok benzer. Philodendron hastatum türünün en ayırt edici farkı yapraklarında açık tonda grimsi- gümüşi renklerin hakim olmasıdır.

Serinde hızlı gelişmesi, fazla sıcakta gelişiminin yavaşlaması, hatta durması ve sürekli sulama yüzünden köklerinin çürümesi bu bitkinin biraz yüksek rakım yağmur ormanlarına ait olduğunu gösterir.

Her yaprakla beraber birkaç kök çıkarması ağaçlara tırmanma amaçlıdır. İnce ve sıkı, sert yapılı dalları dik durmaya elverişli olmayıp bitki daha fazla güneşe ulaşmak için ağaçlara tırmanır. Ne kadar güçlü ışık alırsa yaprakları o denli büyük olur. Philodendron ağaç sever anlamına gelir. Yaprakları mızrak ucu şeklinde olduğundan dolayı da hastatum demişler.

Philodendron hastatum yaprakları ışık yetersizliğinde küçük olur. Bazen oval, bazen kısı kılıç şeklinde gibi, oldukça farklı şekiller gösterir. Bu farklılıklar bulunduğu yerinin ışık durumuna göre ve toprağının özelliğine göre oluyor. Aslında söz konusu değişkenlikleri koyu gölgeye, loş ışığa uyum sağma özelliğinden ileri gelir. Fakat dediğim gibi güçsüz ışık küçük ve gösterişsiz yapraklara neden olur. Dalları da daha ince ve yaprak boğum araları sağlıksızca daha uzun olur. Sonuçta upuzun ve az sayıda küçük yapraklı incecik dallar sorunu baş gösterir.

Güçlü ışıkta dalı uzadıkça git gide daha büyük yapraklar geliştirir. Yaprak yüzeyinin uzunluğunun 30cm, genişliğinin 10cm olması mümkündür. Aslında biraz daha büyük olma potansiyeli bile var. Yapraklar irileştikçe şekli uzun üçgen halini alır.

Kış soğuklarına dayanıklılığı yoktur. 0C derece soğukta bile ölür.

Bakımı

Philodendron hastatum çok güçlü aydınlık odalarda sabah güneşi almayı sever. Direkt güneş üzerine gelemese bile (zaten şart değil) odasına mutlaka gelmelidir. Sabah güneşi mümkün değilse akşam güneşi de uygundur. Veya en azından bulunduğu yer dışarısı gibi güçlü aydınlık olmalıdır ki yaprakları iri ve gösterişli gelişsin.

Toprak konusunda biraz hassastır. Çabuk kuruyan, suyu çabucak süzdüren ve oldukça havadar bir toprak karışımı yapın. 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı karışımı yaparsanız, gereğinden büyük saksıda olmaması şartıyla tam uygundur. Ponza taşı olmazsa olmaz kesin gereklidir. Torf toprak sade yapılı olmalıdır. Cocopeat filan kesinlikle kullanmayın. Çünkü zamanla tuzlaşma etkisi yapar ve kökleri çürütür.

Sulamalarda dikkatli davranmalısınız. Düzenli gün sayısı hesabıyla sulamayın. Daima kuruma var mı diye kontrol edin. En üst 3cm derinliğe kadar tabaka iyice kurumamışsa üç ay bile geçse sulamayın. Sulama gerektiği zaman ise suyu bol bol dökün. Saksının alt deliklerinden bol bol su dışarı çıkmalı, bu sayede toprak güzelce yıkanmış olmalıdır. Ayrıca saksıyı su dolu tabakta bekletmeyin.

Bitki besini vermek mutlaka gereklidir. Hızlı gelişen ve büyük yapraklar geliştiren bir bitkidir. Bitki besini vermezseniz yapraklar gerektiği gibi serpilemeyeceği gibi birkaç ayda sararıp giderler. Philodendron hastatum için ilkbahardan sonbahara kadar ya da gelişim gösterdiği zamanlarda ayda bir defe salon bitkilerine özel genel amaçlı bitki besininden kullanmalısınız.

Toprak değişimi yapmayın. Eğer kökler saksıya sığmayacak kadar çoğalırsa o zaman köklerini toprağından ayırmadan kalıp gibi çıkarın ve bir boy büyük saksıya yeni ponzalı torf karışımı ilavesiyle yerleştirin.

Temizlik çok önemlidir. Elinizden geldiğince sık sık yaprakların alt ve üst yüzeylerini, yaprak saplarını ve dallarını ıslak bezle iyice silin. Eğer temiz tutmazsanız gözle fark edemeyeceğiniz yaprak bitleri yaprakları mahveder. Yapraklara su fısfıslama hatasına düşmeyin. Bunun kötü sonuçları olur. Her yerde bahsedilen “yüksek hava nemi ister” sözleri palavradır. Ev içi hava nemliliği yeterli oluyor.

Budama ve üretim

Philodendron hastatum yan dal vermeden sürekli uzama eğilimindedir. Onun için, biraz uzayınca kesip üst kısmı ayrıca köklendirin. Kestiğinizde uçsuz kalan bitki yanlarından filizlenip yeni dallar uzatacaktır. Kesip aldığınız üst kısmı köklendirmeye gelince: Fazla uzun ise parçalara bölebilirsiniz. Bunun ayrıntıları ⇒ Dallı Arum suda köklendirme ile üretim sayfasında. Sonrasında, bir saksıya 3 köklenmiş dal dikmenizi tavsiye ederim. Daha zengin görünümlü olur.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | |

'Philodendron hastatum' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Ferda D. -Ankara dedi ki:

    Merhaba, philadendron melanochrysum türü hakkında bir bilgi aradım sitenizde ancak bulamadım,özel bir türüymüş..Acaba hangi tür ile aynı bakımı önerirsiniz?
    ***
    Aslında bunların hepsinin bakımı aynı. Bu sayfadaki bilgileri esas alabilirsiniz. Bir de şu sayfayı okuyun isterseniz: https://azbitki.com/philodendron-birkin-ve-asla-donus-meselesi/

  2. Gülnur. İzmir dedi ki:

    Hastatum silverswort philededronum var. çiçek açar mı diye soracaktım. Çünkü çiçek gibi bir şeyler çıkmaya başladı.
    ***
    Evet. Nadiren, şansınıza, birkaç yılda bir defa, genelde kış içinde zarif bir külah şeklinde gibi çiçek açar. Ama bunların çiçeği bir günde soluyor. Fotoğrafını çekmek isterseniz yarına bırakmayacaksınız.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.