Philodendron squamiferum

Yaprak saplarının sıkça kısa kıllarla kaplı olmasıyla benzeri türlerden ayırt edilen Philodendron squamiferum günümüzün şık salon bitkilerindendir. 50’li yıllarda ABD ve batı ülkelerinde revaçta iken zamanla modası geçmiş, unutulmuş. Şimdi yine popüler oldu. Arum (Araceae) familyasındandır.

Doğal tropikal orman ortamında Philodendron squamiferum yaprakları ve dalları

Özellikleri

Philodendron squamiferum türünün ana vatanı Güney Amerika kıtasında Ekvator çizgisi boyunca olan ülkelerde, ekvator iklim kuşağı içinde kalan bölgelerdir. Tropikal yağmur ormanlarında yaşarlar. Ağaçlara metrelerce tırmanma özelikleri var. Aynı zamanda bir epifittir.

Yaprakları 5 parçalıdır. Uzunluğu en fazla 25cm, genişliği ise 10cm – 15cm arasında değişir. Kıllı yaprak sapları ayrıca 15cm uzunluktadır. Böylece tek bir yaprağı sapı ile birlikte 40cm kadar uzun olur. Dolayısıyla da gelişmiş, olgunlaşmış bir Philodendron squamiferum her yöne yönlenmiş yapraklarıyla yaklaşın 1 metrekare bir alanı tek başına kaplar.

Philodendron pedatum türü ile benzerlikleri var. Ama bu tür daha iri yapılıdır ve biraz renklidir. Ve yaprak sapları kızıl renkte kıllıdır (fakat taze iken kızıl olup eskiyince sarımsı bir renge döner). Ayrıca yeni yaprak açtığı zaman tepeden uzayan taze dal kısmı çok tatlı mercan kırmızısı rengindedir.

Kış soğuklarına hiçbir dayanıklılığı yoktur. Yazın dışarıda tutacaksanız gece en düşük ısı 17C dereceden daha aşağı düşmeyen günlerle sınırlı olarak dışarıda tutun. Fakat havası fazla nemli olmayıp bunun yanı sıra yaz ayları şiddetli sıcak geçen yerlerde dışarıda tutmayı tavsiye etmem. Çünkü şiddetli sıcak hava + nem yetersizliği ikisi bir arada olunca açık havada gerektiği gibi güzel serpilmeme ihtimali var. Ama ev içlerinde pencereleri sürekli açık tutsanız bile evin havası dışarısı kadar kuru olmaz.

Cildi hassas kişiler yapraklara, özellikle kıllı yaprak saplarına çıplak el ile dokunmamalıdır. Tahriş eder. Bitkileri ısıran ev hayvanlarına zehirlenme etkisi yapabilir.

Yetiştirme, bakım

Philodendron squamiferum bitkinizi hem kuvvetli ışıklı hem günde sabah veya akşama doğru 2-3 saat direkt güneş alacağı pencere yakınlarında yetiştirin. Işık yetersizliğinde yapraklar küçük, dar, tek parçalı ve dalları deforme, çirkince, sağlıksızca ince-uzun olur. Kızıl renkliliği de hiç oluşmaz.

Hava akımlarına çok ciddi ihtiyacı var. Yoksa hiç gelişim göstermeyebilir. Hava nemi için özel bir şey yapmanıza gerek yok. Diğer kaynaklardaki yapraklara su püskürtün bilgileri yanlış, abartılı ve zararlı. Sadece haftada bir defa yaprakların alt ve üst yüzeylerini ıslak bezle iyice silin. Yaprak sapları kıllı olup silinmeye pek uygun değil gibi ama onları da silmeye çalışın. Dallarını da silmelisiniz. Çünkü bu türlere ev ortamlarında örümcek bit parazitleri musallat olup yaprakları mahvediyorlar. En iyi önlem ve mücadele yöntemi sık sık ıslak bezle silmektir.

Philodendron squamiferum gelişimi çok hızlı değildir ama uzamasının da sınırı yok gibidir. Yıldan yıla uzayıp gider. Fazla uzamasını istemiyorsanız dibe yakından kesersiniz. Sonuçta dipten bir veya iki yeni dal çıkarır ve daha güzel büyür.

Yukarı uzamasını istiyorsanız değnek ile desteklemeniz gerekir. Tek başına dik duramaz. Biraz yüksekte saksıda sarkıcı olarak da yetiştirmeye uygundur.

Toprak ve sulama

Fazla süzek toprak istiyor. 2 ölçü torf + 1 ölçü 3-4mm iri dere kumu + 1 ölçü ponza taşı + 1 ölçü zeytin kadar mangal kömürü parçaları karışımı yapmalısınız. Aksi takdirde saksıda kökler fazla havasız kalıp çürür. Özellikle ani hava serinlemesinde toprağı ıslak ise çürüme riski yüksektir. Onun için toprak karışımını tarif ettiğim gibi yapmalısınız.

Sulamaları düzenli aralıklarla yapmanız zarar verir. Mutlaka biraz kuruma olmasını bekleyin. Kışın ise toprak üst yüzeyi tamamen kupkuru olunca sulayın. Sulamak için banyoya götürün ve bol bol su dökerek defalarca sulayın.

Bitki besinini mayıstan eylüle kadar ayda bir defa verin. Suya karıştırılan bitki besinlerinin yaprak amaçlı veya genel amaçlı çeşidinden kullanın. Besinli suyu bol miktarda dökmeye gerek yok. Köklerin çoğuna ulaştığından emin olacağınız miktarda besinli su ile sularsınız. Ama normal sulamalarda banyoda defalarca su dökerek, toprağını adam akıllı yıkayarak sulamalısınız.

Üretimi

Philodendron squamiferum üretimi ticari alanda doku kültürü iledir. Ev ortalarında bizim yapabileceğimiz iki üretim yolu var: Biri tüm dallı arumlarda olduğu gibi (suda dalını kökendirme) yolu, diğeri ise havai daldırma yöntemidir. Zaten sürekli uzayan bir bitki olunca ara sıra dipten kesip kısaltmak lazım. Bu tip budamada hızlıca ve daha güçlü olarak yeni dallar uzatacaktır. Kestiğiniz kısmı ise 3 boğumlu parçalara ayırıp her birini köklendirir, yeni fidelerini elde edersiniz.

Kaynaklar

Philodendron squamiferum: The Exotic Rainforest
Fotoğraf: El Arish Tropical Exotics

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | |

'Philodendron squamiferum' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Gülnur, İzmir dedi ki:

    Kil bilyesinde yada suda bakmak için uygun mudur uygunsa nasıl bakmalıyım?
    ***
    Öyle şeylere hiç özenmeyin. Yazı içinde nasıl tarif etmişsem o şekilde toprak hazırlamalısınız.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.